ελληνική μουσική
217 online   ·  210.210 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Παραδοσιακή μουσική και με διατονική φυσαρμόνικα

Το ρεπερτόριο της παραδοσιακής μας μουσικής είναι εκτός από ματζόρε/μινόρε που μπορεί να παιχτεί με φυσαρμόνικα (oι φυσαρμόνικες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ΜΟΝΟ σε major/minor keys) και σε modes.

Παραδοσιακή μουσική και με διατονική φυσαρμόνικα

Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604) / 125 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 19 Σεπ 2019

Παραδοσιακή μουσική και με διατονική φυσαρμόνικα

Δείτε το βίντεο εδώ:

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική περιλαμβάνει συνθέσεις που οι δημιουργοί τους στην πλειοψηφία είναι άγνωστοι.

Οι συνθέσεις χαρακτηρίζονται συνήθως από την περιοχή από την οποία κατάγονται (μακεδονίτικα, νησιώτικα, ηπειρώτικα, ποντιακά κλπ)

Επίσης, εκτός της καταγωγής τους, ταξινομούνται και με βάση το περιεχόμενό τους (καθιστικά, μοιρολόγια αποχωρισμού, αποκριάτικα, των αρραβώνων, του γάμου, της ξενιτιάς).

«Της Άρνης το νερό» πχ, που παίζω στο βίντεο μου (με φυσαρμόνικα τονικότητας Gm) όπως και άλλα, δεν είναι από άγνωστο συνθέτη αλλά από τον Σταύρο Σιόλα, που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006. Επειδή ο στίχος του φαίνεται να ενώνει τις εποχές, τις ανάγκες και τους καημούς και να είναι ένα μοιρολόι αποχωρισμού που αν δεν ξέρεις τις λεπτομέρειες του με το πρώτο άκουσμα λες ότι είναι παραδοσιακό!

Επίσης το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» που λέγεται ότι το έχει γράψει ο Αριστείδης Μόσχος, ωστόσο δεν έχει σίγουρα επιβεβαιωθεί. Είτε γνωστού είτε άγνωστου συνθέτη η μελωδική μουσική του σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Το ίδιο και «Το μινόρε της αγάπης» σε μουσική/στίχους των Παναγιώτου Θέσια/Φέρρη Κώστα.

Επίσης το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» που ναι μεν είναι του 1972, εν τούτοις οι στίχοι του που διηγούνται τη ζημιά που έκαναν οι οχτροί στον Ελληνισμό, το νόημα τους να κρατήσουμε το έθνος όρθιο και ζωντανό, μαζί με τα πολλά Κρητικά Παραδοσιακά που τραγούδησε ο Ν. Ξυλούρης, κάποτε πιστεύω θα το κατατάξουν στα παραδοσιακά μας τραγούδια! 

Το ρεπερτόριο της παραδοσιακής μας μουσικής είναι εκτός από ματζόρε/μινόρε που μπορεί να παιχτεί με φυσαρμόνικα (οι φυσαρμόνικες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ΜΟΝΟ σε major/minor key) και σε modes (δρόμους).

Δείτε το άρθρο μου εδώ: Τρόπους/δρόμους.

Ένα τέτοιο ρεπερτόριο  που παρουσιάζω στα συνημμένα βίντεο μου είναι σε:

  • Χιτζάζ στην οποία παίζονται πολλά Μακεδονίτικα τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά παίζονται με τις τροποποιημένες φυσαρμόνικες από εμένα (‘’Stefanos hitzaz harmonica’’). Βλέπε άρθρο μου εδώ
  • Ποιμενικό μινόρε ή αλλιώς Νικρίζ, Σουλινάκ, Ρουμάνικο μινόρε, D Dorian #4th scale (mode) ή '’Pastorale’’ D minor. Τα τραγούδια αυτά παίζονται με τις τροποποιημένες φυσαρμόνικες από εμένα ‘’Stefanos Pastorale minor Harmonica’’ (βλέπε άρθρο εδώ)
  • Μινόρε φυσικό, το οποίο ονομάζεται και νησιώτικο μινόρε καθώς τα περισσότερα νησιώτικα παίζονται σε μινόρε φυσικό και το όποιο σχετικό ρεπερτόριο παίζεται ευκολότερα με τις τροποποιημένες από εμένα φυσαρμόνικες ‘’Stefanos Minor Nat Harmonica’’ (βλέπε άρθρο εδώ). Στο βίντεο μου παίζω τις μελωδίες: «Της Άρνης το νερό», «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» και «Το μινόρε της αγάπης».
  • Ουσάκ τονικότητα (Φρύγιος "τρόπος") στην οποία παίζονται κάποια νησιώτικα τραγούδια, όπως το "Γιάντα". Τα τραγούδια αυτά παίζονται με τις τροποποιημένες φυσαρμόνικες από εμένα (‘’Stefanos ousak harmonica’’). Βλέπε το άρθρο μου εδώ, καθώς και τη μελωδία "Γιάντα", 2ο τραγούδι στο βίντεο μου εδώ.
  • Τραγούδια όλων των τονικοτήτων και δρόμων (modes) μόνο με χρωματική φυσαρμόνικα, καθώς με τις διατονικές φυσαρμόνικες παίζουμε κυρίως – αλλιώς απαιτείται ειδική τεχνική παιξίματος (bending) - την τονικότητα που αναγράφεται επί της φυσαρμόνικας και που όπως είπα παραπάνω στην αγορά κυκλοφορούν μόνο οι τονικότητες Δυτικής Μουσικής: Ματζόρε, Μινόρε Φυσικό και Μινόρε Αρμονικό. Δείτε το σχετικό άρθρο μου εδώ.

TagsΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε