θα κυνηγω τα θελω μου κι ας μου τα παιρνει ο αερας
ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ ΑΡΧΗ
10 Οκτωβρίου 2009, 09:04
«Μισή» νίκη για το ελληνικό λάδι


«Πόντους» κερδίζει το ελληνικό ελαιόλαδο στις ξένες αγορές. Το 2008, αν και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ήταν μια κακή χρονιά στις αγορές καθώς οι τιμές πιέστηκαν σημαντικά, οι ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου που εξήχθησαν σε χώρες του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 22,5% σε σχέση με το 2006.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη γερμανική αγορά η ποσότητα των εισαγωγών ελληνικού ελαιολάδου σχεδόν εξαπλασιάστηκε σε 6 χρόνια, ενώ το μερίδιό του επί του συνόλου των γερμανικών εισαγωγών ελαιολάδου έφτασε από το 2,2% το 2002 στο 10,4% το 2008. Το 95% των εισαγωγών στη γερμανική αγορά από τη χώρα μας αφορά παρθένο ελαιόλαδο και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου της Γερμανίας, με πρώτη την Ιταλία και τρίτη την Ισπανία.

Μάλιστα, το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου 2009 ισχύει και η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες για το παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στις χώρες της Ε.Ε. δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας.

Μικρά μερίδια
Συνολικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών (15%) κατευθύνεται στην ομογενειακή αγορά και στη μαζική εστίαση, ενώ μόλις το 5% σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πάντως, το μερίδιο του επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά του προϊόντος είναι εξαιρετικά μικρό, καθώς δεν ξεπερνά το 3%. Το μερίδιο αυτό σε επίπεδο Ε.Ε.-25 είναι περίπου 4% και σε επίπεδο τρίτων χωρών σχεδόν 2,5%. Τα στοιχεία αυτά είναι απογοητευτικά, αν σκεφτεί κανείς και την ανώτερη ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Για παράδειγμα, επί του συνόλου της κατανάλωσης στον Καναδά, που αποτελεί σημαντικό εξαγωγικό προορισμό, το ελληνικό ελαιόλαδο αντιστοιχεί μόλις στο 6%, έναντι 10,2% του ισπανικού και 73% του ιταλικού λαδιού. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ. Σε μια αγορά που καταναλώνει πάνω από 200.000 τόνους ετησίως, το ιταλικό λάδι κατέχει μερίδιο 69,7%, το ισπανικό 17,4%, ενώ το ελληνικό μόλις 2%-3%.

Κορεσμένη αγορά
Οι Έλληνες παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ανοίξουν νέες αγορές, καθώς και η εγχώρια αγορά ελαιολάδου δεν παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΙCΑΡ, η εγχώρια κατανάλωση δεν προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 2%-3% το επόμενο διάστημα, γεγονός που αναγκάζει τους Έλληνες παραγωγούς και τυποποιητές να στραφούν στις εξαγωγές και να προσπαθήσουν να μειώσουν τη διαφορά που έχουν με τους μεγάλους ανταγωνιστές τους, που είναι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Κερδίζει το χύμα
Το πρόβλημα της εμπορίας του ελληνικού λαδιού στο εξωτερικό, όσο κι αν φαίνεται παράξενο εκ πρώτης όψεως, είναι η παντοδυναμία του χύμα ελαιολάδου, τόσο στις εξαγωγές (το μεγαλύτερο ποσοστό που εξάγεται είναι σε μορφή χύμα) όσο και στην εγχώρια αγορά. Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, «ο αθέμιτος ανταγωνισμός του χύμα ελαιολάδου έχει αφαιρέσει από τη νόμιμη διακίνηση τη δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά, τα οφέλη της οποίας θα επενδύονταν κυρίως στην εξαγωγή, που είναι και η βασική προοπτική για το μέλλον». Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για να αλλάξει η εικόνα, όμως παρά την αύξηση των πωλήσεών του το τυποποιημένο ελαιόλαδο καλύπτει μόλις το 30% της κατανάλωσης.

15 κιλά τον χρόνο
Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου ανά κάτοικο στον κόσμο. Υπολογίζεται περίπου στα 15 κιλά. Χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς είναι η ύπαρξη πολλών μικρών τυποποιητών, αρκετά ισχυρών στις περιοχές τους. Φέτος η εγχώρια παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη έως και 10% σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, το οποίο προσδιορίζει τη συνολική αύξηση της παραγωγής των χωρών - μελών της Ε.Ε. φέτος στο 4,8% και τη συνολική διεθνή παραγωγή περίπου στο 9,6%.

Συγκεκριμένα, η ελληνική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στους 370.000 τόνους, έναντι των 307.000 τόνων της προηγούμενης ελαιοπαραγωγικής περιόδου, γεγονός που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω, κάτι που έγινε και τη χρονιά που πέρασε. Το 2008 η κατανάλωση στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 4% σε όγκο, όμως μειώθηκε κατά 1% σε αξία, σε σχέση με το 2007. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση των τιμών που σημειώθηκε το 2008 θα συνεχιστεί και το 2009, αν και αναμένεται ότι η οικονομική κρίση θα ευνοήσει την αύξηση της κατανάλωσης (σε όγκο) στην εγχώρια αγορά, όσο οι Έλληνες καταναλωτές θα μειώνουν το φαγητό εκτός σπιτιού.

Στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των πωλήσεών του, το τυποποιημένο ελαιόλαδο καλύπτει μόλις το 30% της κατανάλωσης


Καταλύτης η πώληση της Ελαΐς

Σε μια χρονική στιγμή που το ελληνικό ελαιόλαδο αναζητά τον δρόμο του στο εξωτερικό, η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο μέτωπο της πώλησης της Ελαΐς από την εταιρεία Unileverκαι αυτό διότι η Ελαΐς είναι μία από τις δυο μεγαλύτερες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου στην Ελλάδα. Έτσι, η απόκτησή της ενδεχομένως από κάποιον άλλο πολυεθνικό «παίκτη», ίσως ιταλικής ή ισπανικής εθνικότητας, θα αλλάξει τα δεδομένα για τους Έλληνες παραγωγούς που παλεύουν στο εξωτερικό για την αναγνώριση του ελληνικού ελαιολάδου. Μέχρι σήμερα η Unilever δεν έχει καταφέρει να βρει αγοραστή, αν και από τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την αγορά του ελαιολάδου. Στον πρώτο κύκλο των επαφών είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μινέρβα, η Vivartia, ο επιχειρηματίας Δ. Δασκαλόπουλος και τρεις ξένοι επενδυτές.

Όμως, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν δεν ικανοποίησαν την Unilever που βρίσκεται εκ νέου σε αναζήτηση.

Στον νέο γύρο επαφών που έχει αρχίσει, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και πάλι η εταιρεία Μινέρβα. Οι εξελίξεις αναμένονται έως το τέλος του 2009. Υπενθυμίζεται ότι η Unilever πουλάει όχι μόνο τα προϊόντα Άλτις, Φλώρα, Sol, Φυτίνη και Ρummaro της Ελαΐς, αλλά και το εργοστάσιο της εταιρείας στο Νέο Φάληρο.

 

TANEA.GR

- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
hithtoly

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/hithtoly



Επίσημοι αναγνώστες (9)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links