ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΗ ΠΑΛΙ ΣΟΥ ΤΑΖΟΥΝ
25 Ιουνίου 2009, 13:21
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ
ιστορία  

Αθήνα 462 π.χ....Τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, κυρίως αυτά που αποζούσαν απο τη θάλασσα, καθώς και τα μεσαία στρώματα που ασχολούνταν με το εμπόριο και τη ναυτιλία, όταν συνειδητοποίησαν τη δύναμη που τους έδινε ο στόλος, άρχισαν να κινούνται για την κατάλυση του καθεστώτος των γαιοκτημόνων ευγενών. Το κίνημά τους απέβλεπε στη ριζική αλλαγή του καθεστώτος και όχι απλώς στην αφαίρεση της διοίκησης απο τον Άρειο Πάγο και στην επαναφορά του πολιτεύματος του Κλεισθένη. Απαιτούσαν την κατάργηση των κοινωνικών διακρίσεων σε ευγενείς και λαό, και την πλήρη εξίσωση όλων των πολιτών. Έτσι άρχισε ένα λαϊκό κίνημα για την ανατροπή του καθεστώτος των γαιοκτημόνων ευγενών και την εγκαθίδρυση της εξουσίας του λαού. Ηγέτης του επαναστατικού αυτού κινήματος έγινε ο Εφιάλτης, ο γιος του Σοφωνίδου, με πιθανό συνεργάτη τον Αρχέστρατο, στον οποίο η ιστορία δεν κάνει καμία αναφορά. Αυξανομένου του πλήθους, λέει ο Αριστοτέλης, έγινε ηγέτης του λαού ο Εφιάλτης, ο γιος του Σοφωνίδου, ο οποίος εθεωρείτο πατριώτης αδιάφθορος, και επιτέθηκε στη Βουλή του Αρείου Πάγου. Όταν το λαϊκό κίνημα απόκτησε δύναμη, ο Εφιάλτης χρησιμοποίησε τα δικαστήρια της Ηλιαίας που είχε θεσπίσει ο Σόλων και πέρναγε απ'αυτά το ένα μετά τον άλλο τους Αρεοπαγίτες με την κατηγορία της κακοδιοίκησης. Κατα πρώτον εξόντωσε πολλούς απο τους Αρεοπαγίτες, κινώντας εναντίον τους δίκες σχετικές με τη διοίκησή τους. Ο Εφιάλτης έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αρεοπαγιτών και όλων εκείνων που αδικούσαν το λαό, γιατί έτρεμαν στη σκέψη ότι αργά ή γρήγορα θα πλήρωναν για τις αδικίες τους. Ζούσαν συνεχώς μ'αυτή την αγωνία που τους έκανε να μη μπορούν να κοιμηθούν, γιατί μόλις τους έπαιρνε ο ύπνος, έβλεπαν τον Εφιάλτη να τους καταδιώκει για να τους τιμωρίσει. Έτσι επικράτησε μέχρι σήμερα να λέγεται Εφιάλτης κάθε τρομακτικό όνειρο που καταπιέζει την ψυχή και προκαλεί αγωνία. Η επίσημη ιστορία, απο φόβο μήπως τον... αδικήσει, προτίμησε να τον αποσιωπήσει. Έτσι ο μεγάλος αυτός επαναστάτης δεν είναι γνωστός παρά μόνο στους ειδικούς της ιστορίας, ενώ ο συνώνυμός του Εφιάλτης, ο Τραχίνιας, ο προδότης των Θερμοπυλών, είναι γνωστός στους πάντες.

 

Υ.Γ.

Ένα απόσπασμα απο το βιβλίο "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ" (η εξουσία των πολιτών) που έγραψε ο Χρήστος Γ. Ρήγας. Εκδόσεις ΕΛΕΥΣΙΣ 2008. Με γλαφυρό τρόπο ο Ρήγας φωτίζει αθέατες πλευρές της ιστορίας. Εξαιρετικό απο κάθε άποψη.

7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Desmar (25.06.2009)
Ενδιαφέρον βιβλίο φαίνεται ... ευχαριστούμε! :)
DITHEN (25.06.2009)
Εγω θα συμληρωνα οτι ειναι και ενδιαφερουσα ιστορια!

Μια ιστορια που οντως δεν την ξεραμε! Μονο τον αλλο Εφιαλτη ξεραμε! Για τον Επαναστατη ουδεις μπηκε στο κοπο να μας διδαξει!

Πραγματι ευχαριστουμε που μας μετεφερες romanticoffender!

Τωρα πια ξερουμε οι Εφιαλτες τι σημαινουν!
ROMANTICOFFENDER (27.06.2009)
Καλημέρα φίλοι μου. Επί των ημερών του Εφιάλτη για πρώτη φορά ακούστηκε η λέξη "Δημοκρατία". Η οικογενειοκρατία και το παραδικαστικό κύκλωμα που ένοιωσαν το έδαφος να χάνεται κάτω απο τα πόδια τους, σχεδίασαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία του στο χρόνο επάνω. Το ποτάμι όμως δε γυρνούσε πια πίσω κι ο Περικλής που τον διαδέχθηκε "αναγκάστηκε" να συμπλεύσει με τη θέληση του λαού και έτσι ανέτειλε ο Χρυσός Αιώνας του πνεύματος.
ZARATHUSTRA (28.06.2009)
ROMANTICOFFENDER ενα μεγαλο ευχαριστω!
Δυστυχως δεν το γνωριζα.
Το καλο ειναι οτι θα το μεταδοσω σε δυο - τρεις φιλους μου.
Ετσι πρεπει να γινεται... ο ενας με τον αλλο , η γνωση να μεταγγιζεται
σαν πολυτιμο αιμα. Να σαι καλα!
Oraclas (28.06.2009)
Θανάση,
εκτός από το βάθος της μουσικής παιδείας σου, αναγνωρίζω πλέον και την ανησυχία της μάθησης. Δεν το γνώριζα ούτε εγώ. Γνώριζα ότι τα πολιτικά πρόσωπα της εποχής είχαν δικούς τους ιστορικούς και πολλά κομμάτια της ιστορίας που τους εξυμνούν είναι απλά προπαγάνδα. Την ιστορία σου την διασταύρωσα
(http://pericles.ee.duth.gr/history_el.htm) και δυστυχώς επιβεαιώνεται ότι ο Εφιάλτης έγινε στόχος των ολιγαρχών και σκοτώθηκε το 461 π.Χ.
ROMANTICOFFENDER (28.06.2009)
Μια μικρή αναφορά, που λέει πολλά όμως, σχετικά με το ποιόν του Εφιάλτη, απο την "Αιλιανού ποικίλη Ιστορία".
-Υιός του Σοφωνίδου, περίφημος ρήτωρ και πολιτικός εν Αθήναις,εις άκρον πένης.
konstantinospangalis (16.07.2009)
Αγαπητέ Θανάση,
το βιβλίο του ΧΡ. ΡΗΓΑ "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ", δεν είναι απλώς ένα βιβλίο ευχάριστο και ιστορικά χρήσιμο, αλλά για τους ψαγμένους αποτελεί και ιδεολογικό υπόβαθρο μέσα στην ισοπέδωση των αξιων που συνειδητά μας έχουν οδηγείσει.
Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
romanticoffender
Θανάσης Γκαϊφύλλιας.
ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ
από ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/romanticoffender

Μια ατέλειωτη εκδρομή στη γεωγραφία των τόπων,των ανθρώπων και της μουσικής

Tags

Gaza Παλαιστίνη άδοξο τέλος γκαϊφύλλιας θανάσης κιθάρες ελευθερίου τραγούδι γρίπη χοίρος πανδημία tamiflu θέατρο μαρώνεια βολουδάκης αντιφωνητής ιστορία διομήδης θράκη Ιστοριούλα καζαντζίδης στέλιος κείμενο Κατσαρός ποίηση πολιτική Μαρώνεια Μικρή ιστορία. Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη πρέβεζα gkaifilias καρυωτάκης στιχάκια Συνέντευξη τανγκό tango ΤραγούδιΕπίσημοι αναγνώστες (12)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links