ελληνική μουσική
    419 online   ·  211.161 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Διδάσκοντας μουσική μέσω skype

    Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, όσοι από εμάς ασχολούμαστε με την διδασκαλία μουσικής, έπρεπε να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα μαθήματα μας.  

    Διδάσκοντας μουσική μέσω skype

    Γράφει ο Βαγγέλης Μουλακάκης (Vagelism)
    5 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 03 Μαΐ 2020

    Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι δεν είχα ξανάδιδάξει μέσω skype, αλλά οι μαθητές που επέλεγαν το Skype για να κάνουμε μάθημα ήταν πάντα το 5% του συνόλου των μαθητών μου κάθε χρόνο. Το τελευταίο δίμηνο που πλέον έχουν γίνει το 100%, έπρεπε να βρω τρόπους να το κάνω ακόμα πιο καλά και επαγγελματικά για να μπορέσω να βοηθήσω τον τρόπο διδασκαλίας μου αλλά κ τον μαθητή.

    Αυτό το άρθρο σκοπό έχει να αναδείξει τα εργαλεία που υπάρχουν για διδασκαλία μέσω Internet και να βοηθήσει καθηγητές αλλά κ μαθητές στην σωστή χρήση αυτού του μέσου.

    ’ποψη μου είναι, ότι με λίγη προσπάθεια μπορεί να γίνει ένα σοβαρό εργαλείο διδασκαλίας για όσους διδάσκουν, κατά την διάρκεια αλλά κ μετά το τέλος της πανδημίας.

    ’ποψη μου είναι επίσης ότι θα αλλάξουν πολλά στο μέλλον όσον αφορά την διδασκαλία ειδικά από την στιγμή που γονείς είδαν ότι μπορεί να γίνει μάθημα ΚΑΙ μέσω Skype.

    Τι θα χρειαστείτε.

    1. Έναν Η.Υ σταθερό ή laptop.
    2. Μια κάμερα και ένα μικρόφωνο για υπολογιστή αν δεν έχετε laptop{οι καινούριες κάμερες για σταθερούς υπολογιστές έχουν συνήθως ενσωματωμένα τα μικρόφωνα}.
    3. Σύνδεση στο Internet.
    4. Ψηφιακή γραφίδα κ ταμπλέτα{προαιρετικό}
    5. Ένα πρόγραμμα γραφής μουσικής σε υπολογιστή.
    6. Ένα πρόγραμμα whiteboard π.χ το Microsoft whiteboard https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/microsoft-whiteboard/digital-whiteboard-app

    Ξεκινώντας, θα χρειαστείτε επίσης ένα account στο Skype όπου θα μπορείτε να στείλετε πρόσκληση στους μαθητές σας. Εννοείται νομίζω, ότι πρέπει κ αυτοί να έχουν υπολογιστή, κάμερα κ μικρόφωνο.

    Καταρχήν προτείνω σε μαθητές μου να μπαίνουν για το μάθημα από σταθερούς υπολογιστές κ όχι από κινητά για να γίνει το μάθημα. Έχω παρατηρήσει ότι όταν μπαίνουν από κινητό, πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα στην σύνδεση με latency κ «παγώματα» στον ήχο κ την εικόνα.

    Υπάρχουν κι άλλες πλατφόρμες για χρήση κάμερας αλλά προτείνω το Skype για τρείς λόγους.

    Το ένα είναι, ότι είναι δωρεάν.

    Το δεύτερο είναι η λειτουργία SHARE SCREEN που σου δίνει του Skype και το τρίτο είναι η φωτογραφία οθόνης. Θα εξηγήσω παρακάτω τι κάνουν αυτά τα δυο.

    Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει ένα μάθημα κ θέλουμε να δείξουμε κάτι στο μαθητή που στο ωδείο θα μας ανάγκαζε να ανέβουμε στον πίνακα.

    Εδώ έχουμε αρκετά εργαλεία.

    Αν αυτό που θέλουμε να του δείξουμε, το έχουμε στον υπολογιστή μας σε μορφή pdf, photo ακόμα και video κ.λπ., μπορούμε κλικάροντας την share screen λειτουργία που μας δίνει η πλατφόρμα, να μοιραστούμε με τον μαθητή την παρτιτούρα που εμείς βλέπουμε στην οθόνη μας.

    Στην περίπτωση που θέλω να διδάξω κάτι που δεν το έχω ήδη γραμμένο στις παραπάνω μορφές, χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα μουσικής γραφής {εγώ χρησιμοποιώ κ προτείνω το www.noteflight.com μια πλατφόρμα μουσικής γραφής που δεν χρειάζεται download σαν πρόγραμμα στον υπολογιστή μας και είναι δωρεάν.}

    Αφού γράψουμε στο πρόγραμμα μας αυτό που θέλουμε να δεί ο μαθητής, πάλι κάνουμε share screen την οθόνη μας.

    Ο μαθητής από την μεριά του έχει την δυνατότητα να τραβήξει φωτογραφία την οθόνη μου για χρήση μετά το μάθημα πατώντας το ειδικό κουμπάκι που του παρέχει το Skype χωρίς να χρειάζεται να κρατάει σημειώσεις.

    Τώρα..αν δεν ξέρετε να χειριστείτε προγράμματα μουσικής γραφής τότε με μια ταμπλέτα κ ψηφιακή γραφίδα {https://www.plaisio.gr/pc-perifereiaka/perifereiaka-pc/grafides-digitizers/wacom-one-small-pen_2755742} μπορούμε να γράψουμε ιδιόχειρα σε ένα πρόγραμμα whiteboard  αυτό που θέλουμε να μοιραστούμε και πάλι με share screen να το δείξουμε στο μαθητή.  

    Κάτι που έχει ενδιαφέρον επίσης είναι ότι τα νέα προγράμματα whiteboard, σου επιτρέπουν να ανοίξεις Pdf σελίδες  μέσα στο πρόγραμμα. https://youtu.be/85zxC5-ZYxo

    Ανοίγοντας μια απλή λευκή Pdf σελίδα πενταγράμμου μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα, μπορούμε με την γραφίδα μας και το share screen να γράψουμε πάνω στο πεντάγραμμο αυτό που θέλουμε να δει ο μαθητής.

    Ελπίζω να βοήθησα κ είμαι πάντα διαθέσιμος σε τυχόν απορίες όπως επίσης κ στα δικά σας «κόλπα» διδασκαλίας.

     

    Βαγγέλης Μουλακάκης.

     


    Tags
    Μουσική Εκπαίδευση:παρτιτούρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε