ελληνική μουσική
501 online   ·  210.210 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Γνωριμία με τα τύμπανα (drums) από έναν drummer

Ένα ερώτημα το οποίο έθεσα στον εαυτό μου κάποια στιγμή και νομίζω ότι και εσείς θα το κάνετε, είναι το γιατί κάποιος να μάθει τύμπανα (drums).

Γνωριμία με τα τύμπανα (drums) από έναν drummer

Γράφει ο Νίκος Παπαδόπουλος (NicosPapadopoulos) / 3 άρθρα στο MusicHeaven
Τετάρτη 24 Ιούλ 2013

Οι απαντήσεις σίγουρα θα διαφέρουν, αλλά και κάποιες θα συμπίπτουν, κάτι το οποίο λίγο ενδιαφέρει τους άλλους και κανείς δεν μπορεί να σας πει εάν είναι σωστός ή λάθος ο λόγος. Το τι επιλέγουμε για να εκφραστούμε και γιατί το επιλέγουμε είναι προσωπικό θέμα και δεν επιδέχεται κριτική.

Τα τύμπανα (Drums) αναμφισβήτητα είναι το πιο εντυπωσιακό μουσικό όργανο, λόγω κυρίως του όγκου του αλλά και της λάμψης που εκπέμπουν τόσο τα πιατίνια όσο και οι μεταλλικές βάσεις , υπό από το φως των προβολέων σε ένα live.

Οι πολλές δυνατότητες ανάπτυξης ενός σετ, προσθέτοντας ή αφαιρώντας τύμπανα, πιατίνια και άλλα διάφορα κρουστά, το καθιστούν ικανό να εκφραστούμε πολυφωνικά, παράγοντας ήχους και εφέ που ταξιδεύουν την ψυχή.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και οι ιθαγενείς εκφράζουν τον εσωτερικό τους κόσμου χτυπώντας ρυθμικά τα αυτοσχέδια τύμπανα φτιαγμένα από δέρματα ζώων, οδηγώντας το σώμα τους σε εκστατικούς χορούς γύρω από φωτιές με απώτερο σκοπό την πνευματική και ψυχική εξύψωση.

Τα τύμπανα λοιπόν είναι το πιο πρωτόγονο μουσικό μέσο έκφρασης.

Κατέχει τον πιο σημαντικό ρόλο μέσα σε μία μπάντα, καθώς είναι ο χτύπος (Beat) της καρδιά της που χτυπάει σταθερά, κρατώντας τον ρυθμό και βοηθώντας τα υπόλοιπα όργανα να κρατιόνται δεμένα μεταξύ τους, δημιουργώντας  έτσι έναν ρυθμό (groove), μελωδίες και ήχους ικανά να μας ξεσηκώσουν.    

Τα τύμπανα (Drums) κατά την άποψή μου, είναι ένα όργανο που όταν ξεκινάς να το μαθαίνεις έχεις την εντύπωση ότι δεν ήξερες ποτέ από πριν, πώς να χειρίζεσαι τα ανθρώπινα μέλη σου (πόδια και χέρια) και πως το μαθαίνεις πάλι από την αρχή.

Την στιγμή όμως που θα καταφέρεις να τα συγχρονίσεις αλλά και να τα ανεξαρτητοποιήσεις, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.


Tags
Μουσική Εκπαίδευση:ρυθμόςμάθημα ντραμςΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#27625   /   24.07.2013, 19:51   /   Αναφορά

εύγε!όμορφο άρθρο με έχει αξία κινήτρου :-)

#27626   /   24.07.2013, 20:05   /   Αναφορά

Ενδιαφέρον άρθρο.Σ' ευχαριστούμε Νίκο. Νομίζω πως μια κάπως συγκεκριμένη περιγραφή των επί μέρους κομματιών των τυμπάνων (Drums),θα ήταν αρκετά χρήσιμη στον αναγνώστη, ώστε να έχει μια σφαιρική (τουλάχιστον) άποψη γιαυτά.


Ελπιζω στο επόμενο. Το ....περιμένουμε.     

#27628   /   24.07.2013, 21:15   /   Αναφορά

Πολύ καλή η πρώτη γεύση, αλλά... λίγη. Θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια.

#27629   /   24.07.2013, 23:12   /   Αναφορά

Φαντάζομαι πως θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δημοσιεύσης ένα άρθρο σχετικά με την "ιστορία" τού drum set-πώς δηλαδή κατέληξε στην σύγχρονη μορφή του.Διότι τα βασικά του συστατικά-δηλαδή το bass drum,το ταμπούρο και τα πιατίνια-υπάρχουν από παλιά στίς συμφωνικές ορχήστρες,παίζονται όμως από διαφορετικά άτομα.Δέν έχω δεί πουθενά κάποιο τέτοιο άρθρο και σκόπευα κάποια στιγμή να γράψω εγώ ένα,αλλά λόγω ενός ατυχήματος που έπαθα,πήγαν πίσω πολλά projects που σχεδίαζα.....

#27630   /   25.07.2013, 09:45

Να σου πω την αλήθεια η πρώτη μου σκέψη ήταν να γράψω για την ιστορία του σετ και μάλιστα έχω κάποιες σημειώσεις.ευχαριστω για τον χρόνο που διεθεσες και διαβάσεις το άρθρο μου. Ενα από τα επόμενα θα είναι η ιστορια του σετ.