Ημερολόγιο φυγής...
Δεν με τρομάζει το σκοτάδι των ανθρώπων αλλά εκείνα που κρύβονται στο φως τους
30 Ιουνίου 2023, 08:32
Περί βραβείων συγγραφής


Έτυχε δύο μέρες τώρα και το ίδιο θέμα εμφανίστηκε πολλές φορές μπροστά μου με διάφορες μορφές: βραβεία συγγραφέων από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων . Δεν θα σταθώ στο αν καλώς ή κακώς υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχει...τελεία. Κι ο κόσμος ψηφίζει. Επίσης τελεια. Και ξέρει τι ψηφίζει. Εδώ δεν μπαίνει τέλεια. Μάλλον ερωτηματικό.

Και με το ερωτηματικό αυτό δύο φράσεις ήρθαν στο μυαλό μου άσχετες ή όχι και τόσο. Η μία της κας Μηλιώρη -δεν θυμάμαι πού το είχα διαβάσει- πως "ο τίτλος λογοτέχνης απονέμεται σε κάποιον όχι λόγω του αριθμού των εκδόσεων ή τις δημόσιες σχέσεις ή τα Μπεστ σελερ, αλλά από την αντοχή του έργου στον χρόνο, κι από τα συνεχόμενα ερωτήματα που τον κατατρώνε. " Κάπως έτσι ηταν... Η δεύτερη ανήκει στον Ρίλκε στα  "Γράμματα σ' έναν νέο ποιητή" κι είναι το ερώτημα "Θα πεθαίνατε αν σας απαγόρευαν να γράφετε;" (χαμογελάω λίγο τώρα γιατί σ' αυτό το ερώτημα με μια προσθήκη ακόμη είχα γράψει ναι με μεγάλα γράμματα σε ένα ημερολόγιο που κάηκε κάποτε στις φλόγες). 

Κι επανέρχομαι στην αφετηρία της σκέψης μου. Ο κόσμος ψηφίζει. Με τι κριτήρια; Μήπως τελικά κερδίζουν οι δημόσιες σχέσεις; Είναι τυχαίο που βραβεύτηκαν βιβλία και συγγραφείς με συστηματική παρουσία στα σοσιαλ μίντια; Δεν μπορώ να κρίνω την αξία των βιβλιων γιατί δεν τα έχω διαβάσει, όμως, η σκέψη τριγυρίζει στο μυαλό μου συνεχώς. Μήπως έγινε και η συγγραφή μάρκετινγκ, όπως τόσα και τόσα άλλα;

Προσωπική μου άποψη είναι πως το να γράφει κάποιος είναι μια βαθύτερη ανάγκη έκφρασης κι επικοινωνίας. Είναι το άδειασμα που γεμίζει, ο διάλογος με το είναι σου που απαντά σε όσα δεν τολμάς να ρωτήσεις. Είναι όταν η ανάγκη και η σκέψη μετουσιώνονται σε λέξεις κι αποκτούν υπαρξη ανεξάρτητη από το σώμα στο οποίο δημιουργήθηκαν. Αυτό είναι. Κάποτε αυτές οι σκέψεις γίνονται σελίδες και μοιράζονται στον έξω κόσμο. Και μέσα σε αυτές συμβαίνει κάποιες φορές ο αναγνώστης να βρει κομμάτια του, να νιώσει μέρος του έργο, να ταξιδέψει στον κόσμο των δημιουργημάτων. 

Χωράει, λοιπόν, σε αυτή τη μυσταγωγια, σ' αυτό το ξεγύμνωμα η σύγχρονη οπτική του μάρκετινγκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Ή είμαι εγώ αθεράπευτα ρομαντική που αγαπώ ακόμη το χαρτί και το μολύβι, κι ας γράφω τώρα σε ένα πληκτρολόγιο;

3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Orfeus (30.06.2023)
Σίγουρα πρόκειται για μια βαθύτερη ανάγκη έκφρασης και είναι έτσι όπως το γράφεις: "Είναι το άδειασμα που γεμίζει". Ύστερα είναι και αυτό το μοίρασμα του εαυτού στα τρία που είναι συγκλονιστικό. Γράφω και είμαι ταυτόχρονα ο συγγραφέας, ο ήρωας και ο αναγνώστης. Ταξίδι και εμπειρία άνευ προηγουμένου. Στο ερώτημα του Ρίλκε, είχα απαντήσει κι εγώ "Ναι".
Τα βραβεία της γνωστής αλυσίδας δεν καταλαβαίνω σε τι ωφελούν, αν και πιστεύω ότι δεν ωφελούν σε κάτι. Απλώς είναι θέμα μάρκετινγκ και εξυπηρετούν την αλυσίδα και μόνο την αλυσίδα. Είναι ένας ακόμα τρόπος, να κάνει γνωστή και να διαφημίζει την παρουσία της.
freddieKrueger (30.06.2023)
Λογοτεχνία είναι η τέχνη της έκφρασης με τη χρήση του λόγου.
Αστείο και άρρωστο μαζί τόσο το ερώτημα του Ρίλκε όσο και η απάντηση ναι.
Αφενός μεν γιατί να βάλεις κάτι που αγαπάς πολύ σε άμεση σύγκριση με τη ζωή σου μόνο και μόνο για να δείξεις πόσο ταυτίζεσαι με αυτό και πόσο το αγαπάς;
Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν την όρασή τους και συνέχισαν να ζουν.
Άνθρωποι χωρίς μέλη που συνέχισαν να ζουν.
Πολύ κουτό το ερώτημα και δειλό συνάμα:
Αν μου απαγόρευαν να γράφω λοιπόν,θα συνέχιζα το γράψιμο...και πρώτα απ όλα θα έγραφα την απαγόρευσή τους εκεί που δεν παίρνει μελάνι.
Ευτυχώς δε ζούμε πλεον στο Μεσαίωνα που υπήρχε φόβος και λογοκρισία.
Πλεον φτάσαμε στο άλλο άκρο.Της υπερβολικής ελευθερίας όχι μόνο λόγου αλλά και έκφρασης.
Αγγίξαμε τα όρια του χυδαίου με την έννοια πως ξεχάσαμε που βρίσκονται τα όρια της ελευθερίας μας:εκεί που ξεκινούν οι ελευθερίες του συναθρώπου μας.
Στην ουσία:Άλλο πράγμα.γράφω για την πάρτη μου,για να εκφράσω αυτά που νοιώθω,που έχω μέσα μου κι άλλο γράφω κάτι "καλό" με στόχο διάκρισης σε διαγωνισμό.
Το τι αρέσει στον καθένα είναι υποκειμενικό.
Το τι πάλλει το συναίσθημά του.
Υπάρχουν ορισμένα αντικειμενικά στοιχεία που μπορούν να αξιολογηθούν σε ένα κείμενο όπως πχ ο πλούτος λεξιλογίου,ο χρωματισμός του λόγου με προαδιορισμούς κτλ
Θα κλείσω με μια φράση από ταινία που μου κανε εντύπωση:
Μια καθηγήτρια λογοτεχνίας είπε απευθυνόμενη σε μια μέτρια προς κακή μαθήτριά της:
"Αυτό που έγραψες είναι αριστούργημα.Θα ήθελα να ταν οι καλύτεροι μαθητές μου οι πιο ταλαντούχοι αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι"
Γι αυτό βλέπεις τόσους διαβασμένους συγγραφείς να ναι τόσο μέτριοι λογοτέχνες.
Πάντως μη το κάνεις τόσο θέμα μια και είναι ένας φυσικός τρόπος έκφρασής σου.
Εσύ συνέχισε να γράφεις για την πάρτη σου,για όνομα του Θεού μην πεθάνεις κιόλας αν κάποιος εξυπνάκιας στο απαγορεύσει κι άσε τους διαγωνισμούς να λαμβάνουν χώρα χωρίς να σε απασχολεί αν κρίνονται δίκαια οι συμμετέχοντες ή αν παίζουν ρόλο οι δημόσιες σχέσεις ή άλλοι παράγοντες.
Και οι καλοί δημοσιισχετίστες κάτι έχουν να γράψουν δεν ακυρώνει η μια παράμετρος την άλλη.

limperiandigone (20.09.2023)
Δεν είσαι η μόνη που αγαπά το χαρτί και το μολύβι! Και εγώ το προτιμώ τα τελευταία χρόνια, επειδή δυστυχώς, υπήρξα εκκολαπτόμενη συγγραφέας, προ ετών, χωρίς ωστόσο να εκδοθούν τα ποιήματα μου! Υπάρχει και ένα ερωτηματικό σε όλα αυτά, εκδόθηκαν τελικά και δεν το γνωρίζω, ή είναι ακόμα στο συρτάρι; Το πρόβλημα είναι, ότι ακόμα και αν εκδόθηκαν, δεν μπορώ να αποδείξω ότι είναι όλα δικά μου, επειδή με το πέρασμα των χρόνων, χάθηκαν! Μόνο αυτά που έχω στο τετράδιο, υπάρχουν ακόμα! Τα υπόλοιπα τα έχασα, είτε μέσω υπολογιστή, είτε μέσω κάποιων ανθρώπων! Η ουσία είναι μια! Γνωρίζω, ότι κάποια από αυτά, άξιζαν, κάποια άλλα, όχι! Και το λέω αυτό, επειδή έγραφα απο την παιδική μου ηλικία, οπότε, η γραφή μου δεν ήταν συγκεκριμένη, άλλαξε με τα χρόνια, με τις συνθήκες γύρω μου, αλλά και τους ανθρώπους τους οποίους συνάντησα! Ποτέ δεν έγραφα μόνο για μένα, αλλά και για άλλους, απλά, προτιμούσα να γράφω σε πρώτο πρόσωπο! Πιστεύω, ότι κάποια απο αυτά, σίγουρα θα είχαν μια θέση για βραβείο! Όμως, αυτό δεν θα συμβεί, επειδή δεν έχω ιδέα τι απέγιναν! Ξέρεις, κάποτε μου είπε κάποιος, Αντιγόνη μη γράφεις στον υπολογιστή, γράφε στο χαρτί! Κάτι ήξερε! Μετά με ρωτάνε όλοι, γιατί έμεινα στην παλιά εποχή του΄90! Δεν είχαμε υπολογιστές τότε! Για αυτό δεν χάναμε τίποτα!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
circe

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/circe

Σκέψεις ανερμάτιστες, στιγμές ακαθόριστες, σημαντικές κι όχι τόσο. Συνθέσεις κι αποκλίσεις μιας καθημερινότητας που παλεύει να γίνει ζωή..



Επίσημοι αναγνώστες (2)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links