ελληνική μουσική
409 online   ·  210.210 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Διήγημα - «Τo γερασμένο αγόρι»

- Ιάσωνα, θέλεις να γίνεις στιχουργός και τραγουδιστής στη μπάντα μας; Το συγκρότημα το λέμε Aliens band αλλά με σένα μαζί θα το ονομάσουμε «The characters»

Διήγημα - «Τo γερασμένο αγόρι»

Γράφει ο θανασης πάνου (Thanasispanou) / 4 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 15 Ιούν 2017

Ο Ιάσωνας όταν μπήκε πρώτη φορά στη τάξη , προκάλεσε έκρηξη μεγατόνων. Όλοι οι συμμαθητές του, αγόρια κορίτσια, ώριμοι και ανώριμοι μαθητές, γούρλωσαν τα μάτια αδιάκριτα. Δεν έμοιαζε με κανένα πρότυπο της ηλικίας τους όχι μόνο στην ενδυμασία και την τριχοδιακοσμητική του κεφαλιού αλλά και στο περπάτημα και την όλη κίνησή του.

Ήταν κοντός, λεπτοκαμωμένος και η επιδερμίδα του διάφανη, κάτασπρη και νόμιζες πως θα σχιστεί με την πρώτη ένταση ή όταν μιλήσει. Τα μαλλιά του αλλά και τα φρύδια του ήταν γεμάτα άσπρες τρίχες. Ακίνητοι καταρράκτες τα μάτια του, παγωμένοι, έδιναν την αίσθηση ότι δεν είχαν κλάψει ποτέ. Ήταν ένα γερασμένο αγόρι. Όσο για τα ρούχα του… με το μαύρο παντελόνι, το μαύρο T-shirt με Motorhead λογότυπο και φωτογραφία τον Lemmy και με τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του έμοιαζε με αυθεντικό Death Metal τραγουδιστή ή βγαλμένος από την εποχή των Hawkwind. Πίσω όμως, από αυτή την εμφάνιση κανένας, ούτε και ίδια η οικογένειά του, δεν γνώριζε τις καθημερινές μάχες του. Η σπάνια ανίατη ασθένεια, αυτή του χρόνου η χαλασμένη σπείρα, αντί για ράκος ή μοιρολάτρη τον είχε μετατρέψει σε άγρυπνο αγωνιστή. Όσο ρουφούσε αχόρταγα ο χρόνος την ηλικία του, άλλο τόσο και αυτός αχόρταγα ρουφούσε τα βιβλία και την γνώση. Ήδη στην ηλικία των δεκαεπτά χρόνων ήταν ένα γερασμένο σοφό αγόρι.

Άφησε την τσάντα του αθόρυβα στο θρανίο κάθισε μόνος του και έβαλε το πρόσωπό του ανάμεσα στις δύο παλάμες του.

Ο Δάσκαλος χαιρέτησε και έδωσε το θέμα της έκθεσης:

“Κατά την άποψή σας, ποιο είναι το σπανιότερο πράγμα στην εποχή μας;»

Η πρώτη αυτή ώρα του μαθήματος κύλησε ήσυχα, όχι τόσο γιατί όλοι στην τάξη προσπαθούσαν να απαντήσουν στο θέμα αλλά κυρίως γιατί ήθελαν να ακούνε ακόμα και την ανάσα του, ενώ όλες οι άκρες των ματιών κατέγραφαν κάθε κίνησή του. Οι μαθητές, δεν μπορούσαν να καταλάβουν και να τον κατατάξουν σε κάποια εθνικότητα και αυτό τους προκαλούσε μεγαλύτερη περιέργεια. Μετά από το πρώτο εικοσάλεπτο από το πρώτο θρανίο ξεκίνησε να κυκλοφορεί μυστικά στην τάξη, από χέρι σε χέρι ένα χαρτί. «Alien». Αυτό θα ήταν το παρατσούκλι του.

Αφού τελείωσε ο χρόνος για την ανάπτυξη του θέματος, ο δάσκαλος τον πλησίασε έσκυψε πάνω στον ώμο του και του μίλησε στο αυτί:

-Θέλεις να συστηθείς στους συμμαθητές σου Ιάσωνα και να διαβάσεις το κείμενό σου;

Ο Ιάσωνας έμεινε ακίνητος για λίγο και μετά ψιθύρισε σιγανά:

-Ευχαριστώ…

Οι αδύνατοι ώμοι του αναταράχθηκαν ξαφνικά και άρχισε να διαβάζει.

Η έκπληξη έγινε ακόμα πιο μεγάλη. Από πού έβγαινε τέτοια φωνή, τέτοιο καθαρό μέταλλο με βάθος ώριμης φωνής τραγουδιστή; Αναρωτήθηκε σιωπηρά όλη η τάξη…

-Ξέρετε ποιο είναι το πιο σπάνιο πράγμα στην εποχή μας, για εμένα;

Ο χαρακτήρ. Δηλαδή εκείνος που γνωρίζει ποιος είναι ο σκοπός του και βαδίζει σταθερά προς αυτόν. Ο χαρακτήρας είναι ένας στρατιώτης που δεν είναι σκλάβος του όπλου του. Δεν έχει αδιάκοπο μέλημα του τη νίκη και το θάνατο του εχθρού. Ξέρει να εκτιμά και πέρα του τάφου. Όλα μπορεί να τα θυσιάσει. Όλα εκτός από ένα. Την τιμή. Ακόμη και όταν διαψεύδονται τα όνειρά του δεν απογοητεύεται. Κοιτάζει αμέσως τις επιλογές ακόμα και όταν η κοινωνία είναι σε κρίση. Δεν θα συμμορφώσει τις αρχές του σύμφωνα με τις περιστάσεις. Χαρακτήρας σημαίνει, ότι αν χρειαστεί θα έλθει σε αντίθεση με τον κόσμο ολόκληρο, ακόμη και με τα προδομένα ιδανικά. Ο χαρακτήρας είναι ένας στρατιώτης που δεν είναι σκλάβος του όπλου του. Και στρατιώτης σημαίνει ότι δεν τρώω όταν πεινώ. Δεν πίνω όταν διψώ. Παίρνω στους ώμους μου τον τραυματία έστω και αν δεν μπορώ εγώ ο ίδιος να περπατήσω.

Και όσο για εμένα; Προσπαθώ να είμαι ένας στρατιώτης που δεν κλαίει για τη μοίρα του και εκπληρώνει με χαρούμενη διάθεση τις καθημερινές του, μικρές έστω υποχρεώσεις. Δεν μου αρέσουν οι χαρακτήρες που κάθονται συνεχώς φοβισμένοι μακριά από τα προβλήματα και τους αδύναμους ανθρώπους και που δεν σκέφτονται με το φόβο μήπως μολυνθούν. Δεν αμφισβητώ την ιδιαιτερότητα κανενός. Είμαι όμως υποχρεωμένος να δείξω με πράξεις ότι βλέπουν ανάποδα. Όταν ξεσπά η μανία των αντιθέσεων όταν ουρλιάζουν οι μανιασμένοι εχθροί της καθημερινότητας και ο κίνδυνος της κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, τότε θα φανεί τι είσαι στην πραγματικότητα. Ο χαρακτήρας και τι αντιτάσσεις απέναντι στην ησυχία της πολυθρόνας σου. Αυτός που κοροϊδεύει, που ειρωνεύεται, είναι για εμένα ο ψυχικά βάναυσος, έστω και αν παρουσιάζεται εξωτερικά υποστηρικτής των αρχών, των ιερών και των οσίων της δικής του ομάδας, ευγενής μόνο στην παρέα του. Ο χαρακτήρας δεν κοιμάται ποτέ. Πάντα, σε κάθε γωνιά του στρατοπέδου της ζωής ασκείται μοναχικά. Πάντα και παντού. Έτσι κάποιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ. Όπως ο Αθάνατος Πάνος Τζαβέλλας που μέσα από τα τραγούδια του πυροβολούσε με λέξεις για να μας υποδεικνύει ότι ο συμβιβασμός και το βόλεμα γεννά τους εκάστοτε «κυρ- Παντελήδες». Όπως ο Country Joe -and the fish- στο Woodstock με το Anti Vietnam War Song… Έτσι η ζωντανή πραγματικότητα είναι παντού, εδώ, τώρα, μέσα και σε αυτή τη τάξη…

Με λένε Ιάσωνα και χαίρομαι για το νέο σχολείο μου. Ελπίζω από σήμερα, μαζί να αγωνιστούμε και για τα σπάνια πράγματα και για αυτά που το σχολείο δεν μας δίνει. Έπαθλό μου άλλο, δεν υπάρχει.

Ευχαριστώ…

Στην ώρα της γυμναστικής, στα αποδυτήρια, ο Ιάσωνας έβγαλε διακριτικά τη μασέλα του και την έβαλε στο ποτήρι. Τρείς συμμαθητές δίπλα του, του χαμογέλασαν, τον πλησίασαν και τον χτύπησαν στην πλάτη.

- Ιάσωνα, θέλεις να γίνεις στιχουργός και τραγουδιστής στη μπάντα μας; Το συγκρότημα το λέμε Aliens band αλλά με σένα μαζί θα το ονομάσουμε «The characters», μιλάμε για πολλά γκάζια, είσαι να ροκάρουμε παρέα; Θα γίνουμε αυθεντικοί headbangers…

Στο μεγάλο γεγονός της χρονιάς, το Scooolwave Festival με τα καλύτερα μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα, όλα τα παιδιά χόρευαν στον ρυθμό των «characters» και τραγουδούσαν μαζί τους το καλλίτερο τραγούδι, το «Γερασμένο αγόρι»

Γεννήθηκα με περασμένο

ένα σπασμένο ρολόι στο λαιμό

δώρο χωρατατζή θεού

ένα ρολόι με δείχτες μεθυσμένους

και ο χρόνος καβαλάρης

να καλπάζει στο σώμα μου τρελός

λες και της ύπαρξης το νόημα

ποιος θα τερματίσει πρώτος τη ζωή

είναι.


Tags
Μουσικά Είδη:Death MetalMetal


σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#29621   /   18.06.2017, 16:46   /   Αναφορά
Αγαπητέ Θανάση,
με μια ανάσα διάβασα το Διήγημά σου, που το διακρίνει ένας απίστευτος ρεαλισμός, η ευαισθησία, η ομορφιά του λόγου.
Το διακρίνει επίσης και μια αισιοδοξία, που ο Ιάσωνας, μπορεί μέσα από τα γραφόμενά σου να την μεταδώσει σε όλους μας, γερούς και ταλαιπωρημένους από τις αρρώστιες και άλλες καταστάσεις. Μου άρεσε πολύ.
Σε συγχαίρω για την γραφή σου και εγώ που σκέπτομαι αγνά και καθαρά για κάθε άνθρωπο που δείχνει τις ικανότητές του και μετουσιώνει τον λόγο στο χαρτί, σου λέω πως δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις από τους "διάσημους " και κυρίως τις "διάσημες" που μονονοπωλούν τον λόγο στην πατρίδα μας.

Καλή τύχη.
Γιάννης Ανδρεόπουλος
#29627   /   05.07.2017, 18:05
Ιωάννη χαιρετώ! ευχαριστώ για την ανάγνωση και για τα όμορφα λόγια σου που σπανίζουν στην εποχή της ταχύτητας. καλή συνέχεια!

#29640   /   22.07.2017, 14:30   /   Αναφορά
Kε Θανάση, συγχαρητήρια!Πολύ καλό το διήγημά σας!
Ο λόγος σας ρέει χωρίς να κουράζει!
Καλή συνέχεια!!
#29647   /   28.07.2017, 12:55   /   Αναφορά
Πανέμορφο!!!