αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Ιστορίες για αγρίους
Ο Ταρζάν μας λείπει
08 Αυγούστου 2008, 13:44
World experiences - Transylvania (1)
world experiences  

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή το ποστ περιέχει πάρα πολλές φωτογραφίες, θα αργήσει να φορτώσει. Υπομονή... :) )

Θα είμαι ειλικρινής.

Δεν υπήρχε περίπτωση να πάω Ρουμανία αν δεν είχα ακούσει για την χώρα αυτή από τα παιδιά που είχαν έρθει με το πρόγραμμα ανταλλαγής της AIESEC και έγιναν φίλοι μου.

Τέλη Μαίου η πρόσκληση για να πάω ένα ταξίδι στα βόρεια Βαλκάνια ήχησε στο τηλέφωνο με τη φωνή του αισιόδοξου και υπέρ του deontos ψωνισμένου φίλου μου Τόμυ από την Οράντεα της ΒΔ Ρουμανίας, προκειμένου να κάνω ένα ταξίδι μακρυά από όλους και όλα όσα με ταλαιπώρησαν τον τελευταίο καιρό. Συνταξιδιώτες, ο sagra (Στάθης) και ο Θανάσης (zoumpis- μελλοντικό μέλος). The story of 3 kafroi and a girl.

Φύγαμε από την βροχερή και μουντή Βουδαπέστη στις 23/7 στις 10 το πρωί με την αμαξοστοιχία Traianus των Σιδηροδρόμων Ρουμανίας (CFR) με προορισμό την Τιμισοάρα. Αφού περάσαμε 4 ώρες διασχίζοντας χωράφια, χωριά, χωράφια, χωριά, κ.ο.κ. (ούτε ένας λόφος για δείγμα) και λύσαμε 10 σκανδιναβικά σταυρόλεξα, περάσαμε τον έλεγχο στα σύνορα με τη Ρουμανία, και από εκεί ξεκινά η περιπέτεια.

Στο σημερινό πόστ θα σας παρουσιάσω κάποια πράγματα από τις βασικές πόλεις που περάσαμε και είτε διανυκτερεύσαμε είτε επισκεφτήκαμε.

(1) Αράντ (Arad): Μην πάτε. Οι ίδιοι οι Ρουμάνοι την θεωρούν κακάσχημη πόλη, καθώς δεν έχει τίποτα να επιδείξει. Βρωμιά στο μεγαλείο της, (υπό)δείγμα του καταθλιπτικού παρελθόντος επί απολυταρχίας Τσαουσέσκου. Άθλιοι δρόμοι που δεν πρόκειται να βρείτε ούτε στο τελευταίο ελληνικό χωριό. Η φωτογραφία από το τρένο είναι κολακευτική (δεν φαίνεται ο σαπισμένος αγωγός κατά μήκος της σιδ/κής γραμμής)...

_______________________________


 

(2) Οράντεα (Oradea/Großwardein/Nagyvárad): Μπαρόκ ρυθμοί, κτίρια που μαρτυρούν ένα ένδοξο παρελθόν, μια φιλόξενη πόλη με περίπου 200.000 κατοίκους.
Την επισκεφτήκαμε μιας και είναι από εκεί ο Τόμυ. Περάσαμε 2 βράδια σε διαμερίσματα σε κομμουνιστικά 10όροφα μπλοκς ως φιλοξενούμενοι.

 

Πίσω από τα παλιά όμορφα κτίρια βρίσκεται η προσπάθεια για να ορθοποδήσει η Ρουμανία και να εξευρωπαϊστεί.Εκεί βρίσκεται ένας όμορφος ποταμός (δεν θυμάμαι όνομα, δείτε Google Earth) και η άκρως εντυπωσιακή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η μεγαλύτερη στην ανατολική Ευρώπη. Το όργανο αποτελείται από μερικές εκατοντάδες σωλήνες και είναι θεόρατο.Στην εκκλησία αξίζει να επισκεφτείτε την έκθεση με ιστορικά εκκλησιαστικά κειμήλια των Ούγγρων. Ανάμεσά τους θα δείτε κι ένα μπυροπότηρο με την φάτσα του πάπα και την στολή που φορούσε η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία κατά τα θρησκευτικά της καθήκοντα.


Αν πάτε από την Οράντεα, μην παραλέιψετε να επισκεφτείτε τα υπέροχα Spa στο Φέλιξ, 20' περίπου με το αυτοκίνητο από εκεί. Κάνεις ένα δερματάκι μπεμπέ προδέρμ...


___________________________________________

(3) Τιμισοάρα (Timisoara/Temeschburg/Temesvár): Το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης. Η πόλη από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση εναντίον του Τσαουσέσκου το Δεκέμβριο του 1989. Κι από εδώ περνάει ποταμός, κάτι που μάλλον συμβαίνει σε όλες τις πόλεις. Όλοι οι ποταμοί καταλήγουν μετά από πολλές διασταυρώσεις στο Δούναβη.

Μοιάζει με την Οράντεα. Δεν είδαμε πολλά λόγω χρόνου, αλλά ζηλέψαμε το university campus με τις υπέροχες εγκαταστάσεις. Ούτε για δείγμα στο Ελλάντα. Αξίζει να πάτε μια βόλτα.

(4) Κλουζ-Νάποκα (Cluj-Napoca/Klausenburg/Kolozsvár): Λόγω της ύπαρξης πολλών Ούγγρων, καθότι ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από αυτούς, είναι μια πόλη που μυρίζει έντονα... Ευρώπη. Καθαροί δρόμοι, περιποιημένα μνημεία και ένας τεράστιος βοτανικός κήπος που δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε (όσοι πάτε, να το κάνετε). Το άγαλμα του Ματίας Κόρβιν, του σημαντικότερου Ούγγρου βασιλιά μπροστά από την όμορφη καθολική εκκλησία, μαρτυρεί τις Ουγγρικές επιρροές και την παρουσία της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή μέχρι και τις αρχές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.Άμα βρείτε 3 περιφερόμενους μουσικούς σε έναν πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης να παίζουνε το “
Μάτια μου Μεγάλα” του Ζαμπέτα, μην παραξενευτείτε, αλλά τραγουδήστε το..!
____________________

(5) Σιγκισοάρα (Sighişoara/Schäßburg / Segesvár): Πανέμορφη πόλη. Η μοναδική μεσαιωνική πόλη που γνωρίζω στην οποία κατοικούν άνθρωποι κανονικά σε όλα τα σπίτια εντός των τειχών, λειτουργούν οι εκκλησίες, το σχολείο, όλα τα κτίρια όπως τα βρήκαν οι κάτοικοι από γενιά σε γενιά, χωρίς αλλαγές.Υπέροχο το κτίριο του Δημαρχείου (πιο κάτω) με τις αίθουσες που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Δίπλα στο δημαρχείο η προτομή του Vlad Tepes, που φημολογείται ότι γεννήθηκε εκεί.

 

 

 

 

Ο προστατευόμενος δρόμος με τα σκαλοπάτια προς το τελευταίο οχυρό (την εκκλησία -fortified church- όπως συνηθιζόταν σε 45 ακόμη πόλεις και χωριά της Τρανσυλβανίας), οι πύλες για την είσοδο στην μεσαιωνική πόλη, τα σοκάκια...

 

 

 

 

Και φυσικά οι φωτός που υποσχέθηκα στο σπίτι που φημολογείται ότι γεννήθηκε ο Vlad Tepes (δρακουλόσπιτο) με το πολύ καλό εστιατόριο.

 

 

 

Θα σταθώ στο ρολόι το οποίο δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε για να θαυμάσετε όχι μόνο τη θέα, αλλά και το μηχανισμό του ρολογιού που παραμένει ανέγγιχτος εδώ και αιώνες χωρίς να χάσει την ακρίβειά του. Θα δείτε σημαντικά εκθέματα από ιατρικά εργαλεία, κατασκευές από διάφορα υλικά, βιβλία και άλλα αντικείμενα που χαρακτήριζαν τη ζωή στην Σιγκισοάρα πριν από μερικούς αιώνες.

 

 

 

Η θέα από την κορυφή αποζημιώνει το περπάτημα και θα μπορέσετε να δείτε πόσο απέχετε από τους 2 πόλους της γης και από σημαντικές πόλεις του κόσμου σε χιλιόμετρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το καμάρι της πόλης είναι το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ που γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή με τους μασκαρεμένους ιππότες, τις κυρίες, τα χορευτικά, τα θεατρικά, τις αναπαραστάσεις μαχών, τους σωσίες του Vlad Tepes, ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο.

 

 

 

 

Να κάνετε face tattoo σε κάποιον από τους πλανόδιους καλλιτέχνες (τώρα καταλαβαίνετε γιατί είμαι με τις νότες στο πρόσωπο...) και μην ξεχάσετε να παντρευτείτε το ταίρι σας, έναν φίλο σας, μια φίλη σας ή όσους βρείτε!

 

 

 

 

 

 

Εγώ πάντως την ευχή της γιαγιάς την πραγματοποίησα και γύρισα διπλή! Ιδού και τοπιστοποιητικό γάμου!

 

 

 

 

Τις μέρες του φεστιβάλ, η πόλη υποδέχεται 35.000 και πλέον επισκέπτες, οπότε φροντίστε από νωρίς για το που θα μείνετε. Must-see.
____________________________________

 

 

 

(6) Μπρασόβ (Braşov/Kronstadt/Brassó): Αρχοντική πόλη. Πανέμορφη. Απίστευτη. Μπήκε στην καρδιά μου. Με τη μεγάλη της πλατεία, τις πεζοδρομήσεις τις, ίσως η καθαρότερη πόλη που επισκεφτήκαμε στη Ρουμανία.

 

 

Περιτριγυρισμένη από βουνά, με την επιγραφή Βrasov αλά Χόλιγουντ, τελεφερίκ για όσους επισκέπτονται τις κορυφές των βουνών και ιδιαίτερα αγαπητή στις αρκούδες, οι οποίες αρέσκονται σε βόλτες σε μερικές συνοικίες της.

 

 

 

Επισκεφτείτε την μαύρη εκκλησία, τον Λευκό Πύργο (!;?!) , την πλατεία για έναν καφέ και φυσικά το βουνό Bucegi στο τουριστικό θέρετρο λίγο έξω από την πόλη.

 

 

 

 

Εκεί μπορείτε να ανεβείτε με τελεφερίκ ή με τα πόδια σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων για σκι ή απλά για να θαυμάσετε τα μνημεία της φύσης που δημιουργήθηκαν από τον αέρα στο βράχο (τις „Γριες-Babele- και την „Σφίγγα-Sphinx-) και να δείτε πάνω από τα σύννεφα.

 

 

 

Ντυθείτε ζεστά μονάχα, ακόμη και το καλοκαίρι, καθώς η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 10-15 βαθμούς ακόμη και με έντονη ηλιοφάνεια.

 

 

Must-see και αυτή η πόλη.
_____________________

 

 

(7) Σιμπίου (Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben): Μύρισε ...Ιταλία! Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2007 σουλουπώθηκε απ' άκρη σ' άκρη και υποδέχεται τους επισκέπτες της σε ένα ακόμη ταξίδι στο παρελθόν.

 

 

 

 

 

Το λίφτινγκ έγινε για τις ανάγκες του θεσμού και οι κάτοικοι φαίνεται να το αξιοποιούν, με την υπέροχη φιλοξενεία τους, τον οργανωμένο τουρισμό και τη φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα σε κάθε καφέ κι εστιατόριο.

 

 

Επισκεφτείτε το σπίτι του Μπούκενταλ (Brukenthal Museum) στο οποίο εκτίθενται ανεκτίμητες συλλογές αξίας δισεκατομμυρίων δολλαρίων (το μεγάλο κτίριο στην αμέσως πάνω φωτογραφία).

 

 

 

 

Περάστε από την τεράστια Ευαγγελική Εκκλησία σε γοτθικό ρυθμό για τα βιτρό, την εκπληκτική ακουστική και (προς το παρόν) την έκθεση με γλυπτά και φωτογραφίες από χριστιανικές εκκλησίες από όλο τον κόσμο.

 

 

 

Μην ξεχάσετε να ανεβείτε στον πύργο της εκκλησίας και να απολαύσετε την θέα, αλλά ελέγξτε πριν ξεκινήστε την ανάβαση την ώρα για να μην χτυπήσει η τεράστια καμπάνα και σας ξεκουφάνει.

 

 

 

Δίπλα στην Εκκλησία θα δείτε το Καφέ Wien με θέα τις στέγες της παλιάς πόλης– η παραγγελία σας οφείλει να είναι ένα Eisskaffee Hermannstadt.

 

 

 

Τελος πάτε μια βόλτα και από το ρολόι για να δείτε αυτή τη φορά την μικρή πλατεία της πόλης και την Ευαγγελική Εκκλησία από μακριά και ψηλά.

 

_____________________________________________________________________

Αυτά για σήμερα. Στο επόμενο ποστ, Μύθοι και Πραγματικότητες για τη Ρουμανία, Τρανσυλβανική Κουζίνα (ξέρω ότι όλοι αυτές τις φωτογραφίες περιμένετε), Διαδρομές και πΕρΙεΡΓα!


16 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από Deos (08.08.2008)
Κατ'αρχάς είσαι τρελή καουμπόισσα!
Δεν υπάρχουν:
-Το ποτήρι του Πάπα
-Το πιστοποιητικό γάμου
-Οι φωτογραφίες σας στις μεσαιωνικές στολές
-Οι πινακίδες προς Αθήνα κλπ.

Όλα τα λεφτά!


Σχόλιο από sitzoune81 (08.08.2008)
εντυπωσιακές φωτογραφίες!!!


Σχόλιο από PashalinaMakia (08.08.2008)
Μιλάμε ξετρελλάθηκα!Πανέμορφες οι φωτό!αξίζανε τον κόπο να περιμένω να τις δω γτ η αλήθεια είναι οτι άργησε κάπως να τις φορτώσει.
Τα πέρασες καλά κι αυτό τα λέει όλα!

Άντε και του χρόνου να πας όπου θες!Όχι Ρουμανία αλλά στα νησιά της Καραϊβικής!

Φιλιάάά :*


Σχόλιο από -Sadahzinia- (08.08.2008)
Αν και πιάστηκε το χέρι μου με το page down..απίστευτο απίστευτο απίστευτο ποστ!!! Θεϊκές φωτό!!! Χαίρομαι που περάσατε καλά!! μματτσ!


Σχόλιο από kithara-woman (08.08.2008)
Πολύ όμορφες φωτογραφίες και όμορφα μέρη!!Φαντάζομαι θα έβγαλες εκατοντάδες φωτογραφίες.
Τα κτίρια,σαν βγαλμένα από παραμύθι.
Αλλά πολύ συννεφιά βλέπω. :-(


Σχόλιο από pastella (08.08.2008)
Deos- δεν εχεις δει τιποτα απο φωτος που δεν υπαρχουν. Περιμενε τις επομενες

sitzoune81- μερσι.

λινα- για Σκωτια ή Τσεχία λεμε, την βρήκαμε με την πεζοπορία...

Λευκή: μερσι. Εκανα επιλογή, δεν ήξερα ποιες να πρωτοβάλω.

Αυγή: ο καιρός χάλασε, ειδικά στη Σιγκισοάρα είχε μια υγρασία απίστευτη. Τις τελευταίες 2 μέρες έφτιαξε.

Συνολικά έχουμε πάνω από 600 φωτογραφίες και 20 βιντεάκια, με κορυφαίο αυτό που θα δημοσιευτεί στο επόμενο, να μας το επιτρέψει η τεχνολογία.


Σχόλιο από MPara (08.08.2008)
Τί ωραία!
Τί ωραία!
Τέλειααααααααα!!!
Ωραίες φωτογραφίες!!!Σχόλιο από marylin (08.08.2008)
Κουκλάρααααααααααα μου είναι υπέροχεεεεεεεεεεες!!!!!!!!!!!


Σχόλιο από alkyoni (08.08.2008)
Μα καλα...που μπηκα? Στον οδηγο του "Lonely Planet"!!??!! χιχιχιχι...

Μπραβο pastellitsa...το πες και το κανες με τις πολλλλεεεέεεες και εντυπωσιακες φωτογραφιες!!Αλλα χωρις τον χιουμοριστικο σου σχολιασμο θα ηταν μισες.

Σ'ευχαριστουμε που τις μοιραζεσαι μαζι μας και παντα τετοια κι ακομα ομορφοτερα ταξιδια σου ευχομαι!!! :o)

(αα...μας χρωστας και το σηματακι του ΜΗ στο πιο περιεργο μερος που το φωτογραφισατε - καπως ετσι νομιζω μας ειπες σε προηγουμενο ποστ σου αν θυμαμαι καλα... ;) )


Σχόλιο από renabill (08.08.2008)
Σου πετάω τη σκούφια μου! Τέλειο ποστ, τέλεια τα ταξίδια!


Σχόλιο από KIT_KAT (08.08.2008)
Κανένα 4ωρο σου πήρε να τις ανεβάσεις; ;-)

Λοιπόν κορίτσι, εδώ βλέπω αναφορά και οπτικό ντοκουμέντο από ό,τι έκανες κάθε λεπτό... κανόνισε να δω το ίδιο και σε μία εβδομάδα από τώρα!! Θα βγουν στη φόρα κάτι σουλατσαρίσματα στην παραλία της συμπρωτευούσης...


Σχόλιο από fantasma (09.08.2008)
ok ειναι σα να πηγα! thanks!!!

:))))))))))))))))))


Σχόλιο από sillia (09.08.2008)
Πέρασα πολύ όμορφα στο ταξίδι Πάτρα - Ρουμανία... να είσαι καλά pastellitsa...ΤΕΛΕΙΕΣ:)))))))


Σχόλιο από PHILIPPOSSM (09.08.2008)
Σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι πολύ όμορφα στην Ρουμανία.
Μπράβο Στέλλα Ευχαριστούμε για την ξενάγηση.


Σχόλιο από MISangie (09.08.2008)
Όμορφα μας ταξίδεψες...:)


Σχόλιο από pastella (11.08.2008)
Μιας και λειπω απο το ιντερνετ μεχρι και την άλλη Δευτέρα σας απαντάω λίγο καθυστερημένα :)

misangie,philippossm,sillia, fantasma, renabill, mpara, marylin σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια. Μακαρι να εχω την ευκαιρια στο μελλον να κανω κι αλλα ταξιδια να σας περιγραψω κι αλλα!

ΚΙΤ_ΚΑΤ: προσεχε γιατι σε 4 ωρες που θα μπλεξεις μαζι μου θαχω εγω μετα ραμματα για τη γουνα σου φιλεναδα.Τη φωτογραφικη μην ξεχασεις οπου παμε.

alkyoni: το πιο περιεργο μερος ειναι η γεφυρα των αλυσιδων στη βουδαπεστη. Μοιρασα και κατι αυτοκολλητακια δεξια και αριστερα παντως. Σε κατι παιδακια στο τρενο επιστροφης και στην καλλιτεχνιδα των face tattoos. Αυτα.Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
pastella
Στέλλα
Superhero
από ΧΑΡΙΛΑΟΥΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/pastella

Από το ημερολόγιο ενός superhero.
ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια
Επικοινωνήστε με τον δημιουργό!Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

web counter
web counter
Tags

17 Νοέμβρη comics η έβδομη τέχνη εργασία humor Θεσσαλονίκη μου γλυκιά καθημερινότητα live συναυλία peter gabriel MSc διπλωματική Χριστοδουλόπουλος my inner struggle ανθρώπινες σχέσεις πτυχιακή μέρα μπαίνει- μέρα βγαίνει άνθρωποι είμαστε Oldenburg Γερμανία Νεομετανάστρια Εκλογές Radio MusicHeaven Θεσσαλονίκη Σοβαρά Τώρα Thessaloniki 2014 world experiences yeaaaah baby!!! άνθρωποι και ιστορίες Βαγγέλης Γιακουμάκης σχολείο bullying δουλειά ωχ το μάτι μου σαρκασμός εκπομπή Πειρατές κι όπου μας βγάλει Ελλάδα Ελλάδα night life γραφιστική θεωρίες για αγρίους διακοπές πανεπιστήμιο ουστ από δω! κινηματογράφος soundtrack κορίτσια απολαύστε χιούμορ μουσική περί MusicHeaven BK Πλάκα Με Κάνεις by Night Πλάκα Με Κάνεις σπουδά-ζω συναυλίες ταξίδια MusicHeaven ταξιδιάρα ψυχή υπολογιστής Χαλκιδική ΒΚ τηλεόραση χιουμοριστικό ω ρε που πάμε working girl
Επίσημοι αναγνώστες (13)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης