ελληνική μουσική
411 online   ·  209.873 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Schooldrivers - TheroNation: Προτροπή για ενδοσκόπηση και πνευματική επανάσταση

Αν αναρωτηθεί κανείς ποιοί είναι οι Schooldrivers, αν δεν τους έχει ξανακούσει ποτέ, ακούγoντας αυτόν εδώ τον δίσκο με τον τίτλο TheroNation, δεν έχει παρα να του απαντήσουν τα τραγούδια τους για να πάρει την καλύτερη απάντηση.

Schooldrivers - TheroNation: Προτροπή για ενδοσκόπηση και πνευματική επανάσταση

Γράφει ο Βασίλης (blogarismenos-enge-falos) / 6 άρθρα στο MusicHeaven
Τετάρτη 08 Ιαν 2014

Δύσκολα καταλαβαίνεις οτι είναι Ελληνικό συγκρότημα, μέχρι να ακούσεις κάποια προγενέστερη δουλειά τους σε Ελληνόγλωσσο στίχο απο τότε που ξεκινήσανε το 2009. Όποιος έτσι και αλλιώς έχει μπεί σε στούντιο οπου ηχογραφείται grunge σύγχρονη Rock ή και εναλλακτική Rock, θα έχει καταλάβει οτι τα επίπεδα παραγωγής είναι μακράν άνω του μετρίου. Και αυτό επειδή ο κάθε μουσικός του είδους αυτού προσπαθεί μια μουσική καλλιτεχνική καινοτομία στο είδος του.

Απο την πιο μικρή λεπτομέρεια όπως μια προενίσχυση κάποιας κιθάρας ή μικροφώνου, ή άλλου ηχητικού συστατικού, μέχρι τον τρόπο που θα αποδοθεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι. Έτσι βγαίνει ως αποτέλεσμα μία μουσική προσπάθεια που θα είναι αξιοζήλευτη στο εξωτερικό και ας ηχογραφήθηκε πχ σε κάποια περιοχή της Αθήνας.

Κάπως έτσι μετά απο δύο χρόνια δουλειάς βγήκε και αυτός ο δίσκος. Τί "λιθαράκι" προσπαθούν οι Schooldrivers να προσθέσουν στην εξέλιξη της μουσικής με την τελευταία τους δουλειά TheroNation;

Κατα πρώτον είναι ένας πολυσυλλεκτικός - απο άποψη χαρακτήρα -  δίσκος και μία συνολικά πολύ προσεγμένη δουλειά.

Η αρχή έρχεται με fade in και οι κιθάρες και τα πλήκτρα φέρνουν μία μέθη απο ηλεκτρισμό που ανυπομονούν να πουν πράγματα φέρνοντας τον ακροατή στον κόσμο του TheroNation.

Ολόκληρος ο δίσκος έχει τον χαρακτήρα του ήχου σε πολλά σημεία απο διάφορα ετερόκλητα συγκροτήματα όπως Marilyn Manson, Tool, Foo Fighters, Muse, ACDC, Monster Magnet, Ministry, Cure, αλλα και άλλα με στοιχεία southern Rock, αλλα και πιο dark, βαλμένα όμως σε μία πιο Mainstream παραγωγή και μίξη, με τα τύμπανα να είναι άλλες φορές λιτά, άλλες λαλίστατα και οι κιθάρες χωρίς υπερβολική "βρωμιά", αλλα αρκετή για να δώσουν το χρώμα της δουλειάς. Bάθη και reverbs παίζουν, κάνοντας τον δίσκο διαφορετικό απο τα standard πρότυπα ξεραϊλας, ιδίως για τις φωνές και τις κιθάρες.

Αυτό άν το συνδυάσει κανείς με την καταπληκτικότατη φωνή του frontman Kay Darens που έχει την πλαστικότητα να τραγουδάει στις μπαλάντες (όπως το Saturday) σαν χαρακτηριστικός ροκστάρ των 90'ς αλλα και την επικότητα να αγγίζει τον τρόπο προσέγγισης μεταξύ Steven Tyler και του Geoff Tate σε πολλά απο τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου, δημιουργεί ένα πολύ δυνατό μουσικό άρμα που το οδηγούνε οι Schooldrivers και σπάει τα κάγκελα του χαρακτήρα του μονοδιάστατου group που μπορεί να ερμηνεύσει ένα μόνο είδος Rock.

Ένα μικρό δείγμα ηχητικής γεύσης απο τον δίσκο είναι το κομμάτι Ol'Johhny εδώ.https://soundcloud.com/schooldrivers/ol-johnny
 


Αφήνοντας το θέμα της μουσικής παραγωγής οι στίχοι έχουν την προτροπή της ενδοσκόπησης, της φιλοσοφίας και της αλλαγής στάσης ζωής σε έναν αληθινότερο εαυτό και σε μία πνευματική και όχι μόνο επανάσταση, μέσα απο την αλλαγή απο το κακό στο καλό. Απο τον στρατιώτη που εκτελεί εντολές στον ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο. Οι αντιθέσεις εδώ συνθέτουν και τις επιλογές. Η Θηρώ, σύμφωνα με  αρχαία λεγόμενα, η Θρακιώτισσα θνητή ή κάποια Ναϊάδα νύμφη στα Θεραπνά Λακωνίας που έτρεφε τον θεό του πολέμου όταν ήταν μικρός, ενέπνευσε και το όνομα στον χαρακτηρισμό του Θηριώδους για τον Άρη, ενώ Thero ονομάζεται και ο τίτλος τιμής της ανώτερης πνευματικής κατάστασης για βουδιστές μοναχούς.  Αυτή η προτροπή λοιπόν για ενδοσκόπηση, για πνευματική και όχι μόνο επανάσταση, κάνει τον δίσκο αυτό, να περιέχει ένα τόσο σύγχρονο όσο και διαχρονικό "μήνυμα". Το πώς επιλέγει ο καθένας να διαβάσει αυτό το "μήνυμα" ηχητικά και όχι μόνο είναι στο χέρι του.

Προσωπικά στο δικό μου χέρι μου θα είναι σε λίγο καιρό η συλλεκτική πρώτη κοπή του δίσκου στην έκδοση με βινύλιο. Μαζί με το χαμόγελό μου. Βέβαια το βινύλιο δεν έχει repeat για το "alone", θα έχει όμως το cd στο εσωτερικό της θήκης του!

Περισσότερα για τον δίσκο και τους Schooldrivers στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Schooldrivers είναι οι:

Kay Darens: Lead Vocals
Nikos Bonelis: Guitars
AJ Anasto: Bass, b. vocals
Marpi: Keys
Vl@hos: Drums


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μουσική Παραγωγή/Μίξη: Ares Kalogeropoulos
Ηχογράφηση: Constantine Theodorou, Andreas Stergios
Mastering: Alexandros Chrysidis
Εικονογράφηση: Margarita Alexandrou
Δημιουργική Υποστήριξη: Nikolas Kapralos
Φωτογράφηση: Yiannis Margetousakis
Bοηθός Φωτογραφίας: Manolis Symeonidis
Επεξεργασία: Chris Theodorakis

Τα ρούχα της φωτογράφησης είναι ευγενική χορηγία της Loose Wear & Unity Shop.

Ηχογραφήθηκε από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013 στα στούντιο SIERRA, Modern Music (Athens, Greece) καθώς και στα InHouseMusic Studios (Oldenburg, Germany).

Schooldrivers - TheroNation: Προτροπή για ενδοσκόπηση και πνευματική επανάσταση


Tags
Μουσικά Είδη:MainstreamRockSouthern RockΚαλλιτέχνες:Foo FightersMarilyn MansonMuseToolΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε