Ανάμεσα στα σύννεφα.
Δεν είμαι εδώ, για να προσγειωθώ ... μόνο για να πετάξω ψηλότερα.
27 Φεβρουαρίου 2009, 19:43
Η (μη) λογική της αφαίρεσης
Ζωή  Αγάπη  

Εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησα να διαβάζω τη "Θεραπεία του Σοπενχάουερ" του Γιάλομ και μ' έχει συνεπάρει τόσο, που εκνευρίζομαι που πρέπει να διαβάσω άλλα πράγματα και να γράψω για τη δουλειά, ενώ θα ήθελα όλες αυτές τις ώρες να διαβάζω αυτόΝ. 

Σκέφτηκα να αντιγράφω εδώ τα κομμάτια που "γράφουν" μέσα μου, πιο πολύ για να "γράφουν καλά"... Δεν έχω το βιβλίο μαζί μου τώρα, αλλά θα ήθελα να γράψω σήμερα ένα κομμάτι που διάβασα χθες, πριν με πάρει ο ύπνος, για την αγάπη (πάλι, Oraclas μου, ουφ!, ε;). Λέει, λοιπόν, ο Γιάλομ (σε ένα σημείο που αναφέρεται στη βιογραφία του πεσιμιστή φιλοσόφου), ότι επειδή οι γονείς του ποτέ δεν αγαπήθηκαν μεταξύ τους, δεν υπήρχε καθόλου αγάπη ούτε για τον ίδιο ούτε για την αδερφή του. Κι ότι, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η αγάπη δεν εμπίπτει στη μαθηματική λογική της αφαίρεσης (δηλ. όσο περισσότερη δίνεται, τόσο λιγότερη περισσεύει), αλλά στην πραγματικότητα αυτοί που αγαπούν αληθινά, αγαπούν πολύ όλους... Έτσι, όσο πιο πολύ αγαπιούνται οι γονείς, τόσο περισσότερη αγάπη λαμβάνουν και τα παιδιά... :) 

 

ΥΓ. Αχ, κι επειδή έχω κεφάκια (που επιτείνει η μουσική του ραδιοφώνου), να κι ένα τραγουδάκι

video 

 

Μένω σε κάποια γειτονιά
φτωχική γειτονιά
που 'χει σπίτια χαμηλά
όλοι οι άνθρωποι εκεί
έχουν πάντα γιορτή
και μοιράζουνε φιλιά

Μπρος απ' τις άσπρες τις αυλές
οι γρηές και οι νιές
για τον έρωτα μιλούν
κι όλοι σ' αυτή τη γειτονιά
τη μικρή γειτονιά
μέρα νύχτα τραγουδούν

Άσπρες κορδέλλες
τα κορίτσια φοράνε
και τ' αγόρια κοιτάνε
που ξυπνάνε νωρίς

Μα δεν με νοιάζει
κι ούτε βάζω μαράζι
την δική μου αγάπη
δεν την ξέρει κανείς 

3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

sven (28.02.2009)

Καταπληκτικό βιβλίο, από αυτά που θα μπορούσα ευχαρίστως να διαβάσω και δεύτερη φορά.

Αν δεν πάρεις κάτι, συνήθως δεν μπορείς, όσο κι αν θέλεις, να το δώσεις. Και αν το δώσεις, θα είναι συνήθως σε λάθος δοσολογία, που περισσότερο θα βλάψει παρά θα βοηθήσει.
Αντιθέτως, παιδιά, που έχουν συναισθηματικά προσβάσιμους γονείς, δημιουργούν εντός τους μία σταθερή αίσθηση πως είναι υποκείμενα αγάπης και για τους γονείς τους πως είναι άτομα που μπορούν να τα εμπιστευθούν.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η εμφανής συμπεριφορά των γονιών προς το παιδί, αλλά αυτό που επικοινωνεί και αποπνέει συναισθηματικά, δημιουργώντας την ανάλογη αίσθηση αξίας στο παιδί.

Η σημασία και οι επιπτώσεις -θετικές ή αρνητικές- της ποιότητας της επικοινωνίας γονέα-παιδιού και της γονεϊκής φροντίδας δεν καθορίζει μόνο την αίσθηση του παιδιού για τον εαυτό του, αλλά και την ποιότητα της δικής του επικοινωνίας και φροντίδας αργότερα, ως γονέα πλέον. Για το λόγο αυτό, και ό,τι πάρουμε μόνο το ανάλογο συνήθως είμαστε σε θέση να δώσουμε...

Τι ωραίες εικόνες αγνότητας και ανθρώπινης εγγύτητας είναι αυτές που περιγράφει το τραγούδι!! Που τα ξέρεις αυτά βρε γαλατάκι, μια σταλιά παιδάκι;
Blacksad (28.02.2009)
Καλόοο και σίγουρα ενα βιβλίο που πρέπει να διαβάσω, θενκς latte

όσο για μένα το καλύτερο που έχω διαβάσει είναι από τα αγαπημένα μου "Peanuts" και τον επίσης αγαπημένο Charlie Brown:

"Nothing takes the taste out of peanut butter quite like unrequited love"
Oraclas (28.02.2009)
Καλή μου Latte, ο Γιαλόμ σίγουρα θα είναι μία από τις επόμενες επιλογές μου (μόλις τελειώσω τις εκκρεμότητες 5-6 βιβλίων). Το να γράφεις για την αγάπη είναι υπέροχο (το ιδανικό είναι να ζείς μές στην αγάπη), αλλά πιστεψέ με δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το χάρισμα να γράφουν.

Σχετικά με το post σου, σίγουρα η οικογένεια επηρεάζει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας. Οι εικόνες που λαμβάνει το παιδί δεν περιορίζεται μόνο στο συναισθηματικό τομέα. Μπορεί λόγου χάρη να αγαπιούνται οι γονείς πολύ, αλλά να μην μεταδίδουν την αντίστοιχη αγάπη στα παιδιά τους. Γενικά πιστεύω όσο πιο πολύ αγάπη παίρνεις, τόσο περισσότερη θέλεις να ανταποδώσεις. Οπότε είναι λίγο μαθηματική η σχέση της (ανάλογη).

Υ.Γ. Στα πρώτα μου βιβλία που άρχισα να διαβάσω, για να μην τα μουτζουρώνω, έγραφα σε ένα τετραδιάκι φράσεις που μου άρεσαν και μου έκαναν εντύπωση. Θυμάμαι έντονα τον "Βίο και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Ν.Κ. και την "Πανούκλα" του Camus. Αυτά τα δύο βιβλία σχεδόν τα είχα αντιγράψει όλα. Οπότε καλά κάνεις και μοιράζεσαι αυτά που σε αγγίζουν ιδιαίτερα.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
latte

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/latte

Αναμνήσεις (παρελθόν), ζωή (παρόν) και όνειρα (μέλλον) ξεδιπλωμένα σε έναν πολύχρωμο virtual ορίζοντα. Με αναγνώστες ή μη, βγαίνουν από μέσα μου και μπαίνουν ... σε τάξη.

Tags

Αγάπη Έρωτας Ζωή Αγαπημένα Σχέσεις Προσωπική αλήθεια Μητέρα Βασικές αρχές Σινεμά Ποίηση Ψυχολογία Φιλοσοφία της καθημερινότητας Σελίδες ημερολογίου Το τέλος της ιδιωτικότητας Καταναλωτής (ο) ενημερωμένος Μουσική Ορθογραφία Προσωπική αληθεια



Επίσημοι αναγνώστες (12)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links