Μαρία
Μη διαλέξεις ένα δρόμο χωρίς εμπόδια, πιθανότατα δεν οδηγεί πουθενά.
02 Ιουλίου 2010, 15:42
Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου


 

Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του :

 

1 Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.

 2 Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει (ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους) να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.

3  Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων. Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.

Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:

 

1 Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!

2  Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!

3  Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος.

 

Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μ. Αλέξανδρου  δείχνουν και το πόσο πολύ είχε δεχτεί  το εφήμερο πέρασμα του κάθε ανθρώπου από τη γη.  Μετά από τόσους αιώνες,  τα λόγια του παραμένουν επίκαιρα.  Με αυτές τις τρείς του επιθυμίες,  κάνει την  παντοδυναμία  και την μονιμότητα που κάποιοι επιδεικνύουν  στις μέρες μας , να φαντάζει  γελοία. ..

Ίσως λίγο πιο γελοία από τους ίδιους!

 

6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

thomas90 (02.07.2010)
fovero to post sou..!!!
StavmanR (02.07.2010)
Δυστυχώς, Μαρία, ο άνθρωπος κατανοεί τη ματαιότητα μόνο στο άγγιγμα του θανάτου. Μέχρι τότε πλουτίζει, διαπλέκεται, ισχυροποιείται, θεωρώντας πως θα ξεγελάσει το θάνατο.

Γιατί αν πραγματικά ο Μ. Αλέξανδρος πίστευε στο μάταιο του πλούτου (όπως διαφαίνεται από τα λόγια του), δεν θα ειχε συλλέξει τόσο πλούτο στη ζωή του, που να φτάνει να οδοστρώσει όλη την πορεία προς τον τάφο του.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν τον θεωρούσα πνευματικό πρότυπο. Προτιμούσα εκείνους που τον παραμέρισαν γιατί τους έκρυβε το φως που αδυνατούσε ο ίδιος να τους δωρίσει: του ηλίου. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Καλό απόγευμα :)
DemetresOpc (03.07.2010)
ποτέ δεν είναι αργά σύμφωνα με τον χριστιανισμό Σταύρο..ή μήπως λανθάνομαι??
StavmanR (03.07.2010)
Δεν λανθάνεσαι DemetresOpc. Εφόσον με ρωτάς,σύμφωνα με το χριστιανισμό -κι όσο εγώ μπορώ να τον 'εκπροσωπήσω' ποτέ δεν είναι ΕΣΧΑΤΩΣ αργά, δηλαδή σε σημείο μή αναγνωρίσιμο.

Απλά τόνισα ότι είναι σημαντικότεροι ως συνειδησιακές υπάρξεις οι άνθρωποι που αφιέρωσαν την ζωή τους υπηρετώντας τις αξίες αυτές, κι όχι το θάνατό τους κι έδωσα το παράδειγμα του Διογένη, σύμφωνα με το οποίο όταν ο Μ. Αλέξανδρος τον επισκέφτηκε στην οικία του (δηλαδή στο πυθάρι του) του υποσχέθηκε κάθε πιθανή αμοιβή ως αντίτιμο μιας αχτίδας από το φως της σοφίας του. Ο Διογένης τον παρακάλεσε να κάνει στην άκρη γιατί τυο κρύβει το μόνο πράγμα που δεν θα μπορούσε ποτέ να οικειοποιηθεί: το φως του ηλίου. Κι όταν ο Μ. Αλέξανδρος τον ρώτησε αν δεν τον φοβάται και έχει τέτοια στάση, ο Διογένης τον ρώτησε με νόημα αν ο Βασιλιάς είναι κάτι κακό το οποίο και πρέπει να φοβόμαστε. Γιατί φοβόμαστε κι αγωνιούμε μόνο για τα κακά...

Ιδού λοιπόν το πώς του παρουσίασε μέσα σε δύο προτάσεις την όχι σοφή στάση του (του βασιλιά). Μέσα σε δύο προτάσεις φάνηκαν οι ασθένειές του: η φιλοκτησία και η επιθετικότητα. Τα κατάλαβε κατά το κύκνειο άσμα του βέβαια.

Καλό απόγευμα :)
mardhm (04.07.2010)
Καλημέρα Θωμά! Ευχαριστώ για την επίσκεψη. :-)

DemetresOpc,

Όταν κάποια στιγμή στο τέλος μετανιώσεις για ότι έκανες, για μένα σημαίνει πως πάντα μέσα σου ήξερες πως κάτι δεν κάνεις καλά.
Το μέγεθος της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αδιαμφισβήτητο, παρά του ότι αυτό τον τσαγανό και την εξυπνάδα, η θέση του, η παιδεία του και η ζωή του τον υποχρέωσαν να το διοχετεύσει στην βία.

Από την άλλη, (διαμετρικά αντίθετα) Ο Διογένης ο Κυνικός ήταν υπόδειγμα ασκητικής ζωής, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τον τρόπο που ζούσε.

StavmanR,

Εμένα η ιστορία του Διογένη που μ έχει εντυπωσιάσει περισσότερο είναι αυτή :
Σ’ ένα ταξίδι του στην Αίγινα, ο Διογένης συνελήφθη από πειρατές και στάλθηκε στην Κρήτη όπου και εκτέθηκε για πώληση. Όταν ο πλειστηριάζων τον ρώτησε σε τι πράγμα ήταν ειδικευμένος, ο Διογένης απάντησε, «Στο να διοικώ ανθρώπους.» Λέγοντας αυτό, επέδειξε έναν Κορίνθιο, ντυμένο πολυτελώς, ονόματι Ξενιάδη, λέγοντας: «Πούλησέ με σ’ αυτόν τον άνδρα, χρειάζεται αφεντικό.» Ο Ξενιάδης, εντυπωσιασμένος από το πνεύμα του Διογένη, τον αγόρασε παίρνοντάς τον μαζί του στην Κόρινθο. Εκεί του εμπιστεύτηκε το νοικοκυριό του και του ανέθεσε την ανατροφή των δύο γιων του. Ο Διογένης φέρεται να είπε στον Ξενιάδη, «Πρέπει να με υπακούεις, παρόλο που είμαι σκλάβος• διότι εάν ο γιατρός ή ο καπετάνιος πλοίου βρίσκονταν υπό δουλεία, θα υπακούονταν.»

Καλή σας ήμέρα
DemetresOpc (05.07.2010)
εμένα πάλι μου άρεσε όταν τον έξόρισαν από την κόρινθο που τους απάντησε..
Εσείς με καταδικάζετε να φύγω..εγώ σας καταδικάζω να μείνετε..

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
mardhm
maria


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mardhm

Σκοπός στη ζωή δεν είναι να επιτύχεις, αλλά να συνεχίσεις να αποτυχαίνεις χωρίς να χαλάς τη διάθεσή σου.

Tags

life Άνοιξη αδέσποτα μύθοι



Επίσημοι αναγνώστες (2)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links