Ανάμεσα στα σύννεφα.
Δεν είμαι εδώ, για να προσγειωθώ ... μόνο για να πετάξω ψηλότερα.
25 Φεβρουαρίου 2009, 19:42
Ο κυνικός ορισμός της αγάπης
Αγάπη  Έρωτας  Σχέσεις  

Το παρακάτω είναι ένα note που είχα γράψει στο παρελθόν, τότε που, μεταξύ άλλων, είχα ανακαλύψει και αποδεχτεί τον "κυνικό" ορισμό της αγάπης. Με βάση αυτόν τον ορισμό έδινα τότε απάντηση σε ένα (για μένα) βασικό της ζωής  (και της πραγματικότητας, δυστυχώς) ερώτημα. Το θέμα (ή μάλλον το πρόβλημα για μένα) είναι ότι τώρα που έχω μάθει/βιώσει τόσα πολλά άλλα και σημαντικά για την αγάπη, ξαναδιαβάζοντας τις σκέψεις μου, βρίσκω ξανά τον κυνικό ορισμό πολύ appealing για τη λογική μου... όταν τόσο συχνά βλέπω γάμους να διαλύονται. 

" ... και ο κόσμος ανθρώπων που εκτιμώ γκρεμίζεται. Υπερβολή; Ίσως. Βιώνεται, όμως. Το ερώτημα είναι γιατί άνθρωποι που αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους με ωριμότητα και από γνήσιο έρωτα, δεν μπορούν πλέον να είναι μαζί. Δεν με εκπλήσσει ο χωρισμός όσων προβαίνουν στο "πανηγύρι" του γάμου, για το πανηγύρι, για τους λάθους λόγους δηλαδή. Άλλωστε οι άνθρωποι αυτοί είναι είτε της "άνευ ψυχής" επιφάνειας είτε ανώριμοι είτε αδύναμοι, ανίκανοι να αντισταθούν και να επιδιώξουν την αληθινή έκφραση της ουσίας τους (κι όταν ξέρουν ότι υπάρχει, δυστυχούν μέσα στην αδυναμία τους). Γι' αυτούς τους ανθρώπους ο δρόμος εντός ενός "γάμου" οδηγεί ή στην (ουσιαστική) δυστυχία ή στο χωρισμό. Όμως οι άλλοι, οι ιδιαίτεροι, οι συνειδητοποιημένοι για την αξία της ζωής (τους), αυτοί που από αλήθεια και έρωτα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να είναι μαζί, αυτοί, γιατί χωρίζουν; Τελικά, κυνική είναι ίσως η μοναδική απάντηση που βρίσκω και αποδέχεται η λογική μου: ότι, δηλαδή, η αλήθεια της αγάπης είναι η κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων. Κι ο έρωτας δεν είναι παρά το συναίσθημα (αμοιβαίας τρέλας & χαράς απερίγραπτης & ...&... &... ) που νιώθει αυτός που βρίσκει έναν άνθρωπο που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του (για τρυφερότητα και φροντίδα, για γέλιο και καλή παρέα, για οτιδήποτε... άπειρες οι ανάγκες, άπειροι και οι λόγοι αγάπης). Όταν δεν εξωτερικεύονται ξεκάθαρα αυτές οι ανάγκες, και μάλιστα συνειδητά και αμοιβαία, σταδιακά παύουν να καλύπτονται [είτε από άγνοια είτε από απροσεξία είτε από φόβο ότι αν ζητηθεί η κάλυψή τους, ο άλλος θα παρεξηγηθεί είτε απλά επειδή βασιλεύει η σιωπή στην (υπερβολική) σιγουριά της αγάπης]. Κι έτσι οι άνθρωποι παύουν να είναι ερωτευμένοι. Κι είναι κρίμα το πώς αυτοί οι γνωστοί μου ωραίοι, έξυπνοι, συνειδητοποιημένοι και "ψαγμένοι" άνθρωποι δεν έφτασαν αμοιβαία σ' αυτήν τη διαπίστωση και τώρα κατηγορούν ο ένας τον άλλο, νιώθουν πολύ πληγωμένοι και τελικά... χωρίζουν."

 

 

7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Oraclas (26.02.2009)
Σαν πρώτη εικόνα καλή μου Latte, μου βγαίνει όντως μία κυνικότητα.. Δυστυχώς όμως δεν είναι απόλυτα ψέμα, αλλά ούτε και απόλυτα αλήθεια. Όντως πολλοί παντρεύονται απλά γιατί θεωρούν ότι 'άργησαν' για να κάνουν οικογένεια, άλλοι γιατί ήταν μόνο ερωτευμένοι, άλλοι γιατί είχαν απλά την λογική, άλλοι γιατί δεν μπορούσαν απλά την μοναξιά, άλλοι γιατί ζήλεψαν τους ομοθρησκούς τους και η λίστα των λάθων λόγων συνεχίζεται.. Όμως δεν αρκεί μόνο η ωριμότητα. Ένα ζευγάρι δοκιμάζεται από πολλές τρικυμίες και όταν δεν υπάρχει το κοινό βλέμμα (κοινός προορισμός) χάνεται το νόημα συνύπαρξης. Συμφωνώ με την ωριμότητα του χωρισμού, διαφωνώ με την ανωριμότητα της επιλογής ενός γάμου, σαν λογική συνέχεια μίας πολυετής σχέσης.

Μου κάνει εντύπωση ότι οι περισσότερες σκέψεις σου και τα post σου έχουν έναν κοινό γνώμονα, την αγάπη.
Μου θυμίζεις το τραγουδάκι του Κότσιρα που λέει "Όλο γυρίζω μια ζωή γύρω, γύρω, γύρω απ’ την αγάπη λέω δεν έχω αντοχή κι όμως ξαναχτίζω την αγάπη"
StavmanR (26.02.2009)
Latte,
καταρχήν έχεις χάρισμα γραφής και έκφρασης.

Εν συνεχεία, θα παρατηρήσω πως κάθε ορισμός της αγάπης είναι στην πραγματικότητα "κυνικός".

Η πραγματική ερμηνεία του "κυνικός" είναι "ο φέρων την ηθική της φύσης (όχι την αστική)", σε αντίθεση με τη σημερινή εκπτωτική αστική ερμηνεία του "είμαι ανήθικος".

Τέλος, θα αντιπαρατηρήσω πως η ερμηνεία σου κάθε άλλο παρά "κυνική" είναι... "Κυνικό" θα ήταν να γράψει κανείς πως η αγάπη είναι καθαρά θέμα επιβίωσης ή αναπαραγωγής κι όχι ένα σύνολο συναοσθηματικών-πνευματικών παραγόντων, όπως τρυφερότητα, φιλία, στοργή, ζεστασιά κλπ.

Την καλημέρα μου και τα σέβη μου :)
Latte (26.02.2009)
NGCMFLY, επικοινωνώ δε σημαίνει συμφωνώ. Κι οι άνθρωποι, δεν εκφράζουμε τις σκέψεις, τις αναζητήσεις και τους συλλογισμούς μας, για να λάβουμε σύμφωνες γνώμες, αλλά για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Μόνο που, δυστυχώς, δεν μπορώ να ταξινομήσω (να κατανοήσω δηλαδή) τα επιχειρήματά σου.

Oraclas, η εντύπωση που έχεις για το που περιτριγυρίζουν οι σκέψεις μου είναι προφανώς ορθή (ουσιαστικά με βοήθησες να το διαπιστώσω και σ' ευχαριστώ!). Ψάχνω να βρω απάντηση στο γιατί ο έρωτας (που κακώς μπερδεύω με την αγάπη) τελειώνει, (αφού η δυστυχία στη συνύπαρξη ή ο χωρισμός είναι απόδειξη αυτού του τέλους και, όπως βλέπω, ο κανόνας). Νομίζω, η χαζούλα, ότι αν μάθω γιατί τελειώνει, θα μπορέσω να βρω και το αντίδοτο, ώστε στη ζωή μου να το αποτρέψω. Αυτή η (σχεδόν) βεβαιότητα του τέλους (άρα και της δυστυχίας ή του χωρισμού) είναι ο κύριος λόγος που τρέμω στην ιδέα του "σκοπούμενου παντοτινού" δεσμού με έναν άλλο άνθρωπο (το οποίο μικροκοινωνικά φέρει το τυπικό περίβλημα του γάμου) και στην ευθύνη της δημιουργίας νέας ζωής (η οποία ευτυχισμένη δεν μπορεί να είναι αν είναι δυστυχείς οι γονείς "της"). Βέβαια, στην αναζήτηση των απαντήσεων αυτών, συχνά αντιμετωπίζω την ορθή σκέψη/αντίδραση ότι η ζωή είναι τώρα κι ότι ανησυχώ λαθεμένα για το αύριο. Στο "ορθό" τώρα, όμως, μπαίνουν οι βάσεις για το αύριο κι ¨"αν την ψυχή χώμα" (δε) "θεωρείς" (που λένε και τα Κρίνα), "πρέπει με αλήθεια να υφάνεις τις σκέψεις", οπότε... φτου κι απ' την αρχή... :)

StavmanR, καταρχήν σ' ευχαριστώ πολύ, γιατί με έβαλες να σκεφτώ ότι, αν όντως έχω τέτοιο χάρισμα, πρέπει να είμαι ικανή να γράφω έτσι και εκεί που απαιτείται (στη δουλειά μου, δηλαδή) :) Κατά δεύτερο, δεν είχα ιδέα ποια ήταν η αληθινή έννοια της λέξης "κυνικός" και σ' ευχαριστώ για την ωραία διδαχή. Την "κυνικότητα" του ορισμού εντόπισα στον σύνδεσμο της αγάπης με την ικανοποίηση αναγκών (άσχετα με το τι είδους ανάγκες είναι αυτές). Με άλλα λόγια, "σ' αγαπώ, άρα επιθυμώ να είμαι μαζί σου, όσο ικανοποιείς τις ανάγκες μου" (άλλων ανθρώπων μπορεί να είναι ανάγκη για τρυφερότητα, συντροφικότητα, ζεστασιά, τρέλα, ταξίδια, άλλων μπορεί να είναι ανάγκη για αναγνώριση, θαυμασμό, άνετη ζωή, πλούτο, κλπ.). Ένας αμερικανός ψυχίατρος (δε θυμάμαι δυστυχώς το όνομά του) πρέσβευε ακριβώς αυτή τη θεώρηση της αγάπης.

Καλημέρα :)
sven (26.02.2009)

Γεια σου καλή μου Latte

Τι είναι άραγε "γνήσιος έρωτας"; Και έστω αν υποθέσουμε πως ήταν γνήσιος, και τα άτομα που τον βίωναν "συνειδητοποιημένα", πως φτάνουν στο σημείο να αλληλοσπαράζονται; Στην περίπτωση αυτή, είτε δεν επρόκειτο για "γνήσιο" έρωτα ή άτομα "συνειδητοποιημένα" είτε και τα δύο συγχρόνως είτε....

Μία συνηθισμένη κατάληξη των ερωτικών σχέσεων είναι η προβολή των όποιων δυσκολιών στον άλλον. Στην πιο έντονή του μορφή αυτό, συμβάλλει ώστε να σβήσει τελικά η φλόγα της αγάπης/έρωτα. Η σχέση γίνεται κάτι σαν αίθουσα δικαστηρίου και αν έστω ο ένας από τους δύο δεν έχει την ωριμότητα και αυτογνωσία να αναγνωρίσει τα δικά του λάθη ή αδυναμίες, παύοντας να τα προβάλει στον άλλον, οι αλληλοκατηγορίες εντείνονται με μαθηματική πρόοδο. Γιατί, όμως, να συμβαίνει αυτό; Προφανώς, λειτουργούμε ακόμα σε ένα πολύ πρωτόγονο και φαινομενικά λογικό επίπεδο, όπου το λάθος το έχει πάντα ο άλλος.

Ένας άλλος λόγος πιστεύω πως είναι η ενοχοποιητκή διαπαιδαγώγηση που ακόμα έχουμε. Έχουμε μάθει να ρωτάμε "ποιανού λάθος είναι", αντί του "πως μπορούμε να κατανοήσουμε και να επιλύσουμε το πρόβλημα" κι έτσι η συνύπαρξη να μετατρέπεται εύκολα σε κακουργοδικείο. Ταυτόχρονα φοβόμαστε όλο και περισσότερο μήπως κατηγορηθούμε οι ίδιοι, γιαυτό και εκτοξεύουμε προς τον άλλον ακόμα πιο έντονες κατηγορίες απ΄ό,τι πριν.

Υπάρχει, όμως, συχνά και ένας ακόμη λόγος. Η προσπάθεια να αλλάξουμε τον άλλον και μάλιστα διαμέσου διαφόρων κατηγοριών. Όταν δεν συμβαίνει αυτό που επιδιώκουμε, δοκιμάζουμε, και πάλι, με ακόμα πιο έντονες κατηγορίες. Τα πράγματα χειροτερεύουν, βέβαια, και η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος γίνεται το κύριο πρόβλημα. Οι κατηγόριες αυτές καθαυτές γίνονται πιο απειλητικές για τη σχέση απ΄ό,τι το πρόβλημα που αρχικά αφορούσαν.

Αυτή η παράμετρος, δηλ. η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος να γίνεται το κύριο πρόβλημα, είναι πολύ συχνότερη απ΄ό,τι πιστεύουμε. Η ωριμότητα και η συνειδητότητα κάποιου φαίνεται από την ικανότητά του να μπλοκάρει τις καταστροφικές προσπάθειες επίλυσης του όποιου προβλήματος, να αναλάβει τις όποιες ευθύνες του για τα όποια λάθη του με έναν τρόπο που να πριμοδοτεί την επικοινωνία και να αμβλύνει τις πιθανότητες παρεξηγήσεων...

Καλή συνέχεια!!

Latte (26.02.2009)
Σοφέ μου sven, κατάλαβα (νομίζω) τι εννοείς: ότι αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν τόσο συνειδητοποιημένοι και ψαγμένοι όσο πιστεύω, δε θα έφταναν σε σημείο να κατηγορούν ο ένας τον άλλο. Θα γνώριζαν ότι it takes two to tango είτε η σχέση λειτουργεί είτε έχει κενά, δηλαδή, στη δεύτερη περίπτωση, ότι τα λάθη των ανθρώπων αλληλομπλέκονται με τέτοιο τρόπο που δεν είναι δυνατόν να φταίει μόνο ένας, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η αναγνώριση του λάθους (κι όχι η προβολή του στον άλλον) είναι η βάση στην αναζήτηση επίλυσης του προβλήματος κι αυτή η βάση λείπει πάντα, όταν οι άνθρωποι αλληλοκατηγορούνται και αποξενώνονται, έτσι δεν είναι; Μπορεί αυτό να συνέβη στην περίπτωση που με απασχόλησε, ναι. Να, λοιπόν, γιατί προφανώς δεν αρκεί να δεσμευτείς για το σωστό λόγο (πράγμα που στην περίπτωση αυτή συνέβη κι είναι σπάνιο), αλλά απαιτείται και να "παιδευτείς" (με την έννοια της εκπαίδευσης) πρώτα, ώστε να λειτουργήσεις σωστά εντός του δεσμού αυτού. Στο χέρι μας είναι να αναζητήσουμε, να στοχαστούμε, να διαβάσουμε... "Σχολή ερωτικών σχέσεων", όπως "σχολή γονέων", για να μάθουμε αυτά που το ένστικτο δεν μπορεί να μας παράσχει... :)

Καληνύχτα :)

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
latte

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/latte

Αναμνήσεις (παρελθόν), ζωή (παρόν) και όνειρα (μέλλον) ξεδιπλωμένα σε έναν πολύχρωμο virtual ορίζοντα. Με αναγνώστες ή μη, βγαίνουν από μέσα μου και μπαίνουν ... σε τάξη.

Tags

Αγάπη Έρωτας Ζωή Αγαπημένα Σχέσεις Προσωπική αλήθεια Μητέρα Βασικές αρχές Σινεμά Ποίηση Ψυχολογία Φιλοσοφία της καθημερινότητας Σελίδες ημερολογίου Το τέλος της ιδιωτικότητας Καταναλωτής (ο) ενημερωμένος Μουσική Ορθογραφία Προσωπική αληθεια



Επίσημοι αναγνώστες (12)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links