ελληνική μουσική
209 online   ·  209.863 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Στη Λεωφόρο της Χάρις Αλεξίου

Μέσα σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα, το Σάββατο 15 Μαΐου, ο Δήμαρχος του Γκαζί-εμίρ (Σεβδίκιοϊ), Ιμπραήμ  Χαλίλ Σενόλ, τιμώντας την καταγωγή και την προσφορά της Χάρις Αλεξίου στην τέχνη έκανε τα εγκαίνια της Λεωφόρου, που από εδώ και πέρα φέρει το όνομα της μεγάλης ελληνίδας ερμηνεύτριας: Haris Aleksiou Caddesi (λεωφόρος)  Φιλίας.

Στη Λεωφόρο της Χάρις Αλεξίου

Δευτέρα 14 Ιούν 2010

 

 

Ο Δήμαρχος κ. Σενόλ είχε οργανώσει μία σειρά τιμητικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Χάρις Αλεξίου. Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ο κ Σενόλ είπε «τα παιδιά μας δεν πρόκειται να κάνουν τα ίδια λάθη όπως οι πρόγονοί μας. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που υποδεχόμαστε την κ. Χάρις Αλεξίου της οποίας οι ρίζες βρίσκονται σε αυτόν εδώ τον τόπο και που δίδουμε το όνομά της σε ένα δρόμο.»  Στην εκδήλωση παρευρέθησαν παράγοντες της πολιτικής ζωής της Σμύρνης, η Πρόξενος της Ελλάδας κα Χαρά Σκολαρίκου και πλήθος δημοσιογράφων και κόσμου. Το γεγονός καλύφθηκε από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και σύσσωμο τον Τουρκικό τύπο. Ένα επιπλέον άρωμα Ελλάδας έδωσε η παρουσία των εκπροσώπων των δύο αδελφών Δήμων του Γκαζί Εμίρ, του Αγίου Αθανασίου και του Βαθύλακου που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις προσκεκλημένοι του Δημάρχου.

Στη Λεωφόρο της Χάρις Αλεξίου

Λίγο πριν την τελετή των αποκαλυπτηρίων στο Δημαρχείο του Γκαζί Εμίρ σε μια ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα ο Δήμαρχος τίμησε την Χάρις Αλεξίου και αντάλλαξε μαζί της αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων και όταν πήρε τον λόγο η Χάρις Αλεξίου συγκινημένη είπε τα εξής:

 

Αγαπητοί μου φίλοι

Αναρωτιέμαι αν η μοίρα τελικά χαράζει τους δρόμους  των ταξιδιών μας. Σε αυτό τον τόπο γεννήθηκαν , ο παππούς Γιάννης Σαρρής από το Sevdikoy, η γιαγιά Κατίνα Κωσταντζόγλου από τον Άγιο Κωνσταντίνο στην Σμύρνη .Από αυτόν τον τόπο ξεριζώθηκαν οι οικογένειες τους κοντά έναν αιώνα πριν.

Αυτό που άκουγα σαν παιδί, ήταν το τραγούδι τους , γεμάτο πόνο για τον χαμό της ομορφιάς του τόπου που τους γέννησε. Της Σμύρνης. Κι όταν το δάκρυ τους έδινε το χέρι  στο κέφι , σηκωνόντουσαν οι γυναίκες για χορό κι αναστέναζαν οι άντρες λέγοντας.

Αχ εσείς οι Σμυρνιές διαόλου κάλτσα είσαστε!

Είμαστε από την Σμύρνη !!! λέμε ακόμη και σήμερα με καμάρι οι απόγονοι. Λες και στις φλέβες μας , κυλάει ακόμη το τραγούδι τους μερακλίδικα, κι ευτυχισμένα. Δεν εξηγείται αλλιώς,  γιατί όταν ακούω τον καρσιλαμά θέλω να σηκωθώ να τον χορέψω.  Στον αμανέ γεμίζουν τα μάτια μου δάκρια και βγαίνει ένα «ούφου» από το στήθος μου.

Όταν πληροφορήθηκα την επιθυμία του Δήμου Sevdikoy είπα, «Γιατί, τι έκανα?» Από την μια η χαρά κι από την άλλη το Γιατί. Ησύχασα όταν σκέφτηκα…

Το τραγούδι μου!.

Το τραγούδι τους! Αυτό με έστειλε εδώ να δεχτώ αυτή την τιμή .

Η πόλη τους δεν τους ξέχασε και μέσα από μένα τους τιμά.

Αγαπητοί μου φίλοι

Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι στην Αθήνα, σήμερα εμείς εδώ αφήνουμε ένα νέο ίχνος φιλίας στην ιστορία.

ΙΝΣΑΛΑΧ , να δένει η φιλία τους λαούς μας με αγάπη και δικαιοσύνη για πάντα.

Σας ευχαριστώ

 

Στη Λεωφόρο της Χάρις Αλεξίου

 

Ενδεικτικά κομμάτια από τον Τουρκικό Τύπο:

 

 

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε