ελληνική μουσική
262 online   ·  209.498 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Τραγούδια για τους δρόμους και τις πλατείες της Ευρώπης - Μέρος Γ

Η ιδέα ξεκίνησε από την εκπομπή του Συμπέθερου, ο οποίος έκανε εκπομπή-αφιέρωμα στις οδούς, δρόμους και πλατείες, για τα οποία έχουν γραφτεί τραγούδια.

Τραγούδια για τους δρόμους και τις πλατείες της Ευρώπης - Μέρος Γ

Γράφει η Ευαγγελία Σακελλαρίου. (evaggeliasakellariou)7 άρθρα στο MusicHeaven
Μένω στα Πατήσια από τότε που ήταν σκέτα χωράφια και τα αγαπώ πολύ. Στη ζωή μου δεν έχω κάνει πολλά πράγματα, αλλά όσα έχω κάνει με γέμισαν εμπειρίες, υπομονή και επιμονή. Είμαι ένας καθημερινός άνθρωπος, σαν όλους τους υπόλοιπους και όποιο...
Τρίτη 19 Μαρ 2013

Συνέχεια από το Β' Μέρος. Το κείμενο είναι του Κώστα Ζουγρή από τη Βιβλιοθήκη της «Ε».

Ευρώπη

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Sergio Endrigo τραγούδησε για τη Via Broletto 34, ο Masimo Ranieri για τη Via Del Conservatorio, η Mina για τη Via Di Qua, οι Il Divo για τη Via Veneto, όπως και ο Dean Martin, ενώ και ο Nino Rota έχει γράψει τη δικιά του Via Veneto για τη μουσική της ταινίας Γυμνοί στον ήλιο.

Ο Yves Montand τραγούδησε για τη Rue De Belleville, ο Mouloudgi τη Rue De Lappe του Francis Lemarque, η Zazie για τη Rue De La Paix και ο Joe Dassin το Les Champs-Elysees.

Είναι ευνόητο ότι έγιναν αρκετές περικοπές σε τραγούδια, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, ειδικά από τον διεθνή χώρο.

Ένα τραγούδι που δεν υπάρχει εκεί: το Βουλεβάρτο των ραγισμένων ονείρων. The Boulevard of Broken Dreams, δηλαδή το Sunset Boulevard του Λος Άντζελες, ο δρόμος των 35 χιλιομέτρων που φιλοξενεί από την γκλαμουριά του Χόλυγουντ ως την πορνεία του LA. Προφανώς, και πλούσια δόση ραγισμένων ονείρων. Το τραγούδι δεν είναι το πρόσφατο χιτάκι των Green Day, αλλά το τραγούδι από την ταινία Moulin Rouge του 1934, που μόνο ο Τόνι Μπένετ το έχει ηχογραφήσει σε 5 διαφορετικές βερσιόν και εδώ είναι η πέμπτη του, μαζί με τον Στινγκ. (Εγώ προτιμώ την εκτέλεση από τη μεγαλοανιψιά του Μαζόχ.)

I walk along the street of sorrow / The Boulevard of Broken Dreams / Where gigolo and gigolette / Can take a Kiss without regret / So they forget their broken dreams."

Από τα σχόλια για το κείμενο του Κώστα Ζουγρή στη Βιβλιοθήκη της «Ε»:

«Και το τραγούδι "Αυτή που περνάει" του Φοίβου Δεληβοριά έχει Σταδίου, Σίνα, Κοραή, Μπενάκη, Σκουφά.».

Οι άλλοι ας πάνε στα Λονδίνα, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Εμείς θα ζούμε σε μια γκρίζα πόλη και θά 'μαστε ευτυχισμένοι.

Μεταξύ της Augusta Treverorum και του Divodurum

Ο κατάλογος με τα τραγούδια που αναφέρονται σε δρόμους και πλατείες είναι ατελείωτος. Ειδικά, αν μπλέξουμε με γαλλικά τραγούδια.
Για μια πρόχειρη παριζιάνικη γεωγραφία: λίγος Ζακ Ντυτρον.


Υστερόγραφο: Ψάχνοντας για τα τραγούδια που αναφέρονται σε αυτό το, κατά την γνώμη μου, ενδιαφέρον άρθρο «ανακάλυψα» άλλα δύο τραγούδια που αναφέρονται σε οδούς, πλατείες και διαδρομές: 

Πλιάτσικας Εγνατία-Ομόνοια


 Place Pigalle –Maurice Chevalier


Tags
Καλλιτέχνες:Dean MartinGreen DayIl DivoKissΕταιρίες:Martin


σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

costaspanag Chat
Βετεράνος
#26985   /   23.03.2013, 16:40   /   Αναφορά

Ευχαριστούμε Ευαγγελία.

EVAGGELIASAKELLARIOU Chat
MusicHeaven Guru
#26986   /   23.03.2013, 23:54   /   Αναφορά

Ευχαριστώ και εγώ Κώστα για το σχόλιο σου. Ε.Σ.