Beyond...
I may be crazy, but it keeps me from going insane..
14 Δεκεμβρίου 2015, 15:24
Μία αιώνια απορία..


Γιατί οι άνθρωποι συσπειρώνονται τόσο εύκολα για καθετί άρρωστο, παράλογο και αναχρονιστικό ενώ στο υγιές και λογικό αντιδρούν σαν να είναι θανάσιμος εχθρός;
Ρητορικό το ερώτημα, προφανής η απάντηση.

Ένας άνθρωπος έφυγε απ’ την ζωή και δεκάδες έχουν μείνει πίσω να πενθούν, να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν την απώλεια και να μάθουν να ζουν μ’ αυτή. Ένα στάδιο στην ζωή που θα έπρεπε να προκαλεί σεβασμό και τίποτα άλλο. Αντ’ αυτού οι περισσότεροι, αναγνωρίσιμοι και μη, το είδαν σαν μία ακόμη ευκαιρία να βγάλουν τα χειρότερα στοιχεία τους. Χολή, ειρωνεία και κακία. Οι γελοιότεροι εξ αυτών προτάσσοντας μία επίπλαστη αίσθηση δημοκρατίας θα κρίνουν τους κριτές και κατόπιν θα ταχθούν υπέρ του νοσηρού.

Τις προηγούμενες ημέρες έχουν ακουστεί πολλές εμετικές σκέψεις:

« Εμένα δεν μ’ ενοχλεί αλλά γιατί να το γνωστοποιούν;»

«Δεν μ’ ενδιαφέρει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του αλλά…»   

«Συμμερίζομαι τον πόνο αλλά βλέπουν και παιδιά τηλεόραση.»

«Έχω φίλους gay αλλά εξακολουθεί να είναι ανώμαλο.»

Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα σε όλους αυτούς που για κάποιο λόγο δεν τους έχει αφαιρεθεί ακόμα η δυνατότητα έκφρασης.

Κατ’ αρχάς είναι προφανές ότι η ζωή που έχεις φτιάξει σου προκαλεί ένα αίσθημα ανικανοποίητου γι’ αυτό και νιώθεις την ανάγκη ν’ ασχολείσαι με αυτές των άλλων. Ένα τεράστιο κενό που υπάρχει μέσα σου και αδυνατείς να γεμίσεις. Γιατί το να γεμίσεις αυτό το κενό προϋποθέτει να καταφέρεις όχι μόνο να δεις τις αλήθειες σου αλλά και να τις διαχειριστείς. Πράγμα αδύνατον. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιφέρεσαι μέσα στο κοστουμάκι που σου είπαν ότι πρέπει να φορέσεις και δεν αντιλαμβάνεσαι καν ότι είναι ξένο. Ανίκανος ν’ αυτονομηθείς συναισθηματικά θυμώνεις με όσους τα έχουν καταφέρει.

Ανησυχείς για τα παιδιά σου και για το κατά πόσο θα επηρεαστούν απ’ αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση. Αν δεν ήσουν άχρηστος και ως γονιός, την στιγμή εκείνη θα έπρεπε να πεις στο παιδί σου ότι πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους και όχι να γίνει σαν εσένα. Θα έπρεπε να του πεις πόσο σημαντικό είναι αυτό που βλέπει γιατί εσύ ως «φυσιολογικός» άνθρωπος ίσως δεν κατάφερες να βιώσεις την ευλογία του να έχεις βρει τον άνθρωπο σου. Εκείνον που θα μείνει δίπλα σου 20 και 25 χρόνια όχι γιατί ταίριαξαν τα κοστουμάκια σας αλλά γιατί θα σ’ επιλέξει ακόμα κι αν η επιλογή συνοδεύεται από αντιδράσεις και χλευασμό. Το είδος σου όμως δεν ασχολείται με την ουσία. Αδυνατεί όχι μόνο να την προσεγγίσει αλλά και να την κατανοήσει.

Συμβιβάστηκες και σ’ ενοχλούν όσοι αρνούνται να το κάνουν.

Κλείνεις τα μάτια σου στα όσα τέρατα έχεις δει κατά καιρούς στην αγαπημένη σου τηλεόραση, γιατί λένε την αλήθεια για εσένα και τους ομοίους σου. Γονείς που εκμεταλλεύονται και κακοποιούν  τα παιδιά τους. Σεξουαλικά, λεκτικά και ψυχολογικά. Όλοι τους straight.

Είσαι ένα βαρίδιο της κοινωνίας και μεγαλώνεις τα παιδιά σου να γίνουν το ίδιο.

Ίσως, κάπου μέσα σου, να νιώθεις ότι είσαι απελπιστικά λίγος κι αντί να προσπαθήσεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου ενστικτωδώς προσπαθείς να μηδενίσεις όλους τους υπόλοιπους για να μην δει κανείς αυτό που δεν είσαι.

Ξέρεις κάτι όμως; Ήσουν, είσαι και θα είσαι κενός.

Ότι κι αν κάνεις, ότι κι αν πεις το ξέρουμε όλοι και το χειρότερο είναι πως το ξέρεις κι εσύ.

 

9 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Brokenchord (15.12.2015)
Θυμάμαι τον χασταροθ σ ένα απ τα τραγούδια του που έλεγε...."γύρο μου φάτσες κυριλέ με κουστουμάκια εμπριμέ". Όσο και να μην ήθελα να φορέσω κουστούμι. Διαπιστώνω τελικά με ποικίλους τρόπους πως πολύ άργησα να μου ράψω ένα. Έτσι για να υπάρχει....
Orfeus (15.12.2015)
Τι κουστούμι θα ράψεις Φώτη; ...εμπριμέ;
Brokenchord (15.12.2015)
Γιατί μόνο εμπριμέ υφάσματα έχεις?
Orfeus (15.12.2015)
Εσύ δήλωσες ότι άργησες να ΣΟΥ ράψεις ένα κουστούμι. Εγώ δεν είμαι ούτε ράφτης, ούτε έμπορος υφασμάτων. Άλλωστε φοράω πάντοτε μαύρα!
EVAGGELIASAKELLARIOU (16.12.2015)
Το εμπριμέ δεν είναι της μόδας. Τώρα παίζει πολύ το μονόχρωμο κουστούμι!
Hastaroth (16.12.2015)
Πολύ χαίρομαι που τα τραγούδια μου-όσα έχω δημοσιοποιήσει,δηλαδή το εξής ένα που αναφέρει ο Φώτης-έχουν έστω κι'αυτήν την μικρή απήχηση.Ωστόσο δέν καταλαβαίνω τί σχέση έχουν τα κουστούμια με το συγκεκριμένο θέμα.

Το μοναδικό κριτήριο αποδοχής ενός ανθρώπου από την κοινωνία πρέπει να είναι η συμβολή του στην βελτίωση αυτής τής κοινωνίας.Τα υπόλοιπα αφορούν αποκλειστικώς τον ίδιο τον άνθρωπο και όσους αυτός επιλέγει να τους αφορούν.

ΥΓ.Παρ'όλο που περιστασιακώς φοράω κουστούμι (δηλαδή σε βαφτίσια,γάμους και ενίοτε κηδείες),νιώθω άβολα μέσα σ'αυτό και δέν βλέπω την ώρα να τελειώση η εκδήλωση γιά να το βγάλω...

ΥΓ.Ακόμη θυμάμαι την μέρα που,έχοντας προηγουμένως παραστεί σε οικογενειακή εκδήλωση-και άρα ντυμένος με κουστούμι και μάλιστα θερινό,χρώματος γαλάζιου-εμφανίστηκα στο σπίτι τού Νικόλα Ασιμου γιά κάποια συνάντηση τής ΑΕΤΑ και με κοίταζαν όλοι περίεργα.Δέν είχα "προκάνει" να πάω στο σπίτι ν'αλλάξω.
Brokenchord (16.12.2015)
Τι θα έπρεπε και το τι συμβαίνει αβίαστα και ενστικτωδώς ανάμεσα στους ανθρώπους όσον αφορά την αποδοχή και άλλα πράματα είναι αφορμή για άλλες συζητήσεις.
Orfeus (16.12.2015)
Ναι Φώτη, αλλά εσύ μας έμπλεξες με τα κουστούμια. Φόρα το τουλάχιστον το ρημάδι...
EVAGGELIASAKELLARIOU (16.12.2015)
Φόρα το και μη φοβού. Θα σου πηγαίνει, Φώτη.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
chrysanna
Χρυσάννα Σαράντου
από Νίκαια


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/chrysanna

Tags

Camus Others Life Music Loss Quotes Αποσπάσματα Βιβλία Δημουλά Ποίηση Bukowski Αναγνωστάκης Προσωπικά



Επίσημοι αναγνώστες (5)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links



template design: Jorge