Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
05 Ιουλίου 2011, 12:15
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Γραφή  

 

Γιατί γράφουμε.

 

Για ποιον γράφουμε.

 

Τι να γράφουμε και πως.

 

Πότε να γράφουμε και με ποιον ρυθμό.

 

Πώς να περιγράφουμε, πόσα και πώς να είναι τα πρόσωπα σε ένα κείμενο, τι είδους συναισθήματα να προκαλούμε στον αναγνώστη, πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε.

 

Είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται στις 220 σελίδες του το βιβλίο Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ-Συμβουλές σε ένα νέο συγγραφέα του ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ(ανθολόγηση ΠΙΕΡΟ ΜΠΡΟΥΝΕΛΙ, μετάφραση ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.( http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=178808).

 

Πρόκειται για τμήματα από επιστολές του συγγραφέα που έχουν ταξινομηθεί με έναν πολύ προσεκτικό και εύστοχο τρόπο.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

1.Δε μας κλείνουν τις πόρτες επειδή γράφουμε. Αντίθετα, γράφουμε επειδή μας κλείνουν τις πόρτες και δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε.

 

2.Η ζωή είναι μια πορεία προς τη φυλακή. Η αληθινή λογοτεχνία οφείλει να διδάσκει πώς να διαφεύγεις ή να υπόσχεται την ελευθερία.

 

3.Η συντομία είναι αδερφή του ταλέντου.

 

4.Μέσα στο κεφάλι μου έχω ολόκληρη στρατιά από ανθρώπους που παρακαλούν να βγουν έξω και να πάρουν διαταγές.

 

5.Σεβάσου τον εαυτό σου, για το όνομα του Θεού, μην αφήνεις τα χέρια σου να γράφουν όταν το μυαλό τεμπελιάζει.

 

6….το ψέμα στο διήγημα είναι πολύ πιο ενοχλητικό απ΄ όσο είναι όταν το λες…

 

7.Το καλύτερο απ΄ όλα είναι να αποφεύγεις την περιγραφή της ψυχικής κατάστασης των ηρώων… Πρέπει να προσπαθείς ώστε να γίνει αντιληπτή μέσα από τις πράξεις τους…

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Κριτική για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ:

 

http://www.diabazoume.gr/?toid=87

 

Βιογραφικό του συγγραφέα εδώ:

 

http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showauthor&personsid=747

 

 

 

 

 

13 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

mary_omikron (05.07.2011)
"Η συντομία είναι αδελφή του ταλέντου".....
Τώρα να αμφισβητήσω εγώ τον Τσέχωφ? Ωστόσο ο Ντοστογιέφσκι που ποστάρισες πριν λίγες μέρες καθόλου σύντομος δεν ήταν... ούτε ο Τολστόι... ούτε ο Γκορ Βιντάλ στην "Δημιουργία" ούτε ο Τόμας Μαν στο "Μαγικό βουνό" ούτε ο ΄Ομηρος στα έπη του, ούτε ο Μιχαηλίδης στο "Λάμδα" για να πάμε και σε νεώτερους ( ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος). Ολοι είναι εκτενέστατοι στις περιγραφές και στις έννοιες κι όμως δεν αμφισβητήθηκε το ταλέντο τους...

Εκτός κι αν εννοεί κάτι άλλο και δεν το κατάλαβα με την σύντομη πρόταση.
yokor (05.07.2011)
Πολύ καλά κατάλαβες.Σε πολλά σημεία του βιβλίου ο Τσέχοφ αναφέρει ότι οι συγγραφείς πρέπει να είναι λακωνικοί,να αφαιρούν περιττές λεπτομέρεις και να αποφεύγουν εκτενείς περιγραφές.Αν ρωτάς τη γνώμη μου,ασφαλώς διαφωνώ με μια πρώτη ματιά.Όμως δεν είμαι σε θέση να "κριτικάρω"τον Τσέχοφ,καθώς δεν έχω μελετήσει όλο το έργο του.Μόνο όταν το κάνω θα μπορώ να έχω μία σφαιρική αντίληψη για το τι ακριβώς εννοεί με τα παραπάνω.Και τότε ίσως συμφωνήσω μαζί του,μιας και ο κατάλογος των νεότερων συγγραφέων περιλαμβάνει και πολλά βιβλία που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, κι όμως παρά την έκτασή τους, είναι ανούσια και βαρετά.
mary_omikron (05.07.2011)
Τα περισσότερα best seller είναι ανούσια, οπότε η εμπορική επιτυχία απορρίπτεται σαν συνώνυμο της ποιότητας. Εγώ είχα στο νου μου καταξιωμένους εκτενείς και περιγραφικούς συγγραφείς σαν αυτούς που ενδεικτικά ανέφερα και άπειρους ακόμα κλασσικούς και σύγχρονους. Αλλά μάλλον δίνοντας οδηγία αυτού του τύπου θα απευθύνεται σε "μαθητευόμενους μάγους". Ετσι το εξηγώ :-)
Hastaroth (05.07.2011)
Εγώ θα έλεγα πως αυτό που θέλει να πή ο Τσέχωφ είναι ότι ένα κείμενο,ένα βιβλίο κλπ πρέπει να πηγαίνη τον αναγνώστη κατ'ευθείαν στον σκοπό του χωρίς να πλατειάζη ή να αναφέρη λεπτομέρειες που δέν εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.Γιά παράδειγμα,περιγράφοντας μιά συνάντηση μεταξύ δυό φίλων,δέν είναι ανάγκη να γράψουμε "ο Χ έδωσε το χέρι στον Ψ την στιγμή που μπήκε στο δωμάτιο και αμέσως μετά το τράβηξε".Είναι κάτι αυτονόητο και κάτι που δέν υπηρετεί την πλοκή τού έργου.Η,άν κάνουμε την περιγραφή ενός τοπίου,δέν είναι ανάγκη να περιγράψουμε ένα πρός ένα όλα τα δέντρα κι'όλα τα χορταράκια που υπάρχουν εκεί.Η ακόμα,άν το κείμενο είναι ένας διάλογος,πρέπει κάθε λέξη και κάθε πρότασή του να υπηρετή και να αναφέρεται στην πλοκή τού έργου και να μην είναι ένα απλό μπλά-μπλά.Αυτήν την "συντομία" (εγώ θα την αποκαλούσα "λεκτική οικονομία") νομίζω ότι εννοεί ο Τσέχωφ και όχι το να γράψη κάποιος ένα βιβλίο-τηλεγράφημα...
mary_omikron (05.07.2011)
Εγώ πάλι (για να το κλείσω από πλευράς μου) θα έλεγα οτι σημασία έχει μόνο το περιεχόμενο είτε αποδίδεται με λεκτική οικονομία είτε με λεκτική σπατάλη. Αρκεί να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Υπάρχουν περιφραστικά αριστουργήματα (που ήδη κάποια ανέφερα) και τηλεγραφικά αριστουργήματα π.χ. Ασκητική ή Θα φτύσω στους τάφους σας... αυτά μου ήρθαν τώρα στο νου, αλλά μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμα.
Ετσι συμπέρανα και εξακολουθώ να πιστεύω οτι είναι οδηγίες για αρχάριους και όχι για φτασμένους που έχουν διαμορφώσει στυλ έκφρασης και καταξίωση.
fysiolatris (06.07.2011)
Ο κάθε λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής κ.λ , γράφει και σερβίρει τη μαλακία του.
Το ψέμα του δηλαδή, τη φούσκα του, αφού η αληθινή ζωή καμιά σχέση δεν έχει με τα ναρκισιστικά τερτίπια όλων των παραπάνω.

Όποιος τώρα απ' αυτούς έχει το πιο σωστά δομημένο κι εντυπωσιακά σερβιρισμένο σύστημα μαλακιών, ξεχωρίζει .

Παραδίπλα, παντελώς άγνωστοι, αφανείς και περιφρονημένοι ,δρουν οι αληθινοί ήρωες της ζωής : οι φτωχοί, οι πεινώντες, οι σκληρά εργαζόμενοι κ.λ
yokor (06.07.2011)
"Λεκτική οικονομία"(!):Ο γέρος και η θάλασσα-Χέμινγουεη
"Λεκτική σπατάλη"(!):Άννα Καρένινα-Τολστόη

Και όπως λέει ο Φάνης....
στην τέχνη δεν υπάρχουν λάθη.

Σημ:Δεν είμαι ειδική να κάνω κριτική σε βιβλία.Απλώς αγαπάω πάρα πολύ το διάβασμα.Μετέφερα αποσπάσματα από κάτι που διάβασα.Χαίρομαι που όλο αυτό αποτέλεσε τροφή για σκέψη.

Καληνύχτες και ευχαριστώ για την παρέα και για όσα μοιραστήκατε μαζί μου.


pterarhos (06.07.2011)
Ωστε μαλακια το Θεατρο η Ποιηση η Λογοτεχνια;
Την καυση βιβλιων απο τους Ναζι θυμιζει η αποψη...
Τελος παντων...
Καθε εποχη ειχε τα ρευματα Τεχνης και τους εκπροσωπους της.
Μονο κατω απο αυτο το πρισμα μπορει κανεις να εξετασει το υφος της γραφης.
Χωρις την Τεχνη απλα θα ειμαστε ακομα στο επιπεδο του Ανθρωπου των Σπηλαιων.
Ακομα και εκει εχουμε τις περιφημες σπηλαιογραφιες...
Hastaroth (06.07.2011)
Πρός τον κο fysiolatris:με την -πραγματική- μαλακία που έγραψες,φανερώνεις πλήρως την πνευματική σου φτώχεια....
Hastaroth (06.07.2011)
Πρός τον κο fysiolatris:με την -πραγματική- μαλακία που έγραψες,φανερώνεις πλήρως την πνευματική σου φτώχεια.
writer (06.07.2011)
"Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται.
Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε"...



Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!



Tags

25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…



Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links