ελληνική μουσική
484 online   ·  210.210 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Ένας δίσκος αφιέρωμα στο κοντραμπάσο με δοξάρι

To Bass Fairy Tales είναι ένας δίσκος αφιέρωμα στο κοντραμπάσο με δοξάρι. Αποτέλεσμα της συνάντησης του δεξιοτέχνη κοντραμπασίστα Τάκη Καπογιάννη και του συνθέτη/ κοντραμπασίστα/ κιθαρίστα Δημήτρη Οικονομάκη.

Ένας δίσκος αφιέρωμα στο κοντραμπάσο με δοξάρι

Παρασκευή 13 Απρ 2012

Το Bass Fairy Tales διηγείται 8 ιστορίες, αναδεικνύοντας τη βαθιά, βραχνή, ρωμαλέα και παραπονιάρικη φωνή του οργάνου.

Η πρώτη ιστορία (Solo) είναι ένας μοναχικός περίπατος. Σε κάθε καινούργια ιστορία προστίθεται ένας συνομιλητής: κιθάρα (Duet), φλάουτο (Trio), ακορντεόν, σαξόφωνο (Quartet), πιάνο (Quintet), ντραμς (Sextet). Η παρέα ολοκληρώνεται με τον ερχομό του όμποε (Septet) σε ένα απρόσμενο ζεϊμπέκικο. Για να κλείσει με ένα μοναχικό απολογισμό (Solopizz).

Το  Bass Fairy Tales πλουτίζει τη σχετικά φτωχή φιλολογία του κοντραμπάσου. Δεν είναι όμως ένας «μπασιστικός» δίσκος. Το κοντραμπάσο συνδιαλέγεται ισότιμα με τα άλλα όργανα, με μοναδικό γνώμονα τη μουσική πληρότητα.

Το άλμπουμ κινείται στον ευρύτερο χώρο της τζαζ, όσον αφορά την αρμονική αντίληψη, τον αυτοσχεδιασμό και τη ρυθμική αίσθηση αλλά συζητάει με τονBach, τονDebussy, τονSegovia, τονPiazzola. Και είναι βουτηγμένο σε ένα λυρικό μεσογειακό ρομαντισμό.

Το Bass Fairy Tales είναι ένας δίσκος συνόλου. Οι εξαιρετικοί μουσικοί, συνταξιδιώτες στο μουσικό σχήμα «Απόδραση» και νέοι φίλοι, έδωσαν άλλη πνοή και χρώμα στην αρχική ιδέα. Οι αυτοσχεδιασμοί τους αποτελούν μια πραγματική «σύνθεση μέσα στη σύνθεση».

 

Ένας δίσκος αφιέρωμα στο κοντραμπάσο με δοξάρι

Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Δημήτρης Οικονομάκης

Τάκης Καπογιάννης: κοντραμπάσο με δοξάρι

Δημήτρης Οικονομάκης: κοντραμπάσο πιτσικάτο, κλασική κιθάρα

Σοφία Μαυρογενίδου: φλάουτο

Ηρακλής Βαβάτσικας: ακορντεόν, ακορντίνα

Τάσος Φωτίου: σοπράνο σαξόφωνο

Γιώργος Κατσάνος: πιάνο, βιμπραντονεόν

Σπύρος Μοσχούτης: ντραμς

Ξενοφών Συμβουλίδης: όμποε

 

Ένας δίσκος αφιέρωμα στο κοντραμπάσο με δοξάρι

Κυκλοφορεί από την SUBWAYS Music

 

Δημήτρης Οικονομάκης

Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Νότη Μαυρουδή και κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη. Παράλληλα ασχολήθηκε με την σύγχρονη ενορχήστρωση. Δίδαξε κιθάρα στο Ωδείο Αττικής και σύγχρονη αρμονία- ενορχήστρωση στο Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά.

 Το 1995 δημιούργησε το σχήμα «Ομαδική Απόδραση». Ένα ‘μουσικό όχημα’ που -μέσα από την ομαδική δουλειά- στόχο είχε την περιπλάνηση σε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα και την εξέλιξη των μουσικών που συμμετείχαν.

 Η «Ομαδική Απόδραση» παρουσίασε 4 δισκογραφικές δουλειές που ξεκινούν από το “μεταχατζιδακικό” τραγούδι και οδηγούν στο ευρύτερο χώρο της τζαζ.

 Ταυτόχρονα η Ο.Α. λειτούργησε σαν μια ομάδα εργασίας ενορχηστρώνοντας και παίζοντας σε παραγωγές άλλων δημιουργών. Πιο σημαντικές από αυτές οι «Αναπνοές» της Λένας Πλάτωνος και το «Μπιτ Μπαζάρ» με τη Μαριώ και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

 Το 2008 παρουσίασε τις «10 ορχηστρικές παραλλαγές σε τραγούδια του Λουδοβίκου των Ανωγείων», παραγγελία της εταιρείας ΛΥΡΑ. Το 2011 παρουσιάζει τον προσωπικό του δίσκο “BassFairyTales” επικεντρωμένο στο κοντραμπάσο με δοξάρι και σολίστα τον Τάκη Καπογιάννη.

 Σαν ενορχηστρωτής συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και με την Ελληνική Λυρική Σκηνή, όπου - από κοινού με τον Γιώργο Κατσάνο-  δημιούργησε το μουσικό μέρος της παράστασης “AmericanDream” σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Τάκης Καπογιάννης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε κοντραμπάσο στο Ορφείο Ωδείο με τον Παναγιώτη Κοντό και στην Ακαδημία Μουσικής και Καλών Τεχνών τουGrazμε τονJohannesAuersberg.

Μετά το τέλος των σπουδών του γίνεται μέλος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.

Το 1991 με την ίδρυση της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής παίρνει την θέση του κορυφαίου στην οποία και παραμένει έως το 2000 οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα κορυφαίου Α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς έλληνες και ξένους μουσικούς. Σαν σολίστ έχει επανειλημμένα εμφανιστεί με την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Πρόσφατα συνεργάστηκε σαν σολιστ με τους Mischa Maisky, R. Capucon  και Yuri Bashmet στις συναυλίες της Martha Argerich.


Tags
Μουσικά Όργανα:ακορντεόνΌμποεκιθάραΕταιρίες:ΛΥΡΑ


σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#24540   /   17.04.2012, 08:50   /   Αναφορά
Προφανώς μιλάμε για εκπληκτική δουλειά.

Υπέροχη ιδέα σε όλα της. Αυτή είναι η μουσική, εκφρασμένη σε υπερθετικό βαθμό.