αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
02 Σεπτεμβρίου 2022, 08:47
Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας


Από τους μύθους του Αισώπου μέχρι τα σύγχρονα tweet stories η σύντομη μυθοπλαστική αφήγηση αποτελεί διαχρονικά την πιο άμεση και αναγνωρίσιμη μορφή λογοτεχνικής επικοινωνίας. Το στοίχημα της συμπύκνωσης μιας ιστορίας και της απόδοσής της με λίγες και συνήθως μετρημένες λέξεις έχει σήμερα -χάρη και στην τεχνολογία- αναδειχθεί σε βασικό συγγραφικό, θεωρητικό, ακόμα και εκδοτικό ζητούμενο. Πώς, όμως, εφαρμόζονται οι λειτουργίες και οι κανόνες της αφήγησης στην απαιτητική δομή των flash fiction και των short stories; Και πώς η σύντομη και αναπάντεχη πεζογραφική φόρμα της εποχής μας συνομιλεί με την ελληνική και τη διεθνή μυθοπλαστική παράδοση; Με αυτά και όχι μόνο θα ασχοληθούμε το φθινόπωρο στο Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας των Εκδόσεων Αλάτι, μελετώντας κλασικά και νεότερα διηγήματα, ανατρέχοντας στη θεωρία της αφήγησης και επιχειρώντας, φυσικά, πολλές ασκήσεις και συγγραφικά πειράματα.

Το Εργαστήριο είναι διάρκειας 16 ωρών και θα ολοκληρωθεί σε 8 δίωρες συναντήσεις.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά -μέσω της πλατφόρμας zoom- κάθε Δευτέρα, ώρα 18:00-20:00.

Το Εργαστήριο συντονίζει ο Γιάννης Αντάμης (συγγραφέας, MA Creative Writing).

Διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Αντάμης γεννήθηκε το 1975 στον Βόλο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πριγκιποδουλειές» (Οξύ 2006), «Σχέδιο Τρόμου» (Οξύ 2007), «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» (Τόπος 2008) «Το Ανταμομπίλ» (Χαραμάδα 2017), «Λεγεώνα» (Χαραμάδα 2019) και «Μηδέν Όλα» (Χαραμάδα 2021). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά («El Proyecto», S.T.I. 2015) και στα γαλλικά («Dragon Cramé», Lior 2018), ενώ μία ιστορία του έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» (Αίολος 2012). Επίσης, έχει δημοσιεύσει άλλους 51 τίτλους στον ιστότοπο www.dreamtigers.gr.

Κόστος: 120 ευρώ

Έναρξη: 19/9 (θα διαρκέσει ως 7/11)

Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο messenger της σελίδας Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι


- Στείλε Σχόλιο


14 Αυγούστου 2022, 15:45
Πρόσκληση συγγραφής διηγήματος με ιαπωνικό θεματικό προσανατολισμό


Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία!

 

Η διαδικτυακή ομάδα «Ιαπωνική Βεντάλια Ποίησης και Πολιτισμού» και οι διαδικτυακές σελίδες «Εργαστήριο συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι» και «The Haibun page» σας προσκαλούν σε μια νέα λογοτεχνική δράση με σκοπό τη συγγραφή ενός διηγήματος με ιαπωνικό θεματικό προσανατολισμό.

 

Το διήγημα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι:

 

1. Μια βεντάλια, μεταχειρισμένη ή όχι, την οποία κάποιος βρίσκει, δέχεται ως δώρο, αγοράζει ή γενικά έρχεται στην κατοχή του και η οποία για κάποιο λόγο τον/την συνδέει ή τον/την οδηγεί στην περιοχή της χερσονήσου Noto, στην Ιαπωνία.

 

2. Στην περιοχή Noto βρίσκονται αλυκές στις οποίες παράγεται εδώ και 500 χρόνια η ποικιλία αλατιού Agehama. Σημειώνεται εδώ πως το αλάτι παράγεται με παραδοσιακό τρόπο ακολουθώντας την τεχνική Agehamashiki-enden. Οι αλυκές είναι το φυσικό σκηνικό του διηγήματος μέρος της δράσης του οποίου ή το σύνολό του πρέπει να εκτυλιχθεί εκεί να έχει κάποια σχέση με το αλάτι (την παρασκευή, την πώληση ή την ιστορία του).

 

3. Τα διηγήματα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

 

Δεν θα γίνουν δεκτά διηγήματα που δεν περιλαμβάνουν και τα τρία ανωτέρω ζητούμενα.

 

Ο τίτλος και το θέμα του διηγήματος είναι ελεύθερα. Τα διηγήματα που θα υποβληθούν πρέπει να έχουν έκταση από 1000 έως 2500 λέξεις.

 

Δεκτά όλα τα είδη διηγήματος αλλά δεν θα γίνουν δεκτά διηγήματα σε ποιητική μορφή. Επιτρέπεται όμως αν ο/η συγγραφέας επιθυμεί να περιλάβει στο διήγημά του/της, κάποιο είδος ποίησης αλλά, αποκλειστικά Ιαπωνικής ποίησης και όχι άλλου είδους. Σημειώνεται πως οι λέξεις του ποιήματος θα προσμετρηθούν στις συνολικές λέξεις του κειμένου.

 

Δεν θα γίνουν δεκτά διηγήματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ή έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε άλλη, αντίστοιχη δράση ή λογοτεχνικό διαγωνισμό και ο/η συγγραφέας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη (νομική, οικονομική ή άλλη) ως προς αυτό το θέμα, με την υποβολή του έργου του.

 

Μπορούν να συμμετέχουν όλοι/όλες όσοι/όσες διαβάζουν και παρακολουθούν τις πιο πάνω σελίδες, ακόμη κι αν δεν είναι μέλη τους.

 

Κάθε άτομο μπορεί να υποβάλει έως και δύο διηγήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση abcd811@yahoo.com με την ένδειξη «λογοτεχνική δράση διηγήματος» στο θέμα − η ένδειξη αυτή είναι αναγκαία γιατί δεχόμαστε καθημερινά πολλά e-mails.

 

Τα κείμενα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα με το πραγματικό σας όνομα και να περιέχουν ένα e-mail επικοινωνίας.

Η διάρκεια υποβολής των διηγημάτων θα είναι από τις 15 Αυγούστου 2022 έως 10 Οκτωβρίου 2022, στις 12:00 το βράδυ. Η συμμετοχή στη λογοτεχνική αυτή δράση είναι δωρεάν.

 

Τη διόρθωση και την επιμέλεια των κειμένων αναλαμβάνει η κ. Makun Phaedrus και οι συγγραφείς αποδέχονται με τη συμμετοχή τους να συνεργαστούν πρόθυμα μαζί της για το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Τα διηγήματα που θα υποβληθούν θα δημοσιευθούν ταυτόχρονα στην σελίδα της διαδικτυακής ομάδας «Ιαπωνική Βεντάλια Ποίησης και Πολιτισμού» και στις διαδικτυακές σελίδες «Εργαστήριο συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι» και «The Haibun page» αφού πρώτα γίνει διόρθωση και επιμέλεια του κειμένου τους και μόλις τελειώσει η επεξεργασία τους ασχέτως του χρόνου υποβολής των. Με την υποβολή του διηγήματος αυτομάτως ο/η συγγραφέας του επιτρέπει τη δημοσίευση του στις πιο πάνω σελίδες και δεν έχει υπάρχει οικονομική απαίτηση από κανένα των συμβαλλομένων μερών.

 

Όλα ή μερικά από τα διηγήματα, κατά την κρίση των διαχειριστών των σελίδων, θα θέλαμε να εκδοθούν σε φυσικό βιβλίο με πιθανό χρονικό όριο το πρώτο εξάμηνο του 2023 ή αυτό που θα συμφωνηθεί με τον εκδοτικό οίκο, ο οποίος θα το εκδώσει. Θα το προσπαθήσουμε και θα εργαστούμε γι’ αυτό, ελπίζοντας πως οι περιστάσεις θα το ευνοήσουν (τιμές χάρτου, αναζήτηση χορηγιών) και πως τα διηγήματα που θα υποβληθούν θα είναι αξιόλογα αριθμητικά και ποιοτικά. Αν δεν γίνει ένα φυσικό βιβλίο θα προσπαθήσουμε να γίνει ένα e-book με τα διηγήματα αυτά. Οι συγγραφείς των διηγημάτων, θα ερωτηθούν, στο μέλλον, εγγράφως αν δέχονται να συμμετάσχουν στην οποιαδήποτε έκδοση φυσική ή ηλεκτρονική και η συμμετοχή τους στη δράση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά συμμετοχή και στην πιθανή έκδοση βιβλίου. Σημειώνεται πως όσοι/όσες θα συμφωνήσουν να συμμετέχουν στην όποια πιθανή έκδοση θα ενημερωθούν για τις απαιτήσεις του εκδοτικού οίκου που θα επιλεγεί εγκαίρως, εφ’ όσον τις αποδεχτούν υποχρεούνται να τις ακολουθήσουν και θα υπογράψουν την ανάλογη συμφωνία απ’ ευθείας με αυτόν. Οι συμμετέχοντες/ουσες δεν υποχρεούνται στην αγορά του τελικού προϊόντος (ηλεκτρονικού ή φυσικού βιβλίου) όποτε και αν αυτό γίνει, αλλά αν το αποφασίσουν θα πληρώσουν το αντίτιμο του αντιτύπου στον εκδοτικό οίκο (ο οποίος θα ορίσει κάθε οικονομικό θέμα) με απ’ ευθείας παραγγελία εκεί και όχι μέσω των σελίδων, οι οποίες δεν έχουν καμιά οικονομική απαίτηση καθώς η συμμετοχή στην δράση είναι εντελώς δωρεάν.

 

Καλή επιτυχία και καλή έμπνευση σε όλους/ες μας.


- Στείλε Σχόλιο


13 Αυγούστου 2022, 11:36
Ένα βιβλίο για τα συναισθήματα


"Ένα βιβλίο για τα συναισθήματα. Φόβος, θυμός, λύπη, χαρά."

Γράμμα στον Φόβο/Διάλογος με τον Φόβο

Με τι μοιάζει ο Θυμός

Η συνάντηση της Λύπης: παραμύθι

Η Χαρά συστήνεται

Κείμενα που προέκυψαν από το εργαστήριο αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και θεραπευτικής γραφής «Είσαι το θαύμα»

* 1 ευρώ από κάθε αντίτυπο θα δοθεί για τους σκοπούς της "Κουζίνας του Κόσμου" στο Επταπύργιο

Κάθε αντίτυπο συνοδεύεται από ένα φακελάκι οριγκάμι που κρύβει μέσα του μία ευχή (για παραγγελίες που θα γίνουν απ' το ηλεκτρονικό μας κατάστημα)

Κόστος: 13 ευρώ+2 ευρώ μεταφορικά (αποστολή με κούριερ)

Μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://www.ekdoseisalati.com/p/ena-vivlio-gia-ta-synaisthimata/?fbclid=IwAR30yYEecboymNBtCy5aq3sbLmA-snyXyezFQoGlqyBMbVyQPxq8Nk3vNfk

Εδώ: https://www.bookbox.gr/item/9786188511057%2Bekdoseis-alati-ena-biblio-gia-ta-synais8hmata-syllogiko-ergo

Ή να το παραγγείλετε απ' όποιο φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα θέλετε.

ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ Διανομή χονδρικής ΟΝΑΡ (ΤΣΑΝΑΣ Δ. - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Σ. Ο.Ε.)


- Στείλε Σχόλιο


06 Αυγούστου 2022, 09:46
Χριστούγεννα που δεν τελειώνουν ποτέ!


Αν τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη σου γιορτή

Αν από Σεπτέμβριο αρχίζεις να μετράς αντίστροφα

Αν ξεκινάς να στολίζεις από Οκτώβρη

Αν κάθε φορά που τελειώνουν σε παρηγορεί μόνο η σκέψη ότι «λίγοι μήνες είναι, θα περάσουν»

Αν σου αρέσει να γράφεις ή να ζωγραφίζεις ή και τα δύο

 

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!

 

Έλα να ετοιμάσουμε παρέα το πιο μαγικό χριστουγεννιάτικο βιβλίο

 

Στείλε δύο κείμενα για παιδιά κι ένα σύντομο βιογραφικό (ως 100 λέξεις) στο yotakotsafti1@yahoo.gr

 

Αν θέλεις να στείλεις και ζωγραφιές ή μόνο ζωγραφιές, η ανάλυση να είναι 300dpi


ΜΕΧΡΙ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

ΕΙΔΗ ΛΟΓΟΥ

Παραμύθια μέχρι 400 λέξεις

Μικροδιηγήματα μέχρι 200 λέξεις

Ποιήματα μέχρι 20 στίχους (προσοχή στο μέτρο και την ομοιοκαταληξία!)

Να είναι χαρούμενα, αισιόδοξα -ή και χιουμοριστικά- και να μεταφέρουν το κλίμα και τη ζεστασιά των Χριστουγέννων

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Χριστουγεννιάτικο Καράβι

Χριστούγεννα στον Κόσμο

Στολισμός-διακόσμηση

Φαγητά-γλυκά Χριστουγέννων

Ανταλλαγή δώρων

Κάλαντα

Ήθη και έθιμα

Φωτεινό αστέρι

Φάτνη

Τρεις μάγοι

Πρωτοχρονιά

Ρόδι

Βασιλόπιτα

Άγιος Βασίλης-έλκηθρο-τάρανδοι

Καλικάντζαροι

Αγάπη-προσφορά-αλληλεγγύη

κοκ.

 

Μπορείτε να εμπνευστείτε κι από δω:

http://enakeimenomiaeikona.blogspot.com/2021/12/blog-post.html

 

Τα κείμενα θα αξιολογηθούν κι όταν γίνει η τελική επιλογή, θα αποτελέσουν το υλικό για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που θα κυκλοφορήσει δωρεάν απ’ τις φιλόξενες κι αγαπημένες εκδόσεις Σαΐτα.

 

http://www.saitapublications.gr/

 

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους συγγραφείς και προτείνεται, πριν στείλουν κείμενά τους, να τα κατοχυρώσουν.

 

Ιδέα, συντονισμός ύλης, επιμέλεια: Γιώτα Κοτσαύτη

Η Γιώτα Κοτσαύτη γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Λεβαία Φλώρινας.

Είναι συγγραφέας, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργικής Γραφής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το φθινόπωρο του 2020 παρακολούθησε το σεμινάριο «Δημιουργική Ανάγνωση και Γραφή της Πεζογραφίας» (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο).

Κείμενά της έχουν βραβευτεί απ’ τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, απ’ την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, απ’ τις εκδόσεις Εντύποις, απ’ τον ΕΠΟΚ (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων) κι απ’ το Πετρίδειο Ίδρυμα Κύπρου.

Η αγάπη της για την παιδική, εφηβική, νεανική λογοτεχνία την οδήγησε στη δημιουργία του δημοφιλούς ιστολογίου «Ένα κείμενο, μία εικόνα».

Τον Ιούλιο του 2018 ανέλαβε εθελοντικά τη δημιουργία βιβλιοθήκης-χώρου δημιουργικής απασχόλησης στην περιοχή της, εγχείρημα που αγκαλιάστηκε με θέρμη από πολλούς ανθρώπους απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απ’ το φθινόπωρο του 2019 συντονίζει εργαστήρια συγγραφής και είναι υπεύθυνη των εκδόσεων Αλάτι.

Είναι παντρεμένη με τον Θεοφάνη Θεοφάνους, έχουν δύο κόρες και τα τελευταία χρόνια κατοικούν μόνιμα στον νομό Φλώρινας.


- Στείλε Σχόλιο


01 Αυγούστου 2022, 12:58
Αξιολόγηση ατομικών ποιητικών συλλογών


Κάτι καινούργιο έρχεται!

Μία σειρά αξιόλογων ατομικών ποιητικών συλλογών, με την ποιότητα και την αξιοπιστία των εκδόσεών μας.

Αν γράφετε ποιήματα και θέλετε να εκδοθούν (με συνέκδοση) απ’ το Αλάτι, επικοινωνήστε μαζί μας (με μήνυμα στο messenger ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekdoseisalati@gmail.com).

Οι συλλογές θα αξιολογούνται και θα επιλέγονται όσες πληρούν τα απαραίτητα αισθητικά κριτήρια.

Την επιμέλεια της σειράς θ' αναλάβει η Άννα Γρίβα.

Η Άννα Γρίβα έχει σπουδάσει Φιλολογία στην Αθήνα και Ιστορία και Επιστήμες της Λογοτεχνίας στη Ρώμη. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, η τελευταία με τίτλο Δαιμόνιοι (Μελάνι, 2020). Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Επίσης, έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων (Τα ζώα θεοί, Κίχλη, 2021) και ένα ιστορικό μυθιστόρημα (Εξόριστες βασίλισσες, Μελάνι, 2021). Είναι μεταφράστρια ιταλικής λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων, ενώ έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο ΕΑΠ. Έχει συγγράψει πολλές μελέτες και επιστημονικά άρθρα με αντικείμενο τη λογοτεχνία της Ιταλικής Αναγέννησης και την πρόσληψη της αρχαίας γραμματείας στον ιταλικό χώροΜου αρέσει!ΣχόλιοΚοινοποίηση


- Στείλε Σχόλιο


03 Αυγούστου 2019, 21:30
Πώς γράφεται ένα Ποίημα;
Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι  

Εσείς τι λέτε; Πώς γράφεται ένα Ποίημα;

Μία εκδοχή εδώ:

Πώς γράφεται ένα ποίημα

Με όλες τις αισθήσεις.
Δαμάζοντας το χάος
κι όχι απαραίτητα τον αυθορμητισμό.

Με το βλέμμα στραμμένο
στο αόρατο.

Ανακαλύπτοντας θησαυρούς
εκεί που οι άλλοι
βλέπουν συντρίμμια.

Χωρίς βιασύνη.
Σιωπηλά.
Δίχως συμβιβασμούς.
Κι από ανάγκη.

Γιώτα Κοτσαύτη

#Εργαστήριο_συγγραφής


- Στείλε Σχόλιο


04 Ιουνίου 2019, 12:37
Μπουκέτα Ανθισμένα
Τα βιβλία μου  

Το ταξίδι ξεκίνησε!

Μπορείτε να το βρείτε στο φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Βεργίνα

Vergina Books & Publications - Εκδόσεις Βεργίνα

Ή να το παραγγείλετε από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

Γιώτα Κοτσαύτη-Μπουκέτα Ανθισμένα

Εικονογράφηση: Αθηνά Πετούλη

Συλλογή χαϊκού για παιδιά

Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

Περισσότερα εδώ:

https://www.facebook.com/yota.kotsaftitheofanous


- Στείλε Σχόλιο


10 Δεκεμβρίου 2018, 10:50
Σουβέρ


Βιβλίο: πάντα και για πάντα το καλύτερο δώρο!


Ειδικά δε όταν το έχεις ζήσει σε όλα του τα στάδια: από την ιδέα και την υλοποίηση μέχρι την έκδοση <3


Μόλις κυκλοφόρησε!


Θεοφάνης Θεοφάνους, Σουβέρ, εκδόσεις Άλλωστε.


https://alloste.gr/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/127-souver-theofanous.html?fbclid=IwAR3aemyAXvrLpO9irwgHrIlp1MrfQCtfPPQUHigznwIEJptDgSQsLeYbldk


#οικογενειακή_υπόθεση


1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


13 Ιουλίου 2018, 20:54
Δημιουργία παιδικής βιβλιοθήκης. Μπορείς να βοηθήσεις;


Τα βιβλία είναι οι φάροι που φωτίζουν τα σκοτάδια μας.


Δυστυχώς όμως στις πιο απομονωμένες περιοχές, στην επαρχία, στα χωριά μας, δεν υπάρχουν αρκετές δανειστικές βιβλιοθήκες και χώροι στους οποίους θα μπορούσαν τα παιδιά να απασχοληθούν ποιοτικά.
Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεβαίας, να δρομολογήσουμε τη δημιουργία ενός πολυχώρου με βιβλία, παιχνίδια και χρώματα για τους μικρούς μας (και όχι μόνο!) φίλους.


Έδρα μας η Λεβαία Φλώρινας, που βρίσκεται στον Δήμο Αμυνταίου και κατοικούν σ’ αυτή γύρω στα πενήντα παιδιά. 


Για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης μας, η οποία θα λειτουργεί και ως χώρος αναψυχής, θα χρειαστούμε έπιπλα, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, είδη ζωγραφικής, την αγάπη και τη στήριξή σας. 


Πολλές φορές κάτι που φαίνεται τόσο απλό, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού και τη νοοτροπία μιας ολόκληρης κοινωνίας.


Όποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να αφήσει το μήνυμά του yotakotsafti1@yahoo.gr, να τηλεφωνήσει στο 697 81 98 750 ή να στείλε οτιδήποτε πιστεύει πως μπορεί να φανεί χρήσιμο στη διεύθυνση Γιώτα Κοτσαύτη, Λεβαία Φλώρινας. Τ.Κ. 53200, Δήμος Αμυνταίου-Για την παιδική βιβλιοθήκη.


Ευελπιστούμε το όνειρό μας να γίνει πραγματικότητα και οι δράσεις που προγραμματίζουμε να αγκαλιάσουν μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο στη Λεβαία, όχι μόνο στον Δήμο Αμυνταίου, όχι μόνο στον Νομό Φλώρινας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα!


Τι λέτε;


Θα μας βοηθήσετε;


- Στείλε Σχόλιο


25 Μαρτίου 2017, 13:16
Η 25η Μαρτίου των…Περσών (απόσπασμα από το Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα)
Μενέλαος Λουντέμης  

Εδώ και κάμποσες μέρες το σχολειό βρίσκεται σε μεγάλο ξεσηκωμό. Ετοιμασίες, σούρτα φέρτα, κακό. Ζυγώνει η Εθνική Γιορτή, η «εορτή της εθνικής ημών παλιγγενεσίας», όπως την έλεγε ο Καρλάφτης. Μα ο παπάς την έλεγε αλλιώτικα και με πολλά λόγια: «Η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ήτοι η ιστορική μέρα της εν γαστρί αμώμου συλλήψεως της υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου ημών Μαρίας». Κατάλαβες Δακρυτζίκε;

-Κατάλαβα, κύριε… (το κέρατό μου το τράγιο κατάλαβα!).

-Ο κύριος Χαμωλιάς;

-Κι εγώ, κύριε.

-Τι κι εσύ, κύριε;

-Κι εγώ κατάλαβα.

-Τι κατάλαβες;

-Να… «συλλήψεως του Ευαγγελισμού… Και της Πελαγίας…».

-Να το πεις όλο, όπως το είπα εγώ.

-Όλο;

-Ακριβώς, όλο.

Ο Χαμωλιάς είχε τα χάλια του.

-Όλο είναι… του Ευαγγελισμού… της συλλήψεως… της…

-…δεσποίνης ημών Μαρίας, του σφύριξε ο Μέλιος.

-…Της δ ε σ π ο ι ν ί ς Μαρίας, κύριε! Αυτηνής ήτανε! φώναξε πανηγυρικά ο Δακρυτζίκος.

-Αρκεί, Αχρηστίδη, μας εφώτισες. Κάθισε, διότι θα διαρραγώμεν. Μουλάρια! Α, μουλάρια… Θα το επαναλάβω όλο εξ αρχής δια να το εντυπωθήτε.

Αυτή η γιορτή, λοιπόν, ήταν, που έφερε την κοσμοχαλασιά μες στο σχολείο.

Οι ετοιμασίες είχαν αρχίσει μια βδομάδα  νωρίτερα. Άλλοι λυγούσαν σύρματα, για να κάνουνε γράμματα και να τα ντύσουνε ύστερα με δαφνόφυλλα. Άλλοι ασβεστώνανε. Άλλου καθαρίζανε την αυλή και σχεδιάζανε με χαλίκια σημαίες και χρονολογίες και «ζήτω».

Ο Καρλάφτης διάλεξε για τους Πέρσες την πιο άχαρη δουλειά. Τους έστειλε να κολυμπήσουνε μες στη σκόνη της αποθήκης και να ξεθάψουνε τους Ήρωες του Εικοσιένα. Ήταν κάτι κάδρα, που τα ρίχνανε άνω κάτω μες στο κελάρι, και του χρόνου τα ξαναβγάζανε, τα φρεσκάρανε με ευλάβεια και τα κρεμούσανε στους τοίχους της μεγάλης σάλας, που θα γινότανε η τελετή. Ο Δακρυτζίκος βρήκε την ευκαιρία να δείξει κι εκεί το αρχηγιλίκι του. Αφού περιεργάστηκε καλά καλά τα κάδρα, γυρίζει και λέει στους άλλους.

-Μα τι στο διάλο, ρε! λέει… Όλα αυτά αδέρφια ήταν; Μπράβο, μάνα γελάδα!..

-Γιατί, ρε;

-Τι, γιατί; Δε βλέπεις; Κοίτα τι γράφει: Α σ π ι ώ τ η ς. Κι εδώ: Α σ π ι ώ τ η ς: Όλα είναι αδέρφια.

Οι άλλοι ξύνανε τ’  αυτιά τους. Έδινε διαταγές, σκαρφάλωνε στα δοκάρια, δούλευε σα μεγάλος καλλιτέχνης το φτερό, που ξέβαφε απ’  τη σκόνη τις στριφνές μορφές των ηρώων. Κάποια στιγμή σταμάτησε μπροστά στο γέρο του Μοριά. Καθάρισε καλά το κάδρο και διάβασε: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

-Ρε σεις! λέει στους άλλους, ρε σεις! Αυτός έχει τ’  όνομά μου!

Το μπουλούκι των Περσών ήρθε και σταμάτησε μπροστά στην αρειμάνια μορφή του «γέρου».

-Στάσου, γιατί θαρρώ πως σου μοιάζει κιόλας… λέει ο Κούρκουλος.

Ο Χαμωλιάς υπονοιάστηκε.

-Δε θέλεις, ρε Θώρη, να ‘ναι ο παππούς σου;

-Μαρούλια με το ξύδι! Αφού ο παππούς μου ζει, ρε!

-Γιατί, δηλαδής; Δεν μπορεί να ‘ναι ο παππούς της μάνας σου;

-Δηλαδής, λέει ο Δακρυτζίκος, που τόσο ήθελε για να το πιστέψει… στάσου, γιατί όσο τον κοιτάζω, τόσο θαρρώ που μου μοιάζει περισσότερο.

-Ναι, μα το όνομα… χύνει ξαφνικά τη δυσπιστία του ο Κούρκουλος. Από πού κι ως πού; Κολοκοτρώνης αυτός, Δακρυτζίκος εσύ.

Ο Χαμωλιάς όμως δεν εννοούσε να παραιτηθεί απ’  την ανακάλυψή του.

-Τ’  αλλάζουνε, ρε, τα ονόματα! Μερικοί έχουνε τη μανία να μην αφήνουν όνομα να πολυκαιρίσει. Να! Πώς από Χρηστίδης εσύ έγινες Δακρυτζίκος; Μπορεί και Χρηστίδης να ‘γινες από Κολοκοτρώνης.

-Οι άτιμοι… είπε ο Δακρυτζίκος, να μην αφήνουνε τα ονόματα στον τόπο τους!

-Να… συνεχίζει ο Χαμωλιάς… άμα του ξουρίσεις το μουστάκι είναι ολόιδιος. Ύστερις… αρχηγός δεν είσαι κι εσύ;

-Αμ, τι σκατά είμαι και δεν είμαι;

-Εγώ λέω… συνεχίζει ο Χαμωλιάς, θα γίνεις που θα γίνεις σαν κι αυτόνα άμα μεγαλώσεις, γιατί να μη γίνεις από τώρα; Πες πως έγινες κιόλας.

-Ναι, μα δεν τον βλέπεις. Α υ τ ό ς έχει αλλιώτικο όνομα.

-Και δεν τ’  αλλάζεις; Σβήστο και γράψε το δικό σου. Εγώ λέω να το κάνεις.

Ο Κούρκουλος καθάριζε τη μύτη του.

-Άμα μεγαλώσεις, γράφτο… είπε κι αυτός.

-Και δεν το γράφω από τώρα;

-Αλήθεια! θα το γράψεις;

-Αμ τι θα κάνω και δε θα το γράψω! Δω ‘μου ένα μολύβι, ρε. Μελανί όμως, ε;

Η «αποκατάσταση» της ιστορικής αλήθειας έγινε, εκεί, επί τόπου. Με μεράκι ο «αρχηγός» έσβησε το όνομα του οπλαρχηγού κι έγραψε με κεφαλαία παχιά γράμματα:

«ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΑΚΡΥΤΖΙΚΟΣ»

Εκεί όμως ζήλεψε κι ο Χαμωλιάς. Έψαξε μες στους σωρούς και ξεχώρισε ένα κάδρο.

-Να, ρε, τους λέει. Για κοιτάτε. Μη μου πείτε ότι δε μοιάζει της γιαγιάς μου.

Ο Κούρκουλος τον φασκέλωσε.

-Ρε μάπα! Αυτός είναι ο Μιαούλης. Δε διαβάζεις; Ναύαρχος Μιαούλης.

-Ναύαρχος; Τότε, ακόμη καλύτερα. Λένε πως ο πατέρας μου, πριν πεθάνει, ήταν καϊκτσής.

-Δεν πιστεύω τώρα να γράψεις κι εσύ το δικό σου!

-Για το γραμμένο λες; Δώσ ‘μου το μολύβι, ρε Δακρυτζίκο.

Την άλλη μέρα ήρθε η ώρα να τα κρεμάσουνε. Πρωί πρωί μπήκε στην τάξη ο Καρλάφτης. Πίσω του ο μπαρμπα-Θόδος με τη Ζουμπουλιά, κρατώντας τα κάδρα. Ο γέρος ήταν σα δαρμένο παιδί.

-Για να δούμε, παιδιά, λέει ο Καρούμπαλος… θυμάστε διόλου Ελληνικήν Ιστορίαν;

Άπλωσε το χέρι του, πήρε ένα κάδρο, και του σκέπασε τη λεζάντα του.

-Μήπως ξέρες ποιος είναι αυτός; είπε γυρίζοντας προς το μέρος των παιδιών.

-Ο Κολοκοτρώνης! ξεφώνισαν όλα μαζί τα παιδιά.

-Για να δω κι εγώ… έκανε δύσπιστα ο Καρλάφτης. Χμ… Έτσι νόμιζα κι εγώ, αλλά φαίνεται ότι κάναμε όλοι λάθος. Ε, λοιπόν, κένετε όλοι λάθος. Για προσέξτε καλύτερα!

-Ο Κολοκοτρώνης, κύριε! φωνάξανε πεισματωμένα τα παιδιά.

-Σας λέω ότι κάνετε λάθος. Αυτός είναι ο Θεόδωρος…

-…Κολοκοτρώνης, το είπαμε!

-Μη βιάζεστε. Αυτός είναι ο Κύριος Θεόδωρος Δακρυτζίκος!

Βουή και χαλασμός ξεχύθηκε στην τάξη.

-Είσαστε όλοι ανιστόρητοι!.. ξεφώνισε ο Καρλάφτης. Για να ξαναδοκιμάσουμε.

Άφησε τον Κολοκοτρώνη στην άκρη και πήρε άλλο κάδρο.

-Αυτός, μήπως ξέρετε ποιος είναι;

-Ξέρουμε! Ο Μιαούλης.

-Τον κακό σας το φλάρο! Λάθος και τώρα. Είναι ο εξοχώτατος Κύριος Κύριος Χαμωλιάς!

Κατόπι σηκώθηκε ορθός στην έδρα, αφήνοντας απότομα το παιχνιδιάρικό του ύφος:

-Θα εκδικηθώ! μούγκρισε με κόκκινα μάτια, σα να του βρίσανε το σόι του. Θα εξαφανίσω από προσώπου γης τα ιερόσυλα αυτά καθάρματα! Οι ουρανοί να κατεβούν, δεν πρόκειται να σας σώσουν!

Ύστερα στράφηκε κατά τον επιστάτη, που κάτι πήγε να του μουρμουρίσει: «Μη… Μη, κυρ-καθηγητή… Τζαχίλικα είναι. Δε νογάνε Άμα πήξουνε, θα τιμωρηθούνε μοναχά τους…».

-Γέρο! φώναξε, σαν αγρίμι που το τουφεκάνε. Αρκεί το ότι σε συνέλαβα να προσπαθείς να τα σβήσεις. Ευτυχώς που επρόλαβα και έσωσα το «σώμα» του εγκλήματος. Μη με παρατηρείς έτσι, διότι με εξαγριώνεις! Πήγαινε να μου φέρεις αμέσως πέντε ράβδους, από αυτάς που έχεις στο υπόγειον. Πρόσεξε, να είναι οζώδεις!

-Πάει… είπε ο γέρος και τίναξε τα χέρια του. Πάει τα έκαψε η γριά όλα τα ραβδιά. Δε νόγαε και τα ‘καψε, για να βράσει το φασούλι της.

-Δε νόγαα… είπε μαραμένη η γριά.

-Α… έτσι; ούρλιαξε αφηνιασμένος ο Καρούμπαλος. Ε, λοιπόν, προνόησε η φύσις και με επροίκισε ε θηριώδεις γρόνθους! Έξω, Δακρυτζίκο! Πλησίασε εδώ! Κι εσύ, Χαμωλιά! Έφθασε η ώρα να απαλλάξω τον κόσμον από το άγο σας!

-Δεν μπορώ να δω… είπε ο γέρος.

-Θα λιγοθυμήσω… έκανε η γριά.

-Τότε γκρεμιστείτε! Εδώ θα επιβάλω δικαιοσύνην!

Τότε άρχισε το δράμα. Σα μανιασμένος ρίχτηκε ο Καρούμπαλος πάνω στα παιδιά. Ρίχτηκε κι ο γέρος να τα γλυτώσει… κι η Ζουμπουλιά να γλυτώσει το γέρο, και πήραν κι οι δυό το μερτικό τους. Ήταν τόσο αγριεμένος ο Καρούμπαλος, που ούτε ολόκληρος στρατός δεν μπορούσε να τον συγκρατήσει.

***

Πέντε μέρες έκαναν οι Πέρσες να ξανάρθουν στο σκολειό. Κι όταν ξαναήρθανε, ήταν μπαμπουριασμένοι σα γέροι. Ήταν πια παραμονή. Οι ήρωες καμάρωναν, αραδιασμένοι στο ντουβάρι με τις μουστάκες σηκωμένες, εκτός απ’  τη Μπουμπουλίνα, που ήταν σα γουλί. Δυσαρμονία. Ευτυχώς, που το καλλιτεχνικό μάτι του Δακρυτζίκου, μ’ όλο που ήταν κλεισμένο απ’  το πρήξιμο, διέκρινε την… ανορθογραφία.

Και ξημέρωσε η μεγάλη και ιστορική μέρα. Το πρωί είχαν πάει όλοι συντεταγμένοι στην παρέλαση. Και το απόγιομα κάνανε εορτασμό στο σκολειό. Το ιστορικό της ημέρας εξεφώνησε ο παπάς. Όλοι οι καθηγηταί στέκονταν ορθοί με τους ήρωες προς τα πίσω και άκουαν το λόγο.

Εφτά φορές έβηξε ο παπάς, πριν αρχίσει. Ύστερα, βαριά, σα να σφυροκοπούσε σίδερο, άρχισε ν’  απαγγέλλει τα ιστορικά λόγια. Άρχισε με δυό στιχάκια:

«Όλη δόξα, όλη χάρη, άγια μέρα ξημερώνει.

Και της μνήμης Σου το Έθνος χαιρετά γονατιστό.

» Ακριβώς. Της μνήμης το Έθνος. Διότι το έθνος το ιστορικόν, το έθνος το Ελληνικόν, το έθνος αυτό των ευκλεών προγόνων, είναι το έθνος της μνήμης Της. Έθνος της Παναγίας, Χριστιανικόν. Την ημέραν αυτήν η θεομήτωρ συνέλαβεν εν γαστρί και ετέξατο υιόν…».

Σιγά σιγά ξέχασε το μισό ιστορικό και περιορίστηκε μόνο στο χριστιανικό μέρος της γιορτής΄ τόσο πολύ, που, καθώς τελείωνε, αναγκάστηκαν να του υπενθυμίσουν κρυφά να πει κάτι και για το έθνος.

-Ετερμάτισα… είπε σιγά ο παπάς.

Και συνέχισε: «Αυτό, λοιπόν, ήτο το ιστορικόν της λαμπράς και ιστορικής ταύτης ημέρας… Δι’ ό… («το έθνος!» του ψιθυρίσανε ξανά οι συνάσελφοί του). Δι’  ό… (συνέχισε κατά το ακροατήριο, ρίχνοντας μια λοξή ματιά στους συναδέλφους), δι’ ό ας αναφωνήσωμεν όλοι εκ βάθους ψυχής (το «έθνος!», του ξαναθυμίσανε) Ζήτω το έθνος!...», ξεφώνισε.

-Ζήτω! φωνάξανε με ανακούφιση όλοι.

-Ζήτω η Πατρίς! συνέχισε.

-Ζήτω… συμφώνησε ξερούτσικα κι ο κύριος Αλμπέρ και τον ακολούθησαν κι οι άλλοι. Αλλά ο παπάς δεν μπορούσε να τους το συγχωρήσει. Ξελαγάρισε, λοιπόν, τη φωνή του και είπε με τον πιο πανηγυρικό τόνο:

-Ζήτω και η εν γαστρί άμωμος σύλληψις της υπεραγίας και δεσποίνης ημών Θεοτόκου αειπαρθένου Μαρίας!

-Ζή… τω… ψελλίσανε καταντροπιασμένοι οι συνάδελφοι και γυρίσανε για να κρύψουν τα γέλια τους. Μα τους περίμεναν τα χειρότερα. Εκεί ανακάλυψαν ότι, ανάμεσα στους αρειμάνιους ήρωες του 21… τους κοιτούσαν, με το πιο βλοσυρό τους ύφος, και τα πολεμικά μουστάκια της… Μπουμπουλίνας!

Ο Δακρυτζίκος, πίσω απ’  τις πλάτες των συμμαθητών του, παρακολουθούσε την τραγωδία, με τη συνείδηση ήσυχη ότι έπραξε στο ακέραιον το αισθητικό του καθήκον.

Οι καθηγητές βγήκαν έξω πνιγμένοι.

Ο κύριος Αλμπέρ έτρεξε να σκεπάσει το φιάσκο και να σώσει την ιερότητα της στιγμής. Μάζεψε τους ήρωες βιαστικά βιαστικά σαν τραπουλόχαρτα και τους τοποθέτησε στο τραπέζι.

-Τελείωσε η εορτή… είπε στα παιδιά.

-Κύριε Αναχωριντές… ξεφωνίσανε κείνα… Η γιορτή είναι ως το βράδυ!

-Θα εορτάσετε το υπόλοιπον της ημέρας δίχως ήρωες.

-Γίνεται εορτή δίχως ήρωες;

-Γίνεται… γίνεται… έλεγε, καθώς ψαχνότανε παντού στα τσεπάκια του. Κάπου ανακάλυψε, επιτέλους, μια γομολάστιχα και ρίχτηκε στο κάδρο. «Pardon Madame”, είπε, στην Μπουμπουλίνα κι άρχισε να σβήνει τα μουστάκια της.

Και μετά:

-En fin…, τους λέει. Δεν πειράζει, ελάτε να τους ξανακρεμάσετε. Προσοχή όμως… Έχω την γνώμην ότι αι γυναίκες είναι γυναίκες, οι δε άνδρες άνδρες… N’  est ce pas; Ο νοών νοήτω… Ντακιρζίκο, έλα λίγο.

Ο αρχηγός βγήκε πρόθυμα. Εκεί στη γωνιά καθίσανε κι οι δυό και μιλήσανε σιγά. Ο Αλμπέρ του έριξε δυό πικρά πικρά παραπονεμένα ματάκια.

-Λυπούμαι… του λέει. Λυπούμαι δι’  όσα υπέφερες. Είμεθα αυστηροί, διότι πονούμε. Και ο κύριος Σκαμβουράς ελυπήθη πολύ… πολύ. Δεν διδάσκει το ξυλοφόρτωμα, όχι δεν διδάσκει΄ και δεν ωφελεί. Απόδειξις ότι υπέπεσες σε μεγαλύτερο σφάλμα. Γιατί, παιδί μου, το έκανες αυτό; Πρέπει να σεβόμεθα τας ιεράς παραδόσεις. Γιατί άλλαξες το φύλον της Μπουμπουλίνας;

-Κύριε δεν της άλλαξα το φύλλο…, λέει αθώα ο Δακρυτζίκος, της έβαλα μουστάκια…

-Αυτό ακριβώς λέγω. Γιατί το έκανες;

-Σιχαίνομαι να βλέπω τις κατσίκες ν’  ανακατώνονται με τους άντρες.

-Ντακιρζίκο!!

-Τιμώρησέ με… το δέχομαι.

-Όχι… Όχι… Σε… σε… αγαπώ, παιδί μου. Κι εσύ μου κάνεις τόσα… τόσα… Γιατί τα κάνεις;

-Γιατί… γιατί κι εγώ κύριε… κι εγώ… σ’  ά… Ας το διάολο!

-Ντακιρζίκο!!

 

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ, Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα

 


1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!


Ηλιαχτίδες

Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης