ελληνική μουσική
581 online   ·  210.199 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

Λεξικό των τύπων αρχείων ήχου

Οι 10 πιο διαδεδομένοι τύποι αρχείων ήχου (audio file formats) και τα χαρακτηριστικά τους.

Λεξικό των τύπων αρχείων ήχου

Γράφει ο rWmS / 6 άρθρα στο MusicHeaven
Παρασκευή 30 Ιαν 2009

 

.AAC (Advanced Audio Coding File) -  Συμπιεσμένο αρχείο ήχου που σε αντίθεση με το MP3, προσφέρει δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας όπως αποδοτικότερη κωδικοποίηση, απλούστερα φίλτρα και καλύτερο χειρισμό των συχνοτήτων άνω των 16KHz. Σχεδόν πανομοιότυπη ποιότητα με το αρχικό


.AIF (Audio Interchange File Format) -  Τύπος αρχείου όμοιος με το .WAV. Αναπτύχθηκε από την Apple αλλά βασίστηκε σε ιδέα της Electronic Arts. Ένα τυπικό αρχείο .AIF ψηφιακού δίσκου έχει sampling rate 44.1KHz, είναι 16-bit και έχει δυο κανάλια (για stereo)


.IFF (Interchange File Format)  -
Τύπος αρχείου που αναπτύχθηκε από την Electronic Arts και μπορεί να περιέχει κείμενο, εικόνα ή ήχο. Χρησιμοποιείται σαν βάση από πολλούς άλλους τύπους και υποστηρίζεται από πολλά προγράμματα.


.M3U (MP3 URL)
-  Είναι playlist που αποθηκεύει τις τοποθεσίες των αρχείων (βίντεο και ήχος) σε απλή μορφή text. Αρχικά το χρησιμοποιούσε μόνο το winamp  αλλά τώρα χρησιμοποιείται από πολλά προγράμματα.


.MID (MIDI File)  -
Αρχείο MIDI (Musical Instrument Digital Interface) που περιέχει μουσικά δεδομένα όπως ποιες νότες παίζονται, πότε και πόσο δυνατά παίζονται και για πόσο. Επίσης περιέχει δεδομένα ελέγχου όπως τα πετάλια. Δεν περιέχει ηχητικά δεδομένα. Χρησιμοποιεί και την επέκταση .MIDI


.MP3 (MPEG Audio Layer 3)
-  Συμπιεσμένο αρχείο που αναπτύχθηκε από την Movie Picture Experts Group.Μπορει να προσφέρει ποιότητα παρόμοια με του CD (stereo 16-bit) σε ένα αρχείο περίπου στο 1/10 του μεγέθους ενός .WAV ή ενός .AIF. Η ποιότητα του εξαρτάται από το bit rate που χρησιμοποιήθηκε κατά την συμπίεση του. Τυπικές τιμές είναι 128kbps, 160kbps και 192kbps. Μεγαλύτερες τιμές έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα αρχεία.


.MPA (MPEG Audio File)
Αρχείο ήχου συμπιεσμένο με MPEG Layer Ι, ΙΙ ή ΙΙΙ


.RA (Real Audio File) -  Τύπος αρχείου που κατασκευάστηκε από την Real Player. Μπορεί να περιέχει ήχο ή την θέση streaming ήχου από το διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί αλγόριθμο συμπίεσης του Real Player και συχνά χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή ήχων μέσω του περιηγητή (web browser). Χρησιμοποιεί και την επέκταση .RAM.


.WAV (WAVE Audio File) -  Ψηφιακός τύπος αρχείου για την αποθήκευση κυματοειδών δεδομένων. Επιτρέπει την αποθήκευση ήχου με διάφορα sampling και bit rates. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν αρχεία ποιότητας CD. Είναι παρόμοια με τα .AIF άλλα είναι πιο περίπλοκα και χρησιμοποιούνται περισσότερο από συστήματα Windows.


.WMA (Windows Media Audio File)
-  Αρχείο ήχου συμπιεσμένο με το Windows Media. Αρχικά κατασκευάστηκε από την Microsoft, έχει ομοιότητες με το MP3 και μπορεί να μετατραπεί σε άλλες πιο standardized μορφές. Συχνά χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή μουσικής από το διαδίκτυο.

 

(πηγή: www.fileinfo.net)

 

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#17715   /   30.01.2009, 01:56   /   Αναφορά
Καλό, πολύ καλό.
#17717   /   30.01.2009, 12:17   /   Αναφορά
Ευχαριστούμε, rWmS! Καιρό τώρα αναρωτιόμουν τι σημαίνουν πολλά από αυτά... Είναι χρήσιμα σε όσους ασχολούνται, αλλά και σε όσους απλώς έχουν την περιέργεια!
#17719   /   30.01.2009, 14:23   /   Αναφορά
Πολύ ενδιαφέρον φίλε rWmS !!Nα σου πω την αλήθεια ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό να ψάξω τι είναι όλες αυτές οι καταλήξεις!!!
#17723   /   31.01.2009, 22:04   /   Αναφορά
Γεια φίλε,έχω να παρατηρήσω ότι αφησες έξω 2 πολύ σημαντικούς τύπους αρχείων:1) FLAC - Free Lossless Audio Codec:

Είναι τύπος αρχείου που συμπιέζει τον ήχο χωρίς απώλεια στον ήχο. Είναι τύπος ελεύθερου λογισμικού. Μπορεί να μειώσει το μέγεθος του αρχείου 40-50% του αρχικού αλλά μπορείς πάντα από αυτό να επαναφέρεις το αρχικό! (κατι που δε μπορείς να το κάνεις με τα mp3)

περισσότερα: http://en.wikipedia.org/wiki/FLAC2) Ogg Vorbis:

Είναι ο αντίπαλος των mp3 για τη κοινότητα ελεύθερου λογισμικού. Είναι ο default σε πολλά linux λογισμικά. Πολλά παιχνίδια όπως:

18 Wheels of Steel, Halo, Unreal Tournament, Mafia: The City of Lost Heaven, Grand Theft Auto: San Andreas, Crimsonland, Devil May Cry 3 και Guitar Hero: On Tour χρησιμοποιούν σαν in-game ήχο το Vorbis! Ο λόγος είναι το ότι είναι ελεύθερο και δωρεάν και πολλοί υποστηρίζουν καλύτερο από τα mp3.

περισσότερα: http://en.wikipedia.org/wiki/Vorbis
#18169   /   02.04.2009, 18:55   /   Αναφορά
απλά υπάρχουν κι άλλα πολλά. Τα θέλουμε και αυτά!!!