Παράθεση:
Το μέλος kynegeiros στις 26-03-2009 στις 22:25 έγραψε...
Να αναφέρω επίσης και αυτό: Χτες έγραψα σε κάποιον κ. Οικονομάκη Πάνο που έχει επιχείρηση επισκευής μουσικών οργάνων στην Αθήνα και ο άνθρωπος μου απάντησε σήμερα και μου είπε αυτό ακριβώς που είπατε κι εσείς όλοι. Πως δηλαδή η κιθάρα μου θέλει απλά ένα set up. Αυτό με χαροποίησε διότι φοβήθηκα μήπως ήταν κάτι ανεπανόρθωτο.
Πολύ ενδιαφέροντα επίσης βρίσκω τα όσα αναφέρει ο φίλος odis13. Θα πάω λοιπόν για σετάρισμα της κιθάρας σε κάποιον τεχνικό και ελπίζω να βελτιωθεί το πράγμα. Αλήθεια φίλε odis13 είσαι 18 χρονών και από την Καλαμαριά? Η γραφή σου παραπέμπει σε πιό ώριμο άτομο. Για να ακριβολογώ δεν έχω συναντήσει πολλούς δεκαοκτάχρονους που δεν κάνουν ορθογραφικά, γραμματικά, εννοιολογικά και συντακτικά λάθη. Κι εγώ Καλαμαριά μένω.
|
Eυχαριστω για τα καλα σου λόγια...να πω την αληθεια (και ας ακουστει καπως, δε με πειραζει) ο τροπος που σκεφτομαι, συμπεριφερομαι, γραφω, μιλαω, η μουσικη που ακουω/παιζω ισως απεχει καπως απο το μεσο 18χρονο.Απο Καλαμαρια ειμαι, αν και σπουδαζω Αγγλια. Τωρα βεβαια εχω γυρισει για διακοπες, βρισκομαι ακομα εδω.
Ο Πανος Οικονομακης ειναι πολυ καλος τεχνιτης, αλλα α) βρισκεται Αθηνα οπως ξερεις β) ειναι (κατα τη γνωμη μου αλλα και αρκετων αλλων) ακριβος. Σου εγραψα για μερικους τεχνιτες, αν δε ξερεις που ειναι ο καθενας μπορω να σου δωσω τηλεφωνα κλπ. Αν ο ριχαρδος ειναι κοντα στη δουλεια σου και βολευει πηγαινε σε αυτον. Προσωπικα δεν εχω παει καμια κιθαρα μου εκει, ουτε κανενος γνωστου μου αλλα ειναι σχετικα γνωστο μαγαζι, θελω να πιστευω οτι ενα modest set up σε μια ακουστικη θα μπορουν να κανουν.
Κατι αλλο, σχετικα με τις χορδες που εχεις. Τα νουμερα ειναι το διαμετρημα των χορδων. Συνηθως χρησιμοποιουμε το μεγεθος της λεπτοτερης για να καταταξουμε τα σετ. Στην ηλεκτρικη συνηθιζονται περισσοτερο 9ες και 10ες, υπαρχουν μερικοι βεβαια που χρησιμοποιουν λεπτοτερες 8ρες (Zappa, Iommi χ) και διαδεδομενες ειναι και οι 11αρες. Υπαρχουν και ακομα πιο βαριες, πχ ο SRV επαιζε με 13αρες.
Στην ακουστικη βαζουμε συνηθως πιο χοντρες, με τις 11ρες-12ρες να ειναι το standard. Βεβαια μπορεις να βαλεις και κατι ακομα πιο χοντρο, μπορεις να βαλεις και 10ρες (αν και ακουστικη με 10ρες ακουγεται λιγο τενεκες imho). Για να καταλαβεις, το σετακι 12ρες που εχεις για ακουστικη λεει πανω light, αν ηταν δωδεκαρες για ηλεκτρικη θα ελεγε extra heavy ή κατι τετοιο.
Υπαρχουν και υβριδικα σετ, πχ 9μισαρες ή σετ που τα καντινια ειναι 9ρες και τα μπασα 10ρες (παραδειγμα).
Συνηθως χοντροτερες (και αρα και σκληροτερες) χορδες επιτρεπουν σχετικα χαμηλοτερο action χωρις τριξιματα.