Beyond...
I may be crazy, but it keeps me from going insane..
18 Ιουλίου 2014, 19:15
Εγχειρίδιο Βλακείας
Βιβλία  

Εκδόσεις: ΤΟΠΟΣ
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-6760-41-3

"Εγχειρίδιο Βλακείας" - Διονύσης Χαριτόπουλος

To "Εγχειρίδιο βλακείας" του Διονύση Χαριτόπουλου είναι ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας, μια συμπυκνωμένη φιλοσοφία ζωής με επίκεντρο τη νόηση και την κατανόηση, την ευφυΐα και την ανοησία, τη βλακεία και τον βλάκα. Τα σχετικά φαινόμενα εξετάζονται τόσο από την ιστορική και ανθρωπολογική τους πλευρά όσο και ως κλινικά συμπτώματα της σύγχρονης ζωής. Ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει με νόημα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: "Επειδή όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των ηλιθίων ανάμεσά μας και κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν πρόσωπα "υπεράνω υποψίας" μάλλον πρέπει να ξανασυστηθούμε..."Ο Διονύσης Χαριτόπουλος έχει κατανείμει τους πρωτότυπους αφορισμούς του σε 88 ενότητες που αφορούν ισάριθμες περιπτώσεις / διαπιστώσεις / ερμηνείες της ανθρώπινης βλακείας.Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από την αρχή ως το τέλος αλλά και δίχως προφανή σειρά όπως ακριβώς μια συλλογή ποιημάτων ή αποφθεγμάτων.

[...]

"Η αναισθησία του βλάκα είναι γεγονός.
Στον ευφυή τα κάθε είδους συμβάντα εγγράφονται ανεξίτηλα ως γνωστικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Οι ευχάριστες ή οδυνηρές αναμνήσεις πλουτίζουν τον ψυχικό του κόσμο και του χαρίζουν λεπτότητα κι ευαισθησία: οι έξυπνοι άνθρωποι είναι αισθαντικοί, έχουν μια αδιόρατη θλίψη πάνω τους. Το αντίθετο με τον ηλίθιο που είναι κομμάτι αιδάβροχος σ' αυτά, αφού όσο λιγότερα εννοεί τόσο λιγότερα νιώθει. Είναι όπως λέμε "χοντρόπετσος", δεν "συν-αισθάνεται". Ο "εντυπωτικός μηχανισμός" του αδυνατεί να καταγράψει όλη την γκάμα των συναισθηματικών αποχρώσεων. Τα περισσότερα είναι ψιλή βροχή που πέρασε. Ο στόκος συγκινείται, χαίρεται, θυμώνει, πονάει πεισμώνει με τα πρωτογενή. Γι' αυτό κι η επαφή του με τις τέχνες είναι από ανύπαρκτη ως επιδερμική. Είναι φτωχός σε παραστάσεις και δεν διαθέτει τα εφόδια (κρίση και συναίσθημα) για να συμμετέχει. Οι ιδέες κι οι αφηρημένες έννοιες είναι αλαμπουρνέζικα. Συνήθως αντιλαμβάνεται και θαυμάζει ποσότητες, απτά μεγέθη, χειροπιαστά: ώρες δουλειάς και όχι αποτέλεσμα, μεγάλη ορχήστρα και όχι άκουσμα, πολλά λεφτά μεγάλο σπίτι, πολύ φαΐ, μεγάλα βυζιά."

6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Hastaroth (19.07.2014)
Μιά χαρά τα λέει ο κ.Χαριτόπουλος,διότι ο βλάξ αντιλαμβάνεται μόνο ποσότητες αλλά όχι ποιότητες,ενώ ο ευφυής είναι σε θέση να αξιολογήση και να συσχετίση την ποσότητα με την ποιότητά της.Και ο ευφυής αντιλαμβάνεται και θαυμάζει,π.χ.ένα μεγάλο σπίτι,αλλά το θαυμάζει μόνο αφού το αξιολογήση και ποιοτικώς,δηλαδή "ναί μέν είναι μεγάλο,αλλά και ωραία χτισμένο,το εσωτερικό του είναι επιπλωμένο καλόγουστα" κλπ,αλλιώς το απορρίπτει.Το ίδιο και την μεγάλη ορχήστρα-ο ευφυής θαυμάζει την μεγάλη ορχήστρα μόνο εφ'όσον παίζει σωστά και συντονισμένα,αλλιώς την απορρίπτει.
Τα μεγάλα βυζιά πάντως,τα θαυμάζουμε όλοι......:))))))
Chrysanna (21.07.2014)
Είμαι σίγουρη πως αν, κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του ανδρικού εγκεφάλου, θα ανακαλυφθεί αυτή μία περιοχή που ενεργοποιείται μόνο στην συγκεκριμένη θέα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να καταλαμβάνει τα 2/3 του συνόλου. Για να επανέλθω στο βιβλίο όμως, πρέπει να ενταχθεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση και να μοιράζεται δωρεάν, μαζί με τα σχολικά βιβλία, απ' την Α' Δημοτικού εως την Γ' Λυκείου. Είναι manual ζωής...
DemetresOpc (24.07.2014)
Εξαίρετο βιβλίο. Μόνο ένα μείον του βρήκα, δεν σε βοηθάει να διαπιστώσεις/αντιληφθείς και κυρίως αποδεχθείς το πόσο βλάκας είσαι..
Chrysanna (24.07.2014)
Αν γενικά μπορείς να αντιληφθείς/διαπιστώσεις (.-), προφανώς δεν είσαι βλάκας... εισαι αρκετά νοήμων ώστε να επιβεβαιώνεις, συνεχώς και αδιαλείπτως, το μέγεθος της βλακείας που σε δέρνει. Catch the egg and give it a haircut.
DanaeAthanasiadou (25.08.2014)
Ένα από τα λίγα ελληνικά βιβλία των τελευταίων ετών που χαίρομαι που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου. Αν μη τι άλλο, γελάς...
Chrysanna (25.08.2014)
Πραγματικά, είναι απόλαυση το χαμόγελο που σου προκαλεί απ' την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Το δράμα ξεκινάει όταν τελειώνεις... γυρνάς την τελευταία σελίδα απαλά, σκέφτεσαι τα όσα διάβασες, κάνεις τον συσχετισμό με την πραγματικότητα και ΜΠΑΜ... απελπισία :p

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
chrysanna
Χρυσάννα Σαράντου
από Νίκαια


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/chrysanna

Tags

Camus Others Life Music Loss Quotes Αποσπάσματα Βιβλία Δημουλά Ποίηση Bukowski Αναγνωστάκης ΠροσωπικάΕπίσημοι αναγνώστες (5)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Linkstemplate design: Jorge