ελληνική μουσική
650 online   ·  210.204 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

Η ιστορία του ''Denis'' των Blondie

Το τραγούδι που μετέτρεψε μία γυναίκα σε άνδρα!

Η ιστορία του

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE) / 220 άρθρα στο MusicHeaven
Σάββατο 12 Μαΐ 2018

Το «Denis» περιλαμβάνεται στο δεύτερο δίσκο των Blondie, «Plastic Letters», που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1978.

Το τραγούδι είναι μία διασκευή του «Denise» που κυκλοφόρησε το 1963 από το αμερικανικό συγκρότημα Randy & the Rainbows. Δημιουργός του είναι ο Neil Levenson, ο οποίος έγραψε το κομμάτι εμπνευσμένος από την παιδική του φίλη Denise Lefrak. Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν «Pretty Girl» αλλά μετά το άλλαξε σε «Denise». Ο Neil Levenson έφερε τους Randy & the Rainbows σε επαφή με τους Tokens («The Lion Sleeps Tonight») και αυτοί δούλεψαν πάνω στο τραγούδι, το οποίο έφτασε στο Νο 10 των Η.Π.Α. και έγινε η τελευταία doo wop επιτυχία της δισκογραφικής εταιρίας Laurie.

Στη διασκευή των Blondie, το όνομα είναι γαλλικό και αντρικό («Denis» αντί για «Denise»). Μάλιστα η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Deborah Harry, τραγουδάει μία στροφή στα γαλλικά για να δικαιολογήσει το όνομα και την αλλαγή του φύλου.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Itinéraire Du Dandy Pop» του Γάλλου μουσικού Jacno, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Denis Quillard, το τραγούδι ήταν ένα μήνυμα της Debbie Harry προς τον ίδιο.

Καθώς η εκδοχή των Blondie περιείχε αυτοσχέδιους γαλλικούς στίχους, η Chrysalis Records επέμενε να ηχογραφηθεί ξανά το τραγούδι με σωστή από γραμματικής άποψης γαλλική μετάφραση. Όμως, τόσο το συγκρότημα όσο και ο παραγωγός Richard Gottehrer προτίμησαν την πρώτη ηχογράφηση. Έτσι, καθώς η Deborah Harry ήταν αμετακίνητη στην άποψή της, κυκλοφόρησε η εκτέλεση με τα σπαστά γαλλικά.

 

Η εκτέλεση των Blondie ηχογραφήθηκε το 1977 με παραγωγό τον Richard Gottehrer. Η δεύτερη επανηχογραφημένη εκτέλεση κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως bonus track στην επανέκδοση του άλμπουμ «Plastic Letters» το 1994.

Παραδόξως, το «Denis» δεν γνώρισε επιτυχία στην πατρίδα των Blondie, δηλαδή στις Η.Π.Α. Αν και ήταν το μοναδικό single που βγήκε από το δίσκο «Plastic Letters», ποτέ δεν μπήκε στα αμερικάνικα charts. Ωστόσο το τραγούδι βοήθησε το συγκρότημα να εισχωρήσει στη διεθνή αγορά, καθώς έγινε τεράστια επιτυχία στην ηπειρωτική Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία. Σ’ αυτό βοήθησε και η εκτενής προώθηση που έκανε η με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία δισκογραφική εταιρία Chrysalis Records.

Η επιτυχία ήρθε καθώς η προσοχή των μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε στην απίστευτα φωτογενή Debbie Harry, συνήθως εμφανίζοντάς την με κάτι αποκαλυπτικό, που επί τη ευκαιρία συνδυαζόταν και με αναφορά στα τραγούδια της όπως το «Denis». Μάλιστα οι αρχικές διαφημίσεις έθεταν το καθόλου διακριτικό ερώτημα «Δεν θα θέλατε να την σκίσετε;» και από κάτω με μικρά γράμματα έγραφε ότι κυκλοφόρησε το νέο single των Blondie! Για την προώθησή του προβλήθηκε και video clip σκηνοθεσίας του Keef.

Το «Denis» έφτασε στο Νο 2 της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε Νο 1 στο Βέλγιο και την Ολλανδία, Νο 3 στην Ιρλανδία, Νο 9 στη Γερμανία, Νο 10 στην Αυστρία, Νο 12 στην Αυστραλία, Νο 19 στη Σουηδία, Νο 30 στη Νέα Ζηλανδία και Νο 50 στη Γαλλία.

Με το «Denis» οι Blondie πρόσθεσαν στο new wave ήχο τους έναν Pop χορευτικό ρυθμό και χάρη σ’ αυτό το τραγούδι κέρδισαν το πρώτο τους βραβείο Grammy, στην κατηγορία Best Female Rock Vocal Performance.

Το 1988 κυκλοφόρησε σε single το Dancin’ Danny D Remix του τραγουδιού, το οποίο περιλαμβάνεται και στο δίσκο της Debbie Harry και των Blondie «Once More Into The Bleach». Αυτή τη φορά το single έφτασε στο Νο 50 της Μεγάλης Βρετανίας.

Ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού περιλαμβάνεται στα άλμπουμ «Picture This Live» (1997, ηχογράφηση του 1978 στο Walnut Theatre στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α.), «Live In Philadelphia And Dallas» (1999) και «Blondie Is The Name Of A Band» (2000, ηχογράφηση του 1978 για τη γερμανική τηλεοπτική εκπομπή Musikladen).

Άλλες εκτελέσεις

  • Rudolf Rock & Die Schocker & Ingeburg Thomsen (1978, σε single).
  • Mini-Pops (1982, ως μέρος του «Blondie Medley»).
  • Planete Zen (1992, στο άλμπουμ «Plenete Zen»).
  • Scooter Skirts (Σεπτέμβριος 2001, στη συλλογή «How Many Bands Does It Take to Screw up a Blondie Tribute»).
  • Georgina Verbaan (2002, στο άλμπουμ «Sugar Spider». Κυκλοφόρησε και σε single, το οποίο έφτασε στο Νο 30 της Ολλανδίας).
  • Serial Skanksters.

Το «Denis» των Blondie ακούγεται στις ταινίες «Η Σκύλα» (The Bitch, 1979) και «CBGB» (2013) καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές «Diese Drombuschs» (1990) και «Sjans» (1992). Επίσης συμπεριλήφθηκε στο karaoke «Blondie & Debbie Harry. Volume 84: Legend Series».

 

DENIS – Blondie

Oh Denis doo-be-do
I'm in love with you, Denis doo-be-do
I'm in love with you, Denis doo-be-do
I'm in love with you

Denis, Denis, oh with your eyes so blue
Denis, Denis, I've got a crush on you
Denis, Denis, I'm so in love with you

Oh when we walk it always feels so nice
And when we talk it seems like paradise
Denis, Denis I'm so in love with you

You're my king and I'm in heaven every time I look at you
When you smile it's like a dream
And I'm so lucky 'cause I found a boy like you

Denis ,Denis, avec tes yeux si bleux
Denis, Denis, moi j'ai flashe a nous deux
Denis, Denis, un grand baiser d'eternite

Denis, Denis, je suis si folle de toi
Denis, Denis, oh embrasse-moi ce soir
Denis, Denis, un grand baiser d'eternite

Oh Denis doo-be-do
I'm in love with you, Denis doo-be-do
I'm in love with you, Denis doo-be-do
I'm in love with you

 

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


Tags
Μουσικά Είδη:PopRockΚαλλιτέχνες:GrammyΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε