Ανάμεσα στα σύννεφα.
Δεν είμαι εδώ, για να προσγειωθώ ... μόνο για να πετάξω ψηλότερα.
14 Νοεμβρίου 2009, 19:06
Criticise, compare and compete: The three Don't(s)
Βασικές αρχές  Προσωπική αλήθεια  Αγαπημένα  

 

"Μην κρίνεις, μη συγκρίνεις και μην ανταγωνίζεσαι (κανέναν)".

Ένα μικρό μάθημα (ζωής) έλαβα από την κυρία που καθόταν στη διπλανή θέση στο αεροπλάνο σ' ένα σύντομο 30λεπτο ταξίδι. Με άκουσε να μιλώ ανεβαίνοντας τη σκάλα και να εκφράζω την άποψη ότι βλέποντας ένα πρόσχαρο, χαρούμενο παιδί, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μεγαλώνει με καλούς, ώριμους συναισθματικά, γονείς. "Η οικογένεια,  με την αγάπη και την ασφάλεια που δίνει στο παιδί είναι το παν για την εξέλιξή του" έλεγα σε μία γνωστή φίλη της μαμάς μου που ανέβαινε στο αεροπλάνο με το υπέροχο, αξιολάτρευτο κοριτσάκι της. Η άγνωστη κυρία, ακούγοντάς με, παρενέβη στην κουβέντα λέγοντάς μου πώς αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια, διότι "και τα γονίδια παίζουν το ρόλο τους". "Αν ρίξεις έναν 'κακό 'σπόρο σε εύφορο έδαφος, δε θα ευδοκιμήσει", μου είπε.

Η τύχη το έφερε να καθίσουμε ακριβώς δίπλα και ξεκινήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το ένα έφερε το άλλο και φτάσαμε στους λόγους, για τους οποίους οι άνθρωποι εν γένει σήμερα είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους μη ευχαριστημένοι με τη ζωή τους (τόσο γενικά και απλά...). "Μπλεκόμαστε στον κυκεώνα των συγκρίσεων" μου είπε. "Συνεχώς συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους γύρω μας αναζητώντας επιβεβαίωση. Κι όταν δε λαμβάνουμε την επιβεβαίωση αυτή, αισθανόμαστε λίγοι, μικροί, δυστυχείς. Κριτικάρουμε τότε τους άλλους σε μία προσπάθεια να νιώσουμε ανώτεροι, καλύτεροι. Κι αυτό μας οδηγεί σε σχέσεις και πράξεις ανταγωνιστικές προς όλους, οι οποίες μας γεμίζουν άγχος, ένταση και, εν τέλει, δυστυχία. Η ηρεμία, η χαρά και η ομορφιά στη ζωή ξεκινάει από εμάς τους ίδιους κι όταν ζούμε έτσι, αυτή εξαπλώνεται γύρω μας, επηρεάζει τους άλλους και πολλαπλασιάζεται.  Και το πιο μίζερο περιβαλλον μπορεί να αλλάξει, αν εμείς είμαστε ήρεμοι και θετικοί. Η ζωή μπορεί εύκολα να γίνει πολύ πιο όμορφη γι όλους".

Είναι γνωστό ότι "διψώ" για τέτοιες συζητήσεις κι αναζητήσεις. Και της το είπα και το είδε. Μας κάλεσε στο ξενοδοχείο της, έτσι χωρίς να με ξέρει, "ακόμα κι όταν αυτή λείπει", είπε. Και προσφέρθηκε, τόσο σε μένα όσο και στη γνωστή μου κυρία με το κοριτσάκι, να συναντηθούμε ξανά και να συζητήσουμε αναλυτικά αυτές τις βασικές αρχές των three don't(s). 

Ακόμα δεν την έχω συναντήσει ξανά και νιώθω άσχημα γι' αυτό (φαίνεται ως να μην ανταποκρίθηκα στο ανιδιοτελές, απλόχερο και ζεστά ανθρώπινο κάλεσμά της να μου δώσει λίγο φως παραπάνω - ενώ  εγώ αυτό σκέφτομαι συνεχώς, αναζητώντας τον κατάλληλο χρόνο...)   

Αφιερωμένο στην υπέροχη κυρία Σ.  (Έναν από αυτούς του "Ανθρώπους" του Σβενάκου :)

video 

:) :) 

video 

:) :) 

14 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

hithtoly (14.11.2009)
ωραίο μάθημα.χρήσιμο. να πάς!
dreamer1 (14.11.2009)
πολυ σωστο μαθημα...
Magsmile (14.11.2009)
Σωστά …!!! Σίγουρα θα έχει κι άλλα να πει. Είναι κρίμα να μην την ξαναδείς…
Να έχεις ένα ωραίο βράδυ. :-)
sven (15.11.2009)

Γαλατάκι,

κατ΄αρχήν, συγχαρητήρια που έχεις εμπεδώσει, αφού πρώτα έχεις μάθει, τι εστί ρετρό τραγούδι. Ήσουν, είσαι και θα είσαι καλή μαθήτρια...

Και τώρα στο "ψητό". Πολύ σωστά είπε η ενδιαφέρουσα, απ΄ότι λες, συνταξιδιώτισσά σου, πως δεν αρκεί μόνον ο τρόπος λειτουργίας της οικογένειας για να διασφαλιστεί η ψυχική ισορροπία ενός παιδιού. Ήδη από τη μήτρα, το έμβρυο επηρεάζει τους μέλλοντες γονείς του και, κατά συνέπεια, και το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει. Με τις έντονες κινήσεις του, για παράδειγμα, μέσα στη μήτρα, πυροδοτεί φαντασιώσεις στους μέλλοντες γονείς του, που βοηθούν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους για την υποδοχή του νεογέννητου.
Το βρέφος δεν γεννιέται "άγραφο χαρτί". Έχει το δικό του ταμπεραμέντο και τα δικά του χαρακτηριστικά που μπορεί να γίνουν τόσο η αιτία όσο και το αποτέλεσμα της αντιμετώπισής του από τους γονείς, και το αντίθετο. Για παράδειγμα, εάν ένα βρέφος γεννηθεί με ένα, όπως αποκαλείται, "δύσκολο ταμπεραμέντο", μη μπορώντας εύκολα να βρει ένα ρυθμό στον ύπνο, στο τάϊσμά του, να μη καθησυχάζεται εύκολα, να κλαίει το μεγαλύτερο διάστημα που είναι ξύπνιο κ.λ.π., μπορεί να εξουθενώσει τη μητέρα του, να πυροδοτήσει ανασφάλειες και άγχη της, να μην μπορούν εύκολα να υπάρξουν ήρεμες στιγμές για εκδηλώσεις τρυφερότητας, παιχνιδιού και χαράς, δηλ. να επηρεάσει καθοριστικά το είδος της φροντίδας που θα εισπράξει. Αν τώρα η μητέρα έχει, ως προσωπικότητα, τις δικές της ανεπάρκειες, τότε το μείγμα αυτό μπορεί να γίνει άκρως εκρηκτικό. Μπορεί όμως η ίδια μητέρα, με ένα βρέφος που έχει ένα "εύκολο ταμπεραμέντο", να καταφέρει να είναι πολύ καλή μητέρα. Όπως, επίσης, το βρέφος με το "δύσκολο ταμπεραμέντο", εάν έχει μία μητέρα πολύ συγκροτημένη και με πολύ σταθερές ψυχικές ισορροπίες, μπορεί να αρχίσει σταδιακά να ηρεμεί και να βρει τελικά το ρυθμό του, συμβάλλοντας σε μια πολύ πιο δημιουργική και αμοιβαία αλληλεπίδραση.

Οι συνδυασμοί και τα σενάρια πάρα πολλά. Δεν είναι όμως μόνο η αλληλεπίδραση με τους γονείς που επηρεάζει την προσωπικότητα του παιδιού καθώς μεγαλώνει. Όλο και περισσότεροι εξωτερικοί παράγοντες αρχίζουν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή της. Οι ώρες που παιρνούν πολλά παιδιά πλέον εκτός οικογενείας ή χωρίς την παρουσία των γονιών τους είναι περισσότερες από τις κοινές ώρες με τους γονείς, είτε αυτό λέγεται παιδικός σταθμός, σχολείο, γιαγιά, φροντηστήρια, τηλεόραση, διαδύκτιο κ.λ.π., με αποτέλεσμα η ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών να ξεφεύγει όλο και πιο πολύ από τη δικαιοδοσία των γονιών...

Αυτό δεν σημαίνει πως η σημασία των γονιών μειώνεται. Κατά τη γνώμη μου, συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή αυξάνεται. Γίνεται όμως το έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους απείρως δυσκολότερο...

Ας έρθουμε τώρα στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό των ανθρωπίνων σχέσεων. Κατά τη γνώμη μου, "the three dont'(s)" -αν και εφόσον ισχύουν- περιγράφουν και είναι το αποτέλεσμα μίας πολύ περίπλοκης διεργασίας και όχι την αιτία της, αν και η σχέση αυτών δεν είναι γραμμική κι ούτε εύκολο να περιγραφεί μέσα από ένα σχόλιο.

Η πρότασή της συνταξιδιώτισσάς σου -περί χαράς και ομορφιάς της ζωής που ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και εξαπλώνεται γύρω μας επηρεάζοντας και τους άλλους, και με τον τρόπο αυτό πολλαπλασιάζεται- έχει μία αλήθεια μέσα της, αλλά αποτελεί περισσότερο ευχή παρά μια εφικτή για τους περισσότερούς μας στάση ζωής. Είναι το ίδιο αληθινή, αλλά και υπεραπλουστευμένη, όσο και η θέση πως αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τότε μπορούμε ν΄ αγαπήσουμε και τους άλλους... Πώς αγαπάς όμως τον εαυτό σου, αν δεν έχεις πάρει π.χ. αγάπη; Όλοι όσοι δεν άγαπούν τον εαυτό τους και ζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έναν καθημερινό εφιάλτη, θα συμφωνούσαν απόλυτα με την άποψη αυτή, αλλά αυτό δεν θα τους βοηθούσε καθόλου στη πράξη, κι αυτό μπορώ να στο διαβεβαιώσω και να στο τεκμηριώσω...

Δεν ξέρω αν έσβησα τη "δίψα" σου ή αν την έκανα ακόμα πιο βασανιστική. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένη θα βγεις...
Στη δεύτερη περίπτωση, θα σε βοηθούσε να νιώσεις λιγότερο "διψασμένη", αν σου έλεγα "don't worry, be happy"; Δεν νομίζω. Υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί τρόποι.....!!!

ΥΓ. Ελπίζω το σχόλιο αυτό να αναπληρώνει τυχόν άλλα προηγούμενα συντομότερα..!!! :)))
Ξέασες να γράψεις πως αυτά τα τραγούδια τα αφιερώνεις σε μένα για να "σκάσει" ο Πατρινός...

StavmanR (15.11.2009)
Από την κρίση πηγάζουν όλα, Latte. Η κρίση οδηγεί σε επίκριση, διάκριση, υποκρισία, κατάκριση, ανάκριση...

Η σειρά των λέξων, όπως χρησιμοποιήθηκε από την κυρία είναι ορθότατη. Ο ανταγωνισμός προϋποθέτει σύγκριση, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει κρίση (επίκριση).

Ο άνθρωπος χάνει την ευδαιμονία του μόλις συγκριθεί με τον διπλανό του. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα τα παιδιά δυστυχούν από ...την κούνια τους. Και βλέπεις έφηβους χωρίς διάθεση για ζωή. Μόνο "θέλω, δικαιούμαι, παίρνω" υπάρχει.

Πρόσφατα γνώρισα μία δημόσια υπάλληλο η οποία ίσως και να είναι η μόνη στην Ελλάδα που αρνείται να απολάβει τα επιδόματα που νόμιμα δικαιούται. Οι υπόλοιποι τα παίρνουν, όχι γιατί τα έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά γιατί τα πήρε ο διπλανός τους και δεν θέλουν να "αισθάνονται κορόιδα". Κι αν κοιτάξεις τους περισσότερους θα ανακαλύψεις τί θα πει μιζέρια στον εργασιακό χώρο, σε αντίθεση με την γυναίκα αυτή.

Καλημέρα :)
Latte (15.11.2009)
- Ναι,θα τη συναντήσω ξανά. Έχει σπουδάσει (μεταξύ άλλων) φιλοσοφία, ξέχασα να σας πω.

- Σβενάκο, βρήκα παρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που είπες για το ταμπεραμέντο των βρεφών, καθώς και το ότι αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά των γονιών. Φοβερό!
Όσο για τα άλλα, η δίψα μου είναι άσβεστη. :) Θέλω μονίμως κι άλλο. :) Φαίνονται όντως απλουστευμένες τοποθετήσεις αυτές, αλλά είναι μία αρχή. Αρχή για την προσπάθεια που μπορεί βελτιώσει τη ζωή μας. Εύκολο δεν είναι τίποτε, άλλωστε... Και σ' ευχαριστώ πολύ πολύ! ΥΓ. Όλα τα ρετρό τραγουδάκια είναι αφιερωμένα σε σένα (εκτός από αυτό το τελευταίο της Βέμπο, που είναι αφιερωμένο στο ... σύντροφό μου :) ;) )

- Καλησπέρα, Σταύρο. Θυμήθηκα με την ευκαιρία του σχολίου σου, εκείνα τα ωραία ποστ σου από το προηγούμενο μπλογκ σου για τον ανταγωνισμό στην ανθρώπινη εξέλιξη και την κοινωνία του σήμερα.

Η δε κρίση (επίκριση) ενεργοποιεί στον άλλον αυτό που ένας αμερικανός ψυχολόγος ονόμασε "ανιχνευτή κατηγόριας". Αμέσως ο άλλος γίνεται αμυντικός/επιθετικός κι εξυψώνει γύρω του τοίχους.
Η ιστορία της δημοσίου υπαλλήλου που αναφέρεις... σπάνια περίπτωση. Σαφέστατα αυτό εξηγεί την έλλειψη μιζέριας στο δικό της χώρο.

:)
Oraclas (15.11.2009)
Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει βασικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Μέχρι τα πέντε του μόλις έτη, έχει διαμορφωθεί ήδη το 75 % του χαρακτήρα του. Με αυτήν την έννοια, θα περίμενες πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μία οικογένεια θα ήταν ίδια στην συμπεριφορά και στις συνήθειες. Όμως αυτό δεν ισχυει.

Τα τρία Don't είναι πολύτιμα για την ψυχική ηρεμία μας και ευτυχία. Χαίρομαι που έκανες αυτήν την συζήτηση, μακάρι να τη συνεχίσεις. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των ενδιαφέρον ανθρώπων, είναι ότι όπου βρεθούν μπορούν να αποκτήσουν ισάξιους συνομιλητές, καθώς για αυτούς που έχουν κάτι να πουν, πάντα θα υπάρχει κάποιος να τους ακούει. Στην περίπτωση της κυρίας ήσουν εσύ, στο ΜΗ εμείς. Ευχαριστούμε για αυτήν την όμορφη συζήτηση, που μοιράστηκες μαζί μας.
kithara-woman (15.11.2009)
Το παιδί είναι tabula rasa.Από την οικογένεια θα πάρει τα πρώτα εφόδια,και στην πορεία,με την εμπειρία προσθέτει πινελιές στο χαρακτηρα και την προσωπικότητα του,από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς όμως η οικογένεια δεν παίζει το ρόλο που θα έπρεπε...Αυτό εισπράττω εγω από ό,τι βλέπω γύρω μου και από γνωστούς,φίλους και συγγενείς που έχουν φτιάξει οικογένεια,κι αυτό που με στεναχωρεί πολύ είναι ότι από μικρά τα παιδιά έχουν την τάση να είναι μικρομέγαλα,με την κακή έννοια,σαν να γεννιόυνται μεγάλοι και φορτωμένοι με έγνοιες και προβλήματα των ενηλικων.Βλεπω λοιπόν ανθρώπους που τρέχουν όλη μέρα,συχνά και σε δυο δουλειές,"παρκάρουν" τα παιδιά στη γιαγιά ή ακόμα χειρότερα σε αλλοδαπές νταντάδες με αποτέλεσμα να μην μάθουν να μιλάνε σωστά,τους αγοράζουν ό,τι θέλουν,γιατί άλλωστε με πρόσχημα να παρέχουν τα πάντα στο παιδί,δουλεύουν,και ξεχνάνε να του παρέχουν το κυριότερο:Την παρουσία τους δίπλα του όταν τους χρειάζεται και την αγάπη τους.

Δεν ειναι τυχαίο λοιπόν που οι περισσότεροι άνθρωποι ειναι τόσο μόνοι και τόσο δυστυχισμενοι στο βάθος τους,δεν χαμογελούν και είναι μονίμως στη γκρίνια και στην αρνητική διάθεση χωμένοι.

Φυσικά,όλα αυτά αποτελούν γενικεύσεις,υπάρχουν και υγιείς οικογένειες που δίνουν τα πάντα,σε συναισθηματικό επίπεδο,στα παιδιά.Ευτυχώς δηλαδή.

Το βασικό για κάποιον είναι να έχει πίστη στις δυνάμεις του,αυτοπεποίθηση και να βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων,όσο κι αν υπάρχουν δυσκολίες.
sven (16.11.2009)

Γαλατάκι,

επειδή το θέμα που πραγματεύεται το ποστάκι σου είναι ενδιαφέρον και απασχολεί κι εμένα, θα ήθελα να συμπληρώσω ορισμένα πράγματα από μία φιλοσοφική πλευρά αυτή τη φορά.

Ποτέ στην ουσία δεν μπορούμε να "μετρήσουμε" τον Άλλον, με ποσοτικούς τουλάχιστον όρους. Αυτό κάνει το αποτέλεσμα της οποιασδήποτε προσπάθειας σύγκρισης αίολο. Σημαίνει παράλληλα πως μία ουσιαστική σχέση είναι πάντα μία σχέση εκτός μετρήσεων, συγκρίσεων, κρίσεων και ανταγωνισμών.

Ο τρόπος για να προσεγγισθεί λοιπόν ο Άλλος καλεί σε ενέργεια μόνο τη γενναιοδωρία μου, με καλεί, δηλαδή, σε μία σχέση, όπου εγώ του δωρίζομαι. Το να "δωρίσεις" -με την ευρεία έννοια- τον εαυτό σου στον Άλλον προκαλεί δέος και γι΄αυτό το τολμούν τόσο λίγοι...

Οι απόψεις αυτές, ανήκουν στο φιλόσοφο Levinas(1906-1995), πολιτογραφημένος Γάλλος, αλλά Λιθουανικής καταγωγής.

Ο Levinas(Λεβινάς, και ένα τόνο στο "e", που δεν ξέρω πώς μπαίνει) είναι εναντίον της αοριστίας του "Είναι" του Heidegger, υποστηρίζοντας πως το "Είναι" δεν είναι ποτέ "Είναι", δηλαδή, κάτι το αόριστο, αλλά συμβαίνει κάθε φορά σε ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον Άλλον. Ο Άλλος λοιπόν είναι το πρόσωπο του "Είναι", δηλαδή κάτι το αναντικατάστατο. Για παράδειγμα -επειδή ο Heidegger ήταν υποστηρικτής του Ναζισμού- δεν σφαγιάζω εβραίους ή άλλους εν ονόματι αυτού του "Είναι". Κάθε επιλογή μας εμπεριέχει προσωπική ευθύνη και δεν συμβαίνει απλά...

Αυτό είναι, κατά κάποιον τρόπο, ανάλογο με τη θέση του Kirkegaard, ότι δηλαδή η ύπαρξή μας καλείται να επιλέξει την ελευθερία της, προβαίνοντας πάντα σε κάτι προσωπικό και όχι όντας φορέας αφηρημένων νοημάτων...

Πιο απλά και καθημερινά. Σχέση σημαίνει δίνομαι, "δωρίζομαι" στον Άλλον κι αυτό θέλει τόλμη και δύναμη ψυχής για να γίνει ουσιαστικά. Οτιδήποτε συμβαίνει σε μια σχέση δεν είναι τυχαίο, αλλά προσωπική μας ευθύνη. Και τέλος, μία σχέση δεν αποτελεί δέσμευση απέναντι στον Άλλον ή σε κάτι έξω από εμάς, αλλά συνέπεια απέναντι στις αρχές και την ηθική μας...

Σχέση δεν σημαίνει περιορισμό ελευθερίας, αλλά διεύρυνσή της ελευθερίας αυτής ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει κι έναν Άλλον...

Καλό μεσημέρι και καλή βδομάδα!!!
Magsmile (16.11.2009)
Πολύ ωραίο αυτό sven έχεις δίκιο."Σχέση σημαίνει δίνομαι, "δωρίζομαι" στον Άλλον κι αυτό θέλει τόλμη και δύναμη ψυχής για να γίνει ουσιαστικά. Οτιδήποτε συμβαίνει σε μια σχέση δεν είναι τυχαίο, αλλά προσωπική μας ευθύνη"
:-)))
Latte (19.11.2009)
- Σβενάκο μου, music to my eards όλα αυτά τα υπέροχα περί "Σχέσης" και "Δωρίζομαι στον άλλον"... (αποκλειστικότητα δεν έχει το δώρο ;) :))
- Magsmilee :)
sven (19.11.2009)

Γαμώτο σου!!!!!

Δεν παίζεσαι..........................
Latte (19.11.2009)
Παίζομαι, δεν παίζομαι, ξενυχτώ για τρίτο βράδυ, τα έχω παίξει κανονικά (έχω προθεσμία αύριο στις 12.00) και βλέπω πως ό,τι γράφω έχει έξτρα/λάθος γραμματάκια, κλπ, κλπ.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την Σβενάκεια Φιλοσοφική Σχολή, ναι μεν "Δωρίζομαι στον Αναντικατάστατο Άλλον" και "δεσμεύομαι (όχι απέναντι σ'εκείνον) αλλά στις αρχές και την ηθική μου", αλλά μέχρι να φτάσω εκεί (που δε θα φτάσω ποτέ ή σπανιότατα), κάθε φορά που νιώθω σεβασμό κι εκτίμηση για κάποιον όχι τόσο αναντικατάστατο, που με ελκύει, τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο (είναι γκρι-ροζουλί) και ως εκ τούτου πάμε για ένα όμορφο βράδυ.
(Άλλού γι' αλλού είμαι. Ούτε ξέρω αν βγάζει νοήμα αυτό που έγραψα, αλλά δεν έχω το κουρα΄γιο να το διαβάσω
sven (19.11.2009)

Παραχωρώ τη θέση μου στο Ζάρα ν΄απαντήσει αντ΄εμού. Παραιτούμαι... γι΄απόψε...

Να δεις και τί δώρο θα σου στείλει...!!!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
latte

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/latte

Αναμνήσεις (παρελθόν), ζωή (παρόν) και όνειρα (μέλλον) ξεδιπλωμένα σε έναν πολύχρωμο virtual ορίζοντα. Με αναγνώστες ή μη, βγαίνουν από μέσα μου και μπαίνουν ... σε τάξη.

Tags

Αγάπη Έρωτας Ζωή Αγαπημένα Σχέσεις Προσωπική αλήθεια Μητέρα Βασικές αρχές Σινεμά Ποίηση Ψυχολογία Φιλοσοφία της καθημερινότητας Σελίδες ημερολογίου Το τέλος της ιδιωτικότητας Καταναλωτής (ο) ενημερωμένος Μουσική Ορθογραφία Προσωπική αληθεια



Επίσημοι αναγνώστες (12)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links