αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
 
 
ΕΔΩ
 

26 Ιουνίου 2008, 02:00
2.
Τρέχοντα θέματα  

Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2008, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διεθνές πάνελ με θέμα:
«Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες: Οι μη αναγνωρισμένες μειονότητες στην Ελλάδα»

Την εκδήλωση οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία-Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμα (EFA), η Ομοσπονδιακή Ένωση Λαών της Ευρώπης (FUEN) και το φιλοσκοπιανό κόμμα στην Ελλάδα "Ουράνιο Τόξο".

Προήδρευσε ο Hans Heinrich Hansen, πρόεδρος της FUEN.

Εναρκτήριες ομιλίες έκαναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρώπης Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF) Halit Habipoglu και η πρόεδρος του EFA Nelly Maes.

Συμμετείχαν ως ομιλητές οι Halim Cavusoglu, διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Hacettepe, το μέλος του Κεντρικού Συμβλίου του EFA "Ουράνιο Τόξο" Παύλος Φιλίππωφ Βοσκόπουλος, η ευρωβουλευτής Helene Flautre, Πρόεδρος της υποεπιτροής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Dr. Csaba Sandor Tabajdi , Πρόεδρος της Ομάδας των Παραδοσιακών Εθνικών Μειονοκτήτων και Γλωσσών του Ευρωκοινοβουλίου, ο Boriss Cilevics, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του συμβουλίου της Ευρώπης, ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρίου του Ελσίνκι και ο ευρωβουλευτής Mikel Irujo Amezaga.

Οι Πράσινοι της Γερμανίας, έθεσαν υπό την αιγίδα τους την όλη εκδήλωση.

~*~

Αποσπάσματα ομιλιών από το πάνελ

Εμινέ Μπουρουτζή, εκπρόσωπος Πομάκικου συλλόγου Ξάνθης:

«Είμαι εκπρόσωπος του Πομακικού συλλόγου που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη της ελληνικής Θράκης πριν από έναν περίπου χρόνο. Ανήκω και εγώ κατεξοχήν στις αγνοημένες μειονότητες της Ελλάδας, για τις οποίες γίνεται η σημερινή συζήτηση. Όπως ίσως γνωρίζετε, η γλώσσα που μιλάμε δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική και, δυστυχώς, δεν διδάσκεται επίσημα....

Δυστυχώς, μία σκληρή ομάδα ανθρώπων που θέλουν να αυτοαποκαλούνται ηγέτες της μειονότητας, σε συνεργασία με άλλους παράγοντες στην Τουρκία, δεν μας αφήνουν να εκφράσουμε την εθνοτική μας συνείδηση, να μιλήσουμε τη γλώσσα μας και να τηρήσουμε τις παραδόσεις μας.

.... Σήμερα, καθώς μεταξύ των ομιλητών βρίσκεται ο δόκτορ Χαλίμ Τσαβούσογλου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός αποτελεί μέλος της εκδοτικής ομάδας («yayύn kurulu») του περιοδικού Yeni Batύ Trakya, που εκδίδεται εδώ και 24
χρόνια στην Τουρκία και στο τεύχος 215 (σελ. 75) (Ιανουάριος 2008) το οποίο, απειλεί τον άνδρα μου, πρόεδρο του Πομακικού συλλόγου, να του «ξεριζώσει την γλώσσα», χαρακτηρίζοντάς τον «πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, προδότη και ανίκανο». Μην σπεύσετε να θεωρήσετε το γεγονός αυτό σαν ένα απλό επεισόδιο. Το 50% περίπου των αρθρογράφων του τουρκικού αυτού περιοδικού που ασχολείται με την ελληνική Θράκη κατά τρόπο επαγγελματικό, είναι απόστρατοι
της τουρκικής αστυνομίας και του στρατού. Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του περιοδικού
είναι ο γνωστός δικηγόρος
Kemal Kerinηsiz, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον πρώην πρόεδρο της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού, Veli Kόηόk, από την τουρκική αστυνομία με την κατηγορία ότι δημιούργησε παραστρατιωτική ένοπλη οργάνωση. Ίσως να μη σας τα έλεγα όλα αυτά, εάν στην ίδια σελίδα του περιοδικού δεν αναφερόταν ανείπωτες χυδαιότητες εναντίον μου, τις οποίες μπορώ να σας δώσω σε μετάφραση. Τη στιγμή αυτή θα παρακαλούσα τον κ. καθηγητή να μου ζητήσει συγγνώμη, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ως μέλος της εκδοτικής ομάδας
αυτού του περιοδικού.....

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην τρομοκρατία και τις απειλές που τα μέλη του συλλόγου μας υφίστανται από τη στιγμή της ίδρυσής του, από άτομα που ανέφερα προηγουμένως. Αμέσως μετά την ίδρυση του συλλόγου, η γνωστή τουρκόφωνη εφημερίδα της Ξάνθης «Millet» έσπευσε να δημοσιεύσει τα ονόματα των μελών του Συλλόγου, παραβιάζοντας την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και παροτρύνοντας τους συντοπίτες μας να μας απομονώσουν κοινωνικά και να μας εξοντώσουν ηθικά. Φανταστείτε ότι τα ονόματά μας τοιχοκολλήθηκαν σε όλα τα τζαμιά
της περιοχής, με ένα κείμενο ότι εμείς αποτελούμε την μεγαλύτερη ντροπή για την ελληνική δημοκρατία. Οι εντολές που δόθηκαν στα χωριά μας ήταν να σταματήσουν να μας μιλούν και να συναλλάσσονται μαζί μας.

Η εφημερίδα «Millet» της Ξάνθης της 19ης Απριλίου 2007, φύλλο 74, γράφει τα εξής συγκλονιστικά: «… Όμως ο ευαίσθητος και ιδιαίτερα μάλιστα στο θέμα του τουρκισμού λαός μας τρελάθηκε με την ίδρυση του συλλόγου και αμέσως κινητοποιήθηκε. Μιας και είχε εξαντληθεί η εφημερίδα, ο λαός έβγαλε φωτοτυπίες από τη λίστα με τα ονόματα των
μελών του Πομακικού συλλόγου και με την ίδια του τη θέληση τους κυνήγησε. Ο λαός μας, εκλαμβάνοντας αυτά ως επίθεση στην ταυτότητά του και ως προδοσία, κινήθηκε εθελοντικά και θέλησε να ζητήσει λογαριασμό από αυτούς, οι οποίοι, χωρίς να συμβουλευτούν τον λαό, ίδρυσαν τον πομακικό σύλλογο στο όνομα του λαού. Αυτό είναι το πιο αγνό και φυσικό τους δικαίωμα.»

Δεν σας κρύβω ότι νιώθω φόβο. Και για τις απειλές που υφίσταμαι αλλά και από τις απερίφραστες απειλές που δέχομαι από ανθρώπους του Τουρκικού προξενείου και των οργάνων του στην Θράκη. »

 

*

Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρος του συλλόγου «Η ελπίδα» και εκπρόσωπος των τσιγγάνων γυναικών του χωριού Δροσερό Ξάνθης:

«Τα προβλήματά μας είναι πολλά και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αγώνα όχι μόνο απέναντι στη αδιαφορία των διοικητικών αρχών, αλλά κυρίως απέναντι σε μία πολυπληθέστερη από εμάς ομάδα μουσουλμάνων της Θράκης που αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι» και οι οποίοι επιδιώκουν να μας εντάξουν στους κόλπους τους, πολλές φορές με εκβιασμούς αλλά και απειλές.
Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς είναι μουσουλμάνοι, για τους κύριους αυτούς σημαίνει ότι αυτόματα είμαστε και Τούρκοι. Εμείς δυστυχώς είμαστε μία μειονότητα που απειλείται από μία μεγαλύτερη μειονότητα μέσα στον ίδιο μας τον τόπο. Μην νομίζετε ότι μας είναι ευχάριστο να μας επισκέπτεται ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής και να μοιράζει 20 ευρώ στα παιδιά ή να πληρώνει το τουρκικό κράτος ταξίδια στους συμπολίτες μου για να επισκέπτονται το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Τουρκία. Προσωπικά αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σχολείο στην δ’ δημοτικού γιατί οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι μη τσιγγάνοι συμμαθητές μου με κακοποίησαν και με χτύπησαν βάναυσα και επανειλημμένα.
.......σέβομαι απόλυτα την επιλογή τους να λέγονται Τούρκοι και να τους επισημάνω ότι οι μεγαλύτεροι μουσικοί στην Τουρκία είναι τσιγγάνοι και ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην τουρκική Θράκη είναι επίσης τσιγγάνοι. Κανείς στην Τουρκία δεν
αμφισβητεί την ταυτότητά τους, γι’ αυτό και εσείς σεβαστείτε τουλάχιστον εμάς όπως και στην Τουρκία. »

*

Αϊνούρ Χαλήλογλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά, "Ελπίδα και Χαρά", του οικισμού Άβαντα Αλεξανδρούπολης:

«Είμαι Ελληνίδα πολίτης, μουσουλμάνα, δεν έχω κανένα λόγο να αυτοπροσδιοριστώ ως Τουρκάλα»

~*~

 

Αλεξανδρούπολη 03/06/2008

Δέκα μουσουλμάνοι επιτέθηκαν και χτύπησαν την πρόεδρο του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου γυναικών “Η Ελπίδα”, του Δροσερού Ξάνθης, Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου,
η οποία βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη καλεσμένη του γυναικείου συλλόγου “Ελπίδα και Χαρά”, του οποίου πρόεδρος είναι η Αϊνούρ Χαλήλογλου -μάρτυρας του συμβάντος.

Μετά απ΄αυτό, δεκάδες άτομα επιτέθηκαν κι έσπασαν τα γραφεία του συλλόγου «Η Ελπίδα» των Ελληνίδων μουσουλμάνων γυναικών, οπού και ξυλοκοπήθηκε για δευτερη φορα η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, μαζί με την Αϊνούρ Χαλήλογλου.

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, μετά την επίθεση που δέχτηκε, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Η κ. Χαλήλογλου και η κ. Σουλεϊμάνογλου υπέβαλαν μήνυση εναντίον του προέδρου του Συλλόγου Μουσουλμάνων Άβαντος, Αλή Γιουσούφολου.

Για το θέμα έκανε δηλώσεις στον τοπικό Τύπο ο πρόεδρος του συλλόγου μουσουλμάνων Άβαντος Αλή Γιουσούφολου :

“Ήρθαν οι Ρομά από την Ξάνθη και ήθελαν να μιλήσουν στη διάρκεια της δικής μας εκδήλωσης! Αυτοί δημιούργησαν το επεισόδιο. Όλα ξεκίνησαν από τότε που η Αϊνούρ δημιούργησε σύλλογο Ρομά. Πήγανε και στην Ευρώπη για να πουν ότι είναι Ρομά! Όλα αυτά δημιούργησαν την ταραχή….”.

 

 

 


2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από margo (08.11.2008)
Καλά θυμόμουν το όνομα της Εμινέ Μπουρουτζή,πως το έχεις αναφέρει ξανά.
Επίσης η σελίδα του "ουράνιου τόξου"στην οποία παραπέμπεις είναι κάτι που θα 'πρεπε να δουν όσοι μιλούν για "υπερβολές"


Σχόλιο από mnk (08.11.2008)
H παράνοια έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που μπορεί και να μην τη βρουν καθόλου "υπερβολική". Ποτέ δεν ξέρεις.Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
mnk


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mnk

Ο,τι βγάλουν τα δίχτυα απ΄το δίκτυο. Μαρίδες και Ορκες. Μαργαριτοφόρα όστρακα και γαλότσες.
*ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ*

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Tags

Brave New World Επιστήμη-Τεχνολογία Τρέχοντα θέματα Περιβάλλον Ανθρωποι Αθλητισμός Κλαυσίγελως Απόψεις Μουσική Ατάκτως Ιστορία Τέχνες Φιλοζωία
Επίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links     
     
    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
    Όροι Χρήσης