ελληνική μουσική
    852 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Το ούτι και τα μυστικά του

    Περιγραφή, τα καλύτερα ξύλα και τα μυστικά του μαγικού αυτού οργάνου.

    Το ούτι και τα μυστικά του

    Γράφει ο Παναγιώτης Συμεωνίδης (guitarteacher)
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 27 Φεβ 2009

    Το ούτι ανήκει στην οικογένεια των εγχόρδων που παίζονται με πένα (πλήκτρο), και πιό συγκεκριμένα στην οικογένεια των Λαουτοειδών. Φέρει μεγάλο ηχείο, σε αχλαδοειδές σχήμα, κοντό και φαρδύ μπράτσο και πλάγια κλειδιά χορδίσματος.

    Το ούτι αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

    1.Ταστιέρα: Άν και άταστο όργανο, έτσι ονομάζεται το κλαβιέ, ή αλλιώς ο χώρος όπου πατούν τα Δάχτυλα του Αριστερού Χεριού.

    2.Κόκκαλο ή Καβαλάρης: Είναι ο επάνω οδηγός-πάτημα των χορδών, προτού δεθούν στα κλειδιά-στριφτάρια.

    3.Ροζέτα ή καφάσι: Εϊναι το σκαλιστό σχέδιο που φιλοτεχνεί το ηχείο.

    4.Καβαλάρης ή Γέφυρα: Εϊναι ο κάτω χώρος όπου δένονται οι χορδές,(χορδοδέτης ή χορδοκράτης).

    5.Καπάκι: Είναι το επάνω επίπεδο μέρος του σώματος του οργάνου.

    6.Καπλαμάς ή Μιζραπλίκι: Εϊναι το προστατευτικό που τοποθετείται κάτω από τις χορδές για να μήν υποστεί γρατζουνιές το καπάκι από την πένα.

    7.Φιλετα: Είναι οι λωρίδες ξύλου που συνθέτουν το πίσω μέρος του οργάνου.

    8.Σκάφος ή Ηχείο: Έτσι ονομάζεται όλο το σώμα του οργάνου, διότι από εκεί ενισχύεται ο ήχος, ο οποίος είναι προϊόν της ταλάντωσης των χορδών.

    Το ούτι και τα μυστικά του

    Το συνολικό βάρος του οργάνου είναι περίπου 1000 γραμμάρια (1Kg). Γενικά, όσο πιό ελαφρύ είναι ένα ούτι, τόσο καλύτερο είναι.

    Τα καλύτερα ξύλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του σκάφους και του μπράτσου είναι: Μαόνι, Μαύρη Μουριά, Σφενδάμι, Τριανταφυλλιά, Κερασιά & Παλίσανδρος. Για το καπάκι Έλατος. Για την ταστιέρα και τα κλειδιά-στριφτάρια, Έβενος, Παλίσανδρος και Τριανταφυλλιά. Για τη Ροζέτα χρησιμοποιήτα κέρατο, ταρταρούγα ή ξύλο. Η χρήση υλικών κατασκευής πέραν των προαναφερθέντων, επηρεάζει αρνητικά στην ποιότητα της ακουστικής του οργάνου.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #17912   /   27.02.2009, 18:35   /   Αναφορά
    Πολυ χρησιμη δημοσιευση αν και θα μπορουσε να ειναι λιγο πιο αναλυτικη!Αυτο που εχω να προσθεσω απλως ειναι οτι σε συνδυασμο με τον παλισσανδρο στην κατασκευη του σκαφους χρησιμοποειται και το κελεμπεκι!
    #17932   /   03.03.2009, 16:14
    Καλησπερίζω τον φίλτατο darkukaboy...



    Έπεται και συνέχεια αγαπητέ...εν αναμονή λοιπόν!



    Το αντικείμενο όπου σπουδάζεις είναι πολύ ενδιαφέρον...keep walking...



    Σε ευχαριστώ πολύ για την επισύμανση σου...κάθε πηγή γνώσης είναι καλοδεχούμενη!



    φιλικά,



    Π.Σ.

    #17913   /   27.02.2009, 22:37   /   Αναφορά
    Ωραιο ειναι αυτο που εγραψες!!!Αλλα εγω δεν καταλαβα αλλα δεν πειραζει!Ειμαι λιγο ασχετος σε αυτα...:)
    #17933   /   03.03.2009, 16:19
    καλησπέρα αγαπητέ konvoulis,



    Κανείς δεν είναι τέλειος...ούτε κάν εγώ...πλάκα κάνω:)



    Και μόνο που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις αυτό το άρθρο σημαίνει ότι έχεις θέληση για μάθηση...



    Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου,



    Θα υπάρξει συνέχεια του συγκεκριμένου θέματος εν καιρώ...



    Φιλικά,



    Π.Σ.

    #17917   /   28.02.2009, 00:46   /   Αναφορά
    Καταπληκτικό όργανο το ούτι.Πολύ ιδιαίτερος ήχος...
    #17928   /   01.03.2009, 23:01
    Το πιο δύσκολο πράγμα στο ούτι είναι ... ο "χειρισμός" της πένας !!! Οι ουτίστες χρησιμοποιούν κάτι πολύ μαλακές, μακρόστενες πένες, τις οποίες περνάνε ανάμεσα από όλα τα δάχτυλά τους !!! Κι αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που το ούτο βγάζει αυτόν τον υπέροχο βελούδινο ήχο του !!! Όμως, εδώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι "παίκτες" του ουτιού είναι μπουζουκτσήδες. Έτσι, κρατάνε την πένα όπως όταν παίζουν μπουζούκι, ενώ και για το παίξιμό του χρησιμοποιούν τις πένες που είναι κατάλληλες για μπουζούκια. Έτσι, μπορεί, μεν, να παίζουν με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία το ούτι, όμως δεν αποδίδουν πλήρως τον "βελούδινο" και "απαλό" ήχο του .....

    #17931   /   03.03.2009, 16:09
    Καλησπερίζω τον φίλο kwstasagas,



    Έχεις απόλυτο δίκιο φίλτατε...Δυστυχώς, πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι αυτού του εκπληκτικού οργάνου ότι αυτή η ιδιαιτερότητα της πέννας είναι βασικό συστατικό που το κάνει τόσο ξεχωριστό μεταξύ των άλλων εγχόρδων της οικογενείας του...



    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου,



    Εν αναμονή της συνέχειας...



    Φιλικά,



    Π.Σ.

    #17934   /   03.03.2009, 16:25
    Καλησπερίζω τον αγαπητό φίλο billaros,



    " Άδραξε την μέρα...",εγκρίνω και επαυξάνω...



    Όντως, το ούτι έχει έναν ιδιαίτερο ήχο, ο οποίος κρύβει & ένα γλυκό παράπονο....



    Χάνεσε μέσα στους ατέλιωτους "δρόμους" της μελωδίας που παράγει...



    Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου,



    Θα επανέλθω δρυμήτερος,



    Φιλικά,



    Π.Σ.

    #17935   /   04.03.2009, 16:15
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια quitarteacher !!!



    Πριν αρκετά χρόνια [νομίζω το 1999] είχα δει στη "ΜΑΓΙΟΠΟΥΛΑ" [το μαγαζί στην Καισαριανή] μια καταπληκτική συναυλία που είχε δώσει ένας ουτίστας. Επρόκειτο για ένα λεπτό, ψηλό παιδί με μουστάκι, ο οποίος ήταν, νομίζω, από Συρία, από Ιράν .... πραγματικά δεν θυμάμαι !!! Μαζί του είχε και μία γλυκύτατη μελαχρινή κοπέλα, με μακριά σγουρά μαλλιά [μάλλον συμπατριώτισσά του], η οποία τραγουδούσε. Μιλάμε το παλικάρι .... μάς μάγεψε με το παίξιμό του όσους ήμασταν στη "Μαγιοπούλα" [δεν νομίζω ότι ήμασταν πάνω από 20 άτομα .... ] !!! Είχα την εντύπωση ότι το ούτι του .... μετατράπηκε σε "μαγικό χαλί" και μάς ταξίδεψε σε μέρη της Ανατολής !!! Τέτοιο γλυκό, απαλό και ευγενικό παίξιμο ουτιού δεν είχα ξανακούσει !!!



    Δυστυχώς .... δεν θυμάμαι το όνομα αυτού του μουσικού, ούτε και από ποια χώρα είναι !!! Μήπως μπορείς να με διαφωτίσεις ??? Μήπως κατάλαβες για ποιον μιλάω ???? Κι αν ναι .... το παλικάρι αυτό μένει ακόμη στην Ελλάδα ??? Συνεχίζει να δίνει συναυλίες εδώ ????



    Ευχαριστώ

    Κώστας




    #17946   /   06.03.2009, 22:16
    Γειά σου quitarteacher. Μεγάλο και βαθύ το θέμα...σ' ευχαριστούμε. Θα μου επιτρέψεις να προσθέσω κάποιες πληροφορίες? Υπάρχει ένα βιβλίο που θα μπορούσε κανείς να διαβάσει. Είναι του Κυριάκου Καλαϊτζίδη εκδόσεις . Δεν κάνω διαφήμιση, μα κατά τη γνώμη μου περιέχει πολλές πληροφορίες που μπορεί κανείς να κάνει μια καλή αρχή ξεκινώντας από εκεί.

    Μεγάλη σημασία όμως πρέπει να δώσει κανείς στα μουσικά "ακούσματα" ή αλλιώς...να βασιστεί στο αυτί του! Ας μην 3εχνάμε πως το όργανο αυτό είναι "τυφλό" χωρίς tasti! Συμβουλή...καλό θα ήταν να αρχίσει κανείς με δάσκαλο΄. Καλή συνέχεια σε όλους τους μερακλίδες :-)

    #17972   /   09.03.2009, 12:57
    Καλημερίζω την αγαπητή φίλη KwnstantiaDouka,



    Ξεκινόντας, θα ήθελα να σ'ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια...



    Επίσεις, θα ήθελα να επιβεβαιώσω την πληροφορία που έδωσες, ότι δηλ. το βιβλίο του κου Καλαϊτζίδη είναι εξαιρετικό!Έχει γίνει πολύ καλή ανάλυση, τόσο σε Θεωριτικό όσο και σε Πρακτικό επίπεδο.



    Σίγουρα, όποιος ασχολείτε με Έγχορδα Όργανα και ηδή με άταστο, όπως το Ούτι, θα πρέπει να "καλλιεργήσει" ένα παραπάνω την αναγνωρισημότητα του ήχου στο "αυτί" του...



    Και όπως πολύ σωστά συμβουλεύεις, το ξεκίνημα με την καθοδήγηση δασκάλου είναι ή σωστότερη επιλογή..!



    Σε χαιρετώ,



    Εν'αναμονή της συνέχειας,



    φιλικά,


    #17986   /   12.03.2009, 13:11
    χαρηκα πολυ οταν ειδα τη δημοσιευση σου σχετικα με το ουτι και τα μυστικα του...ανυπομονω να ακουσω και αλλα απο καποιον που εχει ασχοληθει με το μουσικο αυτο οργανο και νιωθει το ιδιο με μενα στο ακουσμα της μελωδιασ του...το ηξερα απο την πρωτη στιγμη που ασχοληθηκα οτι ειναι το πλεον ατμοσφαιρικο οργανο,,απλως λυπαμαι που δεν εχω ασχοληθει μαζι του οσο του αξιζει...ευχαριστω που με ωθεις να ασχοληθω κι αλλο με το ουτακι και να μαθω περισσοτερα γι αυτο...με εκτιμηση...

    #17987   /   12.03.2009, 14:13
    Καλησπερίζω την αγαπητή φίλη zabeta,



    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...



    Είναι όντως ένα πολύ ατμοσφαιρικό όργανο, και σε "ταξιδεύει" η μελωδικότητα του...Ίσως, το γεγονός του ότι οι ρίζες μου είναι από την Πόλη...και ξεριζώθηκαν το 1922...Ίσως και το γεγονός ότι ο ένας μου παππούς ήταν Ουτίστας...έχω μια σχέση "επικοινωνιακή" με το όργανο, και μια αγάπη πηγαία...



    Και μήν λυπάσαι που δεν έχεις ασχοληθεί όσο θα έπρεπε, γιατί...Ποτέ δεν είν'αργά!Άλλωστε, δεν σε πήραν και τα χρόνια!



    Και να παίζεις πού και πού και στα παιδάκια του Νηπιαγωγίου...θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία γι'αυτά :)



    Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα προσπαθείσω να ετοιμάσω την συνέχεια αυτού του άρθρου...



    Φιλικά,



    Π.Σ.

    #17992   /   13.03.2009, 09:00
    καλημερα!ηθελα να σου πω οτι ο πατερας του πατερα μου επαιζε ουτι και αυτο το μουσικο οργανο υπαρχει..απο το 1923...ηθελα να το επισκευασω αλλα η γιαγια-που να σου εξηγω-ηθελε να το παρει ο μεγαλος εγγονος κτλ κτλ.ακομα εχω την περιεργεια πως θα ακουγοταν αυτο το οργανακι...οσο για το νηπιαγωγειο τους επαιξα καλαντα οταν εκανα ακομα την πρακτικη μου στη σχολη κ ενθουσιαστηκαν...η ελληνικη μουσικη μιλαει μεσα μας..περιμενω νεοτερα...ελισαβετ

    #18004   /   15.03.2009, 08:47
    Καλή σου μέρα Ελισάβετ,



    Τί να κάνουμε...έτσι είν'οι γιαγιάδες!Τα οικογενειακά αντικείμενα πάνε "πάππου πρός πάππου...".Τουλάχιστον, ο μεγάλος εγγονός παίζει ή το έχει κρεμασμένο στον τοίχο, σάν τις κιθάρες στις ταβέρνες..?Αυτά τα όργανα δεν τα βρίσκεις πλέον...άλλη η ποιότητα κατασκευής του τότε...



    Πολύ χαίρομαι που τα παιδάκια του νηπιαγωγείου ενθουσιάστικαν με το ούτι!Γενικώς, τα παιδάκια ενθουσιάζονται σε κάθε τί πρωτόγνωρο, πόσο μάλλον στη θέα και το άκουσμα ενώς τέτοιου μουσικού οργάνου...



    Εν αναμονή της συνέχειας λοιπόν,



    φιλικά,



    Π.Σ.

    #18267   /   14.04.2009, 22:07   /   Αναφορά
    Κατατοπιστικό αλλά πολύ μικρό!!Περίμενα περισσότερες πληροφορίες !

    Για παράδειγμα Θα ήθελα να μάθω από τι υλικό κατασκευάζεται η χαρακτηριστική πένα.Καλή προσπάθεια πάντως>)
    #21797   /   11.02.2011, 23:34   /   Αναφορά
    Θέλω να κάνω μαθήματα στο ούτι. Έχετε κάποιο ωδείο ή κάποιον δάκσαλο να προτείνετε;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    #29452   /   08.05.2016, 10:38   /   Αναφορά
    Αγαπητε darbukaboy σφενδαμος η σφενταμι η κελεμπεκι ειναι
    ειδος πλατανου, και ειναι το αρχαιοτερο ξυλο στην
    κατασκευη επιπλων στον Ελλαδικο χωρο.