Ανάμεσα στα σύννεφα.
Δεν είμαι εδώ, για να προσγειωθώ ... μόνο για να πετάξω ψηλότερα.
19 Αυγούστου 2009, 19:28
Ο πάτερ Φιλόθεος Φάρος.
Έρωτας  Σχέσεις  Ζωή  Προσωπική αλήθεια  Βασικές αρχές  

Ψυχοθεραπευτής και κληρικός (!) με πολλές σπουδές, αλλά κυρίως με ένα συνδυασμό ψυχής, γνώσεων, εμπειρίας ζωής και λόγου αλήθειας που (τουλάχιστον) αφυπνίζει...

Ολόκληρη η συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Εδώ παραθέτω ένα μέρος αυτής, στην οποία εξηγεί αφενός την οργή των εφήβων, αφετέρου τη δυσλειτουργία στις ανθρώπινες σχέσεις (όχι μόνο τις ερωτικές, αλλά γενικά). Ξεκινά (στο βίντεο 2/8) από την απλή διαπίστωση ότι στην απόλυτη πλειοψηφία των οικογενειών, οι γυναίκες-σύζυγοι δεν καλύπτονται σε κανέναν τομέα (ερωτικό, συντροφικό, επικοινωνιας, κλπ) από το σύζυγό τους. Άλλες, για να καλύψουν τα κενά τους στρέφονται στις εξωσυζυγικές σχέσεις, ενώ άλλες, οι περισσότερες, επικεντρώνονται στα παιδιά τους, αφιερώνονται και επενδύουν σε αυτά. Με σκοπό να εξασφαλίσουν την απόλυτη επένδυσή τους αυτή, προσπαθούν να τους γίνουν απαραίτητες. Και αυτό το πετυχαίνουν με το να τα προετοιμάζουν (ουσιαστικά) για μία πραγματικότητα, η οποία δεν υπάρχει, δηλ. με το να πραγματοποιούν τις επιθυμίες τους, να τα κανακεύουν υπερβολικά, να τα κάνουν να πιστεύουν ότι είναι πρίγκιπες-πριγκίπισσες κι ο κόσμος είναι εδώ, για να τα ικανοποιεί. Τα παιδιά, λοιπόν, μαθαίνουν να παίρνουν, να παίρνουν, να παίρνουν, αλλά δεν έχουν ιδέα, ως ενήλικες αργότερα, τι σημαίνει να δίνουν. Ανάμεσα σε άλλα λέει κι ότι το να μάθει κανείς πώς να συμπεριφέρεται ως γονιός είναι πιο δύσκολο από το να εκπαιδευτεί για τον πόλεμο. 

Θυμήθηκα εδώ τα σπουδαία λόγια του Νίτσε:

Μην κάνεις παιδιά, μέχρι να είσαι έτοιμος να γίνεις δημιουργός και να γεμίσεις τον κόσμο δημιουργούς.

Είναι λάθος να γεννήσεις παιδιά από ανάγκη, 

λάθος να χρησιμοποιήσεις ένα παιδί, για να ανακουφίσεις τη μοναξιά,

λάθος να δώσεις σκοπό στη ζωή σου φτιάχνοντας άλλο ένα αντίγραφο του εαυτού σου.

Είναι επίσης λάθος να αναζητάς την αθανασία γεννοβολώντας το γόνο σου στο μέλλον, ως να περιείχε το σπέρμα σου τη συνείδησή σου... 

------------

Στο βίντεο 5/8 ανέφερε και κάτι άλλο που μου άρεσε, ίσως γιατί πια το έχω εμπεδώσει και πρόσφατα κιόλας, εφαρμόσει. Είπε, λοιπόν, ότι για πολλά χρόνια εργαζόταν ως σύμβουλος γάμου και σχέσεων. Κι ότι όταν ένα ζευγάρι πήγαινε σε αυτόν και ξεκινούσε λέγοντας: "Αυτός έκανε αυτό, εκείνο το άλλο", "αυτή έκανε εκείνο, το άλλο, το παρ' άλλο", διέβλεπε μεγάλη δυσκολία στη διάσωση της σχέσης. Επειδή ακριβώς ποτέ μία δυσλειτουργία δεν οφείλεται αποκλειστικά στον έναν, ορθή προσέγγιση για την εξεύρεση λύσης  και την αυτοβελτίωση είναι να πει κανείς: "Σε αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, εγώ συνέβαλα με αυτόν κι αυτόν τον τρόπο...".

video 

7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

sven (19.08.2009)

Γαλατάκι,

ο πατήρ Φάρος είναι ένας πεφωτισμένος κληρικός και ταυτόχρονα επιστήμονας, που, με την ευρύτητα του πνεύματος που τον διακρίνει, έχει καταφέρει να συγκεράσει αυτές τις δύο ιδιότητες με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο.
Θα ήθελα να κάνω κάποιες σύντομες παρατηρήσεις στις απόψεις του, στις οποίες αναφέρεσαι.
Η αναφορά στην απόλυτη πλειοψηφία των οικογενειών, όπου οι γυναίκες-σύζυγοι είναι παντελώς ακάλυπτες σε όλους τους τομείς, είναι μόνο η μισή αλήθεια, γιατί, αν αυτό ισχύει, τότε και οι άνδρες σύζυγοι δεν μπορεί παρά να είναι κι αυτοί εντελώς ακάλυπτοι σε όλους τους τομείς. Αν πράγματι κάτι τέτοιο ισχύει, πως το διαχειρίζονται οι άντρες και ποιές οι συνέπειες της διαχείρησης αυτής; Η ερμηνεία που δίνει ο πατήρ Φάρος, για τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες προσπαθούν να αναπληρώσουν την πολύπλευρη στέρησή τους, ισχύει, κατά τη γνώμη μου, για ένα μέρος μόνο από αυτές. Αυτό που συνήθως λείπει από τα παιδιά του σήμερα είναι η παρουσία, όχι μόνο η φυσική, των γονιών τους, οι οποίοι προσπαθούν συχνά, χωρίς επιτυχία, να αναπληρώσουν την απουσία αυτή με υλικά αγαθά και παροχές και όχι προσπαθώντας να δώσουν στο παιδί τους την αίσθηση πως είναι κάτι το ξεχωριστό και το μοναδικό. Για κάτι τέτοιο δεν ενοχοποιείται μόνο η κακή σχέση των γονέων, αλλά και η προσωπική ανωριμότητα του καθενός τους, που διαφαίνεται άλλωστε και από την ερημιά της σχέσης τους.
Τέλος, σε κάθε πρόβλημα σχέσης που διαρκεί φταίνε ΠΑΝΤΑ και οι δύο, ακόμα κι αυτός,-ή που αποδέχεται/ανέχεται μια τέτοια κακομεταχείρηση...

Καλό βράδυ και ελπίζω τώρα να θέλεις να με κάνεις παρέα!!!
Latte (19.08.2009)
Καλά, γιαβρί μου, θα σε κάνω παρέα! :)

Σοβαρά τώρα, θεωρώ ότι δεν είναι τελείως αδικαιολόγητη η έμφαση στην έλλειψη κάλυψης των γυναικών στις σχέσεις. Το λέω αυτό, όχι γιατί αμφισβητώ την αλήθεια ή τη σοβαρότητα του ανικανοποίητου από την πλευρά των ανδρών που αναφέρεις, αλλά γιατί στην π λ ε ι ο ψ η φ ί α (το τονίζω αυτό, γιαί σαφέστατα υπάρχουν ψαγμένοι συνειδητοποιημένοι ανθρώποι - αλλά δε βρίσκονται εύκολα εκεί έξω, ρώτα με και μένα να σου πω τι κυκλοφορεί ;)) των σχέσεων/γάμων (εγώ μιλώ από παρατήρηση μη επαγγελματική, βέβαια), οι άνδρες είναι αυτοί που μπαίνουν στο γάμο λιγότερο συνειδητοποιημένα (από υποχρέωση/πίεση/μάκρος χρόνου, κλπ), οι άνδρες είναι αυτοί που είναι "απόντες" συνήθως ψυχικά, συχνά και σωματικά στη γέννηση και το μεγάλωμα των παιδιών (που για τις γυναίκες γίνεται αυτοσκοπός μετά από κάποια ηλικία και το βιώνουν πιο έντονα), οι άνδρες, ας μη γελιόμαστε, μέχρι προσφάτως ήταν αυτοί που θεωρούσαν και καμάρι τους τις εξωσυζυγικές σχέσεις, αλλά το γάμο τους δεν τον χαλούσαν.

... (τελειώνει κι η μπαταρία του μικρού, τώρα) :)
mardhm (20.08.2009)
Για να καταλάβω κάτι...Αφού το να επικεντρώνεσαι και να πέφτεις με τα μούτρα στο μεγάλωμα των παιδιών παρουσιάζοντας υπερπροστατευτική συμπεριφορά δημιουργεί ενήλικες προβληματικούς που δεν ξέρουν να δίνουν, η λύση της εξωσυζυγικής σχέσης μήπως είναι πιο ανώδυνη; :-) Φυσικά κάνω πλάκα!
Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχουν κενά. Ούτε στην μαμά ούτε και στον μπαμπά κι έτσι η οικογένεια να είναι λειτουργική και υγιείς. Παρόλα αυτά και οι γονείς είναι άνθρωποι που προέρχονται από μη ιδανικές οικογένειες. Αρα και αυτή που έχουν δημιουργήσει δεν είναι δυνατόν να είναι ιδανική. Ούτε όμως και η κοινωνία μας είναι ιδανική. Αρα δεν πρέπει κανείς να μεγαλώνει ιδανικά γιατί μετα θα είναι η εξαιρεση που θα επιβεβαιώνει τον κανόνα. Άρα θα είναι ένας μόνος δον κιχώτης που δεν θα μπορεί να βρεί να πάρει αλλά ούτε και να δώσει ψυχική στήριξη ως σύντροφος.
Εκτιμώ πολύ τον πατήρ Φάρο και της απόψης του. Και νομίζω πως κι ο ίδιος στον τομέα του αποτελεί με τις απόψεις του "φάρο" στην πνευματική ζωή του τόπου μας.

Καλημέρα
StavmanR (20.08.2009)
Η ψυχή του ανθρώπου είναι βασικό 'αντικείμενο' των πνευματικών. Γι' αυτό και κάθε φορά που ακούει κανείς αναλύσεις πνευματικών ανθρώπων παρακολουθεί σχεδόν εκστασιασμένος.

Το θέμα δεν είναι αν συμφωνομούμε ή διαφωνούμε με τον ιερέα, αλλά άν πρέπει ή δεν πρέπει να ακούσουμε έναν 78χρονο πνευματικό με σπουδές σε επιστημονικούς τομείς σε αυτά που έχει να πει.

Την συκγεκριμένη εκπομπή είχα παρακολουθήσει ζωντανά όταν παρουσιάστηκε. Πρόκειται για μία σπουδαία συζήτηση στο σύνολό της.

Καλημέρα Latte :)
Latte (20.08.2009)
Καλησπέρα Μαρία και Σταύρο :)

Μόλις πρόσφατα είχα κι εγώ την τύχη να τον "γνωρίσω" αυτόν τον μεταφορικό "φάρο", που λέει κι η Μαρία. Πράγματι, το θέμα είναι αν αξίζει να τον ακούσουμε, σωστά το έθεσες Σταύρο.

Αν δε, είναι ορθή η πληροφορία ότι λειτουργεί τις Κυριακές σε μία εκκλησία στην Πλάκα, φώλιασε μέσα μου για τα καλά η ελπίδα ότι σε λίγο καιρό ίσως τον ακούσω κι από κοντά.

Latte (20.08.2009)
Και η άποψη του για τον έρωτα, όπως πολύ ευγενικά μου τη μεταβίβασαν πριν λίγο, μέσα από το βιβλίο του: "Ερωτος φύσις":


"Ο έρως δεν είναι ούτε απλώς μια σωματική λειτουργία, ούτε ένα θανάσιμο αμάρτημα, αλλά η θεόσδοτη παρόρμηση του ανθρώπου να επιδιώξει την ενωσή του με τον άλλο, που είναι η βασική προϋπόθεση της ζωής!!!"
RANIA74 (05.02.2012)
ένα μεγάλο μπράβο για την ανάρτηση !!!!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
latte

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/latte

Αναμνήσεις (παρελθόν), ζωή (παρόν) και όνειρα (μέλλον) ξεδιπλωμένα σε έναν πολύχρωμο virtual ορίζοντα. Με αναγνώστες ή μη, βγαίνουν από μέσα μου και μπαίνουν ... σε τάξη.

Tags

Αγάπη Έρωτας Ζωή Αγαπημένα Σχέσεις Προσωπική αλήθεια Μητέρα Βασικές αρχές Σινεμά Ποίηση Ψυχολογία Φιλοσοφία της καθημερινότητας Σελίδες ημερολογίου Το τέλος της ιδιωτικότητας Καταναλωτής (ο) ενημερωμένος Μουσική Ορθογραφία Προσωπική αληθεια



Επίσημοι αναγνώστες (12)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links