Ανάμεσα σε δύο κόσμους
αναζητώντας την ισορροπία
31 Μαΐου 2007, 17:31
Richard Ford, 33
London calling  

Τετάρτη 30 Μαΐου, 2007

Γύρω στις 11.40, ο Richard Ford, ετών 33, από το Leytonstone, φορώντας μαύρο κουστούμι και ροζ πουκάμισο, παίρνει το ασανσέρ κι ανεβαίνει στο μπαρ του γνωστού εστιατορίου Le Coq d'Argent που βρίσκεται στον 7ο όροφο. Λίγα λεπτά αργότερα θα πηδήξει από την ταράτσα και θα προσγειωθεί με το κεφάλι σε ένα κινούμενο λεωφορείο της γραμμής 76, πεθαίνοντας -σύμφωνα με τη διάγνωση των ειδικών- μάλλον ακαριαία.

Η είδηση πέρασε στα ψιλά γράμματα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιοί λόγοι έσπρωξαν τον νέο στην αυτοκτονία του. Πώς κατάφερε να κάνει το βήμα που θα τον οδηγούσε από τον 7ο όροφο στην άσφαλτο. Τι ένιωθε και τί σκεφτόταν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της πτώσης. Την αγωνία του. Και δεν θα μάθουμε ποτέ. Όπως και με τους περισσότερους αυτόχειρες.

Πέρα από το ότι το γεγονός αυτό με ταρακούνησε, -όχι τόσο η αυτοκτονία αυτή καθεαυτή, αλλά ο τρόπος που έγινε και ο τρόπος που σχολιάστηκε στα ΜΜΕ- με έκανε να ξανασκεφτώ λίγο το θέμα της αυτοκτονίας, το οποίο από μικρή βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον.

 

Γενικά και ίσως λίγο πρόχειρα, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τους αυτόχειρες σε 3 κατηγορίες. Πρώτον, αυτούς που χρησιμοποιούν την αυτοκτονία σαν ένα έσχατο τρόπο να τραβήξουν την προσοχή. Πρόκειται κυρίως για όσους κάνουν αποτυχημένες απόπειρες. Δεν θέλουν συνήθως να πεθάνουν πραγματικά, απλά στέλνουν μηνύματα SOS στους γύρω τους. Χρειάζονται τη βοήθειά τους και κυρίως την κατανόηση και την αγάπη τους.

Δεύτερον, είναι αυτοί που βρίσκονται σε απόγνωση, που έχουν σοκαριστεί από ένα γεγονός και σχεδόν παρορμητικά καταφεύγουν στην αυτοκτονία. Είτε πρόκειται για κάποια ερωτική απογοήτευση είτε για απόλυση, είτε για κάποιο άλλο γεγονός, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους και μια αόρατη δύναμη να τους συνθλίβει. Η αυτοκτονία γι αυτούς φαντάζει διέξοδος.

Και τέλος, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία. Αυτοί για τους οποίους η αυτοκτονία είναι είτε συνειδητή επιλογή είτε δήλωση διαμαρτυρίας. Κάποια στιγμή ίσως γράψω για κάποιους τέτοιους αυτόχειρες...

 

Πολλοί λένε ότι όλοι οι αυτόχειρες είναι δειλοί. Και κυρίως ότι αυτό που κάνουν είναι ανήθικο γιατί δεν μπορείς, δεν έχεις δικαίωμα να αφαιρέσεις μια ζωή, ακόμα κι αν πρόκειται για τη δική σου. Γιατί λέει, δεν σου ανήκει, σου χαρίστηκε και πρέπει να την αξιοποιήσεις. Διαφωνώ κάθετα και με τις δυο απόψεις και κυρίως δεν αντέχω την απαξίωση που συνοδεύει τους αυτόχειρες.

Όταν η αυτοκτονία γίνεται μετά από σκέψη και σε κατάσταση νηφαλιότητας -και ναι, γίνεται συχνά έτσι- χρειάζεται μεγάλη δύναμη και θάρρος για να προχωρήσεις στην πραγματοποίησή της. Το ένστικο της ζωής είναι από τα πιο ισχυρά, αν όχι το ισχυρότερο. Και για να τερματίσεις τη ζωή σου πρέπει να το υπερβείς. Κάτι που πραγματικά δεν γίνεται εύκολα όταν είσαι ψύχραιμος και με πλήρη συναίσθηση αυτού που πας να κάνεις. Αυτοί λοιπόν οι αυτόχειρες που προχωράνε στην αυτοκτονία νηφάλια και συνειδητά, επειδή το έχουν επιλέξει κι όχι επειδή έχουν οδηγηθεί σε αυτή εξατίας της απόγνωσης, ή κάποιου γεγονότος που έχει διαταρράξει την ισορροπία τους, αυτοί τουλάχιστον -πάντα κατά τη γνώμη μου- και ασχέτως με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την πράξη τους, αξίζουν το σεβασμό μας. Και το δικό μου τον έχουν.

Όσο για το ότι η ζωή μας δε μας ανήκει.. δεν ερωτηθήκαμε πριν έρθουμε σε αυτόν τον κόσμο, οπότε κατά την γνώμη πάντα, το πότε και πώς θα φύγουμε θα πρέπει να μπορούμε να το επιλέξουμε. Δεν το καταφέρνουμε πάντα - υπάρχουν και τα απρόοπτα- αλλά δεν μπορώ να καταδικάσω κάποιον που κρίνει ότι η ζωή του πρέπει να σταματήσει εδώ. Ειδικά όταν υπάρχουν θέματα υγείας στη μέση. Γι αυτό άλλωστε και είμαι υπέρ της ευθανασίας. Υπο προϋποθέσεις και με ασφαλιστικές δικλείδες, αλλά υπέρ.

 

Και μιας και το ποστ αυτό ξεκίνησε με μια αυτοκτονία στο Λονδίνο, να και κάποιοι αριθμοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. To 2004 5554 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων πάνω από 300 επέλεξαν την πτώση από κάποιο κτίριο ή το να πέσουν μπροστά σε κινούμενο όχημα, συνήθως τρένο. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση στα ποσοστά αυτοκτονίας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα εθνικό πρόγραμμα κατά της αυτοκτονίας που τέθηκε σε εφαρμογή το 2002 και σκοπεύει να μειώσει κατά το 1/5 τις αυτοκτονίες μέχρι το 2010. Πιο συγκεκριμένα ο στόχος είναι ο αριθμός αυτόχειρων να φτάσει τα 7 άτομα ανά 100.000. Το 2006 το νούμερο αυτό ήταν 8.5, σημειώνοντας πτώση, σε σύγκριση με τα 9.4 άτομα ανά 100.000 του 1995...

7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

thank (31.05.2007)
Υπάρχει και ένα σχετικό ποστ στο φόρουμ του ΜΗ ("είναι η αυτοκτονία επιλογή?" κάπως έτσι, δεν ξέρω πως να το κανω λινκ σε σχόλιο. Οποτε μπορείς, διάβασέ το, έχει ενδιαφέρον ....
mnk (31.05.2007)
Δε τα βλεπω καλα τα πραμματα.
Δε το παιρνεις αλλοιως?
Γιατι αφηνεσαι τοσο ευκολα, σχεδον μαζοχιστικα στον μηδενισμο?
Εδω και πολλα post με κανεις ν'ανησυχω και σιγουρα δεν ειμαι η μονη.
Αν ψαχνεις να βρεις την ακρη εξω απο σενα, θα εισαι μονιμα απογοητευμενη.
Δειξε και λιγο τσαμπουκα ρε γμτ, φτανει η κλαψα και ο καθωσπρεπισμος. Καλιτερα να σε πουν τρελλαρα παρα να αυτοπριονιζεσαι συνεχεια.
Δε φευγεις απο κει? μαλλον δε σε σηκωνει το κλιμα.
Πραγματικα φιλικα, Μαρια.
Steppenwolf (31.05.2007)
Μαρία, εκτιμώ το ενδιαφέρον σου και σε ευχαριστώ, αλλά δε μπορώ να δεχτώ το σχολιό σου. Μιλάς για μηδενισμό, μαζοχισμό, καθωσπρεπισμό και κλάψα, χωρίς καν να έχουμε συναντηθεί μια φορά. Θεωρώ ανούσιο να μου αποδίδεις τέτους χαρακτηρισμούς βασισμένη αποσπασματικά σε πέντε κειμενά μου.
movflower (31.05.2007)
Νίκη μου,

το σκεφτόμουν πολύ το συγκεκριμένο ποστ σου. Έχει λιγες ώρες που το διάβασα, αλλά με ταρακούνησε.
Αύξηση ή μείωση στα ποσοστά, δεν ξέρω, κάτι μου κάθεται όταν όλα μετατρέπονται σε στατιστικές. Καλές και κακές.
Είναι ανθρώπινες ψυχές, όχι σχήματα.
Την αυτοκτονία την κατακρίνω, όχι όμως τον άνθρωπο που για τους λόγους του, οδηγείται σε αυτό το σημείο. Ποτέ δεν ξέρουμε, ποιός από αυτούς που αγαπάμε, θα βρεθεί στη θέση του, και γιατί.

Αλλά η αυτοκτονία, δεν παύει να είναι δώρο που επιστρέφεις. Στη φύση ή σε κάποιον Θεό. Και αυτό, θα το μάθουμε, μόνο όταν με τη σειρά μας, φύγουμε.

Φιλιά σου!
Steppenwolf (31.05.2007)
Συμφωνώ για τους αριθμούς και τις στατιστικές... τα ανέφερα απλά γιατί μερικές φορές βοηθάνε να βάλουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο και να δούμε πώς εξελλίσονται με την πάροδο του χρόνου..
mnk (01.06.2007)
Δεν πειραζει που δεν το δεχεσαι.Μπορεις ακομα να τσαντιζεσαι κι αυτο ειναι καλο.
Οταν η αυτολυπηση γινει διανοητικη συνηθεια οδηγει ΚΑΙ στην αυτοκτονια.
Steppenwolf (01.06.2007)
@ mnk: Ειλικρινά εκπλήσσομαι με την ευκολία σου να προβαίνεις σε κρίσεις και να βάζεις ταμπέλες... Δεν λυπάμαι τον εαυτό μου, και δε μπορώ να καταλάβω πώς έφτασες σε αυτό το συμπερασμα. Άλλο αυτολύπηση κι άλλο αναζήτηση, αμφισβήτηση κι αγωνία για κάποια πράγματα.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
steppenwolf
Νίκη
από Τενεκεδούπολη


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/steppenwolf

Xώρος "ψυχανάλυσης" και ανάλυσης γενικότερα. Διέξοδος συναισθημάτων κι ενίοτε σάκος του μποξ.

Tags

'Οτι θυμάμαι χαίρομαι... Deconstructing Steppenwolf London calling Αναποδιές και γκρίνιες Αποδράσεις από την καθημερινότητα Ξεσπάσματα Ψάχνωντας απαντήσεις Μουσικά ταξίδια Πανεπιστημιακά Ταξιδιωτικές εξορμήσεις



Επίσημοι αναγνώστες (16)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links



template design: Jorge