Καλομηνάς στον ΠΟΝΤΟ είναι ο 5ος μήνας του έτους, δηλαδή ο ΜΑΙΟΣ ή ΜΑΗΣ.
ΚΑΛΟΣ ΜΗΝΑΣ δηλαδή, διότι ξεκινούσε ο πολύ καλός καιρός και τα αγαθά ήταν σε αφθονία.
Σηματοδοτεί τον τελευταίο μήνα της άνοιξης αλλά αν ρωτάτε την γνώμη μου τον πιο όμορφο καθώς η φύση είναι στα καλύτερα της.
Η ονομασία του μήνα ΜΑΙΟΥ σε εμάς προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες τις επτά κόρες του Άτλαντα (Ατλαντίδες) και της Πλειόνης και μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος.
Στην Κερασούντα και στη Χαλδία υπήρχε ρήμα «Καλομηνεύκομαι» που σήμαινε: «Φέρομαι σαν τον Μάϊο». Στην Οινόη, την Κερασούντα και την Ινέπολη, ο Καλομηνάς λεγόταν και «Μάης». Μάλιστα στην Ινέπολη υπήρχε και το επίθετο «Μαέσιος», δηλαδή «Μαγιάτικος».
Ο Μάιος ήταν ο μήνας των λουλουδιών, της βλάστησης και της καρποφορίας. Παρ’ όλα αυτά, ήταν και ένας πολύ βροχερός μήνας, με το χαλάζι επίσης να πέφτει πολύ συχνά.
Το πρωί της 1ης του Καλομηνά έτρωγαν άρτο που είχαν φυλάξει από τη Μεγάλη Πέμπτη και έπιναν γάλα
Κατόπιν έβγαζαν τα ζώα από το μαντρί και τα οδηγούσαν στη βοσκή. Αφού τα στόλιζαν με «τραχολίδια» (πολύχρωμες κορδέλες) και με κουδούνια. Τα οδηγούσαν κρατώντας στο χέρι βέργες από ανθισμένες άγριες τριανταφυλλιές, που τις έλεγαν «μασούρας».
Η έξοδος των αγελάδων για τις εαρινές βοσκές έπρεπε απαραίτητα να γίνει την Πρωτομαγιά. Ενώ στα τέλη του Μαΐου θα άρχιζε η ομαδική μετάβαση των ζώων στα παρχάρια, τους ορεινούς βοσκότοπους.
«Όνταν έρτ’ ο Καλομηνάς, φυτρώνε τα χορτάρια, ντ’ έμορφα επρασίντσανε τα τσόλια τα παρχάρια»
Αξίζει να σημειωθεί πως εκεί στην εξοχή έστηναν γλέντια και φαγοπότια που διαρκούσαν μέχρι το βράδυ, οπότε και γύριζαν στα σπίτια τους.
Τ’ αρνί μ’ επαρακάλ’ν ατό, κι ατό εποίν’ νεν νάζια, τα δάκραι μ’ εκατήβαιναν Καλομηνά χαλάζια
Στον Πόντο, ο Μάιος συνδεόταν με προλήψεις και δοξασίες…
Οι κάτοικοι πίστευαν πως την 1η ημέρα του Καλομηνά κινδύνευαν από μάγια. Γι’ αυτό και εκείνη την ημέρα προσπαθούσαν όλοι να προφυλαχθούν με σκόρδα, κρεμμύδια και μαγιοβότανα. Σύμφωνα με το έθιμο, κρεμούσαν στα σπίτια στεφάνια, σύμβολα της δροσιάς και της δύναμης της μαγιάτικης φύσης. Θεωρώντας ότι θα τους μεταδοθεί η υγεία και η ζωντάνια της φύσης.
Τον Μάιο στον Πόντο τιμούσαν ιδιαίτερα τις παρακάτω ημερομηνίες και γιορτές:
Δεν ξέρω αν η προληπτικότητα εν τέλει που έχουμε για κάποιους μήνες ισχύει η όχι πάντως την Παρασκευή έχει πανσέληνο- τη λεγόμενη πανσέληνο των λουλουδιών. Άντε να δούμε τι ψυχολογία θα έχουμε που πέφτει και στη γιορτή μου.
Καλό μήνα με υγεία βασικά να έχουμε και ΥΠΟΜΟΝΗ.
1 σχόλια - Στείλε ΣχόλιοΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙKA ΑΣΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ-ΜΜΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΟΙΗΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΕΣ