Κάποια Δήθεν Λόγια......
Οποιος Μπορει Κανει, οποιος δεν μπορει διδασκει!!!
14 Απριλίου 2009, 12:56
Πάσχα Κυρίου Πάσχα


 

 

 

Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο

 

   

 

 

Το ερώτημα μένει και επανέρχεται τέτοιες άγιες μέρες για πολλούς, που ως άπιστοι Θωμάδες αναζητούν τις εξηγήσεις του άυλου και του άπιαστου προσπαθώντας να αγγίξουν την διάνοια βάζοντας το δάκτυλο τους «επί των τύπων των ύλων»!  

 

 

 

«Τι είναι Θεός, τι μη θεός και τι τα’ ανάμεσο τους;»

Γιάννης Ρίτσος 

 

 

 

Αλλά πώς να προσδιορίσει κανείς το θεό;  

 

 

 

Δεν την κατηγορώ, αντιθέτως θεωρώ απολύτως θεμιτή, την εσωτερική αναζήτηση και την αμφισβήτηση δεδομένων για την ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας του «πιστεύω». Άλλωστε είναι μια τακτική που ακολουθώ και εγώ συνεχώς και την χρησιμοποίησα επισταμένα στην ανεύρεση των δικών μου «πιστεύω» όσον αφορά την θρησκεία, μη διστάζοντας να γκρεμίσω μέσα μου είδωλα και στερεότυπα που πρόσφεραν σιγουριά, βρισκόμενος για πολύ καιρό στο απόλυτο κενό της ανατροπής της πίστης και όσα μου έδωσαν γύρω από αυτή.  

 

 

 

Η μελέτη άλλων πολιτισμών, άλλων θρησκειών και η αναζήτηση της σχετικής, διότι απόλυτη δεν υπάρχει, αλήθειας! 

 

 

 

Άλλωστε ανέκαθεν οι άνθρωποι ήθελαν να ξέρουν ή τουλάχιστον να έχουν μια αμυδρή αντίληψη για την προέλευση, την αρχή και τον τελικό σκοπό της ύπαρξης τους! Η αλήθεια είναι ότι ψάχνοντας συνειδητοποιείς ότι η θρησκεία, ως τέτοια, διαχρονικά (από την γένεση του κόσμου) ικανοποιεί αυτή την ανάγκη και φωτίζει εκείνες τις σχέσεις που ενώνουν όλους τους ανθρώπους σαν αδέλφια, αποκαλύπτοντας τους ότι έχουν την ίδια προέλευση, το ίδιο καθήκον στη ζωή τους και τον ίδιο γενικό τελικό σκοπό!

 

 

 

Ο Φράνσις Μπέικον (που όλοι ξέρουμε τι πρέσβευε) υποστήριζε ότι, «η επιφανειακή φιλοσοφία στρέφει τον ανθρώπινο νου στην αθεΐα, αλλά η σε βάθος φιλοσοφία οδηγεί τον ανθρώπινο νου στη θρησκεία»! Στην τελική, λέω εγώ, το να πιστεύεις σε κάποιον θεό σημαίνει να βλέπεις ότι η ζωή έχει ένα νόημα, διότι τα πάντα είναι πιθανά όταν έχεις πίστη, και καθώς ο άνθρωπος είναι από τη σύσταση του θρησκευόμενο ον, θεωρώ ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε θεός ο άνθρωπος θα τον ανακάλυπτε! Ο Θείος Αϊνστάιν είχε πει ότι, «ο Θεός μπορεί να είναι πολύπλοκος, σύνθετος, εξελιγμένος και απόμακρος, αλλά δεν είναι κακός! Πιστεύω ότι το Σύμπαν φτιάχτηκε με απόλυτη τάξη! Δεν είναι χάος!» Μήπως είχε άδικο ο παππούς Πλάτωνας όταν έλεγε ότι, «η φιλοσοφία αρμόζει στον άνθρωπο, ενώ η σοφία ανήκει μόνο στον θεό»;  

 

 

 

Ναι μεν ο Μαρξ χαρακτήρισε την θρησκεία ως «όποιο του λαού» (και μπορεί να μην είχε καθόλου άδικο), αλλά η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά η θρησκεία αποτελεί τη μεγάλη κινητήρια δύναμη του κόσμου!   

 

 

 

Στην αναζήτηση λοιπόν της υπέρτατης αλήθειας που κρύβεται σε κάθε «πιστεύω», και από τη μελέτη των διαφόρων γνωστών θρησκειών, αυτό που συνειδητοποιεί έντονα κάποιος είναι ότι, η αξία κάθε θρησκείας έγκειται στην ποιότητα της ηθικής την οποία εγκαθιδρύει! Η αρετή είναι που τελικά μας φανερώνει την ύπαρξη του Θεού, γιατί δίχως το «ηθικόν» κι όσα στην πραγματικότητα πρεσβεύει ως έννοια, ο Θεός θα ήταν απλά έναν ακόμα όνομα και μια έννοια κενού περιεχομένου που επινόησαν οι άνθρωποι! 

 

 

 

Τι όμως οδηγεί τον αναζητούντα και μελετητή να στραφεί προς τον Χριστιανισμό αποδεχόμενος τις αλήθειες που διδάσκει; Εντελώς προσωπική η κρίση στην απάντηση που ακολουθεί, η οποία βασίζεται σε πολύ προσωπικά βιώματα και αποτελέσματα αναζήτησης (και ως τέτοια πρέπει να κριθεί): Ο Χριστιανισμός ως θρησκεία είναι αξιοθαύμαστη, κυρίως για τη μεταστροφή του φυσικού ανθρώπου σε ηθικό άνθρωπο! Όλες οι μεγάλες αξίες της Ελλάδας και της Ρώμης, όπως η ισότητα και η ελευθερία, υπάρχουν στην θρησκεία μας, εφαρμοσμένες όμως στην ψυχή και στο πνεύμα και θεωρημένες κάτω από το πρίσμα μια εξιδανικευμένης άποψης! 

 

 

 

Ναι, θα συμφωνήσω με όσους έχουν την άποψη ότι μπορούμε να επιτεθούμε στη θρησκεία για τις τελετουργίες της, για τα αγαθά της, ακόμα και για τους προκαθήμενους της, αλλά εδώ δεν εξετάζουμε τον τύπο και την τυπολατρία της θρησκείας παρά μόνο την ουσία και την υπέρτατη αλήθεια της! Γι αυτό είναι και δύσκολο να είσαι πραγματικός Χριστιανός (και ελπίζω να είμαι κατανοητός στο τι ακριβώς εννοώ)!             

 

 

 

Από αυτή την οπτική γωνία λοιπόν, πιστεύω ότι η επαφή μας με τον θεό είναι μια πολύ ιερή και προσωπική στιγμή και κάποιες φορές απαιτεί έναν πολύ ιδιωτικό χώρο και προσωπικό τρόπο έκφρασης. Ότι γίνεται πάντα με πολύ θεατρικό τρόπο, δεν νομίζω πως περιέχει τίποτα αυθεντικό.  

 

 

 

Άποψη μου είναι ότι η ουσία της θρησκείας βρίσκεται στο ότι ανοίγει τους ορίζοντες του κάθε ενός σε μια υπερβατική πραγματικότητα. Οι θρησκείες είναι στην πραγματικότητα γέννημα του πόθου του ανθρώπου για το άγιο και κρατούν ανοικτή την πόρτα της ανθρώπινης εμπειρίας προς το άπειρο!  

 

 

 

Η αναζήτηση της θρησκείας μπορεί να είναι εύκολη, η αναζήτηση του θεού μέσα μας όμως είναι το δυσκολότερο!! 

 

 

 

Ο Ιησούς είπε: «Αγαπήσης κύριον τον Θεό σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη την ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου. Αυτή εστίν πρώτη και μεγάλη εντολή. Δευτέρα και ομοία αυτή. Αγαπήσης τον πλησίον σου ως σεαυτόν.»  

 

 

 

Ας περάσει λοιπόν η εβδομάδα των παθών με συναίσθηση και κατάνυξη και να έχουμε ένα όμορφο και λυτρωτικό Πάσχα από όλες τις πλευρές!   

 

 

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ 

 

Σε όλους! 

 

 

:))))))))))

 

 

 

 

 

 

 

 

5 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

mellia (14.04.2009)
-«η επιφανειακή φιλοσοφία στρέφει τον ανθρώπινο νου στην αθεΐα, αλλά η σε βάθος φιλοσοφία οδηγεί τον ανθρώπινο νου στη θρησκεία»

Όταν ξεκινάς να ψάχνεις τα πράγματα συναντάς πολλές πιθανότητες στον δρόμο.
Όταν ωριμάσει η αναζήτηση σε οδηγεί σε κάτι πέρα από τα φαινομενικά συμπεράσματα μιας «παιδιάστικης» ίσως κατανόησης της πραγματικότητας.

-«Ότι γίνεται πάντα με πολύ θεατρικό τρόπο, δεν νομίζω πως περιέχει τίποτα αυθεντικό»

Είναι αλήθεια αυτό βρε Δήθεν. Και πολλές φορές σκληρή αλήθεια. Είναι δύσκολο να είσαι αυθεντικός να μην έχεις δηλαδή ανάγκη πολλά υποκατάστατα για να αντέχεις την ύπαρξή σου.

-«Στην τελική, λέω εγώ, το να πιστεύεις σε κάποιον θεό σημαίνει να βλέπεις ότι η ζωή έχει ένα νόημα…»

Σημαίνει ίσως ότι η ζωή είναι ζωή πραγματική γιατί δεν βουλιάζει στην στατικότητα της ανυπαρξίας. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον βιολογικό θάνατο, αφορά τον θάνατο μιας ύπαρξης που δεν φτάνει να γευτεί την καθολικότητα της ύπαρξής της.


Μου άρεσε πολύ το ποστ σου και οι τοποθετήσεις σου.
Είναι επίπονη η αναζήτηση του Θεού. Κυρίως γιατί όταν τον φωνάζεις δείχνει να μην είναι εκεί, να σου κρύβεται, να σου φεύγει.
Επίπονη γιατί η λογική του καθενός πάντα αμφιβάλλει. Πρέπει να αγγίξουμε για να πειστούμε. Το όνομά μας είναι Θωμάς.
Επίπονη και γιατί θέλει να θες πολύ να Τον συναντήσεις. Και ως γνωστόν τα πάθη είναι μέσα στην ίδια την φύση μας, πολύ δύσκολο να θελήσουμε να τα αποχωριστούμε. Σειρήνες…

Καλή Ανάσταση εύχομαι.
pterarhos (14.04.2009)
Καλο απογευμα φιλε μου Δηθεν.
Ερωτηματα αναζητηση.
Μια διαδρομη της Ανθρωποτητας απο την απαρχη της.

Δεν εχει να κανει το ιερατειο με το Θειο.

Δικο μου ερωτημα αν θες ολα αυτα τα χρονια ,
ειναι το γιατι ο Θεος εμφανιζεται με διαφορετικες μορφες σε διαφορετικες

ιστορικες περιοδους.

Απο τον προιστορικο ανθρωπο εως τον Χριστιανισμο.

Διεκρινα την αλληλουχια των αρχαιων θρησκειων

και αν θεωρησω οτι η θεοτητα επελεξε

το δικο της τροπο να φανει,

προκυπτουν ερωτηματα για την υπαρξη

των αλλων θρησκειων.

Τις σεβομαι, θεωρω οτι δεν εχω απαντηση.

Αυτο που ειναι συγκλονιστικο στην πορεια του Θεανθρωπου

ειναι η θυσια ,το Μαρτυριο η Σταυρωση.

Μενω ακομα ενεος στο ακουσμα, Σημερον κρεμαται επι ξυλου ο εν υδασι την Γην κρεμασας...

Και ενα τελευταιο.

Θεατρο σημαινει θεα Θεου.

Θρησκευτικοι ηταν οι λογοι της εμφανισης του.

Σου ευχομαι ολοψυχα Καλο Πασχα.

Μου αρεσε ο προβληματισμος σου.

Να περασεις καλα φιλε.


DITHEN (15.04.2009)
Τα παθη, η σταυρωση, η ανασταση, ολα σε ενα αεναο κυκλο, να απεικονιζει την πραγματικοτητα της ζωης και του καθημερινου μας αγωνα!

@ mellia,

Το ονομα μας (ολων) ειναι Θωμας, ποσο δικαιο εχεις! Το περιεργο (ή κακο) ειναι οτι ακομα κι οταν βαλουμε επι των τυπων των υλων το δακτυλο μας, η φυση μας ή οσα κουβαλουμε ως τραυματα, δεν μας αφηνουν να πιστεψουμε και τοτε χανουμε την βασιλεια της αισθησης και της ευτυχιας!

@ Φιλε Πτεραρχε,

Ο ανθρωπος παντα εψαχνε τον θεο, σε καθε τι! Ετσι εξελιχθηκαν οι θρησκειες μεχρι τον Μονοθεϊσμο! Καθε θρησκεια ή δοξασια κρυβει την δικη της αληθεια, φθανει να μπορεσει να την ψηλαφισει και να την αναγνωρισει η ανθρωπινη ψυχη και νοηση!

Σας ευχαριστω πολυ!

Σας ευχομαι να εχετε ενα ομορφο Πασχα!:))
chocolat (16.04.2009)
Μου ήταν πάντα πολύ δύσκολο να δεκτώ τις θρησκευτικές έννοιες και τα θρησκευτικά συστήματα. Για διάφορους λόγους που δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε τώρα.

Πέραν τούτου, δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει θεός, αλλά αν υπάρχει, σίγουρα δεν καθοδηγεί τις ζωές μας και δεν επηρεάζει την ανθρώπινη ύπαρξη!

Δεν έχει σημασία όμως αυτό. Υπάρχουν δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από μας, και λειτουργούν πάντα. Κάποτε τις λέμε "Θεό"! Και κάποτε μας κάνουν το κατάλληλο δώρο την κατάλληλη στιγμή και νιώθουμε πως πρέπει να τον ευχαριστήσουμε γι' αυτό. :)

Υπέροχο ποστ, καλέ μου Δήθεν, γεμάτο συναίσθημα και σοφία!

Και δεν πειράζει που διαφωνούμε. :)

Καλό Πάσχα σε όλους κι εύχομαι να βρείτε το θαύμα που ψάχνετε! :)
DITHEN (16.04.2009)
Αγαπημενη μου chocolat, αν ριξεις μια προσεκτικοτερη ματια στο κειμενο, θα δεις οτι οι αποψεις μας και οι σκεψεις μας δεν διαφερουν και πολυ!:)

Δεν νομιζω οτι στο τελος διαφωνουμε! Απλα διατυπωνουμε διαφορετικα τους προβληματισμους μας!

Αυτο το φτωχο κειμενο μου απλα προσπαθει, λυτα και περιληπτικα, να διατυπωσει καποιους προβληματισμους για την θρησκεια ως κοινωνικο φαινομενο και την εσωτερικη αναζητηση μας για τον Θεο!

Δεν υποστηριζει κατι σθεναρα υπερ ή κατα!:)

Τα θαυματα γινονται καθε μερα στην υπαρξη μας και μπροστα στα ματια μας, γι αυτο ας μην τα ψαχνουμε, απλα ας αναπτυξουμε την ικανοτητα να τα αντιλαμβανομαστε και να εκτιμουμε!

Καλο Πασχα οπου κι αν εισαι, Chocolat!

Ελπιζω να μην εγινες σοκολατενιο αυγο για τις αναγκες του Πασχα!:)))


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
dithen
Προσωπικά Δεδομένα
Να ζώ, να παθιάζομαι και να Φεύγω το τέλος πριν να δώ......
από Οδός Ονείρων


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/dithen

Τα λόγια δεν ήταν ποτέ αρκετά θέλει δουλεία για να γυρίσει ο Ήλιος......



Επίσημοι αναγνώστες (9)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links
Photo courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
Template design by Jorge