ελληνική μουσική
274 online   ·  208.703 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Ελλάς σε γνωρίζω

Τα τελευταία 2-3 χρόνια που η κρίση μαστίζει τη χώρα, έχω ακούσει αρκετές φορές να τίθεται το ερώτημα (και το έχω θέσει κι εγώ), αν η υπάρχουσα κατάσταση θα γίνει αφορμή για να γεννηθούν ξανά νέα τραγούδια με κοινωνικό περιεχόμενο, χωρίς όμως πολλά συνθήματα και λαϊκίστικες κορώνες.

Ελλάς σε γνωρίζω

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou)52 άρθρα στο MusicHeaven
Γεννήθηκα το 1971 στην Θεσσαλονίκη με καταγωγή από τον Πόντο και την Κίο της Μικράς Ασίας. Από τα μικρά μου χρόνια ασχολούμαι με την μουσική είτε σαν ακροατής και συλλέκτης δίσκων , είτε σαν ερασιτέχνης μουσικός. Από το 1984 μέχρι σήμερα απ...
Πέμπτη 11 Οκτ 2012

Την απάντηση την πήρα ακούγοντας τον καινούργιο δίσκο του Δημήτρη Κοντογιάννη «Ελλάς σε γνωρίζω» σε μουσική ενός νέου ταλαντούχου συνθέτη, στιχουργού και σολίστα του μπουζουκιού,  του Παύλου Μπερμπερίδη, που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από την εταιρεία του «Καθρέφτη». Όπως σημειώνει στο βιογραφικό του, ο Μπερμπερίδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1987 σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούσε η λαϊκή μουσική. Από τα πρώτα του ακούσματα ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Στράτος Διονυσίου, ενώ στα επτά του χρόνια ήρθε σε πρώτη επαφή με το μπουζούκι. Από τότε δεν σταμάτησε να ασχολείται με το όργανο, προσπαθώντας να καταρτιστεί περισσότερο γύρω από αυτό.

Ελλάς σε γνωρίζωΣτα πλαίσια της μουσικής αυτής αναζήτησης συνεργάστηκε με τους περισσότερους -αν όχι όλους- δάσκαλους του Αγρινίου, που του δίδαξαν το τετράχορδο μπουζούκι. Σταθμό στην αναζήτηση αυτή αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Θεόδωρο Κατσαρή, κοντά στον οποίο κατανόησε την ουσία του οργάνου και μπόρεσε να εκφραστεί αμεσότερα μέσω αυτού.

Μετά το τετράχορδο ασχολήθηκε με το τρίχορδο μπουζούκι και το ρεμπέτικο τραγούδι. Παράλληλα με τα πρακτικά μαθήματα, παρακολούθησε και μαθήματα αρμονίας. Φοίτησε στο μουσικό γυμνάσιο Αγρινίου και σπούδασε Τεχνολόγος γεωπόνος στο τμήμα Μεσολογγίου.

Πέρα από τη μουσική και το μπουζούκι, σημαντικό ρόλο στη ζωή του έπαιξε και ο αθλητισμός. Στα δεκατρία του χρόνια ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την ελληνορωμαϊκή πάλη με δάσκαλο τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο.

Όλη η διαδικασία παραγωγής των κομματιών (στίχοι, μουσική, εκτέλεση, ενορχήστρωση, ηχογράφηση) γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον ίδιο στο προσωπικό του home studio. Λόγω της αγάπης του για το μπουζούκι ταξίδεψε ως τα Χανιά τις Kρήτης, για να μάθει πώς κατασκευάζεται το μπουζούκι και πήρε μαθήματα οργανοποιίας (και όχι μόνο) από τον μουσικό και οργανοποιό Θεοδόση Βασιλάκη.

Από την ηλικία των δεκαεπτά ετών ασχολείται επαγγελματικά με το μπουζούκι παίζοντας σε διαφόρους χώρους με ποικίλο ρεπερτόριο (ρεμπέτικα, έντεχνα, σε ταβέρνες, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε πίστες) συλλέγοντας κάθε φορά ξεχωριστές και πολύτιμες εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία του μπουζουκιού σε νέα παιδιά. (1)

 

Το cd «Ελλάς σε γνωρίζω» περιέχει έντεκα κομμάτια.

1) Το πιο μεγάλο αντίο

2) Ελλάς σε γνωρίζω

3) Το ανακοινωθέν

4) Παλιά πληγή

5) Άσωτος

6) Και τα σίδερα λυγίζουν

7) Υποσχέσεις

8) Εφιάλτης

9) Καθημερινότητα

10) Το αδιέξοδο

11) Ποτέ μη λες ποτέ

Δεύτερες φωνές έκανε η Νάντια Καραγιάννη. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Παύλο Μπερμπερίδη και τον Παντελή Ντζιάλα. Έπαιξαν οι μουσικοί: Μπουζούκια : Παύλος Μπερμπερίδης, Θανάσης Βασιλάς, Βαγγέλης Λιόλιος, Νίκος Τατασόπουλος, Βιολί: Γιώργος Μαγκλάρας, Μπαγλαμά:  Παύλος Μπερμπερίδης, Κιθάρες, μπάσο, Προγραμματισμός  Κρουστών, Προγραμματισμός Drums, τσέλο, μελόντικα: Παντελής  Ντζιάλας, Πιάνο: Μένιος Γούναρης, Κρουστά: Μάκης Φεγγούλης, Φλάουτο: Βασίλης Κονίδας.

 

Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε home studio στο Αγρίνιο και η ολοκλήρωση στην Αθήνα στο studio g του Δημήτρη Κοντογιάννη από τον Γιάννη Φώτη. Η παραγωγή έγινε από τον Παύλο Μπερμπερίδη και η επιμέλεια παραγωγής από τον Νικήτα Βοστάνη, που μαζί με τον Μωυσή Ασέρ σημειώνουν στο ένθετο, εκ μέρους της εταιρείας «Καθρέφτης»:

 «Νεοεμφανιζόμενος συνθέτης, στιχουργός και σολίστας του μπουζουκιού ο Παύλος Μπερμπερίδης μας παρουσιάζει τον δίσκο «ΕΛΛΑΣ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ». Η επιλογή μας να φέρουμε σε επαφή τον Δημήτρη Κοντoγιάννη με τις δημιουργίες του Παύλου Μπερμπερίδη μας χάρισε ένα πετυχημένο ηχογράφημα. Ουσιαστική η συμβολή των κορυφαίων μουσικών που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις και φώτισαν το τελικό αποτέλεσμα.

Καλό ξεκίνημα Παύλο!»

Νικήτας Βοστάνης – Μωυσής Ασέρ
Φεβρουάριος 2012

Ελλάς σε γνωρίζω

Θα έλεγα ανεπιφύλακτα πως πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές με λαϊκά τραγούδια που άκουσα τελευταία. Καλοστημένες μελωδίες και ωραία παιξίματα, με τον Δημήτρη Κοντογιάννη,  στα «χωράφια» του, να αποδεικνύεται ο κατάλληλος ερμηνευτής. Άμεσοι και κατανοητοί οι στίχοι που «παίζουν» τόσο με τον έρωτα, όσο και με την κοινωνία, την κρίση και την ανεργία,  γραμμένοι με πηγαίο και καθόλου επιτηδευμένο τρόπο. Υπήρξαν στιγμές στην ακρόαση του δίσκου, που, χωρίς να θέλω σε καμιά περίπτωση να υποβαθμίσω τις ερμηνείες του Κοντογιάννη, θυμήθηκα κάποια από τα τραγούδια που υπερασπιζόταν κατά κόρον ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Στο καλαίσθητο ένθετο ο συνθέτης σημειώνει:

«Σήμερα βιώνω και εγώ, όπως οι πιο πολλοί νέοι της γενιάς μου, τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την χώρα μας. Τα τραγούδια που θα ακούσετε σʼ αυτό το CD ομολογώ ότι έχουν επηρεαστεί από την ζοφερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στον τόπο μας.

Ο στόχος είναι να υπενθυμίσουμε ότι το λαϊκό τραγούδι ζει και θα ζει πάντα μέσα μας και θα ανθίζει όσο τα προβλήματα μας θα μεγαλώνουν. Ο πιο ιδανικός εκφραστής μιας τέτοιας δουλειάς, είναι ο Δημήτρης Κοντογιάννης που για χρόνια υπήρξε στυλοβάτης του λαϊκού τραγουδιού, ακόμα και σε καιρούς δύσκολους. Τον ευχαριστώ λοιπόν για την μεγάλη τιμή που μου έκανε να ερμηνεύσει τραγούδια μου, αλλά και για την συνολική του βοήθεια ώστε να ολοκληρωθεί αυτός ο δίσκος. Ευχαριστώ την εταιρία ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ, τον Μωυσή Ασέρ και τον Νικήτα Βοστάνη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους κορυφαίους μουσικούς που έπαιξαν στο δίσκο αφιλοκερδώς με μεγάλη προθυμία και ανέδειξαν τα τραγούδια μου με την μουσικότητα και τη δεξιοτεχνία τους.  Ευχαριστώ τον φίλο μουσικό Παντελή Ντζιάλα για την όλη στήριξη που μου έδωσε απλόχερα. Αυτό που θα μπορούσα να πω χωρίς καμιά επιφύλαξη είναι ότι όλοι οι συντελεστές του δίσκου είχαμε κοινό παρανομαστή την αγάπη και το μεράκι για το λαϊκό τραγούδι...»

Παύλος Μπερμπερίδης

 

www.pavlosberberidis.gr

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (5)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

kwstasagas Chat
Βετεράνος
#25494   /   11.10.2012, 13:24   /   Αναφορά

Καλή επιτυχία στον νεαρότατο τραγουδοποιό !!! Το λαϊκό μας τραγούδι χρειάζεται, πράγματι, ανανέωση και αυτή θα επιτευχθεί αν το "πιάσουν στα χέρια τους" νεαροί ταλαντούχοι μάστορες, όπως ο μουσικός που μάς παρουσιάζει ο Θανάσης Γιώγλου !!! Ευχαριστούμε που μας τον γνώρισες Θανάση ....

mary_omikron Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#25503   /   12.10.2012, 09:23   /   Αναφορά

Το είδος της μουσικής ο στίχος και η σύνθεση αιφνιδιάζουν σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας του συνθέτη, που συνήθως αναμένονται διαφορετικά ακούσματα ενασχόληση και συνθέσεις... Τα τραγούδια που ανάρτησες είναι τα καλλίτερα λαϊκά κοινωνικού περιεχομένου που έχουν πέσει στην αντίληψή μου γι΄αυτή την περίοδο που βιώνουμε. Πολλά συγχαρητήρια στον συνθέτη, μου άρεσαν πολύ και ευχαριστώ που μου τον γνώρισες. 

axilleas23 Chat
Σολίστ
#25504   /   12.10.2012, 16:07   /   Αναφορά

Συγχαρητήρια!

guevara Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#25506   /   12.10.2012, 17:15   /   Αναφορά

Ένας νέος άνθρωπος με γνώση-και σεβασμό-της ιστορίας του λαικού μας τραγουδιου, εμπνέεται από τη σημερινή εποχή και την αποτυπώνει σε εξαιρευικά τραγούδια... δε χρειάζονται πολλά, λοιπόν, για να δημιουργήσεις κοινωνικό τραγούδι...Συγχαρητήρια Παύλο...καλά ταξίδια...

costaspanag Chat
Βετεράνος
#25518   /   13.10.2012, 16:21   /   Αναφορά

Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Ωραία και λαική η μουσική, όμορφες οι εκτελέσεις και οι στίχοι  επίκαιροι, με νόημα.  Συγχαρητήρια και καλό ξεκίνημα.Πρόσφατα σχόλια