αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ο πόλεμος των ...Astron
Κάμε να σ' ανταμώσω φάσμα χαμένο του πόθου μου...
22 Νοεμβρίου 2006, 22:34
Κι όμως, πρόκειται για ψευδαίσθηση.
Επιστήμη  

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει το γεγονός ότι όταν η Σελήνη (ή ο Ήλιος) βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα φαίνονται μεγαλύτερη. Πού όμως οφείλεται αυτό; Όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, πλέον οι επιστήμονες να καταλήγουν ότι δεν οφείλεται σε κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά καθαρά σε ένα σφάλμα που κάνει η αντίληψή μας.

Λόγω του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον ουράνιο θόλο τείνουμε να θεωρούμε τα αντικείμενα που είναι κοντά στον ορίζοντα πολύ πιο μακριά από τα αντικείμενα που βλέπουμε κοντά στο Ζενίθ. Με λίγα λόγια όταν το φεγγάρι είναι κοντά στον ορίζοντα νομίζουμε ότι είναι πιο μακριά απ' ότι όταν είναι πχ στις 60 μοίρες ή πάνω απ' το κεφάλι μας. Ενώ λοιπόν στην πραγματικότητα η Σελήνη έχει ακριβώς το ίδιο φαινόμενο μέγεθος σε όποιο σημείο του ουρανού και αν βρίσκεται, θεωρώντας ότι ο ορίζοντας είναι πιο μακριά έχουμε την αίσθηση ότι η Σελήνη  είναι μεγαλύτερη. Τα ίδια ισχύουν και για τον Ήλιο. 

Αυτό είναι ένα σφάλμα της αντίληψης που ωστόσο είναι αναγκαίο για να αντιλαμβανόμαστε τα μεγέθη πάνω στην Γη. Για παράδειγμα, ένας ανθρωπος που βρίσκεται πολύ μακριά μπορεί να μοιάζει να έχει το μέγεθος ενός εντόμου, όμως αν εκείνη την ώρα περάσει ένα έντομο σε κοντινή απόσταση, ακόμα και αν τα δύο αυτά αντικείμενα (άνθρωπος και έντομο) μοιάζουν να έχουν το ίδιο μέγεθος, η αντίληψή μας θα "αποφανθεί" ότι ο άνθρωπος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος. Αυτό γίνεται γιατί τείνουμε να θεωρούμε ότι όταν δύο αντικείμενα μοιάζουν να έχουν το ίδιο μέγεθος το μεγαλύτερο είναι εκείνο που είναι πιο μακριά (πράγμα που είναι σωστό). Το πρόβλημα λοιπόν με τη Σελήνη είναι ότι θεωρούμε ότι βρίσκεται πιο μακριά όταν είναι κοντά στον ορίζοντα με αποτέλεσμα αυτόματα να την θεωρήσουμε μεγαλύτερη απ' ότι όταν είναι σε υψηλότερα σημεία του ουρανού.

Το ότι η Σελήνη έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος κοντά στον ορίζοντα και στα άλλα σημεία του ουρανού μπορείτε να το διαπιστώσετε πολύ εύκολα είτε φωτογραφίζοντάς την και μετρώντας το μέγεθός της πάνω σε φιλμ είτε κρατώντας σταθερά με το χέρι κάποιο αντικείμενο και συγκρίνοντας το μέγεθός του με το φαινόμενο μέγεθος της σελήνης στα διάφορα σημεία της τροχιάς της.

Για μια αναλυτική περιγραφή του φαινομένου και για συμπληρωματικές ερμηνείες πατήστε Εδώ.

Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι τραβηγμένη με το τηλεσκόπιό μου τον περασμένο Ιούλιο. Για να την δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση πατήστε Εδώ.


5 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από yiannisyiannis (23.11.2006)
Πολύ καλό άρθρο Παύλο. Όντως πρόκειται για ψευδαίσθηση. Να συμπληρώσω μόνο εκτός από τη φωτογράφηση, έναν απλό κι άμεσο τρόπο για να ξεφύγει κανείς από αυτή την οφθαλμαπάτη και να δει το πραγματικό μέγεθος της Σελήνης. Να τη παρατηρήσει ανάποδα. Δηλαδή, να γυρίσει την πλάτη του στη Σελήνη, να σκύψει, να ακουμπήσει τα χέρια του στο πάτωμα και να παρατηρήσει τη Σελήνη όπως φαίνεται, κοιτώντας ανάμεσα από τα πόδια του. Τότε θα αντιληφθεί το πραγματικό της μέγεθος. Μπορεί να θυμίζει άσκηση γιόγκα, αλλά αξίζει τον κόπο, δοκιμάστε το.


Σχόλιο από thank (03.12.2006)
εκτός από το αρθράκι που πραγματικά έχει ενδιαφέρον, .... θέλω κι εγώ τηλεσκόπιο .. ζήλεψα. Πανέμορφη η φωτογραφία Παύλο....


Σχόλιο από vasilis23 (19.12.2006)
Ωραια φωτο της σεληνης Παυλο...την εβαλα Background στο pc!!! :)


Σχόλιο από Emilia_ (23.02.2007)
Αν και καθυστερημένα, πολυ ενδιαφέρων αυτη η παρατήρηση...παντα αναρωτιόμουν...σ ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζι μας!
:-)


Σχόλιο από Kerato (08.05.2007)
Ξέρεις πόσες φορές την έχω πατήσει;;;
"Πωπω!Τί είδαν τα μάτια μου!!! "(συνήθως κατά τη διάρκεια της οδήγησης)"Να σταματήσω να τη δω, να τη φωτογραφίσω! Είναι τεράστια!!!"
Και μόλις βρω κάπου να κάνω άκρη και να την απολαύσω...."Μα πώς μίκρυνε ξαφνικά; Την είδα...Ήταν τόοοοση...!Μήπως έχω παραισθήσεις;Λες να μου άφησαν κάνα σοβαρό κουσούρι οι κακές συνήθειες των νεανικών μου χρόνων...;"Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
astron
Παύλος Καστανάς
Φυσικός, Αστροφυσικός
από ΧΟΛΑΡΓΟΣΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/astron

Ο προσωπικός μου χώρος όπου ο πόλεμος των ιδεών συναντά τις δημόσιες εξομολογήσεις...


Tags

Επιστήμη Μουσική Προσωπικές Σκέψεις Φιλοσοφία Τηλεόραση και Σινεμά
Επίσημοι αναγνώστες (8)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης