Παράθεση:
Το μέλος christosuv στις 01-05-2008 στις 03:11 έγραψε...
Γεια σας,
Είναι το πρώτο post μου. Έχω μερικές απορίες και θα ήθελα αν μπορείτε να με διαφωτίσετε. Δεν έχω κάνει ποτέ φωνητική, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με ασκήσεις, έμαθα πως η φωνή μου έχει έκταση από Ε2 –Ε5 και με ζόρι F5 (Όλα μαζί, Chest Voice και Head Voice). Σε ποια κατηγορία ανήκω; Τενόρος, βαρύτονος; Μπάσος; Η έκταση μπορεί να διευρυνθεί; Να πιάνω ποιο ψηλές; Πολλά ακούγονται για το κάπνισμα. Έχω καταλάβει ότι κάνει ζημιά στις φωνητικές χορδές αλλά τεχνικά, τρώει ψηλές? Ή χαμηλές; Τι χάνεις με το κάπνισμα στη φωνή; Πάρα πολλά ακούγονται για κλασσικό και για μοντέρνο. Αλλά δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να τραγουδάω «σκυλάδικα». Οι φωνές που θαυμάζω είναι Andrea Bocelli, Adam Lopez ( http://www.youtube.com/watch?v=x5lCH_H0DJc ) και φυσικά Mariah Carey. Τι πρέπει να κάνω; Έχω ακούσει από φίλους μου ότι έχουν αλλάξει 2 – 3 καθηγητές, μια άλλη φίλη μου που κάνει κλασσικό, δεν ξέρουν ακόμα (ασχολείται 4 χρόνια) να της πουν αν είναι mezzo η soprano. Τι θα με συμβουλεύατε;
|
|
Καλώς ήλθες!!! Να πώ ότι κατασκευαστικά οι αντρες χωρίζονται σε οξύφωνους, μεσόφωνους και βαθύφωνους, και προφανώς αυτό δεν αλλάζει (αυτό όμος δε σημαίνει ότι π.χ. οι μπάσσοι δεν έχουνε ψηλές νότες η δεν μπορρούν να απόκτήσουν)......τώρα στο ρεπερτόριο όμως ανακατεύονται πολύ τα πράγματα και είναι πολλοί (πλήν του κλασσικού τραγουδιού) δεν δεχονται αυτούς τους όρους....
Είναι σημαντικό να ξέρεις τη κατηγορία σου. Ενα καλό τέστ είναι το εξής..... βρές ποιά είναι η χαμηλότερη νότα που μπορείς να τραγουδήσεις με άνεση και χωρίς να ακουστεί καθόλου το vocal fry η "ροκάνα" που ακούγεται στης χαμηλές....
Συνήθως συμβαίνει το εξής....
1)στους μπάσους (βαθύφωνους) η νότα αυτή είναι λίγο κάτω από τη E2
2)Στους βαρύτονους (ορισμένους) είναι λίγο πανω από τη E2
3)Σε άλλους πιο "ευκίνητους" βαρύτονους είναι F#2 η G2
4)Από εκεί και πάνω είναι οι (τενόροι) οξύφωνοι
Είναι χρήσιμη και η φωνή ομιλίας ώς ένα παραπάνω κριτήτριο.....καμμία φορά μπερδεύει όμως...
Η περεταίρω κατάταξη είναι δύσκολο να γίνει και γίνεται από τους δασκάλους (στο κλασσικό τραγούδι τουλάχιστο)
Η έκταση πάντως που αναφέρεις (αν πρόκειται για "πραγματική" φωνή και όχι φαλσέτο από κάποιο σημείο και πέρα) είναι τεράστια για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με ασκήσεις.....
-----------------
http://www.myspace.com/ancestorthrash
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 01-05-2008 23:11 ]