Αυτή τη βδομάδα είπα να φτιάξω τα μελομακάρονα της μαγείρισσας της μαμάς του κολλητού μου. Α ρε κατακαημένε Γιαννάκη τι τραβάς και συ και η μανούλα με μενα. Α ρε βαφτιστήρι πάλι καλά θα φάς. Θα μπουκωθείς και θα τα τρως 2- 2 τα μελοκαμακάρονα που λες και συ! Ακολουθεί η συνταγή
- 600 ml λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό αραβοσιτέλαιο αν θέλετε να είναι πιο ελαφρια
- 2 ποτήριa ζάχαρη
- 2-3 πορτοκάλια (χυμο περίπου 1 ποτήρι+ξύσμα
- 1 γεματη κ.σ κανελλογαρύφαλλο σε σκόνη
- 1/2 κ.σ σόδα
- 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
- αλεύρι όσο χρειαστεί
- 200 γρ καρύδια κοπανισμένα για πασπάλισμα
ΣΙΡΟΠΙ
- 1 ποτήρι μέλι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 μιση ποτήρια νερό
- χυμός 2 μανταρίνια (προαιρετικό)
- 1 κ.γ κανέλα (προαιρετικό
Πως το κάνουμε:
- Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη κανένα 5 λεπτο να λιώσει.
- Ρίχνουμε το χυμο πορτοκάλι και το ξύσμα.
- Διαλύουμε καλά τη σόδα μέσα στο κονιάκ που αφρίζει και το ρίχνουμε στο μείγμα και χτυπάμε πάλι λιγο να γίνουν ενα όλα αυτά.
- Μετά βάζουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να πλάθονται τα μελομακάρονα και να μην κολλάει η ζυμη στο χέρι.
- Δεν τα πλάθουμε με τις ώρες γιατί θα γίνουν πέτρα.Θέλουμε η υφή της ζύμης να έχει είναι λαδερή και μαλακή αλλά να μην κολλάει ή έχει υπερβολική λαδίλα.
- Τα ψήνουμε σε 180-200 για κανα 30 λεπτο. πρέπει να βγουν σαν μπισκότα σκληρά και να μη διαλύονται και το χρώμα να είναι σκούρο προς καφέ.
- Για το σιρόπι βάζουμε σε ένα κατσαρολακι τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Το μανταρίνι αν το βάλουμε στο τέλος που σβήσει η φωτιά.
- Το σιρόπιασμα γίνεται με κρύα μελομακάρονα τα βάζουμε στο καυτό σιρόπι και τσιτσιρίζουν που δείχνει ότι το τραβάνε μεσα τους.
- Εγώ για ευκολία στο ταψί που κρύωσε χύνω λίγο καυτό σιρόπι και τα αφηνω. Μετά απο λίγο επαναλαμβάνω το ίδιο.
- Τέλος τα γυρίζω και τούμπα να τραβήξουν ότι απέμεινε.
- Πασπαλίζω με το τριμένο καρύδι και σερβίρω σε πιατέλα.