Ασυμβίβαστος
Από τότε που βαρέθηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω..
15 Ιανουαρίου 2009, 15:02
Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1980
νοσταλγία  

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να
μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους». Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή
μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου.

Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.


Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...

7 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

DITHEN (15.01.2009)
Πες τα oraclas! Να αγιασει το στομα σου!

Τι μας θυμισες, τι μας θυμισες!

Ετσι ακριβως μεγαλωσαμε!

Πρωτη φορα εγχρωμη τηλεοραση ειδαμε το 80! Το παγκοσμιο κυπελλο του 78 στην Αργεντινη το ειδαμε μαυροασπρο και δεν ξεραμε ηταν η ριγα στην φανελλα του Περου! Ασε τον Μαριο Γκεμπες που ζωγραφιζε σε μαυρο γηπεδο!

Το πρωτο μας TV Game ηταν το ATTARI και οι Space Invators! Τρεχαμε στα Σφαιριστηρια για να παιξουμε ολη η παρεα μαζι κανενα game της προκοπης και βαζαμε στοιχημα ενα σαντουϊτς και μι κοκα-κολα! Ασε το ξυλο που επεφτε μεταξυ της παρεας και κανενας γονιος δεν παραπονιοτανε!

Αχ, τι μας θυμισες!

Θαρρω πως ηταν χθες!:)

Oraclas (15.01.2009)
Εγώ είμαι λίγο μικρότερος.. Θυμάμαι το Mexico 86 και τα χαρτάκια panini, και φυσικά το χαμένο πέναλτι του Πλατινί!

Αλλά δεν είναι κρίμα να μην βλέπεις παιδιά στις γειτονιές. Πάνε οι εποχές που πάιζαμε με την πάνω γειτονιά, που μία κ...γρια μας είχε σχίσει άπειρες μπάλες και τώρα πραγματικά δακρύζει η καρδιά μου όταν βλέπω τα Internet cafe γεμάτα με πιτσιρίκια Σάββατο βράδυ που εμείς περιμέναμε πως και πως να πάμε μία βόλτα - φυσικά χωρίς συγκοινωνία - με τα πόδια για να την απολαύσουμε περισσότερο, για να πειράξουμε τις κοπελίτσες, να γελάσουμε με τις μεγαλύτερες ηλικίες και να φάμε ένα παγωτό μηχανής με μερικές δραχμές..
kithara-woman (15.01.2009)
Πόσο πολύ συμφωνώ!!
Αν και το έχω ξαναδιαβάσει αυτό το κειμενάκι,τότε όλα ήταν πολύ πιο απλά.Τώρα τα έχουμε όλα αλλά δεν απολαμβάνουμε τίποτα.Όλη μέρα τρέχουμε χωρίς να ξέρουμε το λόγο.
Τότε τα παιδιά παίζανε,τώρα είναι κλεισμένα στη γυάλα,στο κλουβάκι του διαμερίσματος,μην τυχόν παίξουν με τα άλλα παιδιά και έρθει ο "κακός λύκος".
Δικαιολογημένοι φόβοι μεν,αλλά στερούν απ'τα παιδιά τη χαρά της παρέας και του παιχνιδιού.Τότε και μες το δρόμο να παίζαμε,δεν υπήρχαν τόσα πολλά αυτοκίνητα.
Το καλύτερο από όλα:ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΙΝΗΤΑ!
Καταραμένη εφεύρεση.ΡΟΥΦ.Σε βρίσκει και σε διακόπτει σε όλα...Δεν υπάρχει πλέον προσωπική ζωή.
Χάθηκε όλη η μαγεία της παρέας,του φλέρτ,της βόλτας,του παιχνιδιού,της έκπληξης,όλα είναι άχρωμα και δεδομένα...Δεν μας εκπλήσει τίποτα,δεν περιμένουμε τίποτα...
kwstasagas (23.11.2010)
"Είχες την τύχη να
μεγαλώσεις σαν παιδί..."

Αυτό .... τα λέει όλα Oraclas !!!!
kwstasagas (23.11.2010)
"Είχες την τύχη να
μεγαλώσεις σαν παιδί..."

Αυτό .... τα λέει όλα Oraclas !!!!
Pagan (23.11.2010)
Ηταν τα καλύτερα μας χρόνια σε μια τεράστια γειτονιά βγαλμένη θαρρώ από παραμμύθι,με γέλια,φωνές,τραγούδια, ευτυχία,ανεμελιά,ατέλειωτο παιγχνίδι ανάμεσα σε καλόκαρδους,απονήρευτους και γεμάτους αγάπη ανθρώπους που παρά την φτώχεια τους το χαμόγελο ήταν πάντα εκεί,μόνιμα ζωγραφισμένο στα χείλη τους...αλλά και στην καρδιά τους! :)
Oraclas (10.12.2010)
Ευχαριστώ Kwstasagas αν και πιστεύω όσο έζησε κάποιος πιο παλιά, τόσο πιο ευχάριστες μνήμες έχει.

Pagan, έχεις δίκιο και θα σταθώ σε μόλις ένα στοιχείο που δεν υπάρχει τώρα: την γειτονιά.
Ακόμα παλαιότερα (1950), μου έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου πως μαζεύοταν μετά την δουλειά όλη η γειτονιά σε μία παρέα και τραγουδούσαν και έτρωγαν όλοι μαζί. Αυτό φυσικά φαντάζει σαν επιστημονική φαντασία σήμερα.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
oraclas
Τ.Χ.Κ.
DBA
από ΒΥΡΩΝΑΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/oraclas

Στίχοι, μουσική, αποφθέγματα και όσα πράγματα αγαπώ και θέλω να μοιράζομαι..

Tags

Neruda Άγγελος αγάπη Διδάγματα Αγάπη Ελπίδα ελπίδα παιδιά Φιλία φτώχεια Αλαζονεία Αλληλεγγύη Αστεία Βιβλία Γνώμες Διακοπές Θυμός Προσωπικά φιλία Εμπειρία Ενδιαφέρον ετυμολογία Ενδιαφέροντα Επικαιρότητα έρευνα Έρευνα Μουσική έρωτας τραγούδι ποίηση ευτυχία ιστορία Ιστορίες_Καθημερινής_Τρέλας νοσταλγία Παιδιά Παράξενα Περίεργα πίστη Ποίηση πόλεμος προσωπικά Στρατός Χιούμορ ρητά στιχάκια Συμβουλές Ταινία ταινίες Τζόγος Τρίτη Ηλικία φιλοσοφία Φόβος χιούμορ Πληροφορική χρήμα Ψυχολογία



Επίσημοι αναγνώστες (18)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links