Cogito Ergo Sum
Σκέφτομαι, άρα υπάρχω. Και το είπε πρώτος ο René Descartes.
26 Οκτωβρίου 2008, 21:22
The Scream
ψίθυροι  τουρλού-τουρλού  

«Περπατούσα στο δρόμο το ηλιοβασίλεμα, με 2 φίλους. Ξαφνικά, ο ουρανός βάφτηκε κόκκινος σαν αίμα. Σταμάτησα και έγειρα πάνω στο φράκτη, νιώθοντας μια απίστευτη κούραση να με καταβάλλει. Γλώσσες από φωτιά και αίμα απλώθηκαν πάνω στο φιόρδ. Οι φίλοι μου συνέχισαν να περπατούν, ενώ εγώ έμεινα πίσω, να τρέμω από το φόβο μου. Τότε ήταν που άκουσα την εκκωφαντική, ατελείωτη κραυγή της φύσης» 

 

Edvard Munch, 1893

 

Νορβηγός ζωγράφος του Εξπρεσιονισμού και ένας από τους ηγέτες του Συμβολισμού.  

 

Το έργο που βλέπετε στη φωτογραφία συμβολίζει την αγωνία του μοντέρνου ανθρώπου. Το κοιτάω και σκέφτομαι τι θα αισθανόταν ο Munch αν έβλεπε μέχρι πού έχει φτάσει αυτή η αγωνία, τον 21ο αιώνα. Πόσο θα τρόμαζε αν έβλεπε εμάς, τη ζωή μας, την εξέλιξη του πολιτισμού μας; Πιστεύω πως δεν θα άντεχε το θέαμα.  

Κάποια χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου του, The Frieze of Life, (μια σειρά όπου η Κραυγή αποτελεί τον πρώτο πίνακα) περιέγραψε ο ίδιος την προσωπική του αγωνία πίσω από τον πίνακα: 

 

«Για αρκετά χρόνια ήμουν σχεδόν τρελός… Ξέρεις τον πίνακα μου «Η Κραυγή»; Είχα φτάσει στα όρια  - η φύση κραύγαζε μέσα στο αίμα μου… Μετά απ’ αυτό, παραιτήθηκα από κάθε ελπίδα να βρω ξανά την αγάπη.» 

 

 

Τη πρώτη φορά που συνάντησα τον Munch, ήμουν 20 χρονών, στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης. Με κατάκτησε μέσα σε μια στιγμή. Αγαπημένο μου έργο, «Η Μαντόνα» που με συντροφεύει, από τότε, κάθε μέρα.  

 

Η εσωτερική του πάλη δεν τελείωσε ποτέ. Το οικογενειακό περιβάλλον που αφομοίωσε στην ψυχή του, δεν του επέτρεψε ποτέ να αισθανθεί ελεύθερος.  Δεν ένιωθε άνετα μέσα στο ρεύμα της ανεξαρτητοποίησης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης των γυναικών. Δεν κατάφερε ποτέ να συνδεθεί με μια γυναίκα. Η ερωτική ένταση παρέμεινε γι’ αυτόν, μέχρι το τέλος της ζωής του, ένα άλυτο μυστήριο. Δεν του αρκούσε ποτέ η εμπειρία. Έψαχνε το νόημα της ζωής και προσπαθούσε, για όλα, να καταλάβει γιατί…  

 

«Στέκεται στη μέση του γεμάτου με καπνό μπαρ και ακούει κάποιους Τσιγγάνους να τραγουδούν για την αγάπη. Τότε είναι που ξαφνικά σκέφτεται: Πρέπει να κάνω κάτι, ν’ αρχίσω κάτι, που θα κτυπήσει τους άλλους με την ίδια δύναμη που κτυπάει τώρα κι εμένα. Δεν μπορεί όμως να είναι ένα τοπίο στο πρωινό φως, ένα τυχαίο γεγονός, ούτε το μπαρ, ούτε άγνωστοι περαστικοί που συναντά κανείς στο δρόμο που δε σημαίνουν τίποτα γι’ αυτόν. Στο μυαλό του έρχεται η εικόνα 2 ανθρώπων. Ένας άντρας και μια γυναίκα στην πιο ιερή στιγμή της ζωής τους. Ένα δυνατό μπράτσο, ένας ηλιοκαμένος λαιμός, και μια νέα γυναίκα να γέρνει το κεφάλι της στο στήθος του. Κλείνει τα μάτια της κι ακούει τα λόγια που ψιθυρίζει ο άντρας μέσα στα μαλλιά της. Εκείνη τη στιγμή, ο άντρας κι η γυναίκα δεν είναι ο εαυτός τους, παρά μόνο ένας κρίκος ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλους που ενώνουν μια γενιά με την επόμενη.»  

 

Πάλεψε με τη Ζωή, την Αγάπη, το Φόβο, το Θάνατο και τη Μελαγχολία.  Και νικήθηκε. Αλήθεια, βγαίνει ποτέ κανείς νικητής μέσα από τέτοιες μάχες;  

 

 

Απόψε μοιράζομαι ένα κομμάτι του Munch μαζί σας. Το κομμάτι της Κραυγής». Γιατί, αν και η ιδέα είναι πια 115 χρονών, δεν έπαψε στιγμή να είναι επίκαιρη…  

 

Στην Ιστορία της Τέχνης, η επίδραση της Κραυγής έχει καταγραφεί ως εξής:

 

Τα έργα «Whistler’s Mother», «American Gothic», «Μόνα Λίζα» και «Η Κραυγή» έχουν καταφέρει κάτι που τα περισσότερα έργα τέχνης — ανεξάρτητα από την ιστορική τους σημασία, αισθητική ομορφιά, ή χρηματική αξία— δεν έχουν καταφέρει: μεταδίδουν ένα συγκεκριμένο νόημα, σχεδόν αμέσως, σε κάθε θεατή. Αυτά τα ελάχιστα έργα έχουν κάνει, με επιτυχία, τη μετάβαση από το εκλεκτό βασίλειο του μουσείου, στο χώρο της δημοφιλούς κουλτούρας.

 

ΥΓ.: Αυτά γι' απόψε, δεν ήθελα να σας ζαλίσω με τη φλυαρία μου. Κυριακή, βλέπετε. Κι αυτός ο πίνακας λέει από μόνος του πολλά. Καλή σας νύχτα και σας εύχομαι μια εβδομάδα γεμάτη με ό,τι επιθυμείτε.

 

      

 

18 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

pterarhos (26.10.2008)
"Η Κραυγη" βεβαιως , Σοκολατιτσα.
Μνημειο διπλα στην "Γκουερνικα", ασχετως τεχνοτροπιας, συμπληρωματικα συμβολιζει την κραυγη εναντια στην πεινα, και οχι μονο.Αξιωμα οτι, ο καλλιτεχνηςγινεται παραναλωμα της τεχνης του, οχι για το σημερα αλλα για την καταδειξη στο μελλον. Αυτη ειναι και η ειδοποιος διαφορα. Φιλια πολλα.
nowaveband (26.10.2008)
Απίστευτος πίνακας.....διαχρονικός.....πολύ ωραίο κείμενο.....σε συγχαίρω για τους προβληματισμούς και τα θέματα που πάντα θίγεις....
PashalinaMakia (26.10.2008)
Με εκφράζεις απόλυτα αυτή την στιγμή σοκολατίτσα...

Φιλιά πολλά...

chocolat (27.10.2008)
Pterarhos, έτσι ακριβώς! Γι’ αυτό και η τέχνη (γενικά, όχι μόνο η ζωγραφική) έχει τέτοια δύναμη.

Nowave, είναι κι άλλα πολλά που σχετίζονται με το θέμα, αλλά πόσα να χωρέσουν σ’ ένα ποστ;

Pashalina μου, φιλάκια και σε σένα.


Καλημέρα σε όλους. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλια :)

MagicaDeSpell (27.10.2008)
"Για αρκετά χρόνια ήμουν σχεδόν τρελός"

Εγω κραταω αυτο!!!

Φιλια και καλη εβδομαδα
chocolat (27.10.2008)
Ο κάθε τρελός στην τρέλα του!! Magica, μην ταυτίζεσαι, είναι επικίνδυνο!

φιλάκια καλή μου
DITHEN (27.10.2008)
"Kληρονόμησα δύο από τους πιο φοβερούς εχθρούς της ανθρωπότητας – την κληρονομιά της φυματίωσης και της παραφροσύνης – η ασθένεια, η τρέλα και ο θάνατος ήταν οι μαύροι άγγελοι που στάθηκαν στο λίκνο μου"
E. Munch

Ποιος δεν παλεψε και δεν συνεχιζει να παλευει τους "Μαυρους Αγγελους" του;

Μια κραυγη αγωνιας για ολους!

Υπεροχο post! Ανταξιο σου Chocolat!


chocolat (27.10.2008)
Σ’ ευχαριστώ για την ένταση και την επέκταση που προσθέτεις στο κείμενο, αγαπητέ μου Dithen! Και για τα καλά σου λόγια. :)

καλό απόγευμα :)
DITHEN (27.10.2008)
Απλα, το ΑΞΙΖΕΙΣ !!!

Τα post σου εχουν παντα κατι να πουν (κι οχι απλα την αναγκη να ακουστουν)!

Μας παιρνουν παντα περα απο τα ορια της καθημερινης και μικροαστικης μας σκεψης!

Δεν κλαις, δεν παραπονιεσαι, απλα οδηγεις και μας ταξιδευεις, σε χωρους, τοπους, αναζητησεις και επαναστασεις!

Περα απο τα συνορα....:))
thank (27.10.2008)
Μετά, το σχόλιο του Δήθεν, τα περί ποιότητας του μπλογκ και του πόστ σου, θα είναι πλεονασμός. :) Εγώ πάντως όταν τον έμαθα, (τον Munch ennow) και ειδικά όταν είδα το scream, ζορίστηκα λίγο. Σταμάτησε - όπως και άλλοι εξπρεσιονιστές - να δείχνει μόνο τα καλά, συμπαθή και υποφερτά στη ζωγραφική, όπως έκαναν οι πριν από αυτούς καινοτόμοι. Το ίδιο σοκαρίστηκα με άλλα ουρλιαχτά (Howl) του Ginsberg, που και αυτός εμπνέεται από το τραγικό. Βρίσκω μία περίεργη ομοιότητα. Πάντως σοκολά, οι παρουσιάσεις που κάνεις είναι πολύ γλυκές και ουσιαστικές. Είναι κάτι σαν αυτό που λέει η movflower σε ένα ποστ της, - κάπου εδώ τριγυρνάει -, καταφέρνεις δηλαδή να μεταφέρεις το πάθος σου για κάτι, σε κάποιον που δεν είναι μυημένος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και κάνει τη διαφορά μεταξύ ενδιαφέροντος, καλογραμμένου, προωτότυπου κλπ ποστ και ποστ που σε εμπνέει. Καλό απόγευμα και ευχαριστούμε. :):)
chocolat (27.10.2008)
Dithen, δεν αξίζω τόσους επαίνους, το μόνο που κάνω είναι να εξερευνώ στοιχεία του εαυτού μου και να τις εκφράζω με λόγια. Σας ταξιδεύω στα μονοπάτια που βρέθηκα κι εγώ, δεν είναι και τόσο σπουδαίο αυτό.

(θα έρθει και η μέρα που θα κλάψω και θα παραπονεθώ, θα το δεις!)

Σ'ευχαριστώ ξανά. :)
chocolat (27.10.2008)
Thank, η τραγικότητα οδηγεί τη δημιουργία στα μεγαλύτερα της ύψη. Συνήθως εις βάρος της ζωής του δημιουργού (ο ένας καταλήγει στο άσυλο, ο άλλος κόβει τ' αυτιά του, και όλοι πεθαίνουν φτωχοί και άσημοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις (Picasso, Rodin κτλ)). Το διαχρονικό στίγμα που αφήνουν για την ανθρωπότητα δεν προλαβαίνουν να το ζήσουν. Κι αυτό είναι, ίσως, μειονέκτημα της ανθρώπινης υπόστασης.

Σ' ευχαριστώ γι' αυτά που λες, αν και τα βρίσκω υπερβολικά. Αυτό που ισχύει είναι ότι γράφω γι' αυτά που με εμπνέουν και έχουν επίδραση στην προσωπική μου κοσμοθεωρία. Και χαίρομαι που μπορώ να μεταδώσω λίγη από την έμπνευση αυτή και σε σας.

Καλή σας νύχτα και καλή αργία αύριο :)
hithtoly (27.10.2008)
As a young artist, Munch was profoundly influenced by Dostoevsky. "No one in art," he told a friend, "has yet penetrated as far [as Dostoevsky] into the mystical realms of the soul, towards the metaphysical, the subconscious …"

(afti i frasi, gia mena prosopika, leei ta panta)
neerie (29.10.2008)
Έτσι, να με μορφώνεις :)
Αγάπη δεν έχω τίποτε να σχολιάσω. Simply great!
(Είπα σου ότι πρέπει να αρθρογραφείς έννεν;)
chocolat (29.10.2008)
hithtoly mou, ti theleis na mas peis? Taxa i diki sou frasi ta leei ola eno oi dikes mas einai mougges? E? Ase pou eisai ektos thematos, giati to ergo gia to opoio miloume to arkepse meta pou megalose!! :p Telos panton, tha se sigxoreso gia to spam, epeidi eisai kalo moro! (ki epeidi ta xristougenna tha me pareis sto carousel xixixi!!)

chocolat (29.10.2008)
neerie, love, merci! αν έχεις απορίες πάρε τη βοήθεια του κοινού!

(είπα σου ότι πρέπει να γίνεις ποιητάρης (υπάρχει λέξη ποιηταρίνα;) εννεν;)

Επίσης, είδες πόσο φρόνιμη ήμουν που έλειπες!! είδες, ΕΝΝΕΝ;
hithtoly (29.10.2008)
chocolat ise akyri! ti sxesi exei pote to arkepse! pali i epirroes en tziame! eisai thea! pale egrapses!
neerie (30.10.2008)
ακόμα περιμένω να μου πεις τα κατορθώματα σου, εγώ θα κρίνω πόσο φρόνιμη (αν!) ήσουν
(είπαμε, μόνο μαζί θα παρεκτρεπόμεθα...)

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
chocolat
φρέσκια


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/chocolat

Πρέπει να είσαι πολύ σοφός για να μη θέλεις να είσαι τέλειος, που λέει μία Κινέζικη Παροιμία. Και μάλλον εγώ δεν είμαι πολύ σοφή...

Tags

Livin Single αυτοβιό γραφικά αφετηρία Γάλακτος επεισόδια καθημερινότητας τουρλού-τουρλού ψίθυροι Κύπρος μαθαίνω-σχολιάζω ντοκουμέντο πολιτικ φλαμπε Πολιτικ Φλαμπε πολλά για το τίποτα σαν ποίηση Σιγκαπούρη ταξίδια Σοκοπτήσεις Στα όρια το σίριαλ Τράβελ ψυχανάλυση



Επίσημοι αναγνώστες (16)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links
Photo courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
Template design by Jorge