Ασυμβίβαστος
Από τότε που βαρέθηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω..
08 Σεπτεμβρίου 2009, 12:27
Συνοδός ατόμων με αναπηρία..


Η ΜΑΡΙΕΝ αυτοπροσδιορίζεται ως «συνοδός ατόμων με αναπηρία».

Στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo», έδωσε πριν από λίγους μήνες την πρώτη της συνέντευξη. «Η ιερόδουλη από τη Βαρκελώνη, που προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία, έπειτα από έντεκα χρόνια κρυφής δραστηριότητας αποφασίζει και βγαίνει στο φως», έγραφε. Η ιστορία της, από εκείνη τη στιγμή, διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και έγινε θέμα πολλών συζητήσεων. Είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που βγαίνει στην επιφάνεια το λεπτό και ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας των ανθρώπων με αναπηρία.

Στην ιστορία της Μαριέν αναφέρθηκε και η ιταλική «Repubblica»:
«Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Μαριέν. Από εσένα αισθάνθηκα για πρώτη φορά τρυφερότητα στη ζωή μου», υπογράφει ο Χουάν, που πάσχει από (Sclerosi laterale amiotrofica) σοβαρή μορφή κινητικής ασθένειας. Δεν τον πείραξαν τα περίπου 200 ευρώ που χρειάστηκε να πληρώσει. «Αλλωστε εγώ…», ψιθύρισε, και η ευνόητη συνέχεια της φράσης του κόπηκε. Η Μαριέν, γράφει η εφημερίδα, είναι 48 χρόνων, έχει ένα ωραίο αδύνατο παρουσιαστικό, καστανά μαλλιά και βλέμμα ήρεμου ανθρώπου. Επαγγέλλεται συνοδός κυρίων, ιερόδουλη αν θέλετε, στη Βαρκελώνη, στην περιοχή της Ράμπλας· κάποτε σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες, παντρεύτηκε, χώρισε και έχει ένα παιδί. Την κάνει εδώ και 10 χρόνια τώρα αυτή τη δουλειά.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ για τους πελάτες της, λέει: «Ανακάλυψα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τόσο εύθραυστοι όσο πιστεύουμε. Εχουν ανάγκη βοήθειας σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής τους, όμως διαθέτουν μια ξεχωριστή ικανότητα να ξεπερνάνε τις αντιξοότητες που συναντούν».

Και αν σήμερα χαρακτηρίζει τη δουλειά της «κοινωνικό έργο» και σε πολλές περιπτώσεις είναι οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία που έρχονται σε επαφή μαζί της, η Μαριέν δεν κρύβει ότι στην αρχή η επιλογή της έγινε υπολογίζοντας ότι «θα δούλευα σε έναν τομέα που άλλες κοπέλες απαξίωναν». Παντρεύτηκε στα 17 της, ο γάμος της δεν πήγε καλά, είχε ένα παιδί και τον πατέρα της να συντηρήσει. Αλλαξε το πραγματικό της όνομα και ξεκίνησε να δουλεύει σε νυχτερινά κέντρα της Βαρκελώνης. «Εβλεπα τις συναδέλφους μου να απαξιώνουν ανθρώπους που ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια και με προβλήματα αναπηρίας. Αμέσως κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο δρόμος: έβαλα αγγελίες σε καταλανικές εφημερίδες, στις οποίες παρουσιαζόμουν ως ανεξάρτητη συνοδός. Διευκρινίζοντας άμεσα ποιοι ήταν οι αποδέκτες της αγγελίας μου».

ΑΠΟ εκείνη τη στιγμή γνώρισε μια επιτυχία επαγγελματική άνευ προηγουμένου. Οικονομικό πρόβλημα, πια, δεν έχει. Ζει άνετα. Αγόρασε 2 διαμερίσματα και είναι ήσυχη πως εξασφάλισε πια τουλάχιστον τις σπουδές του γιου της. Υστερα από τη συνέντευξη, όμως, όλα άλλαξαν: το blog της δέχεται χιλιάδες επισκέψεις και λαμβάνει καθημερινά αμέτρητα e-mail. Αλλοι τη συγχαίρουν, άλλοι τη βρίζουν και την προσβάλλουν. Υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και το blog της κατεβαίνει από το Διαδίκτυο. Η Μαριέν δέχεται δεκάδες προτάσεις για τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αλλά αρνείται τη δημοσιότητα και τις αμοιβές που της προτείνουν. «Αυτό που ήθελα ήταν να σπάσω το ταμπού της σεξουαλικότητας των ατόμων με αναπηρία. Ενα πρόβλημα που υπάρχει αλλά κανείς δεν θέλει να δει την άρνηση σε ένα δικαίωμα. Οι συνάδελφοί μου στην αρχή μου έλεγαν: Μαριέν πώς το κάνεις, δεν αηδιάζεις; Ετσι ακριβώς μιλάγανε. Οχι, εγώ δεν αισθάνθηκα ποτέ έτσι, άλλωστε προτού να κάνω τη συνοδό εργαζόμουν ως νοσοκόμα, ο σκοπός μου ήταν να ικανοποιώ τις ανάγκες των ατόμων που φρόντιζα, να τους αλλάζω ρούχα και να τους πλένω». 

Ο Ιταλός Μάρκο, ένας 31χρονος τετραπληγικός μπλόγκερ, είναι αποφασισμένος: «Είμαστε ανθρώπινα πλάσματα, έχουμε δικαίωμα στο σεξ, στην αγάπη, στην ηδονή. Αφού διάβασα την ιστορία της Μάριεν, ζήτησα από τη μητέρα μου να πάρει το τροχόσπιτο και να με πάει στην Ισπανία. Εκείνη άρχισε να γελάει, το είπα στον πατέρα μου κι εκείνος απάντησε: “Γιατί όχι, θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα”».

16 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

PHILIPPOSSM (08.09.2009)
Ενδιαφέρον... το άρθρο είναι δικό σου ή το βρήκες από κάπου;
Ενδιαφέρομαι για αναδημοσίευση σε περιοδικό για Αναπήρους.
Oraclas (08.09.2009)
Όχι το βρήκα στο διαδίκτυο. Ιδού οι παρακάτω συνδέσμοι, που χρησιμοποίησα ως πηγή:
-http://news.disabled.gr/?p=23007
-http://www.enimerosou.com/?p=302
Με τα ίδια Link θα βρεις και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα.
movflower (08.09.2009)
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ακόμα και στο σεξ θα υπήρχε ρατισμός από μέρους των επαγγελματιών, πραγματικά!
Αν είναι τόσο οξύ το πρόβλημα σίγουρα αξίζει δημοσιότητας όμως είναι προτεραιότητα στις χώρες όπου οι πολίτες με ειδικές ανάγκες, δεν μπορούνε καν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο δρόμο;
pterarhos (08.09.2009)
Το ειχε δημοσιευσει η Ελευθεροτυπια.

Θα ειχε ενδιαφερον να παρουσιαζονταν

οι αποψεις των οργανωσεων ατομων με αναπηρια για το συγκεκριμενο θεμα.

Καλησπερα Τασο.
kithara-woman (08.09.2009)
Εγω θα κρατήσω τη φράση που είπε ο Ιταλός τετραπληγικός μπλόγκερ "Είμαστε ανθρώπινα πλάσματα, έχουμε δικαίωμα στο σεξ, στην αγάπη, στην ηδονή".

Δεν βλέπω το λόγο γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να απέχουν από τις χαρές τις ζωής και θα ήθελα κάποτε να ζούσαμε σε μια κοινωνία που θα μπορούσαν ισότιμα να διεκδικούν ό,τι τους αξίζει,σε όλους τους τομείς.

Συνήθως,σε χώρες όπως και τη δική μας,όπως πολύ σωστά επισήμανε κι η Χάρις,δεν μπορούν ούτε καν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο,χωρίς να χρειάζεται να κάνουν άλματα και να περνούν εμπόδια.

Με ενοχλεί εξίσου κι ο ρατσισμός που υφίστανται,που μπορεί να μην ειναι λεκτικός συνήθως,αλλά να περιορίζεται σε βλέμματα συμπάθειας (και καλά)όπως όλοι συνηθίζουν για κάθετι διαφορετικό,να το κοιτάνε, που τους χαλάει την τελειότητα που θέλουν να χτίσουν.

Την βρίσκω σωστή αυτή τη γυναίκα.

PHILIPPOSSM (08.09.2009)
Μετά τους Ολυμπιακούς και παραολυμπιακους αγώνες του 2004, κατάλαβα για τα καλά τι θα πει εθελοντισμός και τι θα πει να προσφέρεις το χέρι σου σε κάποιους ανθρώπους, που το έχουν "ανάγκη".
5 χρόνια τώρα είμαι αρωγό μέλος στον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων.
Έκανα φίλους που είναι ανάπηροι, τετραπληγικοι, παραπληγικοί ή όπως αλλιώς θέλετε να τους αποκαλείτε, αλλά ΟΧΙ "Άτομα με ιδικές ικανότητες" ή "Ιδικές ανάγκες" ή "Ιδικές δεξιότητες".
Έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες ικανότητες και τις ίδιες δεξιότητες που έχουμε όλοι.
Όλη αυτήν την εισαγωγή την έκανα για να σας πω ότι βλέπω και αντιμετωπίζω αυτούς τους ανθρώπους όπως βλέπω και αντιμετωπίζω οποιονδήποτε άνθρωπο.


Αλλα διαβάζοντας τα σχόλια στο blog αυτό κατάλαβα (έπιασα) τον εαυτό μου να σκέφτεται ρατσιστικά .....προσωπικά δεν νομίζω ότι θα έκανα σχέση, έρωτα ,sεχ με μια κοπέλα που είναι στην αναπηρία. ( πρέπει να πάω σε γιατρό γιατί με έπιασε μεγάλη κρίση αυτογνωσίας δυο μέρες τώρα)

Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου φίλε oraclas.
hithtoly (08.09.2009)
Πανέμορφο...μπράβο της!!!
Oraclas (08.09.2009)
# Μωβένια, ο ρατσισμός βρίσκεται στην παιδεία μας, όταν πολύ σωστά σχολίασες ότι δεν υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδης διευκολύνσεις σε θέματα κίνησης, διδασκαλίας, επικοινωνίας.

# Χάρη, στο site που το βρήκα, έχει ολόκληρα αφιερώματα για τους ανάπηρους και τα δικαιωματά τους.

# Αυγούλα, και εμένα μου έκανε εντύπωση ο Ιταλός τετραπληγικός μπλόγκερ, αλλά και η αντίδραση της μάνας του, που της φάνηκε 'υπερβολική η επιθυμία του.

Δυστυχώς τα περισσότερα βλέμματα όλων, δεν είναι τόσο συμπάθειας αλλά λύπησης και εκεί είναι η ντροπή.

# Φίλιππε, καθόλου κατάχρηση. Όταν έχεις να πεις κάτι τόσο σπουδαίο δεν πρέπει να το σκέφτεσαι καθόλου. Μπράβο σου, για την κινησή σου.

# Χρίστο, φυσικά και μπράβο, ακόμα και αν το έκανε με σκοπούς κέρδους.
sven (09.09.2009)

Φίλε Τάσο,

πάρα πολύ σημαντικό το θέμα σου, που αγγίζει ακόμα μία παράμετρο, που προτίμησα να μη θίξω στο δικό μου ποστ, του γενικότερου θέματος περί σεξουαλικότητας και για το ηθικό ή μη της ερωτικής πράξης στα πλαίσια μιας σχέσης χωρίς αγάπη.

Τι ισχύει λοιπόν για την κάλυψη των ερωτικών αναγκών των ατόμων αυτών; Έίναι ανήθικη ως πράξη η κάλυψη των ερωτικών τους αναγκών με τον τρόπο αυτό ή ισχύει κι εδώ το "ασθενής και οδοιπόρος";

Στην "κολασμένη" Ολλανδία, τέτοιου είδους ερωτήματα τέθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1970(!!), οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα σε όλα τα ιδρύματα αναπήρων, στο οποίο άτομα προσέφεραν ερωτικές υπηρεσίες σε βαρειά αναπήρους. Ανάλογο πρόγραμμα "ερωτικών σαμαριτών", όπως ονομάσθηκε, εφαρμόσθηκε σποραδικά όμως και στη Σκανδιναβία, εξαιτίας των προβλημάτων έντονης εξάρτησης που παρατηρήθηκαν μεταξύ ερωτικών σαμαριτών και αναπήρων.

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό της ερωτικής ζωής των ατόμων με αναπηρία, που όπως κάθε θέμα που τα αφορά "αντιμετωπίζεται" με δυσκοίλια διάθεση...

Και μια προσωπική εμπειρία που πρώτη φορά στη ζωή μου καταθέτω σε άλλους.

Ήμουν 20 χρονών, φοιτητής στο εξωτερικό, και μαζί με ένα φίλο μου πήγαμε σε ένα ελληνικό μαγαζί με μουσική για ένα κρασάκι. Πίσω μας ήρθαν μετά από μισή περίπου ώρα δύο πολύ όμορφες φιλανδεζούλες, στην ίδια περίπου ηλικία με μας. Τις μιλήσαμε και τελικά βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι να συζητάμε, να τραγουδάμε και να χορεύουμε. Μετά το γλέντι, μας κάλεσαν για καφέ στο διαμέρισμα που τις είχε παραχωρήσει το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονταν, μόνο για τη διάρκεια του καλοκαιριού, πριν επιστρέψουν στη χώρα τους και τις σπουδές τους.

Η Κ. ήταν πανέμορφη, με σκούρα καστανά μαλλιά και γαλαζοπράσινα μάτια, πανέξυπνη, με αυτοπεποίθηση και άνεση και φοιτήτρια ιατρικής στο Ελσίνκι. Όταν μείναμε οι δυο μας στο δωμάτιό της, και τη στιγμή που πήγα να την αγκαλιάσω και να τη φιλήσω, με σταματά απαλά και κοιτώντας με στα μάτια χαμογελαστά, χωρίς ίχνος αμηχανίας ή δισταγμού μου λέει: "Τώρα που θ΄αγγίξεις το σώμα μου, που στ΄αλήθεια σε θέλει πολύ, πιθανόν να νιώσεις πολύ άσχημα από κάτι που αμέσως θα διαπιστώσεις. Αν θελήσεις να φύγεις, το καταλαβαίνω, το σέβομαι και δεν θα σου κρατήσω καμιά κακία".

Είναι αλήθεια πως αναστατώθηκα, όμως ηρέμησα γρήγορα από τη γαλήνια έκφραση του πανέμορφου προσώπου της. Δεν έκανα όμως καμιά κίνηση να την αγγίξω, και αυτή, βλέποντας το δισταγμό και την αμηχανία μου, σηκώθηκε αργά, στάθηκε μπροστά μου, και με αργές, αλλά σταθερές κινήσεις, έβγαλε το παντελόνι που φορούσε. Το δεξί της πόδι, από ένα σημείο λίγο πιο πάνω από το γόνατο, ήταν τεχνητό...Για κάποιο λόγο, ένιωσα μια απέραντη τρυφερότητα για το κορίτσι αυτό. Ήμασταν εραστές για όλο εκείνο το καλοκαίρι...Η ίδια ήταν υπέροχη ως άνθρωπος και ως γυναίκα...

Ο φίλος μου είναι μέχρι σήμερα παντρεμένος με τη φίλη της, έχουν δύο παιδιά και μένουν στη χώρα που σπουδάζαμε και τις γνωρίσαμε...

ΥΓ. Η ιστορία έχει πολύ συγκινητική συνέχεια και ίσως κάποια φορά θελήσω να τη μοιραστώ μαζί σας.

Φίλε Τάσο, πιστεύω να δείξεις κατανόηση, αλλά μου ήρθε αυθόρμητα στο νου αυτή η ιστορία και άρχισα να τη γράφω χωρίς να το καταλάβω...

Καλό ξημέρωμα
StavmanR (09.09.2009)
Υποθέτω ότι μόνο εγώ διάβασα "Αγόρασε 2 διαμερίσματα μέσα σε 10 χρόνια" με το κονωνικό της έργο...

Η τομή μεταξύ του βοηθώ κι εκμεταλλεύομαι είναι πολύ δυσδιάκριτη. Είναι στο πνεύμα του καθενός να την ανακαλύψει.

Σε τελική ανάλυση, είναι κανείς υπέρ του να πλουτίζουμε πουλώντας τους και χασίς, για να "περνούν ευχάριστα κι απροβλημάτιστα την ώρα τους;". Πιστεύω ότι έχουμε παρεξηγήσει τις έννοιες "ανθρωπισμός" και "ειδικό τάργκετ γκρουπ προς εκμετάλλευση".

Καλημέρα Τάσο :)
DITHEN (09.09.2009)
Τελικα μαλλον χειροτερο της οποιας κινητικης και διανοητικης αναπηριας ειναι η ψυχικη αναπηρια που φερουμε σε μεγαλο βαθμο ολοι εμεις οι αρτιμελεις!

Αυτα!!

Ενδιαφερον το αρθρο που προβληματιζει και καταδυκνειει!
Oraclas (09.09.2009)
# Sven, πάντα οι προσωπικές ιστορίες με άγγιζαν περισσότερο. Θα ήταν ενδιαφέρον να κοσμήσεις το Blog σου με μία τέτοια ιστορία.
Πριν χρόνια μία φίλη τα είχε με έναν κωφάλαλο και μέσω αυτής μάθαμε όλοι για λίγο διάστημα την νοηματική. Αυτός δεν ήθελε να μιλάμε έτσι και διάβαζε το στόμα μας, αρκεί να μιλούσαμε αργά. Είχε προβλήματα ακοής λόγω ατυχήματος στην ηλικία των τεσσάρων. Δεν ήθελε να μιλαει, παρόλο που μπορούσε. Για την φίλη μου ήταν φυσιολογικός. Όταν χώρισαν όλοι έπεσαν πάνω της. Η μάνα της, οι κολλητές της, κλπ. Εγώ της είχα πει, αν δεν αισθάνεσαι πια πράγματα για αυτόν, μην δίνεις συνέχεια. Μου είχε πει τότε, ότι τον θεωρούν φυσιολικό, αλλά δεν θέλουν να χωρίσω, γιατί τον ξεχωρίζουν λόγω της αναπηρίας του. Εγώ όμως χωρίζω, όπως θα χώριζα με κάποιον που δεν με τραβάει πια.

Σταύρο το ανάφερα ακριβώς για αυτό. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς κάποιο λόγο. Δεν διαφέρει από τον γιατρό του δημοσίου. Χειρουργεί πρώτα αυτούς που θα δώσουν το μεγαλύτερο φακελάκι. Κανείς δεν το λέει, όλοι όμως το γνωρίζουν. Αυτή τουλάχιστον έστω και με πληρωμή, εκτελεί κοινωνικό έργο. Όπως κατά την γνώμη μου κάθε ιερόδουλος.

Δήθεν, αυτό το είχε πει και ο Πατσίνο, στο Woman Scent. "Στο πόλεμο είδα παιδιά χωρίς πόδια, χωρίς χέρια, μα το ακρωτηριασμένο ψυχικό πνεύμα είναι χειρότερο από όλα"
nevitelle (10.09.2009)
Δεν έχω ακούσει παρόμοια ιστορία. Είναι βέβαια σεβαστό το να έχουν σεξουαλικές ανάγκες, όπως όλοι μας, και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Όμως όσον αφορά την Μαριέν, θα συμφωνήσω με τον Σταύρο. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ βοηθώ και εκμεταλλεύομαι είναι δυσδιάκριτη και λεπτή.
sven (11.09.2009)

Φίλε Τάσο,

είναι παντελώς αδιάφορο το αν οι προθέσεις της συγκεκριμένης κυρίας ήταν "αγνές" και "άδολες" ή όχι και γι΄αυτό δεν αναφέρθηκα καθόλου σ΄αυτήν.

Κατά την άποψή μου, το σημαντικό μήνυμα της υπόθεσης αυτής είναι να προβληματιστούμε και γύρω από αυτού του είδους τις ανάγκες των ατόμων αυτών, γιατί είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ποιότητας της ζωής τους.

Διαπιστώνει κανείς πολύ εύκολα από τις απαντήσεις που δόθηκαν, ποιος προσπαθεί να εντάξει και να προσαρμόσει α πριόρι τα άτομα σε μια συγκεκριμένης αντίληψης λογική και ηθική, και ποιοι προσπαθούν να δουν το πρόβλημα από μια ακριβώς αντίθετη σκοπιά, δηλ. να προσαρμοσθεί η θεώρησή μας βάσει των ιδιαιτεροτήτων μιας κατάστασης ή ενός ή περισσοτέρων ατόμων.
Liza32 (12.09.2009)
Γιατί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν ψυχή; Δεν κατάλαβα!
Oraclas (13.09.2009)
# Χιονούλα, δεν έχουμε ακούσει γιατί δυστυχώς δεν τους έχουμε στη ζωή μας. Το πιο λεπτό σημείο το περιέγραψε ο Φίλιππος. Δεν είναι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι ανάπηροι, αλλά έχουν όλα τα συναισθήματα, όπως εμείς.

# Φίλε Σβεν, με τον κοινωνικό ρατσισμό να δεσπόζει, σε μία κοινωνία 'φυσιολογικών', έχουμε μάθει να κοιτάμε δυστυχώς τους ανάπηρους με ένα βλέμμα λύπησης. Πρέπει να αναδιοργανωθούμε σε αυτόν τον τομέα. Πριν χρόνια ήμουν σε μία τράπεζα, καθώς ρυθμίζαμε το λογισμικό της μηχανογράφησης τους, και συνάντησα έναν τέτοιο άνθρωπο. Του είχαν ζητήσει να κάνει ένα θέλημα κάπως απότομα και αυτός έβαλε τα κλάμματα. Ο συνάδελφος τον κοίταξε ειρωνικά και σχολίασε πως είναι κρίμα να παίρνουν τις θέσεις μας, ανάπηροι. Ως γνωστόν σε δημόσιες επιχειρήσεις υπάρχει νόμος, πως ένα πολύ μικρό ποσοστό θα απασχολεί άτομα με ειδικές ανάγκες. Και αυτοί έχουν δικαίωμα στη ζωή, ήταν το σχολιό μου.

# Lizaki, αυτό ακριβώς καταθέτουμε όλοι. Φυσικά και έχουν ψυχή. Και πιο καθαρή από τη δική μας!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
oraclas
Τ.Χ.Κ.
DBA
από ΒΥΡΩΝΑΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/oraclas

Στίχοι, μουσική, αποφθέγματα και όσα πράγματα αγαπώ και θέλω να μοιράζομαι..

Tags

Neruda Άγγελος αγάπη Διδάγματα Αγάπη Ελπίδα ελπίδα παιδιά Φιλία φτώχεια Αλαζονεία Αλληλεγγύη Αστεία Βιβλία Γνώμες Διακοπές Θυμός Προσωπικά φιλία Εμπειρία Ενδιαφέρον ετυμολογία Ενδιαφέροντα Επικαιρότητα έρευνα Έρευνα Μουσική έρωτας τραγούδι ποίηση ευτυχία ιστορία Ιστορίες_Καθημερινής_Τρέλας νοσταλγία Παιδιά Παράξενα Περίεργα πίστη Ποίηση πόλεμος προσωπικά Στρατός Χιούμορ ρητά στιχάκια Συμβουλές Ταινία ταινίες Τζόγος Τρίτη Ηλικία φιλοσοφία Φόβος χιούμορ Πληροφορική χρήμα Ψυχολογία



Επίσημοι αναγνώστες (18)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links