ελληνική μουσική
336 online   ·  209.158 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Ρυθμοί: Ζεϊμπέκικο και Απτάλικο

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να απλοποιήσω την προσέγγιση του ζεϊμπέκικου και του απτάλικου, ώστε να μπορεί ακόμα και ο ερασιτέχνης μουσικός να μελετήσει πιο εύκολα. 

Ρυθμοί: Ζεϊμπέκικο και Απτάλικο

Γράφει η Χρύσα Οικονομάκη (XrysaOikonomaki)56 άρθρα στο MusicHeaven
Σπούδασα κλασσική μουσική και πήρα 4 πτυχία και ένα δίπλωμα: Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Πιάνου και το Δίπλωμα Σύνθεσης. Το 1991 παράλληλα με την κλασσική το γύρισα στη ροκ μουσική. Για 4 χρόνια έπαιζα πλήκτρα και τραγουδούσα σε ροκ...
Τετάρτη 16 Σεπ 2015

Το ζεϊμπέκικο και το απτάλικο, έχουν μια ιδιαίτερη δυσκολία εκτέλεσης από τους μουσικούς που δεν έχουν ασχοληθεί με τους ρυθμούς αυτούς. Γραμμένα στα 9/8 και με μελωδικές γραμμές όπου συναντάμε αξίες 32ωνκαι 64ων, με παλμό μεγαλύτερο των 4ων αποτελούν πονοκέφαλο για όποιον προσπαθεί να ακολουθήσει τις σημειώσεις της παρτιτούρας.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί από αυτούς που κάνουν μεταγραφές, γράφουν τα ζεϊμπέκικα και τα απτάλικα σε 9/4 προκειμένου να είναι πιο εύκολη η ανάγνωση της παρτιτούρας.

Ζεϊμπέκικο

Ρυθμοί: Ζεϊμπέκικο και Απτάλικο

Το ζεϊμπέκικο είναι «βαρύς» χορός όπου για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι πρόκειται για καθαρά αντρικό χορό. Ακόμα και τώρα, λίγες γυναίκες είναι αυτές που μπορούν να χορέψουν ένα ζεϊμπέκικο αποπνέοντας το χαρακτήρα του.

Είναι σημαντικό να τονίζουμε τα βασικά βήματα, όπως βλέπετε στο παράδειγμα.

Αν και φαινομενικά οι χρονικές αξίες είναι πολύ γρήγορες, το ζεϊμπέκικο είναι αργός χορός, με αποτέλεσμα τα 16ανα παίζονται στην πραγματικότητα στον χρόνο του όγδοου.

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα τον παλμό, μπορούμε να χωρίσουμε το μέτρο σε δύο μέρη:

Ρυθμοί: Ζεϊμπέκικο και Απτάλικο

Όπου μετράμε σύμφωνα με τον παρακάτω τρόπο:

Ρυθμοί: Ζεϊμπέκικο και Απτάλικο

Στον ρυθμό του ζεϊμπέκικου έχουν γραφτεί άπειρα κομμάτια, ρεμπέτικα, λαϊκά, ακόμα και σύγχρονα! Βασική θεματολογία έχουν την προδοσία, τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση, την εγκατάλειψη, ακόμα και την εκδίκηση, την φτώχεια. Γι’αυτό το ζεϊμπέκικο μιλάει απ’ ευθείας στην καρδιά των ελλήνων καθώς είναι συνδιασμένο με τις πιο δύσκολες κοινωνικά εποχές της πατρίδας μας.

Προτεινόμενες παρτιτούρες για πιάνο, φωνή και κιθάρα:

Αυτός ο άνθρωπος αυτός (Ρίτα Σακελαρίου)

Δεν θέλω τέτοιους φίλους (Νατάσσα Θεοδωρίδου)

Δεν ξέρω πόσο σ’αγαπώ (Βίκυ Μοσχολιού)

Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια (Σωτηρία Μπέλλου)

 

Απτάλικο

Το απτάλικο είναι παλαιότερο από το ζεϊμπέκικο, πιο συνηθισμένο στα ρεμπέτικα τραγούδια. Διαφοροποιείται στα βασικά βήματα, τις τονισμένες δηλαδή νότες:

Ρυθμοί: Ζεϊμπέκικο και Απτάλικο

Με τον ίδιο τρόπο που μοιράσαμε το ζεϊμπέκικο σε δύο μέρη:

Ρυθμοί: Ζεϊμπέκικο και Απτάλικο

Μετράμε σύμφωνα με το παρακάτω παράδειγμα:

Ρυθμοί: Ζεϊμπέκικο και Απτάλικο

Έχοντας κατανοήσει τον παλμό των ρυθμών αυτών, μπορούμε μετά πιο εύκολα βασιζόμενοι στο τέμπο να «μοιράσουμε» σωστά τις αξίες της μελωδικής φωνής και των σόλο που παίζει συνήθως το μπουζούκι.

Προτεινόμενες παρτιτούρες για πιάνο, φωνή και κιθάρα:

Γεννήθηκα για να πονώ (Μαρίκα Νίνου)

Ψιλή βροχούλα έπιασε (Γιώργος Μητσάκης)


Tags
Μουσική Εκπαίδευση:παρτιτούρες