Ημερολόγιο φυγής...
Δεν με τρομάζει το σκοτάδι των ανθρώπων αλλά εκείνα που κρύβονται στο φως τους
18 Φεβρουαρίου 2023, 06:19
Το σπίτι


Το αγάπησε αυτό το σπίτι από την πρώτη στιγμή που γύρισε το κλειδί και μπήκε μέσα στο φωτεινό σαλόνι του. Μετά από χρόνια και χρόνια περιπλανήσεων και μετακομισεων είχε πιστέψει ( ή μήπως είχε πειστεί) πως θα μπορούσε ίσως να στεριώσει κάπου. Θα μπορούσε να στήσει μια νέα ζωή μέσα στα δωμάτιά του, να δημιουργήσει αναμνήσεις και ιστορίες πίσω από τους τοίχους του. 

Εκείνη την πρώτη φορά άφησε για δευτερόλεπτα τη φαντασία να καλπάσει.  Βγήκε στο μπαλκόνι και είδε τη θέα στη θάλασσα και τα απέναντι βουνά:  είχε ήδη ερωτευτεί την εικόνα. Μπορούσε άνετα να φανταστεί να κάθεται εκεί ώρες, να γράφει, να διαβάζει να χαλαρώνει τα πρωινά ή να ρουφάει τα δειλινά τα χρώματα του ουρανού. Μπορούσε να δει τις φλόγες να καίνε στο μεγάλο τζάκι τα βράδια του χειμώνα, την ανατολή του ηλίου στο κρεβάτι στα υπνοδωμάτια. 

Πέρασαν χρόνια. Άλλαξαν πολλά... Το σπίτι μένει εκεί... Όμως το ξέρει. Δεν θα είναι για πολύ ακόμη ένοικος μέσα του. Κάπου εδώ ξέρει τελειώνει η ιστορία τους. Θα πρέπει να το εγκαταλείψει. Μια ακόμη σκληρή απόφαση  Πάλεψε να κρατήσει αλλά μάλλον ο αγώνας είναι μάταιος. Όπως τότε που έβλεπε την αρχή, έτσι και τώρα βλέπει το τέλος.

Πονάει; Δεν ξέρει... Έμαθε από παιδί να μη δένεται με πράγματα (ούτε με ανθρώπους μάλλον). Έμαθε να προσαρμόζεται σε κάθε τούμπα που έκανε η ζωή. Είχε μάθει να μην κάνει σχέδια - εξάλλου διαψεύστηκε περίτρανα όταν δοκίμασε να ακολουθήσει το προδιαγεγραμμένο πλάνο. Όμως αγάπησε αυτό το σπίτι. Και τώρα που θα το χάσει κόβεται και το τελευταίο σκοινί με το παρελθόν. 

Δεν φοβάται το αύριο. Δεν φοβάται να αρχίσει από το μηδέν. Έχει όμως κουραστεί... Η εξάντληση χτυπάει την πόρτα συνεχώς... Αυτό άρχισε να μην αντέχει. Να ψάχνει συνεχώς μια λύση με ένα κορμί που πονάει και μια ψυχή που ψάχνει οξυγόνο.

2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

freddieKrueger (18.02.2023)
Έτσι είναι.Στη ζωή όλα έχουν αρχή και τέλος.
Κάθε αποχωρισμός ένα κλάμμα.
Μα και η γέννηση του καινούριου με κλάμα ξεκινά.
Όσο έχουμε ζωή πάντα μπορούμε να χτίζουμε από το μηδεν.
Η εξέλιξη της ζωής.
Το παιχνίδι της ενάντια στη σταθερότητα και την ασφάλεια που επιζητούμε οι θνητοί.
Τι μένει πάντα;Οι αναμνήσεις... με τη γλύκα τους αν με το χρόνο αποβάλλουμε την πίκρα και τη σκληράδα του κουκουτσιού του αποχωρισμού.
margatsif (18.02.2023)
Κάποτε νοίκιασα ένα παλιό σπίτι, χωρίς μπαλκόνια σε ισόγειο, μα είχε στο πάτωμα μωσαϊκό με μαύρη και πράσινη πέτρα, μεγάλο μπάνιο, μικρή κουζίνα, αλλά ένα τεράστιο σαλόνι με δύο λευκούς κίονες που με εντυπωσίασαν μόλις τους είδα.
Επισκεύασα τα παράθυρα, τα παντζούρια, την ντουλάπα του. Μέσα του έγραψα ίσως τα καλύτερα ποιήματά μου.
Το εγκατέλειψα όταν ο ιδιοκτήτης έφερε μάστορα με κομπρεσέρ για να σπάσει το μωσαϊκό και να βάλει σωληνώσεις για θέρμανση κάτω από το πάτωμα.
Πόνεσα μ΄ αυτή τη φυγή , αλλά συνέχισα, γιατί η ζωή όπως έλεγε και ένας παλιός
γείτονας : " Είναι πότε μήλα - πότε φύλλα "

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
circe

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/circe

Σκέψεις ανερμάτιστες, στιγμές ακαθόριστες, σημαντικές κι όχι τόσο. Συνθέσεις κι αποκλίσεις μιας καθημερινότητας που παλεύει να γίνει ζωή..Επίσημοι αναγνώστες (2)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links