ελληνική μουσική
515 online   ·  209.865 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ενα φεστιβάλ στην Ικαρία. Διαφοροι καλλιτέχνες απο διάφορες χωρες έρχονται σε αυτο το υπέροχο ελληνικό νησί για να πραγματοποιήσουν αυτο το διαφορετικό και ξεχωριστό φεστιβάλ.
Γράφει το μέλος Ανάς Βασιλης (coffee) / 5 άρθρα στο MusicHeaven
Κυριακή 22 Ιούν 2008
Ένα ακόμα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Κι όμως η Ικαρία έχει τρόπο στη θάλασσα των νησιών να ξεχωρίζει. Στον γοητευτικό μύθο του Ίκαρου η ανοιχτή θάλασσα του νησιού αποτέλεσε το άδοξο τέλος του φιλόδοξου ταξιδιού του. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο Ηρακλής ονόμασε τη θάλασσα αυτή Ικάριο πέλαγος και το διπλανό νησί Ικαρία.

Πέρα όμως απ’ τη μυθολογική βαρύτητα του τόπου, τα ευρήματα που έρχονται στο φως από τη νεολιθική περίοδο και την κλασική αρχαιότητα, φανερώνουν τον ιδιαίτερο ρόλο του νησιού που συνεχίζει έως την σύγχρονη ιστορία, αγκαλιάζοντας τους εξόριστους κομμουνιστές με ανεπτυγμένα αισθήματα αδελφότητας, αγάπης και ελευθερίας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά των Ικαριωτών αποτελούν και την κινητήριο δύναμη του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος. Πρόκειται για μια πολιτιστική έκφραση του οράματος που γεννά η πορεία του νησιού στην ιστορία και ο ρόλος του στον μύθο που συναρπάζει.

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος
Σκοπός του να καλωσορίζει καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα για να μοιραστούν εμπειρίες σε έναν διάλογο πολιτισμού συνθέτοντας αυτό το μαγευτικό ψηφιδωτό της ανθρώπινης έκφρασης.

Klaudia Delmer
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Πρόγραμμα 2008

Πλοίο των Τρελών «Ιάσωνας-Η μαγική αναζήτηση»
(Πολλαπλές Ευρωπαικές χώρες εννομένες σε μια Ελληνική ιστορία)

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος
Το Πλοίο των Τρελών είναι ένα ενενηντάχρονο πλοίο, που συνεχίζει τη θαυμαστή και πανάρχαιη παράδοση των πλανόδιων κωμικών μπουλουκιών. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική οικογένεια από διαφορετικές χώρες, που είναι αφιερωμένη στην Τέχνη και στη Θάλασσα. Το ταξίδι τους σε όλο τον κόσμο αποτελεί ένα αδιάκοπο προσκύνημα που δοξάζει τη Μωρία. Το πάθος τους είναι το κωμικό θέατρο. Το πλοίο έχει μεταβληθεί σε ένα παράλογο, πλεούμενο γλυπτό που λειτουργεί ως μέσο μεταφοράς, κατοικία και κουζίνα, εργαστήριο κοστουμιών και ταινιών και σαν σκηνή για τα θεάματά. Το 2008 παρουσιάζουν το “Ιασωνας”, μια κωμωδία με έναν τόνο φαρσικό και μουσικό που συνδυάζει κωμέδια ντελ' άρτε, θέατρο αντικειμένων και σκιών, μιούζικ χωλ και οπερέττα, στο φόντο του λιμανιού της Ικαρίας
Χρήστος Τσιαμούλης + Halil Karaduman (Ελλάδα-Τουρκία)
Τραγούδια απο τη κοινη παράδοση Ελληνων και Τούρκων απο τα Παράλια της Μικρασίας και Κωνσταντινούπολη

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος
Ο Χρήστος Τσιαμούλης (ούτι, τραγούδι) με το Χαλίλ Καραντουμάν (κανονάκι, τραγούδι) και μαζι με άλλους 3 μουσικούς συναντούνται για να ενώσουν τις μουσικές τους διαδρομές: τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία και κοινά ελληνοτουρκικά τραγούδια και χορούς της καθ’ ημάς Ανατολής μέσα σε μια ατμόσφαιρα αυτοσχεδιασμού.

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
D R O M
DROM Στα τσιγγάνικα σημαίνει δρόμος, πορεία, απεραντοσύνη.
Οι μουσικές των τραγουδιών που ακούγονται, είναι παραδοσιακές του κόσμου, τσιγγάνων της Ευρώπης, αδέσποτες ελληνικές, καθώς και μία “ιαματική” μελωδία του Γ. Κιουρτσόγλου.
Η γραφή και η δημιουργία της παράστασης είναι της Νικολέττας Αναστασίου.

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος
Παράσταση τραγουδιών δύναμης, με μουσικές των τσιγγάνων της Ευρώπης και άλλων λαών του κόσμου, φτιαγμένα και τραγουδισμένα στη δική μας γλώσσα, από τη Νικολέττα Αναστασίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Υπάρχει ένα πανάρχαιο καραβάνι θεραπευτών… Γυρίζουν από χώρα σε χώρα και μαζεύουν μελωδίες. Όταν τους συναντήσεις και ζητήσεις τη βοήθειά τους, θα διαλέξουν μία μελωδία και τα καταλληλότερα για την περίπτωσή σου λόγια για να φτιάξουν το δικό σου τραγούδι… το φυλαχτό σου.
Με δύο όμως όρους. Ο πρώτος: να ταξιδέψεις μαζί τους για όσο κρατάει η κατασκευή του τραγουδιού σου. Και ο δεύτερος όρος: Κάθε φορά που νιώθεις κάποιον να έχει την ίδια ανάγκη με σένα, να του τραγουδάς το φυλαχτό σου, μέχρι να μπορέσει να το τραγουδήσει και κείνος.
****


Θερινός Κινηματογράφος-Αφιέρωμα
9-12.07 Άγιος Κήρυκος

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος

NoviTango Quinteto + Fabien Ballejos-Gina Nikolitsa

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ Tango ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ


To κουιντέτο NoviTango, παρουσιάζει σε ένα πρόγραμμα διαφορετικές πτυχές του Tango στον 20ο αιώνα με την εναλλαγή χορού και τραγουδιού και με την προβολή εικαστικών και κινηματογραφικών στιγμιότυπων από την ιστορία του Tango.
Στο ρεπερτόριο αυτό περιλαμβάνονται έργα της πρώτης περιόδου του Tango (Lorenz, Gade, Gardel, Rodriguez), της δεύτερης περιόδου κατά την δεκαετία του 50 (Pugliese, Delmarco, Disarli) και της τρίτης περιόδου με το Nuevo Tango του Α.Piazzolla (της δεκαετίας ’60 και ’70) . Τέλος στο ίδιο πλαίσιο παρουσιάζονται έργα Αργεντίνων συνθετών που στις μέρες μας ζουν και διαπρέπουν στο Παρίσι ενδύοντας τον νέο Tango με σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης (Sanchez, Μederos) .

Μαθήματα Tango με τους Fabien Ballejos-Gina Nikolitsa
12.07 Άγιος Κήρυκος
13.07 Ράχες
14.07 Ράχες
15.07 Άγιος Κήρυκος


Djamel Benyelles με τους Djam&Fam παρουσιάζουν
“U and Us”

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος

Γεννημένος στη Γαλλία ο βιολιστής Djamel BenYelles και μεγαλωμένος στον τόπο καταγωγής των γονιών του στο Οράν της Αλγερίας θεωρείται ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Ράι μουσικής. O πρόσφατος του δισκος «Arabesque» μαζί με την Jane Birkin απέκτησε διεθνή αναγνώρηση για τις ενορχηστροσής του. Στην Ικαρία θα παρουσιάσει και καινούρια του κομμάτια, ένα απ’ αυτά ειδικά γραμμένο για την συνάντησή του με το νησί, με θέμα τον Ίκαρο. Στην παράσταση αυτή θα συμμετάσχει και με ελληνικά και ξένα κομμάτια η Κλαούντια Ντέλμερ.

TagsΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#14780   /   22.06.2008, 17:11   /   Αναφορά
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!Μπράβο,Βασίλη!Πολύ ωραίες και οι αφίσες!

Μακάρι να μπορούσα να πάω...Δεν έχω πάει Ικαρία ποτέ και θέλω να το δω αυτό το νησί οπωσδήποτε,έχω ακούσει πολύ καλά λόγια.
#15001   /   30.06.2008, 16:05   /   Αναφορά
Πολύ καλό !! Και λογικά...για να πάει κάποιος στην Ικαρία, θα θέλει πραγματικά να πάρει μέρος στον διαγωνισμό και θα είναι σίγουρος για τον εαυτό του!