ελληνική μουσική
    804 online   ·  210.857 μέλη

    ΔΙΕΘΝΕΣ ρεζιλικι το κλεισιμο τοθ cultureguide.gr

    capone69
    08.11.2006, 14:53
    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2006


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Διεθνές ρεζιλίκι για το κλείσιμο του cultureguide.gr

    Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα του κλεισίματος του cultureguide.gr, του μεγαλύτερου και πλέον επιτυχημένου πολιτιστικού πόρταλ της χώρας. Πέντε μέρες μετά την άνευ προηγουμένου και εντελώς αδικαιολόγητη απόφαση του προέδρου του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Σιώψη, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι των γραμμάτων και Τεχνών, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, δημοσιογράφοι, και απλοί πολίτες που αγαπούν τον Πολιτισμό από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους και δήλωσαν την διαμαρτυρία τους.

    Ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στη Σερβία, που προτείνει τη συλλογική άσκηση πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό και την συμπερίληψη του θέματος του cultureguide στην ατζέντα 24ωρης διεθνούς online διαμαρτυρίας ενάντια στην λογοκρισία στο διαδίκτυο που θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, ακριβώς μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του πολιτιστικού πόρταλ από τον κυβερνοχώρο.

    Συγκεκριμένα, από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης έως το μεσημέρι της Τετάρτης, στον δικτυακό τόπο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (www.rsf.org) θα πραγματοποιηθεί παγκόσμια «διαδήλωση» στον κυβερνοχώρο εναντίον της λογοκρισίας του διαδικτύου.

    Όπως υπογραμμίζει η Vesna Milosavljevic, εκπρόσωπος των RSF και αρχισυντάκτης του σερβικού πολιτιστικού πόρταλ Seecult.org, το πρόβλημα με την περίπτωση του cultureguide εκτιμάται περισσότερο ως πολιτικό, ειδικά επειδή οι ελληνικές αρχές έχουν δεχτεί δριμεία κριτική λόγω της πολιτικής τους για το Διαδίκτυο και τα κρούσματα καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου στο internet, ακόμα και κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

    Η υπόθεση του cultureguide σε συνδυασμό με αυτή του blogme δύο μέρες πριν έχει προκαλέσει αρνητικά δημοσιεύματα και σχόλια για την Ελλάδα διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Cnet, ο μεγαλύτερος δικτυακός τόπος για τις νέες τεχνολογίες, δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα άρθρο με τίτλο «Διαδικτυακός μεσαίωνας στην Ελλάδα» το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε όλον τον κόσμο.

    Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Βουλγαράκης ήταν ενήμερος για την ενέργεια αυτή του προέδρου του ΟΠΕΠ, στον οποίο ανήκε το cultureguide. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Βουλγαράκης έδειξε να μην γνωρίζει σε βάθος το ζήτημα και για το λόγο αυτό παρέπεμψε στον κ. Σιώψη.

    Για το ζήτημα ενημερώθηκαν πάντως οι σύνεδροι στο Φόρουμ της Αθήνας, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού, απ’ όπου και αναμένεται κάποια αντίδραση, κυρίως εν όψει των νέων εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους δημοσιογράφους και στελέχη του cultureguide που απολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνεται μία έγκυος και ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, γεγονός που καθιστά παράνομη και ηθικά επιβαρημένη πράξη εκ μέρους του ΟΠΕΠ.

    Για το θέμα, έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Μάρκο Μπόλαρη προς τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν σε μια τέτοια ενέργεια, τα σχέδια για τη συνέχιση του έργου, τα σενάρια ιδιωτικοποίησής του και τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων.

    Τα μηνύματα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του cultureguide βρίσκονται όλα online στην διεύθυνση http://culturedied.blogspot.com η οποία ανανεώνεται συνεχώς.



    info: 6944-201714

    jorge
    08.11.2006, 14:57
    Καλύτερα να μην ανοίξουμε νέο θέμα και να συνδυάσουμε λίστα για υπογραφές και συζήτηση στο υπάρχον topic.