θα κυνηγω τα θελω μου κι ας μου τα παιρνει ο αερας
ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ ΑΡΧΗ
03 Απριλίου 2010, 01:07
Η συνέχεια της παλάθης - Φλαούνα


Η φλαούνα είναι παραδοσιακό κυπριακό παρασκεύασμα. Ολες οι οικοκυρές το φτιάχνουν τη Μεγάλη Βδομάδα, συνήθως τις μέρες πριν από την Ανάσταση. Δεν τρώγεται όμως πριν από το Μεγάλο Σάββατο διότι δεν είναι νηστήσιμη.

Πιστεύεται ότι η φλαούνα αποτελεί χριστιανική συνέχιση ενός αρχαίου ελληνικού εθίμου, αυτού της κατασκευής ενός είδους γλυκίσματος από ξηρούς καρπούς που λεγόταν παλάθη. Η αρχαία παλάθη δινόταν στα παιδιά που τριγύριζαν και έψαλαν στα σπίτια για να καλοσωρίσουν τα χελιδόνια και κατ'επέκταση την Ανοιξη.

Η φλαούνα αποτελείται από ζύμη παραγεμισμένη με φουκό. Ο λεγόμενος φουκός, δηλαδή η γέμιση, είναι μίγμα από τριμμένο κυπριακό τυρί, το χαλλούμι, μαζί με προζύμι που ζυμώνεται με αυγά. Περιέχει επίσης κανέλα, μαστίχα, μπαχαρικά και σταφίδες.

Σε παλαιότερες εποχές στα χωριά η μυρωδιά από τους φούρνους όπου ψήνονταν οι φλαούνες γέμιζε την ατμόσφαιρα.

 

ΣυστατικάΥλικά για τη ζυμή
  • 2 κιλά αλεύρι (φαρίνα και χωριάτικο)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Μέχλεπι, μαστίχα, (καλά κοπανισμένα)
  • 2 φλιτζάνια λάδι ή βούτυρο ζαχαροπλαστικής
  • Προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
  • Γάλα χλιαρό για ζύμωμα

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 2 κιλά τυρί φλαούνας και χαλούμι
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 12 αυγά (περίπου)
  • 1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, μεχλεπι, μαστίχα, δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 200γρ. σταφίδες
  • 2-3 αυγά χτυπημένα για επάλειψη
  • 2 φλιτζάνια σησάμι

 

Οδηγίες

Τρόπος Παρασκευής της γέμισης

  1. Για να φτιάξουμε τις φλαούνες ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ ή 4-5 ώρες πιο μπροστά
  2. Τρίβουμε το τυρί 1-2 μέρες πριν για να στεγνώσει και να πάρει πιο πολλά αυγά
  3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μεχλεπί και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά
  4. Κτυπούμε τα αυγά ολόκληρα
  5. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά. Τρίβουμε με τα δάχτυλα καλά-καλά να διαλυθεί το προζύμι. Προσθέτουμε όσο αυγά χρειαστεί για να γίνει η γέμιση μάλλον σφιχτή.
  6. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το δυόσμο και τα σταφιδάκια και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αυγά.
Τρόπος Παρασκευής της ζύμης
  1. Για τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μεχλεπί, τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά
  2. Προσθέτουμε το λάδι και ροζιάζουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και γάλα χλιαρό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη κανονική
  3. Αφήνουμε τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει και ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους ½ εκ και κόβουμε πίτες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε. Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας σε σησάμι, προσθέτουμε ανάλογη γέμιση και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες. Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις αλείφουμε με κτυπημένο αυγό και σησάμι και τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Στην Κύπρο υπάρχουν ειδικά τυριά για τις φλαούνες όμως μπορουν να γίνουν το ίδιο νόστιμες με διάφορα άλλα τυριά. Αν δεν έχουμε προζύμι μπορούμε να το αντικαταστάσησουμε με μαγιά ξερή ή νωπή.

 

- Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
hithtoly

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/hithtoly



Επίσημοι αναγνώστες (9)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links