ΕΔΩ
04 Αυγούστου 2008, 13:31
39.
Επιστήμη-Τεχνολογία  

video 

 

(Από την Ελευθεροτυπία της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Καθώς οι ειδικοί συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τις βλαβερές συνέπειες από τη λεγόμενη «ηλεκτρομαγνητική ρύπανση», το εύρημα αυτό αποτελεί το τελευταίο, χρονικά, επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

«Καταστροφή στο DNA ισοδυναμεί με κυτταρικό θάνατο ή κληρονομήσιμες γενετικές μεταλλαγές αν συμβεί σε αναπαραγωγικά κύτταρα. Αυτές οι μεταλλαγές είναι μη φυσιολογικές, με συνέπεια να επέρχεται θάνατος ή σοβαρές ασθένειες, καθώς και αλλαγές ακόμη και στην κατάσταση του οργανισμού. Οποιαδήποτε αλλαγή στο DNA των αναπαραγωγικών κυττάρων μεταφέρεται στις επόμενες γενεές»

εξηγεί ο Δημ. Παναγόπουλος, βιοφυσικός και ερευνητής.

2. Αβγά εντόμου πριν εκτεθούν σε ακτινοβολία κινητού.

Τα πειράματα ξεκίνησαν εδώ και αρκετά χρόνια από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λ. Μαργαρίτη, διευθυντή του τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν μέσα στο 2007 σε ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το «Mutation Research». Εγιναν, μάλιστα, σε έντομα, που θεωρούνται πιο ανθεκτικά από τον άνθρωπο στις ακτινοβολίες.

Οι επιστήμονες επέλεξαν να μελετήσουν την επίδραση της ακτινοβολίας στο αναπτυσσόμενο κυτταρικό σύστημα των ωοθηκών νεαρών θηλυκών εντόμων που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου για έξι λεπτά ημερησίως και για έξι μόνο μέρες.

Σύνδρομο μικροκυμάτων

3. Αβγά μετά την έκθεση σε ακτινοβολία κινητού. Η φθορίζουσα ουσία που έχει προστεθεί κολλάει όπου βρίσκει σπασμένο DNA.

Τα αποτελέσματα εντυπωσίασαν ακόμη και τους πιο έμπειρους ερευνητές: σε πολύ μεγάλο ποσοστό -μέχρι 60%- αναπτυσσόμενων αβγών το DNA των κυττάρων είχε καταστραφεί από την ακτινοβολία! Τα πειράματα είναι τα πρώτα παγκοσμίως που αποδεικνύουν ότι οι ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας προκαλούν κυτταρικό θάνατο σε ζωντανά πειραματόζωα με έκθεση μόλις λίγων λεπτών.

Ενα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες, κόπωση, απώλεια μνήμης, διαταραχές στον ύπνο και στη συγκέντρωση κ.ά. που έχουν καταγραφεί σε ανθρώπους που εκτίθενται σε παρόμοιες ακτινοβολίες και έχουν ονομαστεί διεθνώς «σύνδρομο μικροκυμάτων» είναι δυνατό να οφείλονται σε καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

«Λόγω της ακτινοβολίας που απορροφάται από τον οργανισμό, αυξάνεται ο κίνδυνος για ανάπτυξη κακοήθους όγκου (γλοίωμα) στον εγκέφαλο, καθώς και νευρινώματος στο ακουστικό νεύρο -καρκίνος του ακουστικού νεύρου- μετά από 10 ή περισσότερα χρόνια χρήσης κινητού, ιδιαίτερα στην πλευρά του εγκεφάλου που έγινε η χρήση. Αυξάνεται ο κίνδυνος για βλάβη στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, με αποτέλεσμα να μπορούν να περάσουν βλαβερές ουσίες από το αίμα στον εγκέφαλο. Παράλληλα παρουσιάζονται βλάβες στα νευρικά κύτταρα αλλά και στείρωση»

υπογραμμίζει ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης.

4. Μέλη της ερευνητικής ομάδας στο εργαστήριο.

Ασφαλώς, πολλαπλοί είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά. Οπως εξηγεί,

«επειδή οι διαστάσεις του κρανίου τους είναι μικρότερες και τα οστά πιο μαλακά, ευνοείται η απορρόφηση ακτινοβολίας. Θεωρούνται πιο ευάλωτα γιατί είναι υπό συνεχή ανάπτυξη, παράγουν δηλαδή νέα κύτταρα».

 

ΠΗΓΗ: http://terpandrou.wordpress.com/

7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

margo (04.08.2008)
το έχασα και ησύχασα..
αλλά με τα παιδιά που έχουν κινητό από 10-12 ετών ,τι γίνεται..;
:(
mnk (04.08.2008)
Από 18 και πάνω λέει ο επιστήμων στο βίδεο.
margo (04.08.2008)
Ο επιστήμων το λέει..
αλλά ποιός τον ακούει
Τα πιτσιρίκια το 'χουν κάνει σκουλαρίκι.
Προωθώ το βίδεο..
StavmanR (04.08.2008)
Μαρία, εξαίρετο ποστ, όπως και πολλά προηγούμενα. Βγάζω το καπέλο μου στην κρατική τηλεόραση για άλλη μία φορά, που προωθεί τέτοιες εκπομπές την ώρα που τα ιδιωτικά ασχολούνται με εξωγήινους, πνεύματα και χαλασμένα κουλουράκια από μικροζαχαροπλαστεία.

Δυνατό το βίδεο :)
mnk (04.08.2008)
Δυνατό, Σταύρο, και εξόχως σοκαριστικό.
Περί καναλιών τι να σχολιάσω; είναι ασχολίαστα...
margo (04.08.2008)
Σταύρο,το ίδιο πράγμα σκεφτόμουν..

"Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα μελομακάρονα κυρίες και κύριοι!!"

.... ...και ΝΑαα οι διαφημίσεις για τα κινητά...

έστω μια 'φευγαλέα' ενημέρωση από την κρατική,παρά ο μεθοδευμένος αποπροσανατολισμός απ'τα ιδιωτικά
mnk (12.08.2008)
Η κρατική όντως βάζει και αξιόλογες εκπομπές.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
mnk

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mnk

Ο,τι βγάλουν τα δίχτυα απ΄το δίκτυο. Μαρίδες και Ορκες. Μαργαριτοφόρα όστρακα και γαλότσες.

Tags

Brave New World Επιστήμη-Τεχνολογία Τρέχοντα θέματα Περιβάλλον Ανθρωποι Αθλητισμός Κλαυσίγελως Απόψεις Μουσική Ατάκτως Ιστορία Τέχνες ΦιλοζωίαΕπίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links