Κάποια Δήθεν Λόγια......
Οποιος Μπορει Κανει, οποιος δεν μπορει διδασκει!!!
17 Φεβρουαρίου 2009, 13:38
"Άγιος" Λάγιος!!


Σήμερα, έτσι ξεκάρφωτα δημοσιεύω κάτι που σκεφτόμουν από καιρό! Ίσως και γιατί από το πρωί, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο, μου έχει κολλήσει στο μυαλό ένα τραγούδι που έχει γράψει, το «Να Ονειρεύομαι»!  

Δεν είναι η επέτειος ούτε της γέννησης, ούτε του θανάτου του! Γράφω γι αυτόν γιατί ….. έτσι απλά τον λατρεύω ως καλλιτέχνη και θεωρώ ότι από τα 28 μέχρι τα 38 του χρόνια έδωσε στην Ελληνική μουσική όσα πράγματα δεν πρόλαβαν να δώσουν άλλοι σε μια ζωή δράσης και αναζήτησης! 

Γραφώ γι αυτόν διότι πιστεύω ότι σε μια μουσική κοινότητα όπως το ΜΗ, καλό είναι να θυμόμαστε που και που, κάποιους που με το έργο τους άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον καμβά της Ελληνικής Μουσικής και τους χρωστάμε τη μουσική μας παιδεία! 

Κυρίες και Κύριοι (όσες και όσοι θέλετε δηλαδή να μοιραστείτε μαζί μου..):

Ο Άνθρωπος και Καλλιτέχνης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ!!       

Ο Δημήτρης Λάγιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 7 Απριλίου 1952.

Σπούδασε πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, στο Σικάγο, μέχρι το 1978. Μετά το 1980, σε ηλικία 28 χρονών, επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την Ελληνική μουσική και το Ελληνικό τραγούδι.  

 

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, οργάνωσε τις “Γιορτές Τέχνης και Λόγου”, δημιούργησε το συγκρότημα “Ασκηταριό”, το “Κάλβειο Κέντρο Μουσικών Μελετών” και το “Κάλβειο Ωδείο”. 

Στο «Ένα πολιτιστικό χωριό», του Γιώργου Βιδάλη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (11/08/2001), ο Δημήτρης Αβούρης αφηγείται για τον Λάγιο: 

«Ήταν το ίνδαλμα των νέων εδώ. Στα 25-28 του συσπείρωσε την καλλιτεχνική Ζάκυνθο γύρω του, ανέδειξε τραγούδια, ποιήματα, μνημεία, που δεν τους έδιναν σημασία και ήταν σκόρπια, έκανε τις γιορτές του "Ασκηταριού". Είχαμε μια πόρτα να χτυπήσουμε κι έναν άνθρωπο να συνεννοηθούμε. Έφτιαξε το Κάλβειο Ωδείο, έφερε καθηγητές, έχουν βγει τόσα παιδιά, τόσα μαντολίνα, απ' αυτό» 

 

Από το 1985, ο Δημήτρης Λάγιος, θα ενδιαφερθεί για το Κυπριακό πρόβλημα και θα εμπλακεί ενεργά, διοργανώνοντας Φεστιβάλ, μουσικές εκδηλώσεις και πορείες.  

 

Παράλληλα, θα ιδρύσει το Μουσικό Σχολείο της Μυκόνου, το Μουσικό Σχολείο του Δήμου Αλίμου, ενώ συμμετείχε στη δημιουργία του πρώτου, στην Ελλάδα, Λαϊκού Σχολείου Παραδοσιακής Μουσικής, με τον Αριστείδη Μόσχο. Ίδρυσε το σύνολο “Ραψωδοί” με το οποίο παρουσίασε μουσικές εκδηλώσεις σε αρχαίους χώρους. Θα γράψει χορωδιακά τραγούδια, ενώ θα καταγράψει δισκογραφικά τις εθνομουσικολογικές του έρευνες. 

 

Αυτές οι καταγραφές θα μπορούσαμε να πούμε πως τον οδήγησαν και στο έργο “Σκιές”, σε ποίηση δική του, με το κυπριακό φωνητικό σύνολο “Διάσταση” και τη μεσόφωνο Ηλέκτρα Βάργκα. Το έργο δισκογραφήθηκε το 1987. Σημαντικό έργο του είναι και οι “Ρωγμές”, για ορχήστρα μαντολινάτας. (Κυκλοφόρησε το 1992). Το 1986 γράφει τα έργα “Ολυμπιείον” και “Ουράνιος Μύθος”. Το 1987 θα γράψει το χορόδραμα “Ίνα τι” σε ποίηση δική του και του Δαβίδ, που θα δισκογραφηθεί το 1992. 

 

Θα γράψει, επίσης, φωνητικές ραψωδίες και τραγούδια σε στίχους δικούς του, αλλά και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, αρχίζοντας το 1979 με τον “Ήλιο τον ηλιάτορα”, του Ελύτη, που δισκογραφεί το 1982. Μεγάλη επιτυχία θα γίνει το τραγούδι “Όμορφη και παράξενη πατρίδα”, αλλά και τα “Να κλαις”, “Γεια σου κύριε Μενεξέ”, “Μωβ”.  

 

Έχουν κυκλοφορήσει επίσης οι δίσκοι του: “Ο Αη-λαός” (1983), “Εδώ που γεννηθήκαμε” (1983), “Του Σολωμού και της Ζάκυνθος” (1986), “΄Εργα για ορχήστρα νυκτών οργάνων” (1989), “Των Αθανάτων” (1994).  

 

Η πιο προσωπική δουλεία του, η “Ερωτική Πρόβα”, είναι ουσιαστικά ένα χορόδραμα όπου αναζητεί τη λύτρωση περιγράφοντας –με μουσική και ποίηση- την πορεία προς το τέλος. Έχοντας επίγνωση του δικού του τέλους που πλησιάζει, βρίσκει την τεράστια καλλιτεχνική δύναμη να γράψει αυτό το έργο, το 1989. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει το 1991. 

 

Στις 11 Απριλίου του 1991, ο Δημήτρης Λάγιος πεθαίνει από καρκίνο. Ήταν μόλις τριάντα οκτώ χρονών. Με το θάνατό του, η ελληνική μουσική έχασε πρόωρα έναν εξαιρετικό συνθέτη και τραγουδοποιό που, σίγουρα, είχε πολλά να προσφέρει ακόμα.  

 

Όσοι είχαν την ευτυχία να τον γνωρίσουν τον περιγράφουν πάντα ως ένα αγνό και άδολο άνθρωπο, υπόδειγμα καλλιτέχνη, αξιόμαχου, με υψηλούς στόχους. 

 

 

 

 

Παραθέτω επίσης και τους στοίχους του τραγουδιού που σιγοψιθυρίζω (όπως είπα) από το πρωί! Ένα από τα ωραιότερα του ….. 

 

 

 

Να Ονειρεύομαι

 

Ερμηνευτής: Νταλάρας Γιώργος 

Μουσική/Στίχοι: Λάγιος Δημήτρης                     

Δίσκος: "Ερωτική πρόβα"   

 

 

Να ονειρεύομαι απ' το παράθυρο να ταξιδεύω

Να μπαίνω μέσα σου, να καταστρέφομαι και να πεθαίνω 

 

Η σωτηρία μου είναι ο θάνατος και το κορμί σου

 

Να μπαίνω μέσα σου, να καταστρέφομαι και να πεθαίνω 

 

Να ονειρεύομαι, απ' το παράθυρο να ταξιδεύω

 

Σ' ένα πλατύ γιαλό, στην εγκατάλειψη λευκού χειμώνα 

 

Να αγγίζω το βυθό και να ξοδεύομαι γιατί το θέλω

 

Σ' ένα πλατύ γιαλό, στην εγκατάλειψη λευκού χειμώνα 

 

Να ονειρεύομαι, απ' το παράθυρο να ταξιδεύω 

 

Η γύμνια λάμπει με του λευκού τη λάμψη

 

Μαγεύει το θάνατο με το λευκό

 

Απουσία κι όλα τίποτα, δαπάνη, γύμνια... 

 

Να ονειρεύομαι, απ' το παράθυρο να ταξιδεύω

 

Με τον έρωτα γύρω, και το θάνατο κάτω απ' τα μάτια 

 

Ξόδεμα συνέχεια, δεν υπάρχουν μάσκες

 

Τ' όνειρο είναι που μαγεύει 

 

Ανοίγω, ξημερώνει

6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

pterarhos (17.02.2009)
Ειναι οδυνηρη η απωλεια παντα.
Γινεται επαχθεστερη οταν προκειται
για ατομα πραγματικα προικισμενα,πραγματικα διαμαντια ηθους, προσφορας, δημιουργιας.
Ενας μεγαλος Ανθρωπος και Καλλιτεχνης.
Ανιδιοτελης ,ενα πρωτυπο.
Δυνατη η πααρουσιαση σου φιλε DITHEN
Παραθετεις λεπτομερεις αγνωστες απο τον πλουτο του εργου και της δρασης του.
Θυμιζεις πως θα επρεπε να ειναι ο Καλλιτεχνης.
Ευχαριστιες θερμες.
ΥΓ.
Ειχε τοσο ταυτιστει με την Κυπρο που νομιζα οτι ειναι Κυπριος.
DITHEN (17.02.2009)
Αυτη την εντυπωση ειχα και εγω Pterarche μου στην αρχη που τον γνωρισα, αλλα τελικα δεν ηταν Κυπριος! Απλα ηταν πραγματικος Ελληνας και Ανθρωπος!

Οσο για την απωλεια του, πραγματικα ειναι οπως τα λες! Ετσι πρεπει να ειναι οι καλιτεχνες!

Εχει καιρο που ηθελα να γραψω κατι για τον Λαϊο!

Σε ευχαριστω!
chocolat (17.02.2009)
Το μόνο που θέλω να κάνω είναι ν’ αφήσω ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Χωρίς σχόλια! :)

Ευχαριστούμε Δήθεν για όσα μας χαρίζεις. Την ιστορία αυτή δεν την ήξερα. :)

Καλό απόγευμα!
pastella (17.02.2009)
Νομιζω οτι το συγκεκριμένο ποστ οφείλει να γίνει δημοσίευση στο e-περιοδικό και να μην παραμεινει κρυμμένο μόνο στο μπλογκ σου. Μας δινεις την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότεροι τον Λάγιο :)
kithara-woman (17.02.2009)
Βιάστηκε να φύγει,όπως τόσοι άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες...Νεότατος...Θα μπορούσε ακόμα να προσφέρει στη μουσική...
Πέρυσι το Πάσχα που πήγα στη Ζάκυνθο,στην πόλη,στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού-Δ.Ρώμα για όποιον έχει πάει-υπάρχει μνημείο για τον Δημήτρη Λάγιο,το έβγαλα και φωτογραφία.
Από όσο ξέρω,η τελευταία του επιθυμία ήταν να μην ταφεί,αλλά να καεί και η στάχτη του να σκορπιστεί,πάνω απ'την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πολύ ωραίο post,Dithen!Συμφωνώ με την pastella,θα ήταν ωραίο να μπει στο e-περιοδικό.
Άλλο ένα αγαπημένο τραγούδι που θυμήθηκα και σιγοτραγουδώ τώρα που διαβάζω: τι πάθος βυθίζει σε πέλαγα το νου,βραδιάζει κι αλλάζει,το χρώμα του ουρανού...
DITHEN (17.02.2009)
Καλησπερα,

@Chocolat, νομιζω οτι το τριανταφυλο (υπεροχη σκεψη) θα πρεπει να το αφησεις στο πελαγος αναμεσα στην Κυπρο και την Ελλαδα, διοτι οπως πολυ σωστα επεσημανε η Kithara-woman εκει ταξιδευει η σταχτη απο την σορο του Λαγιου, μιας και το ταλεντο του και ο πληθωρικος ευγενικος του χαρακτηρας δεν ειχε ορια αναμεσα στις ακρες του Ελληνισμου!

@pastella, θα ηταν πραγματι ωραιο, αλλα δεν θεωρω οτι το φτωχο μου κειμενο για τον Λαγιο πληροι εκεινα τα στοιχεια που θα ικανοποιουσαν τις ποιοτικες απαιτησεις του e-περιοδικου, που αποτελει κοσμημα για το ΜΗ! Απλα ελπιζω καποιος με πιο ταλαντουχα γραφη απο την δικη μου και με περισσοτερες γνωσεις στην μουσικη να εμπνευστει απο αυτο το κειμενο και να αφιερωσει ενα πιο περιεκτικο κειμενο στο Περιοδικο! Του αξιζει του Λαγιου! Σε ευχαριστω παντως μονο και για την σκεψη που τιμα το κειμενο μου, οτι θα ηταν ικανο να δημοσιευθει στο e-περιοδικο!

@Kithara-woman, εχεις απολυτο δικαιο και σε ευχαριστω που μου το υπενθυμησες! Δυστυχως ξεχασα να το πειλαβω στην βιογραφια του! Ναι, ο Λαγιος ηταν ισως ο μονος Ελληνας (σιγουρα ο μονος Ελληνας καλιτεχνης) που ειχε το θαρρος (θρασος για την Εκκλησια) να ζητησει να καει η σορος του και να σκορπιστει στον θαλασσιο χωρο αναμεσα στην Ελλαδα και την Κυπρο, που τοσο αγαπησε! Το τραγουδακι που σιγομουρμουριζεις, κορυφαιο...!:)

Σας ευχαριστω πολυ που με τα σχολια σας εμπλουτισατε την μνημη ενος τεραστιου καλιτεχνη!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
dithen
Προσωπικά Δεδομένα
Να ζώ, να παθιάζομαι και να Φεύγω το τέλος πριν να δώ......
από Οδός Ονείρων


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/dithen

Τα λόγια δεν ήταν ποτέ αρκετά θέλει δουλεία για να γυρίσει ο Ήλιος......



Επίσημοι αναγνώστες (9)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links
Photo courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
Template design by Jorge