ελληνική μουσική
    935 online   ·  210.853 μέλη

    Υλικό για Ηχογράφηση συνεντεύξεων με πολλά κανάλια

    chrisMMA
    05.02.2013, 10:54

    Καλησπέρα, ασχολούμαι εδώ και λίγο καιρό με την λήψη συνεντεύξεων "στο πόδι " 1-1 χρησιμοποιώντας την DSLR μου (canon 600d) το Tascam Dr - 05 και ένα δυναμικό μικρόφωνο για το χέρι.

    Τώρα όμως θα ξεκινήσουμε στο σάιτ που είμαι να κάνουμε συνεντεύξεις σαν talk shows και θα είναι 2-3 αυτοί που θα μιλάνε κάθε φορά και προσπαθώ να βρώ πως θα το κάνω. Καταρχήν λεφτά για άλλου είδους κάμερα δεν παίζουν... οπότε πρέπει να βρώ κ΄τι για τον ήχο, τα μικρόφωνα προφανώς πρέπει να είαι lapel και δεν χρειάζεται να ειναι ασύρματα οποτε και τέτοια βρίσκω όμως το πρόβλημά μου είναι ότι το Tascam έχει μόνο ένα line in για μικρόφωνο.... 

    Σκεφτόμουν να πάρω και το zoom h4n που έχει 2-3 αν δεν κάνω λάθος αλλά πάλι δεν ξέρω πόσο καλή δουλειά θα γίνει. 

    Ένας ξένος παραγωγός μου πρότεινε ένα από τα Juicedlink σαν αυτό http://www.juicedlink.com/audio-preamps-mixers-etc-c-66/dt414-dslr-audio-solution  αλλά δεν το βρίσκω Ελλάδα. 

    Για να μην πολυλογώ θέλω να βρώ κάποιον τρόπο να γράφω ήχο είτε σε ξεχωριστή συσκευή είτε κατευθείαν στην κάμερα από 3 διαφορετικά Lapel μικρόφωνα! 

    Επίσης, υπάρχει περίπτωση να γίνει καλή δουλειά με ένα μικρόφωνο στη μέση των συνεντευξιαζόμενων; Τί είδους μικρόφωνο μπορεί να είναι αυτό; 

    Ευχαριστώ :)


    noizreduction
    05.02.2013, 11:19

    Το προβλημα με το μικροφωνο χωρου ειναι πως θα πιασει αρκετα πραγματα που ισως να μην ειναι καλα στο post production που θα γινει. Πχ, μπορει να πιασει εντονα τον χωρο, ενα αμαξι που περναει με θορυβο, καποιον που μπορει να μιλαει στο χωρο, κλπ.

    Οποτε, το βασικο σου setup ειναι μια DSLR και μετα για τον ηχο χρησιμοποιεις εξωτερικη πηγη αποθηκευσης ( με καταλληλες ρυθμισεις φανταζομαι στο timecode ), οποτε συγχρονιζεις εικονα/ηχο στο post.

    Σε τι budget κινεισαι αυτη τη στιγμη;


    chrisMMA
    05.02.2013, 11:23
    χμμ δεν ξέρω για το budget σίγουρα... 250 e max ίσως.. εξαρτάτε από κάποιες εκρεμμότητες. Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα μικτάκι για τα μικρόφωνα και απο εκεί στο tascam ;
    noizreduction
    05.02.2013, 11:34

    ΤΟ DR-05 μπορει να λαβει ενα line in σημα ( βρισκεται αναμεσα στα 2 μικροφωνακια του ) και με μια ρυθμιση απο το menu του, μπορει να το μετατρεψει καποιος απο mic level σε line level.


    Οποτε η λυση μιας κονσολιτσας 3 καναλιων που θα στελνει το σημα σε ενα mini jack αρσενικο στο Tascam, ειναι εφικτη!

    Αρα, κοιταμε μικροφωνα και κονσολα με 250€ συνολο Smile. Κι αν καταλαβα καλα, θελεις lavalier μικροφωνα ( ακα "ψειρες" ).


    chrisMMA
    05.02.2013, 11:39
    Ναι! Οπότε θέλω 3 lav mic και έναν μίκτη 3-4 καναλιών. Μικρόφωνα βρίσκω και εγώ για το μίκτη ψάχνομαι περισσότερο! τα 250 είναι μαξ ταβάνι :P αν μπορούμε και με λιγότερα μια χαρά χαχα
    chrisMMA
    05.02.2013, 11:41
    Μήπως είναι καλύτερα ο μίκτης να γράφει κατευθείαν στο laptop αυτό με το line in στο tascam πως γίνεται;
    noizreduction
    05.02.2013, 11:59

    Μολις σκεφτομουν πως ακομα και τα πιο φτηνα lavaliers ειναι περιπου 100€ πομπος-δεκτης-μικροφωνο, οποτε το budget ειναι απαγορευτικο.

    Θα σου προτεινω μονο μικτες, γιατι το θεμα με τα lavaliers ειναι πραγματικα πολυπλοκο και...δαπανηρο!



    MX400 ( 30€ ): 4 line καναλια ( εξαλλου τα lavaliers μεσω του δεκτη στελνουν line σημα, οποτε δεν εχεις αναγκη απο προενισχυση μικροφωνου ). Ειναι compact, μεταφερεται ευκολα, εχει τροφοδοτικο, ομως δεν εχει ΕQ ή καποια αλλη ρυθμιση οσον αφορα τη διαμορφωση του ηχου που λαμβανει ανα καναλι ( περα απο την ενταση του καναλιου ).



    XENYX Q802 USB ( 70€ ): Αν και λεει 8καναλη, στην ουσια ειναι μια 4καναλη κονσολα, με EQ ανα καναλι, τελικο ρυθμιστη εντασης και μια μικρη USB καρτουλα μεσα στην τιμη. Το πακετο αυτο ειναι λιγο καλυτερο οσον αφορα τον ελεγχο που μπορει να εχεις ανα καναλι, ενω με τη USB καρτουλα, εαν εχεις καποιο laptop/macbook μπορεις να κανεις ηχογραφηση κατευθειαν σε υπολογιστη, αντι στο Tascam.

    Η ιδια κονσολα κυκλοφορει και χωρις το εξωτερικο USB, σε καλυτερη τιμη ( 51€ ).

    Νομιζω πως απο εκει και πανω, οι τιμες ειναι απαγορευτικες, ενω τα χαρακτηριστικα των κονσολων/μικτων δεν ανηκουν στην κατηγορια που θελεις.

    Υποψιν, εαν η κονσολα ειναι τυπου MX400, θελεις απλα ενα καλωδιο TS 1/4 -> mini jack , ενω στην περιπτωση μιας κονσολας οπως η Xenyx, θα χρειαστεις ενα καλωδιο με 2 TS 1/4 απο τη μια πλευρα που να καταληγουν σε ενα στερεοφωνικο mini jack. Αν κι αυτα ειναι κερασακια στη τουρτα! Smile

    Η λυση του zoom ειναι καλη, το εχω δει απο δημοσιογραφο στο σταθμο που δουλευα και κανει δουλιτσα. Απλως πρεπει να ξερεις να το ρυθμισεις και να εχεις αλλα 2 μικροφωνα τα οποια θα επικεντρωθουν στους καλεσμενους και τα δικα του build in να αναλαβουν τον "ερωτουντα" Smile


    noizreduction
    05.02.2013, 12:01

    Εαν ειναι να γραψεις ποιοτικα, καλυτερα να μην χρησιμοποιησεις απλως ενα laptop με τη build in καρτα ηχου...

    Και για να ειμαι ειλικρινης, εαν εχεις ενα καλο laptop, γιατι να μην αγορασεις μια εξωτερικη καρτα ηχου με USB πρωτοκολο και να εχεις κατευθειαν μια μινι κονσολα/προενισχυση και συσκευη ηχογραφησης;


    Απλως θα πρεπει να χρησιμοποιησεις καποιο recording προγραμμα.


    chrisMMA
    05.02.2013, 12:05
    Δεν έχω καλό laptop, ένα απλό i3 με 2 gb ram είναι! Όσον αφορά τα μικρόφωνα το ξέρω ότι ασύρματα είναι ακριβά γι αυτό για αρχή θα πάμε αποκλειστικά με καλώδιο! οπότε είναι πολύ φτηνότερα... αυτό με το PC Με έβαλε σε σκέψεις... κάνει το laptop μου για να κινηθώ προς τα εκεί;
    noizreduction
    05.02.2013, 12:11

    Εγω εχω ενα Acer Aspire 3100 με εναν AMD "Ενας Θεος ξερει" επεξεργαστη και με 4GB RAM ( και μαλιστα παλιας γενιας ). Ηχογραφω real time, 8 καναλια, στα 44.1KHz/24bit, χωρις καποιο επεξεργαστη στο προγραμμα ηχογραφησης.

    Το θεμα ειναι καθαρα το ποσο καλα θα γινει το streaming των δεδομενων και ποσο καλα σεταρισμενος θα ειναι ο υπολογιστης για τη δουλεια.


    Θα σου προτεινα να αναθεωρησεις για εξωτερικο recorder και να κινηθεις σε αγορα μιας καρτας ηχου!

    Πχ, προτεινω παντα την Alesis Io4 στα 130€, δινει δωρο και το CUBASE LE, στο οποιο θα ηχογραφεις ξεχωριστα τα 4 καναλια της καρτας ηχου και στη συνεχεια θα μπορεις να τα επεξεργαστεις σε μια τελικη μιξη ( πχ, μπορεις να σβησεις ενα καναλι σε καποιο σημειο, εαν ο ομιλητης δεν μιλαει, ομως βηχει ή κανει θορυβο που ενοχλει τη συνεντευξη ).


    chrisMMA
    05.02.2013, 12:15
    Χμμ θα το σκεφτώ! είναι δύσκολο το σετάρισμα του CUBASE και του PC?? Επίσης, ξέρεις αν το Thomann δέχεται παραγγελίες με χρεωστικές κάρτες και όχι πιστωτικές; Τα Lav με καλώδιο είναι πολι μεγάλη φασαρία;
    chrisMMA
    05.02.2013, 12:18
    Αυτή τη κάρτα που μου είπες την βρήκα φθηνότερη εδώ http://www.soundimage.gr/product.php?id_product=4294 η ίδια δεν είναι;
    noizreduction
    05.02.2013, 12:23

    Σε ο,τι αφορα το σεταρισμα του laptop σε σχεση με την καρτα, οχι. Σε ο,τι αφορα τη καρτα με το Cubase και του χρηστη με το Cubase, απαιτει μια μετρια γνωση βασικων αρχων λειτουργιας του προγραμματος. Εαν εισαι ανθρωπος που διαβαζει το manual, δε θα συναντησεις καμια δυσκολια! Κι ο,τι θελεις, εδω ειμαστε!


    Το θεμα ειναι, το Cubase να βλεπει "ξεχωριστα" τα 4 καναλια της καρτας ηχου, οποτε οταν ανοιγεις 4 καναλια στη κεντρικη του οθονη ( ενα για καθε μικροφωνο ), να κανεις κατευθειαν την ηχογραφηση, χωρις κανενα κοπο. Συν το γεγονος, πως θα μπορεις να κανεις και real time monitoring του τι ηχογραφεις ( μεσω ακουστικων ).


    Το Thomann δεχεται οποιαδηποτε καρτα ειναι Visa ή Mastercard ( δεν ξερω εαν δεχεται Maestro, γιατι καποτε δεν δεχοταν ). Το εαν ειναι χρεωστικη ή οχι, δεν νομιζω πως τους αφορα.


    Υποψιν, οι τιμες ειναι ενδεικτικες. Μπορει να ψαξεις και σε Ελλαδα ( musicorama.gr πχ ) για να δεις εαν σε συμφερει να αγορασεις κατι απο εδω κι οχι απο Γερμανια ( που θα πληρωσεις και μεταφορικα, 20€ νομιζω ). Επειδη εκανα link εκει, δε σημαινει πως προτεινω να αγορασεις κατι απο εκει!


    Τελος, το καλωδιο μπορει να ειναι ο πιο ασφαλης και φτηνος τροπος για μια συνεντευξη, ομως γενικα θα πρεπει να εχεις και ηρεμους καλεσμενους...γιατι σε αντιθετη περιπτωση θα μαζευεις καρτες, καλωδια και μικροφωνα απο το πατωμα... :D



    chrisMMA
    05.02.2013, 12:26

    Φίλε μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Επειδή έχω το Tascam που επιτρέπει επίσης το να ακούς τί γράφεις λέω για αρχή να πάρω το μίκτη που είναι πιο φτηνός και να ξεκινήσω έτσι και σιγά σιγά αν τραβήξει το εγχείρημα να δω και την κάρτα! Ευχαριστώ πολύ!

    [ τροποποιήθηκε από τον/την chrisMMA, 05-02-2013 12:29 ]


    noizreduction
    05.02.2013, 12:30

    Ολοκληρος Θανασης ντεεε {#emotions_dlg.happycrazy}!

    Νομιζω πως και με το μικτη θα κανεις δουλεια. Εξαλλου, εαν θυμαμαι καλα, οι DSLR ανα 30-40 λεπτα δεν πρεπει να σταματανε για να κρυωνει το σωμα? {#emotions_dlg.confused1} Οποτε στο κενο, θα βρισκεις λιγο χρονο να ακους τι εχεις ηχογραφησει και να κανεις τις απαραιτητες ρυθμισεις.


    chrisMMA
    05.02.2013, 12:35
    Ναι ναι μετά το πρόσεξα χαχα, αλλά μπορώ να ακούω Live τι γράφω από το tascam!
    chrisMMA
    05.02.2013, 14:09
    α επίσης οι DSLR όντως ζεσταίνοντας όταν γράφουν πολύ αλλά δεν σταματάνε γι αυτό! είναι περιορισμός γιατί αλλιώς θα φορολογούνταν σαν βιντεοκάμερες!
    noizreduction
    05.02.2013, 14:12

    Δεν εχω ασχοληθει με το θεμα του video recording, απλως λογω δουλειας ξερω απο συναδελφο με full frame μηχανη πως οντως ο αισθητηρας ζεσταινεται. Τωρα για φορολογηση, για ασφαλεια, δεν γνωριζω κατι παραπανω, περα απο το γεγονος πως το budget του video ( αυτος δουλευει ως steadicam με δικο του camera dolly ) ειναι παραπανω απο το budget του ηχου...{#emotions_dlg.happycrazy}