αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

Γιάννης Κότσιρας

Και τα τραγούδια της δεκάρας έχουν κι αυτά ψυχή,
όπως ο ήχος μιας κιθάρας που το χτυπάει η βροχή.

Γιάννης Κότσιρας

Παρασκευή 21 Νοέ 2008

Ο Γιάννης Κότσιρας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

· Ξεκίνησε το 1990 τραγουδώντας ρεμπέτικα και λαϊκά σε μικρές μουσικές σκηνές στην Πλάκα, μαζί με τον Μπάμπη Γκολέ, τη Μαριώ, τον Δημήτρη Κοντογιάννη, τον Στέλιο Βαμβακάρη.

· Τον Αύγουστο του 1995 ο Γιάννης Κότσιρας εμφανίζεται για πρώτη φορά σ΄ ένα ευρύτερο κοινό στο πλάι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, εγκαινιάζοντας έτσι μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία που θα ξεκινήσει από τη "Σφεντόνα" στην Αθήνα, θα συνεχίσει στο Μύλο της Θεσσαλονίκης, στην Αυστραλία, στην Ιερά Οδό, τον χειμώνα του 1999, αλλά και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

· Τον Μάιο του 1996 συναντά την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και τον στιχουργό Αρη Δαβαράκη. Ετσι κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος, ο "Αθώος Ένοχος" όπου τραγούδια όπως η "Αλεξάνδρεια" και το "Λέει, λέει, λέει" δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό που αγκαλιάζει αμέσως το πρώτο αυτό βήμα του ερμηνευτή.

· Τον Ιανουάριο του 1997 συνεργάζεται και πάλι με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, όπου ερμηνεύει το μοναδικό τραγούδι της ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου "δης" σε στίχους του Μιχάλη Γκανά με τίτλο "Να 'χα δυό ζωές". Η μουσική της ταινίας κυκλοφόρησε σε δίσκο από τη BMG με τίτλο "δης".

· Την ίδια χρονιά συνεργάσθηκε με το Νίκο Πορτοκάλογλου για την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα "Βαλκανιζατέr" ερμηνεύοντας το τραγούδι "ΧρέηΠαλιά" σε στίχους του τραγουδοποιού. Το τραγούδι περιέχεται στο δίσκο του Νίκου Πορτοκάλογλου "Κρυφτό" όπου συμμετέχει επίσης η Πόλυ Πάνου σε ένα τραγούδι. Η ταινία γνωρίσε μεγάλη επιτυχία όπως επίσης και η μουσική και τα τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου.

· Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1997 και ενώ ο Γιάννης Κότσιρας ολοκλήρωνε την καλοκαιρινή περιοδεία 40 συναυλιών με την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε Ελλάδα και Αυστραλία κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Μόνο ένα φιλί" με τη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και τους στίχους της Ελένης Ζιώγα. Ενας δίσκος που γνώρισε την πλατιά αποδοχή του κοινού αφού ξεχώρισαν πολλά τραγούδια και ξεπέρασε τα 100.000 αντίτυπα. Στο δίσκο συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι "Προδοσία" από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Mega.

· Το χειμώνα '97-'98 συνεργαζεται με τον Κώστα Μακεδόνα στα "13 Φεγγάρια", στο Μύλο της Θεσσαλονίκης ενώ δισκογραφικά συνεργάζεται με τον Νίκο Αντύπα όπου ερμηνεύει δύο τραγούδια σε στίχους της Ελένης Ζιώγα που συμπεριλαμβάνονται στον ορχηστρικό δίσκο του συνθέτη με τίτλο "Θεατής".

· Τον Μάρτιο του 1998 ο Γιάννης Κότσιρας συναντά για πρώτη φορά τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και έτσι ερμηνεύει τραγούδια στις μεγάλες συναυλίες που δίνει ο συνθέτης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Πάτρα.

· Το καλοκαίρι του 1998 συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία με τον Κώστα Μακεδόνα κι έτσι ακολουθεί μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία 35 συναυλιών σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

· Τον Νοέμβριο του 1998 συμμετέχει μαζί με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Πάνο Κατσιμίχα, Αντώνη Βαρδή, Διονύση Τσακνή στην μοναδική συναυλία που έδωσε το ιστορικό συγκρότημα "Τερμίτες" στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 10 χρόνια μετά τη διάλυσή τους, όπου την παρακολουθήσαν 14.000 θεατές.

· Τον Δεκέμβριο του 1998 συμμετέχει σε δύο δισκογραφικές δουλειές: στο soundtrack "Η Ζωή που δεν έζησα" από την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά του Mega , σε σενάριο της Μιρέλας Παπαοικονόμου, σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και στίχους της Πεγκυ Στεφανίδου ενώ στον ίδιο δίσκο συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Κώστας Μάκρας.

· Παράλληλα συμμετέχει στο δίσκο-αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο "Τραγούδια έγραψα για φίλους" όπου ερμηνεύει το τραγούδι "Μια θάλασσα μικρή" σε ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα.

· Τον Φεβρουάριο του 1999 συνεργάζεται και πάλι με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στη σκηνή της Ιεράς Οδού αλλά στο Fix της Θεσσαλονίκης, σε μια παράσταση που δέχθηκε τις καλύτερες κριτικές αλλά και την πλατιά αποδοχή του κοινού.

· Τον Μάρτιο του 1999 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Φύλακας Αγγελος" σε μουσική του "Τερμίτη" Αντώνη Μιτζέλου και στίχους της Ελένης Ζιώγα. Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ξεπέρασε τις 70.000 αντίτυπα σε 11 μήνες κυκλοφορίας.

· Το καλοκαίρι του 1999 δίνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο με τον Δημήτρη Μπάση και τη Ροβένα Αλευρά αλλά τη συμμετοχή του Αντώνη Μιτζέλου. Η περιοδεία τελείωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 1999 με μια μεγάλη συναυλία που έγινε στο "Κατράκειο Θέατρο" της Νίκαιας που την παρακολούθησαν 7.000 θεατές ενώ τα έσοδα διατέθηκαν στους πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό.

· Παράλληλα, το ίδιο καλοκαίρι συμμετέχει στις συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη, με την λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" όπου ερμηνεύει τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια του συνθέτη.

· Τον Νοέμβριο του 1999 ερμηνεύει την "Ιθαγένεια" του Γιάννη Μαρκόπουλου, μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη, την Βασιλική Λαβίνα, τονΧαράλαμπο Γαργανουράκη, σε δύο συναυλίες που δόθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

· Τον Δεκέμβριο του 1999 ξεκινά μια σειρά παραστάσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο της Αθήνας αλλά και το Μύλο της Θεσσαλονίκης με τον Αντώνη Μιτζέλο, την Ροβένα Αλευρά και την Αναστασία Μακρυνικόλα, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τα τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στα τραγούδια που σημάδεψαν τον αιώνα που έφυγε αλλά και μια διαδρομή μέσα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια.

· Παράλληλα ερμηνεύει για την θεατρική παράσταση που ανέβηκε στο Χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου το μονάδικό τραγούδι της παράστασης "Στάση Κουταλιού" σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους του Αρη Δαβαράκη.

· Αρχές Δεκεμβρίου του 2000 κυκλοφόρησε το νέο album του Γιάννη Κότσιρα με τίτλο "Είναι Δική Μας Η Ζωή Μας". Ο Γιάννης Κότσιρας, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Αρης Δαβαράκης που είναι και οι συντελεστές του album ξανασυναντήθηκαν μουσικά και ετοίμασαν μια ξεχωριστή δουλειά.

· Το Φεβρουάριο του 2002 κυκλοφορεί το album Γιάννης Κότσιρας-Live.

· Δεκέμβριος 2002 ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδά το Αξιον Εστί και κυκλοφορεί σε cd.

· To 2003 κυκλοφορεί η νέα του δισκογραφική δουλειά "Ξύλινο Αλογάκι".Μια δουλειά που δεν εκτιμήθηκε σωστά απο το κοινό του!!

· Και το Μάρτιο του 2004 ο Γιάννης Κότσιρας ερμηνεύει το τραγούδι της ολυμπιακής φλόγας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 "Pass The Flame".

· Το φθινόπωρο του 2004 κυκλοφορεί το νέο album του Γιάννη Κότσιρα "30+κάτι".
. Το 2006 κυκλοφορεί και ο Δρόμος με live εκτελέσεις απο τον Γιαννη Κότσιρα και αγαπημένα τραγούδια του Μίμη Πλεσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου
· Το φθινόπωρο του 2006, ο Γιάννης Κότσιρας κυκλοφορεί το νέο του cd "Ταξίδια Φιλιά". Ενας πολυσυλλεκτικός λαϊκός δίσκος με την υπογραφή σπουδαίων δημιουργών.
. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα το "με μια κιθάρα στην βροχή" το "αν δεν μ αγαπάς' το 'άλλη μια καρδιά" και το 'σ αγαπάω"

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

Στείλε το άρθρο σου

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#17137   /   21.11.2008, 00:23   /   Αναφορά
Σκιάχτηκα λίγο που είδα αυτό το Κοτσιρό-κολάζ στην πρώτη σελιδα στις 00:05:00...Αν και δεν ειμαι φαν, ούτε καν τον συμπαθώ υπάρχουν μερικά τραγούδια του που μου αρέσουν κυρίως από τα τρία πρώτα του cd..Τώρα όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την δημοσίευση, μια χαρά πλήρης είναι, αλλά μεγάλη η χάρη του Κότσιρα να έχει 2 βιογραφίες στο Musicheaven!!
#17138   /   21.11.2008, 09:05   /   Αναφορά
Αυτή η συναυλία στο Κατράκειο είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη ανάμνηση που έχω απο τον Γιάννη Κότσιρα.
#17140   /   21.11.2008, 10:58   /   Αναφορά
Ένας απο τους πολυαγαπημένους μου τραγουδιστές!

Ωραίο άρθρο sillia!
#17142   /   21.11.2008, 12:33   /   Αναφορά
Μπράβο sillia.

Πολύ καλό.
#17143   /   21.11.2008, 14:02
Μπράβο στην sillia για την δημοσίευση. Είναι πολύ καλή όπως και ο Κότσιρας άλλωστε.

#17144   /   21.11.2008, 15:01   /   Αναφορά
Ο Γιάννης Κότσιρας είναι απλά αγαπημένος καλλιτέχνης.

Η αξία του δεν έχει αναγνωριστεί τόσο σε όλη την Ελλάδα, δυστυχώς. Έχει αποδείξει ότι ξέρει να κάνει επιλογές, τουλάχιστον στον επαγγελματικό τομέα. Δεν γίνεται να μην αναφερθώ στη συνεργασία του με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Ελένη Ζιώγα στο δίσκο "Μόνο ένα φιλί".Τα περισσότερα τραγούδια έχουν αυτή τη δύναμη να φτάσουν στην ψυχή μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι Φύλακας άγγελος.Τα καινούργια του τραγούδια ίσως να μην είναι τόσο ωραία και όμορφα όσο τα παλιά του, αλλα ακόμα δείχνουν την αξία του Γιαννη.Sillia ωραία δημοσίευση!!!
#17145   /   21.11.2008, 15:58   /   Αναφορά
Αρκετά τραγούδια του μ' αρέσουν και τον συμπαθώ πολύ όπως τους περισσότερους χαμηλών τόνων καλλιτέχνες.Σιλλιάκι μας πολύ καλή η δημοσίευση, μπράβο!!!!!!!!!
#17152   /   21.11.2008, 20:33   /   Αναφορά
Πολύ ωραία η δημοσίευση, sillia!

Ο Κότσιρας δε μ' αρέσει σε γενικές γραμμές. Εξαίρεση αποτελούν κάποια -ελάχιστα- τραγούδια του, το "Έτσι κι αλλιώς" για παράδειγμα, που το έχω συνδέσει με μια πολύ ωραία περίοδο της ζωής μου.

Αναγνωρίζω βέβαια το ταλέντο του και τις αξιόλογες δουλειές που έχει κάνει με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες.
#17154   /   21.11.2008, 20:39
Aγαπημένος ο Γιάννης Κότσιρας και για τη φωνή και την καλλιτεχνική του αξία όσο και για τον ήπιο χαρακτήρα του.Το Κιθάρα στη βροχή είναι μοναδικό τραγούδι.

Εξαιρετικός ο Κότσιρας αν και ο τελευταίος δίσκος δεν με εντυπωσίασε. Δεν μπορώ να πω ότι με απογοήτευσε κιόλας απλά περίμενα κάτι καλύτερο.Εξακολουθώ να τον θαυμάζω

#17166   /   21.11.2008, 22:36
Το διάβασα στον Κατάλογο Ελληνικής Δισκογραφίας και ... εξεπλάγην : Η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του Κότσιρα έλαβε χώρα το 1994, στον δίσκο ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ [εταιρία : "Παπαδάς"], όπου τραγουδούσε 4 επτανησιακές καντάδες !!!! [κι όμως, αυτό το cd το πέτυχα πριν καμιά 10αριά χρόνια σε μια υπάιθρια αγορά στο Αργοστόλι .... Βλακεία μου που δεν το αγόρασα, ίσως κάποτε γίνει συλλεκτικό] !!!! Κατά τ' άλλα ... έχω ήδη γράψει στο φόρουμ την άποψή μου για τον Κότσιρα και, συγκεκριμένα, ότι θεωρώ τον δίσκο "ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΦΙΛΙ" πολύ σημαντική στιγμή της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων 15 ετών [και, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι άδικο που η επιτυχία αυτού του υπέροχου δίσκου χρεώθηκε σχεδόν αποκελιστικά στον Κότσιρα ... Η Ρεμπούτσικα έχει σκαρώσει πολύ εμπνευσμένες μελωδίες, με εξαίσια ενορχήστρωση, και η Ζιώγα έχει γράψει στίχους πολύ όμορφους και ουσιώδεις] .... Θα συμφωνήσω, πάντως, με το σχόλιο που διάβασα παραπάνω για τον "ήπιο χαρακτήρα" του Κότσιρα .... Πράγματι, αυτό το παιδί έχει δεχθεί αρκετές επιθέσεις και ... δεν έχει απαντήσει σε καμία !!! Όποτε έχω διαβάσει συνέντευξή του, δεν έχει πει πικρή κουβέντα για κανέναν ....


#17182   /   22.11.2008, 14:18   /   Αναφορά
Τον παρακολουθούσα στα πρώτα άλμπουμ του - τα έχω όλα . Θεωρώ ότι η συνεργασία με Δαβαράκη και Ρεμπούτσικα ήταν από τις καλύτερες. Είναι αξιόλογη η πορεία του και έχει πιστό κοινό χρόνια τώρα . Έχω πάψει να ακούω κομμάτια του αλλά θεωρώ ότι συνεχίζει να είναι αξιοπρεπής και ο κόσμος το εκτιμά .
#17184   /   22.11.2008, 19:35   /   Αναφορά
Παιδιά ευχαιστώ πολύ για τα θετικά σχόλιά σας!!!Προσωπική άποψη για τον Γιάννη...καλή φωνή απλά οι επιλογές του κάποιες φορές δεν ταιριάζουν στο δικό μου γούστο.Εχει καλό live.. και καλή επικοινωνία με το κοινό του!!

Σας ευχαριστώ:))))
#17189   /   23.11.2008, 02:52   /   Αναφορά
Πολύ καλή δημοσίευση sillia!!

Μου αρέσει σε κάποια τραγούδια του,δεν τρελαίνομαι ιδιαίτερα για την φωνή του,αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει καλή επικοινωνία με τον κόσμο και κάνει την δουλειά του αξιοπρεπώς και προσπαθεί για ένα όμορφο αποτέλεσμα.Το αποδεικνύει και η εμπιστοσύνη που του έδειξαν κορυφαίοι συνθέτες.

Μια συμπλήρωση από μένα-ένα διπλό cd με Θ.Μικρούτσικο,"ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο,Σταυρός του Νότου" το 2005,σε ποίηση Ν.Καββαδία βεβαίως,και συμμετοχή μαζί με Γ.Κότσιρα,Γ.Κούτρας,Χ.Θηβαίος,Λ.Μαχαιρίτσας.Η ερμηνεία του στο "καραντί" με άφησε άφωνη!!!!!Από τις καλύτερες για το συγκεκριμένο τραγούδι,αν όχι η καλύτερη.
#20848   /   04.09.2010, 17:56   /   Αναφορά
Εγω προσωπικα εχω συνδεσει το λυκειο και τα πρωτα ακουσματα μου στο εντεχνο με την φωνη του Γιαννη Κοτσιρα και ήμουν πρώτη σειρά στην συναυλία στο Κατρακειο...Τα τελευταία όμως χρόνια με έχει απογοητεύσει πολύ με τις επιλογές στα τραγούδια του. Ούτε η φωνή του αλλά ουτε και η καριέρα του μέχρι τώρα αξίζουν να λέει τραγούδια όπως αυτά των τελευταίων 2 χρόνων...Κρίμα για το ταλέντο του...