Ανάμεσα στα σύννεφα.
Δεν είμαι εδώ, για να προσγειωθώ ... μόνο για να πετάξω ψηλότερα.
20 Φεβρουαρίου 2010, 21:48
Αριθμοί
Ζωή  

20 (χρόνια)

7 (παιδιά)

24 (ώρες)

....

....

Τις προάλλες χρειάστηκε να μείνω για ένα διάστημα μόνη με τα δύο παιδάκια μιας φίλης μου, στο σπίτι της.

Με τη μεγάλη μας ένωσε γρήγορα δυνατή χημεία :). Μετά από λίγη ώρα παιχνίδι μέσα στο παιδικό δωμάτιο, κι ενώ φαινόταν ότι ζωγράφιζε στο γραφειάκι της, ήρθε ξαφνικά εκεί που καθόμουν, χωρίς να της πω κάτι ή να της το ζητήσω, και με αγκάλιασε δίνοντάς μου ένα φιλί διαρκείας στο μάγουλο. Περιττό να πω ότι με τρέλανε! :)

 

Το μικρότερο όλη την ώρα χαμογελούσε! Μία τρέλα κι αυτό! Αλλά και μία αέναη κίνηση: να σκαρφαλώνει (με λίγο κόπο, αλλά απόλυτη επιτυχία) σε δερμάτινοι καναπέδες και τραπέζια και να πρέπει να είσαι από πάνω, μην τυχόν πέσει με το σβέρκο ή χτυπήσει άσχημα. Αγχώθηκα μαζί της, αφού δεν καθόταν σε ένα μέρος, κι ένιωθα την ευθύνη να μην την αφήνω από τα μάτια μου. 

Κι ύστερα σκέφτηκα τη φίλη μου: Δεν δουλεύει, αλλά οτιδήποτε κι αν κάνει μέσα ή έξω από το σπίτι, πρέπει να έχει το νου της (και τα μάτια της) στα μικρά. Μου φάνηκε απίστευτα κουραστικό όλο αυτό. 24 ώρες είναι σε εγρήγορση, σε έγνοια για άλλους περα από τον εαυτό της. 

Έτσι μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μία ημέρα full time μητέρας, που  δ ε ν   έχει βοήθεια, είναι πιο κουραστική από μία ημέρα εργαζόμενης γυναίκας (που δεν είναι μητέρα), γιατί αυτή τουλάχιστον μπορεί κάποια ώρα να χαλαρώσει, χωρίς να έχει την ευθύνη τρίτων πάνω της.

Χθες παρακολούθησα την εκδίκαση μιας αγωγής διατροφής για 5 ανήλικα παιδιά που η μητέρα έκανε στο όνομά τους, εναντίον του πρώην συζύγου της. Συνολικά είχαν 7 παιδιά, τα δύο μεγαλύτερα, ενήλικα πια. Αφελείς, ίσως, οι πρώτες μου σκέψεις, αλλά εξέφραζαν απορία για το πώς αυτοί οι άνθρωποι χώρισαν, δεδομένου ότι είχαν πάρει την τόσο μεγάλη και δύσκολη απόφαση να γίνουν πολύτεκνοι γονείς. Αν η ανατροφή ενός παιδιού είναι ένα υπέροχο μεν, αλλά δύσκολο και υπεύθυνο έργο, η ανατροφή επτά παιδιών είναι, στα δικά μου μάτια, μία τεράστια, ηρωική προσπάθεια. Συζητώντας το με τη συνάδελφο που χειριζόταν την υπόθεση κι ενώ είχα ήδη ακούσει μαρτυρικές καταθέσεις σχετικά με το ότι ο πατέρας συνεχώς βγαίνει και διασκεδάζει, έμαθα ότι όταν τον κάλεσε στο γραφείο να συζητήσουν εκείνος της είπε: "20 χρόνια δούλευα, κουράστηκα. Θέλω να κάνω κι εγώ τη ζωή μου". 

Θεωρώ σημαντικό να αποφασίσει ένας άνθρωπος να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και  να τη ζήσει, όπως επιθυμεί. Αυτού του είδους η υπεύθυνη στάση απέναντι στον εαυτό του, όμως, πρέπει να είναι υπεύθυνη και απέναντι στη μέχρι τώρα πορεία του στη ζωή, απέναντι σε αυτά που με συνειδητή πράξη και απόφαση δημιούργησε, έτσι δεν είναι; Μιλάμε για παιδιά που δεν μπορούν να τραφούν μόνα τους, που έχουν ανάγκη τη φροντίδα των μεγάλων, αν όχι για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα, τουλάχιστον για την επιβίωσή τους.

Φαίνεται αδιανόητο ένας πατέρας να αποφασίζει να ζήσει χωρίς στερήσεις εις βάρος των παιδιών του. Ο νόμος, όμως, έχει προβλέψει το αδιανόητο και πέρα από αυτό: Επιτάσσει να διατρέφει ο γονιός τα ανήλικα τέκνα του, ακόμα και όταν διακινδυνεύει η δική του διατροφή, δηλ. ακόμα κι όταν δεν επαρκούν οι πόροι του, για να συντηρηθεί ο ίδιος.

Αν και αγαπώ τις κατηγοριοποιήσεις, δε θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε με "διαφορές ανδρών-γυναικών". Θέμα ψυχής είναι το πως πράττει και συμπεριφέρεται ο καθένας κι όχι θέμα φύλου. Πιστεύω, όμως, ότι λόγοι βιολογικοί, πρακτικοί, και κοινωνικοί - ίσως- οδήγησαν αφενός στο να μην είναι η μητέρα ο κύριος "προμηθευτής" της οικογένειας, αφετέρου στο να πλειοψηφούν οι περιπτώσεις που μετά από ένα διαζύγιο μένουν μόνες γυναίκες με παιδιά κι όχι άνδρες με παιδιά, 

Αναπόφευκτα το μυαλό μου "έτρεξε" σε κάποιες μελέτες που κάνουν λόγο για δραματική μείωση του βιωτικού επιπέδου των γυναικών με παιδιά μετά από ένα διαζύγιο. Δεδομένα στοιχεία στις μελέτες αυτές ήταν ότι οι γυναίκες έχουν την επιμέλεια των παιδιών κι ότι δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους (δηλ. ή ότι δε δούλευαν πριν το διαζύγιο ή ότι, ακόμα κι αν δούλευαν, δε θα επαρκούσε ο μισθός τους, χωρίς αυτόν του συζύγου τους, για να ζήσουν με τα παιδιά τους).   

Ποιο ήταν αρχικά το θέμα μου; Α, ναι, ότι η ανατροφή παιδιών είναι μία full time job...

7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

DemetresOpc (21.02.2010)
24ωΧ20χ=24ωΧ175,200ω=4,204,800ώρες!!!
είναι πολλές βρε Latte μου!!
Επί 7παιδια, όπου εντάξει δεν έχει και τα εφτά από τον πρώτο χρόνο..αλλά και πάλι..ξέρεις πόσους latte φτιάχνει ένας καλός μπαρίστας σε 4,204,800ώρες;;;
Υπολόγισε μόνο πως θες 30 δεύτερα για τον έναν!!!

Πάντως ήρωας της ιστορίας θεωρώ πως είναι ο πα-τέρας!!
Μοναδική φυσιογνωμία..με άριστο ήθος, προκομμένος και πάνω από όλα μαπάναπόλα
θεωρώ πως είναι ειλικρινής..
Γιατί σου λέει ένα λάθος έκανα(εφτά) πρέπει να το πληρώνω μια ζωή;;
20 χρόνια δούλευα εγώ ρεεεεεεεεεε!!!
Και έχει και το δίκιο του ο κύριος..και γω μαζί του..

Αχ ρε και μας πείραξε ο Χιτλερ..

Υ.Γ. τι ακούς και συ κάθε μέρα εε;;
sven (21.02.2010)

Γαλατάκι,

η απόκτηση ενός παιδιού δεν αποτελεί από μόνη της μία χαρά και ευτυχία παντός καιρού. Απαιτεί προϋποθέσεις που πολλοί ΔΕΝ έχουν, και όμως παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να φέρουν στον κόσμο μία ζωή για την οποία ΔΕΝ είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη τους...

Αυτό αφορά κυρίως τους άνδρες, αλλά και πολλές γυναίκες. Για παράδειγμα, μία γυναίκα αποφασίζει από μόνη της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, εν αγνοία και ερήμην ύπαρξης ενός σταθερού συντρόφου στη ζωή της. Απλά χρησιμοποιεί κάποιον που η ίδια επέλεξε ως σπερματοδότη. Η γυναίκα αυτή έχει σκεφθεί αρκετά τις ανάγκες του παιδιού που θα φέρει στην κόσμο ή αποκλειστικά και μόνο τη δική της ανάγκη να αποκτήσει ένα παιδί, όπως αποκτάμε ένα σκυλάκι για το σπίτι;

Την ίδια ανευθυνότητα και εγωκεντρισμό επιδεικνύει κι ένας άνδρας που τον μουσκεύει όπου βρει και χωρίς προφυλάξεις, αδιαφορώντας για το τί μπορεί να συμβεί ή απαιτώντας μετά από τη γυναίκα να κάνει έκτρωση.

Τί να πει όμως κάποιος και για τη γυναίκα, που ενώ δεν έχει πάρει την παραμικρή προφύλαξη και χωρίς καν να έχει ανιχνεύσει τις προθέσεις του συντρόφου της -ίσως και χωρίς ο συγκεκριμένος να είναι καν σύντροφος- αποφασίζει, επειδή δεν αποδέχεται την έκτρωση ή επειδή είναι "αμαρτια από το Θεό", να φέρει στον κόσμο αυτό το παιδί.

Στις περιπτώσεις αυτές και πολλές άλλες ανάλογές, άτομα με ψευδεπίγραφες "αρχές" και φαινομενική "εντιμότητα" και "ωριμότητα" φέρνουν στον κόσμο παιδιά χωρίς να έχουν στοιχειωδώς διασφαλίσει τα κυρίως απαραίτητα για το "ευ ζην" τους.

Έχω δει χιλιάδες χιλιάδων τέτοιες περιπτώσεις, και παρόλη την καλή μου διάθεση να στηρίξω και να βοηθήσω, έρχονται στιγμές που με δυσκολία πνίγω μέσα μου την απελπισία και την αγανάκτησή μου για κάποιους ή κάποιες "κακότυχες"...

Σχολές γονέων πριν γίνει κάποιος γονέας και μαθήματα ψυχολογίας στα σχολεία για τέτοιου είδους ψυχική ωριμότητα και ετοιμότητα, και με το ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό και αναφορά-συζήτηση σε συγκεκριμένα περιστατικά, χρειαζόμαστε και όχι ευχολόγια, προσευχές, ξόρκια για την "κακή μας τύχη" ή ανάθεμα για το κάθαρμα ή τη στρίγγλα που πάντα φταίει...

Ευχές για μια καλή Κυριακή δίχως πυρετούς...!!!
Latte (21.02.2010)
Δημήτρη, δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να βλέπω από κοντά παρόμοιες ιστορίες. Ιστορίες που σε κάνουν να στεναχωριέσαι, να φοβάσαι, να αναρωτιέσαι, να αναλώνεσαι σε αλλεπάλληλες σκέφτεσαι για το αν και το πώς μπορεί αυτό το αποτέλεσμα να αποφευχθεί.

Σχολές γονέων και μαθήματα στα σχολεία, να ένας τρόπος, που λέει κι ο Σβεν. Να μαθαίνουμε από μικροί ότι σκοπός μας είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Είναι σημαντική η γνώση αυτή, αφού λόγω της ελλειψής της αναλωνόμαστε ως ενήλικες σε έναν μόνιμο αγώνα επιβίωσης στην επιφάνεια. Και τα αποτελέσματα δεν αφορούν μόνο εμάς...

Επίσης, καλή Κυριακή (μπουκωματάκι έχω, πυρετό ευτυχώς γιοκ :))
Hastaroth (21.02.2010)
Πώς τό'λεγε και ο τύπος στο "Whatever works"; ααα ναί,"γιά νά κάνης ο,τιδήποτε,σού ζητάνε να έχης πτυχίο ή δίπλωμα,μόνο γιά τό σπουδαιότερο-να γίνης γονέας-δέν σού ζητάνε.."

Αυτές τίς μέρες κλείνουν τρία χρόνια από τότε που έχασα την μητέρα μου.Τά τελευταία τρία χρόνια τής ζωής της ήταν άρρωστη,έπειτα από ένα εγκεφαλικό και είχε και ιστορικό μικρής επιληψίας (τό λέω καλά Σουηδέ ιατρέ μου;) καί δέν επικοινωνούσε και πολύ μέ τό περιβάλλον.Ωστόσο,άν και όποτε αργούσα να γυρίσω από τη δουλειά,μέ έπαιρνε τηλέφωνο -κάτι που ήταν άθλος στην κατάστασή της- επειδή φοβόταν μήπως είχα πάθει κάτι.Full time job η ανατροφή καί φροντίδα τών παιδιών είπατε;Εγώ την εποχή εκείνη ήμουν 53 ετών (ώχ φτού σάς αποκάλυψα και την σημερινή ηλικία μου...).

Καλή Κυριακή αγαπητό Γαλατάκι καί περαστικά.
Latte (21.02.2010)
Τι συγκινητικό αυτό που μας μοιράστηκες, Αλβέρτο μου...


Υ.Γ. Δε σου φαίνεται, δε σου φαίνεται... :)
Υ.Γ. 2. Ευχα...αψού...ριστώ! :)
Hastaroth (21.02.2010)
Σχετικά δέ μ'αυτό που έγραψε ο Σουηδός ιατρός μας,στο σχολείο που πήγαινα είχαμε έναν καθηγητή ψυχολόγο,που μάς έκανε ώς μάθημα φιλολογία,αλλά είχε προσπαθήσει νά εισαγάγη καινούργια συστήματα,όπως νά εφαρμόση επαγγελματικό προσανατολισμό γιά εμάς καί να οργανώση ένα είδος σχολής γονέων γιά να συμβουλεύη τούς γονείς μας.Ολα αυτά εν έτει 1971-72.Δυστυχώς (γιά όλους μας),ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του καί τό πράγμα δέν καρποφόρησεν...

ΥΓ.Και όμως,μού φαίνεται λιγάκι (η ηλικία) :)...Τό διαπιστώνω κάθε φορά που συναντώ κάποιον παλιό συμμαθητή μου ή φίλο από τά σχολικά/εφηβικά/φοιτητικά μου χρόνια.....
Oraclas (24.02.2010)
Για την ανατροφή των παιδιών: οι μη έχοντες θεωρούμε δεδομένο ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Εμείς όμως τα βλέπουμε λίγες ώρες την εβδομάδα και δεν μπορούμε να κρίνουμε την καθημερινή 'εργασία' ενός γονέα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που γονείς είναι κάποιοι μόνο στα χαρτιά και στα δώρα. Αυτό όμως είναι άλλη ιστορία.

Όσο για τον πατέρα της υπόθεσης, βλέπουμε πάντα την μία πλευρά του νομίσματος. Σε γνωστό μου ζευγάρι, που χώρισε μετά από 15 χρόνια η μητέρα κατηγόρησε στα παιδιά της τον πατέρα ουκ ολίγες φορές. Αυτός μοντέρνος και όμορφος σου δίνει την εντύπωση ότι ήταν η βασική αιτία του χωρισμού. Όταν όμως φύγει η ομίχλη και καθαρίσει το τοπίο, δυστυχώς δεν μπορείς να κρυφτείς από τον ήλιο. Αυτή είχε γκόμενο - πράγμα που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι όσο άσχημη και αν είναι μία γυναίκα θα σου την κάνει, αν το θέλει - και αυτός βρήκε την υγειά του όταν χώρισε. Παρεπιπτόντως δεν έχει πει τίποτα για την μάνα τους, στα παιδιά του.

Υ.Γ. Το φιλί της μικρής το ένιωσα και εγώ. Κάτι τέτοια κάνουν τα μικρά και μας τρελαίνουν.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
latte

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/latte

Αναμνήσεις (παρελθόν), ζωή (παρόν) και όνειρα (μέλλον) ξεδιπλωμένα σε έναν πολύχρωμο virtual ορίζοντα. Με αναγνώστες ή μη, βγαίνουν από μέσα μου και μπαίνουν ... σε τάξη.

Tags

Αγάπη Έρωτας Ζωή Αγαπημένα Σχέσεις Προσωπική αλήθεια Μητέρα Βασικές αρχές Σινεμά Ποίηση Ψυχολογία Φιλοσοφία της καθημερινότητας Σελίδες ημερολογίου Το τέλος της ιδιωτικότητας Καταναλωτής (ο) ενημερωμένος Μουσική Ορθογραφία Προσωπική αληθεια



Επίσημοι αναγνώστες (12)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links