Λογοτεχνίζοντας
Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο...
07 Οκτωβρίου 2008, 12:02
Μουσικοί των δρόμων...


Τους βλέπεις συχνά όταν περπατάς στον πεζόδρομο, στην πλατεία, στην παραλία, στον δρόμο. Είναι πάντοτε εκεί είτε έχει ήλιο είτε βροχή. Και παίζουν μουσική, καταθέτουν την ψυχή τους έτσι απλά και γενναιόδωρα.

Εσύ πάλι με το που τους βλέπεις ίσως δυσφορείς λίγο, ψάχνεσαι, λογαριάζεις πότε ήταν η τελευταία φορά και κάποιες φορές τους βοηθάς να προσθέσουν άλλο ένα ψίχουλο στο καρβέλι του δείπνου τους. Μα τις περισσότερες φορές τους προσπερνάς δήθεν πως δε τους πρόσεξες, χωρίς όμως να ξεγελάσεις κανέναν. Από πότε άλλωστε μας έγινε αδιάφορη η μουσική;

Κάποιες φορές μπορεί να παίζουν φάλτσα, κάποιες άλλες αριστουργηματικά. Συνήθως έχουν μια ταλαιπωρημένη κιθάρα, ένα γερασμένο ακορντεόν ή ένα βιολί, παρόλο που υπάρχουν και αρκετοί με σαξόφωνο, τρομπέτα, φυσαρμόνικα ή φλογέρα.

Βασικό στοιχείο κάθε φορά η απομόνωση. Στέκονται μόνοι τους, κανείς δεν τους θέλει κοντά του. Για τους περισσότερους δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια ακόμα μορφή ζητιανιάς.

Κι όμως, αναρωτιόμαστε ποτέ με τι κόπους μάθανε να παίζουν μουσική; Σκεφτόμαστε ποτέ πόσο θάρρος και πόση απελπισία χρειάζεται για να βγεις στον δρόμο και να κάνεις το ίδιο; Δεν χρειάζεται βέβαια να βγούμε κι εμείς στον δρόμο, αλλά ίσως το να τους βλέπουμε διαφορετικά να είναι αρκετό.

Δεν θέλω να το συνεχίσω άλλο γιατί δεν ξέρω που θα βγάλει και σε τι θα ωφελήσει, απλά θα ήθελα να τους αφιερώσω το παρακάτω ταιριαστό (νομίζω) απόσπασμα από το 1793 του Victor Hugo.

 

[Ο ζητιάνος Τελμάρ ενώ έχει βοηθήσει τον πρίγκιπα της περιοχής του να ξεφύγει από τους εχθρούς του]

«Όταν κατέβηκες, σε αναγνώρισα, με το φεγγάρι.»

«Κι όμως, εγώ δεν σε ξέρω.»

«Με είχες δει, μα δεν μ’ έβλεπες.»

Και ο Τελμάρ πρόσθεσε:

«Εγώ όμως σ’ έβλεπα. Ο ζητιάνος και ο διαβάτης δεν έχουν την ίδια ματιά.»

«Σε είχα συναντήσει άλλοτε;»

«Συχνά, αφού ήμουν ο ζητιάνος σου... Ήμουν ο ζητιάνος του πύργου σου. Μου ‘δινες πότε πότε ελεημοσύνη. Εκείνος που δίνει δεν κοιτάζει. Εκείνος όμως που παίρνει προσέχει. Ζητιάνος θα πει σπιούνος. Εγώ όμως, αν και συχνά θλιμμένος, προσπαθώ να μην είμαι σπιούνος. Σου άπλωνα το χέρι. Εσύ αυτό έβλεπες μονάχα και μου ‘δινες ελεημοσύνη, που χρειαζόμουν το πρωί για να μην πεθάνω το βράδυ. Ήταν φορές που έκανα εικοσιτέσσερις ώρες να φάω. Κάποτε η πεντάρα σημαίνει ζωή. Σου χρωστάω τη ζωή. Και τώρα ξοφλάω το χρέος μου.»

13 σχόλια

PashalinaMakia (07.10.2008)
Εκπληκτικό ποστ Στέργιε!Την καλησπέρα μου!
evgeniosasteris (07.10.2008)
Σ'ευχαριστώ καλή μου Λίνα! Καλησπέρα και από μένα!:)
chocolat (07.10.2008)
Άπειρες φορές βρέθηκα κοντά σε περιπλανώμενους μουσικούς σε πολλά μέρη του κόσμου. Κάθε φορά, ένιωθα άβολα. Κάθε φορά αναρωτιόμουν τι ειν’ αυτό που προκαλεί την αρνητική αντίδραση του κόσμου γύρω τους.

Δεν κατάφερα ποτέ να δώσω μια απάντηση στον εαυτό μου (και σπάνια συμβαίνει αυτό)

:) Πανέμορφο γράψιμο, ως συνήθως! :)
evgeniosasteris (07.10.2008)
Γεια σου chocolat!
Μόλις χθες συνάντησα κάποιον με βιολί στον πεζόδρομο του Βόλου. Έπαιζε πανέμορφα...

Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο, να'σαι καλά βρε chocolat! :)
(κάνει και ρίμα!)
mellia (07.10.2008)
Με συγκίνησε πολύ και το πόστ σου και το απόσπασμα από τον Hugo, πραγματικά με συγκίνησαν πάρα πολύ!
Θυμάμαι μια Κυριακή που μόλις είχε βρέξει, άκουσα τον ήχο ενός ακορντεόν να έρχεται απ'έξω, βγήκα στο μπαλκόνι και έμεινα άφωνη από αυτό που άκουγα,απλά έμεινα εκεί να το κρατήσω μέσα μου χωρίς να θέλω να τελειώσει!
Όχι δεν είναι παρακατιανοί αυτοί οι άνθρωποι! Είναι δανειστές στην δική μας ζητιανιά για λίγη απλότητα και αμεσότητα, εγώ έτσι το νοιώθω.
Και να μου επιτρέψεις-κάνοντας κατάχρηση του χώρου σου βέβαια-να συμπληρώσω ένα απόσπασμα ενός άλλου "ζητιάνου" από τον ινδό ποιητή Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ:

"Κατέβαινα στον δρόμο του χωριού, για να πάω να ζητιανέψω από πόρτα σε πόρτα, όταν το χρυσό Σου άρμα φάνηκε από πέρα, σαν ένα λαμπρό όνειρο, και ρώτησα μέσα μου με θαυμασμό ποιός ήταν αυτός ο Βασιλιάς όλων των βασιλιάδων. Οι ελπίδες μου φτερούγισαν ψηλά, και νόμισα πώς οι πονηρές ημέρες μου έφθασαν σ'ένα τέλος, και στάθηκα προσμένωντας ελεημοσύνες να μου δοθούν αζήτητες, και πλούτη,σκορπισμένα σ'όλες τις μεριές στην σκόνη απάνω.
Το άρμα στάθηκε εκεί που στεκόμουν. Το βλέμμα Σου έπεσε απάνω μου, και κατέβηκες μ'ένα χαμόγελο στα χείλη. Αισθάνθηκα πως η ώρα η καλή της ζωής μου ήρθε τέλος. Τότε ξαφνικά, άπλωσες το δεξί Σου χέρι κι είπες: 'Τί έχεις να μου δώσεις?'
Α! τι βασιλική χειρονομία ήταν αυτή ν'ανοίξεις την παλάμη Σου σ'ένα ζητιάνο και να του ζητήσεις ελεημοσύνη! Τά 'χασα, και στάθηκα μ'αμηχανία, κι ύστερα απ'το ταγάρι μου έβγαλα σιγά σιγά το ποιό μικρό κόκκο σταριού και τον πρόσφερα σε Σένα.
Μα πόσο μεγάλη ήταν η έκπληξή μου,όταν, στο τέλος της ημέρας, άδειασα το ταγάρι μου στο πάτωμα και βρήκα ένα μικρούλικο κόκκο χρυσαφιού ανάμεσα στο φτωχικό σωρό. Κι έκλαψα πικρά, κι είπα γιατί να μην έχω την καρδιά να Σ'τα προσφέρω όλα μου?"

Να είσαι καλά evgenie:)
nowaveband (08.10.2008)
πανέμορφο blog και πρωτότυπο θέμα:-)
evgeniosasteris (08.10.2008)
"Είναι δανειστές στην δική μας ζητιανιά για λίγη απλότητα και αμεσότητα, εγώ έτσι το νοιώθω."

Πόσο σοφά και εύστοχα το θέτεις mellia! Και πόσο όμορφο και διδακτικό το απόσπασμα που παρέθεσες! Και πόσο όμορφη και συγκινητική η σκηνή ενός βασιλιά που ζητάει από έναν ζητιάνο!

Καλημέρα mellia! Με συγκίνησες κι εσύ!
evgeniosasteris (08.10.2008)
Καλημέρα novawaveband!:)
Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια φίλε μου!
marylin (08.10.2008)
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Θα μου επιτρέψεις να το αφιερώσω στους συμπαθέστατους μουσικούς που κάθε μέρα μου κάνουν καντάδα? Κυριολεκτώ, καντάδα!
evgeniosasteris (09.10.2008)
Φυσικά και σου το επιτρέπω καλή μου marylin! Πρέπει να είναι ωραίο να σου κάνουν καντάδα κάθε μέρα! Αν και επαναλαμβανόμενο γεγονός, είμαι σίγουρος πως θα κάνει κάθε μέρα σου ξεχωριστή!:)
margot (09.10.2008)
Τις καλοκαιρινές Κυριακές εδώ και αρκετά χρόνια, πολλά πρωινά ακούγεται κάτω από το μπαλκόνι μου ο ήχος ενός ακκορντεόν να διασχίζει το δρόμο. Παίζει παλιές μελωδίες που τις θυμάμαι από τον παππού μου. Είναι ένας άντρας γύρω στα σαράντα και ένα αγοράκι 5 -7 χρόνων. Συχνά το παιδί τραγουδάει με μια παραπονιάρικη φωνή - ίσως και φάλτσα. Το ζευγάρι αυτό τα βραδάκια κάνει βόλτα στα παραθαλάσσια ταβερνάκια και συντροφεύει τη νύχτα. Κάποιες φορές παλιότερα είχα δώσει κι εγώ "λίγα ψιλά". Προσγειώθηκα όμως ανώμαλα όταν διαπίστωσα ότι ο άντρας μεγάλωνε κι έμενε ο ίδιος ενώ το παιδί κάθε χρόνο άλλαζε και έμενε πάντα 5 -7 χρονών... :-(
evgeniosasteris (10.10.2008)
Γεια σου Μάγδα!

Έδωσες την άλλη όψη του θέματος και ναι, πρέπει να διαχωρίζουμε και να μην συγχέουμε διαφορετικά πράγματα.

Προφανώς, ο κύριος με το ακκορντεόν χρησιμοποιούσε παιδιά για να κερδίζει περισσότερα. Κάτι σαν αισχρή επιχείρηση δηλαδή. Ποιος ξέρει τι απέγιναν τα παιδιά που μεγάλωσαν και δεν κάνανε πλέον για την δουλειά...
Ίσως να βρήκαν καλύτερη τύχη κάπου αλλού, αν και το βρίσκω λίγο απίθανο αυτό...
Κάποτε έδινα κι εγώ ψιλά στα παιδιά, μα τώρα πια τους δίνω κάτι από το τραπέζι: ένα παγωτό, μια φέτα ψωμί, κάτι πάντως που θα το χαρούν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το δώσουν σε κάποιον άλλο.
Όχι, αυτοί οι άνθρωποι δεν εχουν πάνω τους τίποτε από την ευγένια ψυχής των "μουσικών των δρόμων", τίποτε από την σοφία του ζητιάνου Τελμάρ. Είναι απλώς αδίστακτοι, έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για το χρήμα: ακόμη και να εκμεταλλευτούν και να λερώσουν κάποιες παιδικές ψυχές...
marylin (10.10.2008)
Ευγενέστατε Ευγένειέ μας ναι, αν και καθημερινό είναι κάτι ξεχωριστό και με συγκινεί πάντα. Δεν είμαι μόνο εγώ που τους δίνω κάτι και μου κάνει εντύπωση η στάση τους.
Έχει τύχει και ζευγάρι με παιδάκι που δεν τραγουδάει, δεν ξέρω τι γίνεται βέβαια...

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
evgeniosasteris
Ευγένιος Αστέρις (αν και είναι μόνο ένα απλό ψευδώνυμο...)
Φοιτητής
από ΒΟΛΟΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/evgeniosasteris

Μουσική, λογοτεχνία, προσωπικές σκέψεις και άλλα...

Tags

αφήγηση διήγημα



Επίσημοι αναγνώστες (4)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links