Γεια σε όλους και όλες!
Ειδα το θέμα κάπως αργά? ...Γράφω anyway, διότι πιστεύω μπορώ να βοηθήσω στο δίλλημα ...μιας και εμπειρικά μπορώ, εκτώς άλλων, να υποστηρίξω την άποψη μου!
Σε ηλικία 17 χρονών και ενώ τραγουδούσα ήδη σε γκρούπ, σχολικές εκδηλώσεις κλπ., θέλησα και εγώ να εξελίξω το θέμα της φωνής μου, με σπουδές τραγουδιού όπως είναι φυσικό.
Είχα το δίλλημα σου - μοντέρνο ή κλασσικό?
Τραγουδούσα ήδη "μοντέρνο" αλλά πάντα μου άρεσαν τα μιούζικαλ και με "έτρωγαν" απορίες όπως πχ .."πώς είναι δυνατόν μία φωνή να τραγουδάει πράγματα, σαν την άρια της Βασίλισσας της Νύχτας απο το Μαγικό αυλό του Μότσαρτ?"
Ακολούθησα την πολύ σωστή συμβουλή ενός φίλου (κλασσικού συνθέτη) που μου είπε να ξεκινήσω κλασσικό τραγούδι για τον απλούστατο λόγο (και θυμάμαι τα λόγια του)...
" 'Αν κανεις κλασσικό, τεχνικά, θα μπορείς να τραγουδίσεις Τα Πάντα (και μοντέρνο και κλασικό και έντεχνο και λαϊκό - και μάλιστα τεχνικά και χωρίς το φόβο του να καταστρέψεις το λαιμό σου, να δημιουργήσεις προβλήματα στις φωνητικές σου χορδές, και τελικά μεγαλώνοντας να μην μπορεις πια να τραγουδήσεις!). 'Αν κάνεις μοντερνο...η εξέλιξή σου φωνητικα θα παραμείνει εκεί...κλασσικό ή κάτι πιό απαιτητικό φωνητικά δεν θα μπορέσεις να το πέις ποτέ!"
...Σύν το οτι, κλασικό τραγούδι όταν τελειώσεις, θα έχεις και ένα βαρύτιμο δίπλωμα με το οποίο μπορείς να διδάξεις αργότερα και εσύ, είτε κλασικό είτε μοντέρνο ...(μάθε τέχνη και αστην...που λένε!)
Τελικά και παρότι δεν είχα καμία προηγούμενη εμπειρεία στην κλασσική μουσική κατέληξα στο να το λατρέψω! Οι δυνατότητες είναι άπειρες και οι εξέλιξη της φωνής απίστευτη (γρήγορη και εντυπωσιακή) ακόμα και απο τον πρώτο χρόνο! Βέβαια...δεν κάνουν όλοι για όπερα...αλλά η τεχνική που θα μάθεις έστω και αν κάνεις λίγα χρόνια, είναι πολύ πιο σημαντική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γερή βάση για την εκπαίδευση τις φωνής σου, ότι στύλ τραγουδιού και άν ακολουθήσεις στην πορεία σου και στην καριέρα σου στο μέλλον!
Απο την άλλη ...αν είσαι αποφασισμένη/ος να ΜΗΝ πειραματιστείς πάνω στις δυνατότητες του οργάνου που λέγετε φωνή και έχεις και μιά απέχθεια για την κλασσική (πράγμα που βασικά σημαίνει οτι δεν την γνωρίζεις!) ...ίσως να μπορεί να σε βοηθήσει ένας δάσκαλος μοντέρνου τραγουδιού να καταλάβεις μερικά πράγματα παραπάνω για τη φωνή, απο αυτά που θα μπορούσες να ανακαλύψεις μόνος/η σου.
'Εχε επίσης όμως και κατα νού, πως πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες και τραγουδιστές δεν έκαναν ποτέ τους μαθήματα φωνητικής (πχ Bob Dylan) και ενώ δεν τραγουδούν "σωστά" ή "τεχνικά" η αξία τους δεν μειώνεται και αυτό που έχει πραγματικά σημασία σε έναν καλλιτέχνη είναι να έχει πράγματα να πεί, να έχει πάθος για αυτό που κάνει και όχι να ακολουθήσει τη μόδα της εποχης!
Πλέων διδάσκω και εγώ φωνητική και πιστεύω πως ο δάσκαλος πρέπει πάνω απ όλα να είναι αληθινός και να λέει τα πράγματα 'σταράτα' γι αυτό και για ότι θέλεις μπορείς να στείλεις ένα πμ και θα χαρώ να σε βοηθήσω με τις όποιες σου απορίες!
Όσο για το θέμα της ηλικίας που μπορεί κανείς να ξεκινήσει τραγούδι...δεν είναι ακριβώς "μύθος"...όπως ανέφερε κάποιος παραπάνω...απλώς μιλάμε για το σύνηθες που είναι 17-18 χρονών να ξεκινήσει κάποιος (σε σπανιότερες περιπτώσεις και απο τα 16) γιατί τότε κατασταλάζει η φωνή και απο παιδική γίνεται γυναικεία ή αντρική. Δεν σημαίνει όμως οτι δεν μπορεί να τραγουδάει ...σε χορωδία ή να κάνει τα solfege του απο νωρίτερα κτλ... Απλώς αν ξεκινήσει κάποιος κλασσικό τραγουδι πιο πρίν, μπορεί η φωνή ενός τενόρου πχ να μεταλαχτεί δραματικά σε χροιά μπάσου και τότε η τεχνική να πρέπει να αλλάξει εντελώς δημιουργόντας μεγάλο μπέρδεμα στο μαθητή πάνω που θα έχει αρχίσει να χτίζει το ρεπερτόριό του, και την τεχνική του και θα πάει πίσω, σχεδόν σα να ξεκινά ξανά απο την αρχή! Η μετάλαξη δέ, απο την οποία μπορεί να περάσει η φωνή και πάλι αργότερα (γύρω στα 30 - 40 - 50) δεν είναι δραματική και ούτε τόσο μεγάλη ωστε να αποτελεί ιδιέταιρο πρόβλημα...αλλά τότε ο έμπειρος πιά τραγουδιστής, ξέρει και πως να την χειριστεί!
Συγνώμη αν σας κούρασα με το μεγάλο ποστ...
Ελπίζω να βοήθησα :)
Naria
-----------------
OUZO THE BAND
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ouzotheband στις 29-10-2009 19:55 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ouzotheband στις 29-10-2009 20:13 ]