ΕΔΩ
21 Αυγούστου 2008, 23:31
62.
Brave New World  Επιστήμη-Τεχνολογία  

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ! ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙ!

ΑΞΙΑ ΣΕΛ 18/50 - 19/51

Δέσποινα Συριοπούλου

Αθήνα, έτος 2008, Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όλοι οι επιβάτες προσέρχονται τρείς ώρες πριν από την πτήση προκειμένου να υπογράψουν ότι δέχονται τον έλεγχο που θα γίνει στα πράγματα τους και φυσικά θα υποβληθούν στον καθιερώμενο έλεγχο αποσκευών σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Πρώτα θα ανοιχτούν οι βαλίτσες, και σε μερικές περιπτώσεις όλες, αν ο υπάλληλος το κρίνει, και μετά θα ακολουθήσουν οι άλλες φάσεις ελέγχου. Τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και το χτύπημα στους δίδυμους πύργους στο εμπορικό κέντρος της Νέας Υόρκης έχουν ήδη αλλάξει τη ζωή μας σε κάθε μας μετακίνηση, καταστέλλοντας ή και παραβιάζοντας ακόμα και τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με τις ερωτήσεις που είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις στα έτοιμα ερωτηματολόγια που σου δίδονται πριν πάρεις το εισητήριο σου. Επίσης επιβάλλεται να απαντήσεις σε μια σειρά άλλων και επί πλεον προσωπικών και ειδικών ερωτήσεων, όταν ήδη έχεις επιβιβαστεί και φθάνεις στο προορισμό σου. Έτσι όλοι οι επιβάτες -ειδικά εκείνοι που αναχωρούν για Νέα Υόρκη- κατά την διάρκεια που γίνεται ο έλεγχος εισητηρίων θα υποβληθούν πρώτα σε έλεγχο των προσωπικών τους ειδών ανοίγοντας τις αποσκευές τους, ενώ λίγο πριν περάσουν στην κεντρική έξοδο αναχώρισης για την πτήση τους θα ακολουθήσει η εκνευριστική σωματική έρευνα, που έχει επιβάλει η Ε.Ε. ύστερα από συμφωνία με τις ΗΠΑ. Θα πρέπει να βγάλεις παπούτσια, ζώνες, να ανοίξεις τις χειραποσκευές σου να αφαιρέσεις κάθε τι μεταλικό από πάνω σου, να παραδώσεις στην ειδική λεκανίτσα κινητά, κλειδιά, και κάθε άλλο προσωπικό αντικείμενο και να περάσεις από τα μηχανήματα μαγνητικού ελέγχου ενώ όλα τα προσωπικά αντικείμενα που υπάρχουν στις χειρασποσκευές θα έχουν περάσει από έλεγχο ειδικών ακτίνων και θα τα έχει δει ο αρμόδιος υπάλληλος με τις ειδικές κάμερες που ανιχνεύουν περίεργους μηχανισμούς. Αντίστοιχο σωματικό έλεγχο θα πρέπει να δεχθεί ο κάθε επιβάτης πριν περάσει προς την πύλη αναχώρισης για την πτήση του. Σε αρκετές περιτπώσεις ανάλογο έλεγχο ο επιβάτης θα περάσει και λίγο πριν την είσοδο του στην κεντρική αίθουσα αναμονής πριν την αναχώριση λίγο πριν επιβιβαστεί. Οι υπάληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου θα ανοίξουν για τελευταία φορά τις χειραποσκευές που φέρει μαζί του ο επιβάτης και θα κάνουν τον τελευταίο σωματικό έλεγχο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και αν κρίνουν ότι η κολώνια που φέρει μαζί του είναι πάνω από 100ml τότε θα την αφαιρέσουν... το ίδιο ισχύει και κάθε άλλο αντικείμενο που απαγορεύεται βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ οργανισμών και κρατών. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου με τις ουρές των επιβατών σε κάθε φάση του ελέγχου είναι τεράστιες, φτάνοντας πολλές φορές ακόμα και έξω από το κτήριο του αεροδρομίου.

 

Νέα Υόρκη, έτος 2012. Αεροδρόμιο JFK. Έξοδος ελέγχου χειραποσκευών. Όλοι οι επιβάτες προσέρχονται 20 λεπτά πριν αναχωρίσουν με την πτήση που έχουν επιλέξει ως προορισμό του χωρίς να έχουν το άγχος της καθυστέρισης και του ελέγχου. Οι διαδικασίες δεν θυμίζουν σε τίποτα το «πρόσφατο παρελθόν» με τις ατέλειωτες ουρές ελέγχου σε διαφορετικές φάσεις. Ουδείς υποβάλλεται σε αυτό τον εξοντωτικό έλεγχο. Σε μόλις είκοσι λεπτά έχεις επιβιβαστεί στο αεροπλάνο σου. Με μια βασική διαφορά. Η εικόνα που αντικρύζεις πλέον μοιάζει να ξεπηδά σαν μέσα από οργουελική περιγραφή. Όλοι οι επιβάτες - πολίτες προχωρούν ως άβουλα όντα με ένα πλαστικό χαμόγελο και όλοι υποχρεωτικά φορούν ένα ειδικό βραχιολάκι στο χέρι... Αυτό το «βραχιολάκι-ταυτότητα» φέρει μέσα όλα εκείνα τα (απαραίτητα ή όχι) στοιχεία που χρειάζονται να γνωρίζουν οι αρχές ασφαλείας αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων κρατών και κυρίως των ΗΠΑ. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν από την ομάδα αίματος σου, τις πολιτικές απόψεις σου, τις ασθένειες σου, τις ευαισθησίες σου, τις προτιμήσεις σου... Ένα κανονικό ψυχογράφημα δηλαδή. Φυσικά κυριαχούν στα στοιχεία για το ποινικό σου μητρώο, μέχρι τις τελευταίες μετακινήσεις από και προς τη χώρα σου που περιλαμβάνονται με κάθε λεπτομέρια. Υπάρχουν μέσα τα πάντα! Δεν υπάρχει στοιχείο της ζωής σου που δεν αναγράφεται ως «πληροφορία» μέσα σε αυτό το ειδικό βραχιολάκι που σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη για λίγες ώρες καταδυναστεύοντας όμως και καταστέλλοντας κάθε προσωπικό δεδομένο παραβιάζοντας -και μάλιστα με τον πιο βάναυσο τρόπο- κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για αυτό το ειδικό και περιέργο «βραχιολάκι» σήμερα φέρνει στη δημοσιότητα η «Α» αποκλειστικές πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι ήδη η ΗΠΑ έχουν ανάψει το πράσινο φως για την τελειοποίηση του ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει τα πάντα ως data και πολύ γρήγορα να τεθεί σε εφαρμογή λειτουργία. Σύμφωνα με όσα αποδεικνύει η αληλλογραφία που αποκαλύπτει η «Α» ήδη το υπουργείο εσωτερικής ασφαλείας των ΗΠΑ βρίσκεται σε συνεννόηση και συνεργασία με εταιρία που εδρεύει στο καναδά και εξιδεικεύεται στην κατασκευή τέτοιων μηχανισμών ασφαλείας.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου εσωτερικής ασφαλείας εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για το επονομαζόμενο «βραχιόλι ασφαλείας», το οποίο μεταξύ άλλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους επιβάτες των αεροπορικών γραμμών. Το συγκεκριμένο βραχιόλι μπορεί να αντικαταστήσει την οποιδήποτε κάρτα επιβίβασης, περιέχει όλες τις προσωπικές πληροφορίες του επιβάτη, είναι συνδεδεμένο με τις αποσκευές του κάθε επιβάτη και το πιο σημαντικό μπορεί να ακινητοποιήσει ολοκληρωτικά για μερικά λεπτά ύστερα από σχετική εντολή αυτόν που το φοράει σε περίπτωση που κριθεί ύποπτος ή έχιε περίεργη σημπεριφορά. Η ηλεκτρονική αυτή «ταυτότητα-βραχιόλι» μπορεί να φοριέται από κάθε επιβάτη μέχρι την στιγμή της αποβίβασής του. Ουσιαστικά αποτελεί ένα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση GPS, το οποίο περίεχει προσωπικές, και απόρρητες πληροφορίες(ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) του επιβάτη, ο οποίος αν ξεφύγει από την τάξη έχει την δυνατότητα να του προκαλέσει ηλεκτροσόκ, κρατώντας τον ακινητοποιημένο για μερικά λεπτά. Μια διαδικασία που τελευταία έχουμε δει στις οθόνες μας ούκ ολίγες φορές να επαναλαμβάνεται σε Αμερική Καναδά και Αυστραλία από υπαλλήλους αεροδορμίου με υπερβάλλοντα ζήλο σε ανθρώπους που δέχτηκαν περισσότερα από 25.000 volt από το ειδικό μηχάνημα που κρατούν αστυνομικοί και υπάληλοι ιδιωτικών εταιριών που έχουν αναλάβει την φύλαξη κάποιων πόστων. Ποιος δε θυμάται την έγκυο γυναίκα που τις πέρασαν στο σώματ ης χιλλιάδες volt ή το άτυχο άντρα που έχασε τη ζωή του από ένα τέτοιο ηλεκτροσόκ σε αεροδρόμιο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την επιστολή ( ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΣΕΛ1 - ΣΕΛ 2) απου επέστειλε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου ασφαλείας- και την οποία σήμερα φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας- ο Paul S. Ruwaldt της διεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο τμήμα της έρευνας και της ανάπτυξης, προς τον άνθρωπο που σχεδίασε την συσκευή και με τον οποίο είχε προηγουμένως συναντηθεί στις 18 Ιουλίου 2006, γράφει μεταξύ άλλων: «...εμείς (σ.σ. η ομοσπονδιακή κυβέρνηση) ενδιαφερόμαστε για το βραχιόλι ασφαλείας και περιμένουμε την έγγραφή σας πρόταση». Να σημειωθεί ότι αυτό το ειδικό βραχιόλι ταυτότητα ήδη πειραματικά χρησιμοποιείται για την μεταφορά βαρυποινήτων αλλά και από τον αμερικανικό στρατό. Σε άλλο σημείο της επιστολής ο αμερικανός αξιωματούχος, αναφέρει ότι το υπουργείο Εσωτερικής ασφαλείας «βλέπει την συγκεκριμένη συσκευή να χρησιμοποιείται πέρα από την μεταφορά κρατουμένων, έλεγχο κρατουμένων και στρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας, παράλληλα και βελτίωση της ασφάλειας στους ταξιδιώτες των αεροπορικών αερογραμμών. Εκείνο που ζητά ο αμερικανός από τον παραλήπτη της επιστολής, είναι -στην περίπτωση που αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο project- ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο η συσκευή θα είναι διαθέσιμη για την πειραματική της εφαρμογή. Αποκλειστικές πληροφορίες της «Α» αναφέρουν όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι ήδη η φάση της έρευνας από το 2006 έχει προχωρήσει τόσο που εξετάζεται πειραματικά το ενδεχόμενο -προκειμένου αν μελετηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις- να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακας κυκλοφορία ενώ ήδη έχει ανοίξει διάλογος και συζήτηση με γνωστές μεγάλες - και όχι μόνο αμερικάνικες αεροπορικές - εταιρίες που θα υποχρεώνουν με ειδική συμφωνία κατά την αγορά του εισητηρίου τους πελάτες επιβάτες να φέρουν στο χέρι τους αυτό το «βραχιολάκι ταυτότητα». Εξετάζονται δε διάφορα επικοινωνιακά τρικ ώστε να το πλασάρουν με τις λιγότερες δυαντές αντιδράσεις.

http://www.greekamericannewsagency.com
4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

margo (22.08.2008)
Μπορεί το "1984" να άργησε λίγο,αλλά όλα δείχνουν να πλησιάζει όλο και περισσότερο.
Ρεεε παιδιαά..μήπως να πάρουμε τα βουνά;;;

Άντε.. να φάω πάλι το γλυκάκι σου γιατί ο ..καφές ήταν πίκρα πρωί πρωί!
Καλημέρα.
mnk (22.08.2008)
Να κλείσεις σπηλιά εγκαίρως, γιατί σε λίγο δεν θα βρίσκεις.
Καλή(;)εσπέρα.
gusfunn (27.08.2008)
Λοιπόν, θα πάω να κάτσω δίπλα στον δήμαρχο, θα κάνω πως το σκάω, και την κατάλληλη στιγμή θα τον πιάσω από το μπράτσο :PpP
(αρκεί να μην κάνει καμία βλακεία η γραμματέας του για να τον σώσει )σπηλιά έχω εδώ και χρόνια :)
mnk (10.10.2008)
Καλέ μου Γκαζάκια, τι λες; δεν σ΄εννόησα.
Μαλλον φταίει η μαρμίτα που έπεσες μικρός.


Χαχα κι εγώ έχω σπηλιά, κερνάω καφέ.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
mnk


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mnk

Ο,τι βγάλουν τα δίχτυα απ΄το δίκτυο. Μαρίδες και Ορκες. Μαργαριτοφόρα όστρακα και γαλότσες.


Tags

Brave New World Επιστήμη-Τεχνολογία Τρέχοντα θέματα Περιβάλλον Ανθρωποι Αθλητισμός Κλαυσίγελως Απόψεις Μουσική Ατάκτως Ιστορία Τέχνες Φιλοζωία
Επίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links