24 Αυγούστου 2011, 14:06
Οι χαρτινες πολυσυσκευασίες τετραπάκΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Οι περισσότεροι από εμάς όταν ερωτηθούν πώς ανακυκλώνονται οι συσκευασίες τετραπάκ απαντούν ότι είναι χάρτινες.άρα θα τις έβαζαν στον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού! ΜΕΓΙΣΤΟ ΛΑΘΟΣ. Αν έχετε προσέξει οι συσκευασίες γάλακτος, χυμών, σάλτσας ντομάτας και άλλων τροφίμων έχουν και μια αλουμινένια στρώση όταν την κόψετε.Υπάρχει ειδική διαδικασία ανακύκλωσης και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να την πετάμε για ανακύκλωση στους κάδους χαρτιού γιατι εκεί θα καταλήξει στα σκουπίδια και τσάμπα ο κόπος και η προσπάθεια..... Παρακάτω εξηγείται η διαδικασία ανακύκλωσης των συσκευασιών αυτών.
Πώς ανακυκλώνονται οι συσκευασίες Tetra Pak
Πώς γίνεται η ανακύκλωση
Η συσκευασία της Tetra Pak αποτελείται από τρία υλικά: χαρτί (75%), αλουμίνιο (20%) και πολυμερή (5%). Στο πρώτο στάδιο ανακύκλωσης διαχωρίζονται οι ίνες από τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή από το πολυαιθυλένιο και το αλουμίνιο.
Αρχικά οι υπάλληλοι του μύλου καθαρίζουν τη μάζα των συσκευασιών από τα άλλα σκουπίδια, όπως πλαστικές σακούλες και πετραδάκια. Υστερα οι συσκευασίες τοποθετούνται σε έναν μεγάλο κάδο με νερό, στον λεγόμενο πολτοποιητή, όπου στροβιλίζονται για 15 με 20 λεπτά. Ο στροβιλισμός -παρόμοιος με εκείνον των πλυντηρίων- διαχωρίζει τις ίνες μέσω της τριβής και βοηθάει το χαρτί να διαλυθεί πιο γρήγορα. Οι ίνες απορροφούν το νερό και γίνονται μέρος ενός πολτού ινών. Τα μη χάρτινα στοιχεία είτε επιπλέουν είτε βουλιάζουν και μπορούν να διαχωριστούν, να διαλυθούν ή να διηθηθούν.
|
Ο πολτός προορίζεται για τα προϊόντα χαρτιού. Το μείγμα αλουμινίου και πολυαιθυλένιου περνάει στη δεύτερη φάση ανακύκλωσης, κατά την οποία το μείγμα καθαρίζεται από ένα 10% πολτοποιημένων ινών που έχει απομείνει και τοποθετείται σε έναν τεράστιο κυλινδρικό σωλήνα, όπου δεν υπάρχει καθόλου αέρας. Εκεί πραγματοποιείται η πυρόλυση. Σε θερμοκρασία 400ο C, το πλαστικό ουσιαστικά δεν καίγεται, αλλά διασπάται και μετατρέπεται σε αέριο, η σύσταση του οποίου είναι παρόμοια με εκείνη του φυσικού αερίου. Το αέριο αυτό χρησιμοποιείται για να καλύψει 10% των αναγκών του μύλου σε ενέργεια. Το αλουμίνιο παραμένει ως έχει και πωλείται ως πρώτη ύλη.
«Από την ίνα πάμε πάλι σε ίνα, από το αλουμίνιο σε αλουμίνιο και από το πολυαιθυλένιο στην ενέργεια. Το αλουμίνιο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή άλλων προϊόντων και το πολυαιθυλένιο γίνεται ενέργεια», επισημαίνει ο κ. Vila.
Και μετά;
Οι ίνες που προκύπτουν από τις χάρτινες συσκευασίες τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων χάρτινων προϊόντων, όπως χαρτιά εκτυπώσεων, χάρτινες σακούλες, χαρτιά υγιεινής, χαρτιά επένδυσης για κουτιά γκοφρέ, χαρτόκουτα, χαρτί για προμήθειες γραφείου. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε συσκευασίες υγρών τροφίμων, όμως έχει άλλες χρήσεις. Πρόκειται για καλής ποιότητας ίνα. Εχουμε κάνει τρεις μελέτες και όλες καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα», αναφέρει ο κ. Vila.
«Επιπλέον, το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο δεν καίγονται, αλλά διαχωρίζονται και διασπώνται σε επιμέρους τμήματα. Αλλά ακόμη και αν καίγονταν, δεν θα αποδέσμευαν τοξικά, καθώς δεν περιέχουν χλώριο και ο χώρος είναι κλειστός», εξηγεί, όταν του εκφράζουμε τις περιβαλλοντικές μας ανησυχίες σχετικά με την πυρόλυση και τα τοξικά που εκλύονται στο περιβάλλον.
Αν και το σύστημα αυτό ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι την επόμενη χρονιά θα έχει μπει στη μαζική παραγωγή. Αραγε, η Stora Enso θα πουλήσει την τεχνολογία, δηλαδή το σύστημα της πυρόλυσης ή το «know how»; Σύμφωνα με τον κ. Vila, τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο. «Σχεδιάσαμε το σύστημα για να δέχεται 30.000 τόνους και στην πορεία διαπιστώσαμε ότι μπορεί να πάρει 60.000, δηλαδή το διπλάσιο. Ακόμα μαθαίνουμε…»
Από τον εν λόγω μύλο περνούν καθημερινά περίπου 5 εκατ. συσκευασίες. Εδώ καταλήγουν συσκευασίες από την Πορτογαλία, τη νότια Γαλλία, τη Γερμανία αλλά και την Ελλάδα. Στη χώρα μας οι συσκευασίες της Tetra Pak συγκεντρώνονται στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και κατόπιν μεταφέρονται στο μύλο της Stora Enso ή όπου αλλού υπάρχει η αντίστοιχη τεχνολογία της ανακύκλωσης, όπως στην Κίνα. Συνολικά η Tetra Pak ανακύκλωσε το 2009 πάνω από 27 δισ. συσκευασίες, ενώ κάθε χρόνο αυξάνει την ανακύκλωση κατά περίπου 1 δισ.!
-
Pagan (28.08.2011)
η αναλογια ειναι αυτη...77% από χαρτί...18% από πλαστικό και...5% από αλουμίνιο.
Επισης οι συσκευασιες που αποτελουνται απο αλουμινιο χρησημοποιουνται για σαλτσες και χυμους και για γαλα "αριστης" ποιοτητας,(σκονη)...
Οι εταιρειες που κανουν χρηση των παρα πανω συσκευασιων κανουν τρελες πωλησεις χαρην της "θετικης ενεργειας" αν με πιανεις.Αρα γιατι το παρουσιαζεις ως προβλημα?
Το αλουμινιο ειναι επικυνδυνο για την υγεια,αυτο επρεπε να αναφερεις πρωτα και υπευθυνο για παθησεις σοβαρες,καρκινοπαθειες,ακομα και αλτζχαϊμερ...
Η παραπανω συσκευασια εκτος το οτι δεν ειναι υγιεινη,για τα παιδια κυριως, απαιτεί τον διαχωρισμό των υλικών κατα την ανακύκλωσή της που καθιστά αρκετά δαπανηρό το κόστος της.
Αυτο με λιγα λογια...
aviectus (28.08.2011)
νομίζεις ότι ακόμα γίνεται ανακύκλωση...?
trelakias (28.08.2011)
πότε γινόταν? :P
διαφωτιστικό το άρθρο πάντως και προσωπικά με ενδιαφέρει!
thanks renabillrenabill (29.08.2011)
Είναι πρόβλημα από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πως να τα χρησιμοποιούμε κι ακόμα περισσότερο πως να τα ανακυκλώνουμε. Αλλά υπάρχει τρόπος και αξίζει να κάνουμε σωστά την ανακύκλωση...trelakias (29.08.2011)
Ποιά ανακύκλωση???
Αφού πάντα τα συμβατικά σκουπιδιάρικα περνούσαν και τα μάζευαν όλα μαζί. Τώρα και επίσημα ΔΕΝ γίνεται ανακύκλωση αλλά όποιος είχε μάτια θα το είχε παρατηρήσει και πιο παλιά.aviectus (29.08.2011)
Σωστά... ακριβοπληρωμένο σχέδιο-έργο,που (σχεδόν) ποτέ δεν υλοποιήθηκε.renabill (01.09.2011)
Δεν ξέρω που μένεις εσύ και τι ξέρεις για την ανακύκλωση πάντως εγώ στο Βύρωνα που μένω υπάρχει άλλο σύστημα με ξεχωριστό κάδο για κάθε είδος σκουπιδιών και από μεσα ξέρω ότι πραγματικά τα σκουπίδια πάνε για ανακύκλωση.Στους μπλε κάδους έχω ακούσει ότι άλλες φορές πάει άλλες όχι, οπότε αν τώρα αν εσύ γιατί βαριέσαι να ανακυκλώσεις λες αστο δε βαριέσαι δεν πειράζει. Αν όμως υπάρχουν φορές που όντως ανακυκλώνονται προτιμώ να την κάνω κι ας πάει χαμένη τι να σου πω aviectus (01.09.2011)
Και εδω εχει Μπλε καδους και σε ολη την Ελλαδα...τα φορτηγα που αδειζουν τους καδους αυτους,αδειαζουν και τους Συμβατικους.trelakias (01.09.2011)
Έκανα ανακύκλωση μέχρι να διαπιστώσω ότι δεν γίνεται ανακύκλωση.
Για του λόγου το αληθές... Τσέκαρε τα παρακάτω
http://www.econews.gr/2011/05/11/anakyklwsi-thessaloniki/
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=83771
Ο Μπουτάρης έχει δηλώσει ότι ανακύκλωση δεν έχει γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Στην καλή περίπτωση λένε ότι 1% των σκουπιδιών ανακυκλώνονταν. Εγώ δεν έχω δει ποτέ απορριματοφόρο ξεχωριστό για τους μπλε κάδους.
Σημειώνω ότι μέχρι την περασμένη άνοιξη υπήρχαν (τυπικά) μπλε κάδοι. Τότε τους μάζεψαν και δεν τους έχω ξαναδεί ό,τι κι αν λένε ότι υπέγραψαν.
Το σχόλιό σου δηλαδή περί βαρεμάρας είναι λίγο βιαστικό. Εκτός αν εννοείς ότι βαριέμαι να έρθω στο Βύρωνα να πετάξω τα σκουπίδια.
Το να ξέρω ότι υπάρχει μια εταιρεία ανακύκλωσης δεν με πείθει καθόλου όταν βλέπω ότι το σκουπιδιάρικο τα μαζεύει ΟΛΑ.
...Αν και για τις εταιρείες έχει ειπωθεί ότι υπολειτουργούν και έχουν υπαλλήλους μετρημένους στα δάχτυλα για πόλεις εκατοντάδων χιλιάδων ή κάποιων εκατομμυριών...
Λεφτά πήραμε να κάνουμε ανακύκλωση και τα φάγαμε προφανώς και αυτά.
Καλό είναι να ενημερωνόμαστε που και που και να βλέπουμε τι γίνεται, γιατί μας κοροϊδεύουνaviectus (02.09.2011)
και μεχρι τις 11 μαιου υπηρχαν και μπλε καδοι εξω,εμεις τα πετουσαμε εκει,οτι "αγωνα" καναμε πηγε,στο βροντο
renabill (02.09.2011)
Οχι δεν εννοούσα αυτό και με παρεξήγησες. Το περί βαρεμάρας πήγαινε στο γεγονός ότι σε πολλά σημεία σε διάφορες πόλεις υπάρχουν μπλέ κάδοι. Το αν γίνεται ανακυκλωση πραγματική στους μπλέ κάδους δεν το ξέρω.Σε διαβεβαιώ όμως ότι έχω δει πολλές φορές απορριματοφόρο ανακύκλωσης να αδειάζουν τον κάδο ανακύκλωσης στην Αθήνα. Υπέθεσα ότι γίνεται και αλλού, πόσο μάλλον στη Θεσ/κη που αποτι κατάλαβα μένεις.Απλά θεωρώ λίγο κακό να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια με το που δούμε τα σκούρα κι ότι κάτι δεν λειτουργει.Μπορεί να παρασύρομαι από το σύστημα που ισχύει εδώ και θεωρείται αξιόπιστο.Κι αν σε ένα μικρό ποσοστό ακόμα όντως γίνεται κάποια ανακύκλωση?Μην ξεχνας τα κουτιά που βάζουν εταιρίες, όπως η ΔΕΛΤΑ ή ο Βασιλόπουλος κ.α και πετάς ακόμα και τα τετραπάκ, αυτά στελνονται όντως σε εταιρίες ανακύκλωσης γιατί μαζεύονται χώρια. Και την ανακύκλωση γυαλιού από τα σουπερ μάρκετ. Επίσης εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να πιέσουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και δε θα το καταφέρουμε παύοντας την ανακύκλωση επειδή κάποιοι άλλοι μας το επέβαλλαν.Απαιτηστε και σεις ως πολίτες άλλο σύστημα ανακύκλωσης για την πόλη σας.Στην Αθήνα αυτό που σου λέω το έχουν καθιερώσεινομίζω και κανα δυο δημοι ακόμα. Οι άλλοι δήμοι μαλακίζονται και προφανώς έχουν φάει λεφτά....renabill (02.09.2011)
Επίσης να προσθέσω. Ότι όλα τα ρίχνουμε στους άλλους και ποτέ δεν παίρνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.Το πρώτο άρθρο μιλάει για την μη λειτουργία της ανακύκλωσης λόγω των πολιτών και της μη ευαισθητοποίησης που υπάρχει.Δε φτάνει να κάνουμε ανακύκλωση, πρέπει να την κάνουμε και σωστά. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα απλά αποριμματοφόρα αδειάζουν τους μπλέ κάδους? Μήπως γιατί και μεις μαλα...στε και πετάμε τα ανάμεικτα σκουπίδια οπότε είναι μάταιο να ανακυκλωθούν? Πόσοι από μας πλένουν τις οποιεσδηποτε συσκευασίες πριν τις πετάξουν?Ελάχιστοι....(ΕΚΕΙ ΠΑΕΙ ΤΟ ΒΑΡΙΕΣΑΙ/ Βαριόμαστε έπρεπε να γράψω, δεν αναφέρομαι σε σένα.) Κι ομως έτσι πρέπει. Εαν πάς σε άλλη χώρα που έχει οδηγίες σαφείς για ανακύκλωση θέλει τις συσκευασίες "καθαρές" από άλλου είδους ουσίες ή προϊόντα γιατί αλλιώς πάει χαμένος κόπος.... Λοιπόν το κείμενο ήταν για να αναλογιστουμε κι εμείς τι κάνουμε και πως το κάνουμε και μετά να ρίξουμε τις ευθύνες αλλού.Γιατί όσοι δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε την ανακύκλωση ας την κάνουμε σωστά.....
Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.
Επιστροφή στο blog